تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,210 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,881 |
بررسی عملکرد دانه، اجزای عملکرد و صفات مورفولوژیک گلرنگ بهاره با استفاده از روشهای آماری چند متغیره | ||
بوم شناسی گیاهان زراعی | ||
مقاله 1، دوره 6، شماره 1 - شماره پیاپی 18، اردیبهشت 1389، صفحه 1-8 اصل مقاله (460.23 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علیرضا احمدزاده* 1؛ اسلام مجیدی2؛ بهرام علیزاده3؛ امیرحسن امیدی4 | ||
1دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات تهران. | ||
2استاد پژوهش مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج. | ||
3استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج. | ||
4مربی مسئول تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی عملکرد دانه، اجزای عملکرد و برخی از صفات مورفولوژیک گلرنگ بهاره،30 ژنوتیپ مختلف در بهار سالهای 1384 و 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر واقع در 60 کیلومتری تبریز مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش در هر دو سال در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مورد اندازهگیری شامل ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق اصلی، وزن طبق اصلی، وزن کل طبقها، تعداد طبق یک بوته، بیوماس بوته، زمان گلدهی، زمان رسیدگی، وزن هکتولیتر، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، بیوماس و شاخص برداشت بود. عملکرد دانه با صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هکتولیتر و بیوماس رابطه مثبت و معنیداری داشت. استفاده از دو روش رگرسیون گام به گام و رگرسیون صعودی نشان داد که در هر دو روش بیشترین تغییرات عملکرد دانه توسط صفات ارتفاع بوته، بیوماس بوته، وزن هکتولیتر و وزن100 دانه ایجاد شده است. تجزیه ضرایب همبستگی عملکرد دانه با صفاتی که بیشترین تغییرات عملکرد دانه را ایجاد کردند نشان داد که کلیه صفات اثر مستقیم مثبتی روی عملکرد دانه دارند. بزرگترین اثر مربوط به وزن هکتولیتر و ارتفاع بوته و در مرتبه بعدی مربوط به وزن 100 دانه و کمترین اثر مستقیم به بیوماس بوته بود. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته، بیوماس بوته، وزن هکتولیتر و وزن 100 دانه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه دارند، بنابر این بهتر است ژنوتیپهایی انتخاب شوند که از نظر چهار صفت مذکور دارای مقادیر بیشتری میباشند. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد؛ تجزیه علیت؛ عملکرد دانه؛ گلرنگ | ||
مراجع | ||
1. Abel, G. H. and Driscoll, M. F. 1976. Sequential traits development and breeding for high yield. Crop Science 16: 213-216.
3. Ashri, A., Zimmer, D. E., Lurie, A. and Chaner, A. 1976. Evaluation of the world collection of safflower for yield and yield components and their relationship. Crop Science 14: 799-802.7. Digming, K. and Yuguand, J. 1993. Principal components of agricultural properties of 30 safflower cultivars. Third International Safflower Conf., China, Pp. 572-520.20. Weiss, E. A. 2000. Oil seed crops. Blackwell Science Ltd. Oxford, London.21. Yoguoy, J., Dingming, K., Yunfen, J. and Jikeng, Z. 1993. The analysis of the growth of safflower. Third International safflower conf., Bijing, China, Pp. 481-488. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,377 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 285 |