تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,416,353 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,444,904 |
اثر بقایای اندام های علف هرز پنجه مرغی (Cynodon dactylon L.) بر برخی از صفات مورفولوژیک و عملکرد گندم نان (Triticum aestivum L.) | ||
بوم شناسی گیاهان زراعی | ||
مقاله 12، دوره 6، شماره 1 - شماره پیاپی 18، اردیبهشت 1389، صفحه 105-113 اصل مقاله (171.58 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسنده | ||
مهرداد یارنیا* | ||
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. | ||
چکیده | ||
این بررسی به منظور ارزیابی اثرات مقادیر مختلف بقایای اندامهای مختلف علف هرز پنجهمرغی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در سال 1387 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل بقایای اندامهای مختلف پنجه مرغی در چهار سطح شامل بقایای حاصل از برگ، ساقه، ریشه و کل اندامهای پنجهمرغی و مقدار بقایای اضافه شده به خاک در پنج سطح شامل صفر(شاهد)، 40، 60، 80 و 100 گرم در مترمربع بود. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اثر بقایای حاصل از اندامهای مختلف پنجهمرغی منجر به کاهش معنیدار ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه، تعداد برگ، طول سنبله، وزن صد دانه و بیوماس شد. با افزایش میزان بقایای پنجهمرغی در خاک محل رشد گندم، میزان کلیه صفات مورد بررسی کاهش بیشتری نشان دادند به طوری که با اضافه کردن 100 گرم بقایای پنجهمرغی به خاک، ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد پنجه بارور، طول سنبله، طول دم گلآذین، تعداد دانه، وزن صد دانه و بیوماس به ترتیب 76/56، 67/70، 40/20، 86/61، 77/41، 60/75، 24/33 و 95/63 درصد نسبت به رشد گیاه در شرایط شاهد کاهش یافتند. کاهش در عملکرد گندم از حداقل01/7 درصد تا حداکثر 53/80% بسته به میزان بقایای پنجهمرغی موجود در خاک بود. بقایای ریشه علف هرز پنجهمرغی بیشترین اثر کاهشی بر اکثر صفات مورد بررسی داشت. با توجه به اهمیت میزان تولید گندم به عنوان یک محصول استراتژیک، کاهش عملکرد حتی در سطوح پایین توسط بقایای علفهای هرز از جمله پنجهمرغی موجود در مزارع، موضوعی است که لازم است مورد توجه خاص قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آللوپاتی؛ بقایای علف هرز؛ پنجهمرغی؛ گندم | ||
مراجع | ||
20. Waller, G., R. 2001. Allelopathy in agroecosystem: An overview. American Chemical Society, Washington, DC. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,379 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 452 |