تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,554,176 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,727,285 |
غربال ارقام گندم نان برای قابلیت انتقال مجدد، محتوای نسبی آب برگ و تنظیم اسمزی در شرایط تنش خشکی | ||
اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
مقاله 5، دوره 9، 1(33) بهار، اردیبهشت 1394، صفحه 79-92 اصل مقاله (520.7 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زینب سلیمانی1؛ حسینعلی رامشینی* 2؛ سیدمحمد مهدی مرتضویان2؛ بهروز فوقی3 | ||
1دانش آموخته ی کارشناسی ارشد زراعت، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
2استادیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
3مربی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
خشکی یکی از مهمترین تهدیدهای جهانی برای تولید گندم است. بهمنظور شناسایی صفات فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به تنش خشکی، تعداد 52 رقم گندم نان در دو شرایط عادی و تنش خشکی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه کشت شده و صفات مورد نظر اندازهگیری شدند. همچنین، در آزمایش گلدانی تنظیم اسمزی این ارقام در مرحله گیاهچهای بررسی شد. نتایج نشان داد ارقام استار و بزوستایا دارای بالاترین میزان RWC (بهترتیب 79/0 و 78/0) بودند. تنظیم اسمزی در ارقام رسول و Unknown11 دارای بیشترین مقدار (به ترتیب 58/0 و 56/0 مگاپاسکال) بود. ارقام تیپیک، Unknown11 و آذر 2 پس از محلولپاشی با یدید پتاسیم کمترین کاهش را در وزن هزار دانه از خود نشان دادند (بهترتیب 8/4، 5/5 و 5/5 گرم). همچنین، ارقام دز، گاسپارد و MV-17 دارای بیشترین درجه نقرهای شدن برگ بودند و ارقام نیکنژاد، استار و کوهدشت تحت تنش خشکی قادر بودند بهتر از سایر ارقام برگهای خود را به حالت لولهای درآورند و با تنش کم آبی مقابله کنند. تحت تنش خشکی ارقام البرز، زاگرس و اینیا زودرستر و ارقام گاسپارد و کاسکوژن دیررستر از بقیه ارقام بودند. در مجموع میتوان از ارقام کوهدشت، استار و بزوستایا به عنوان منابع ژنتیکی صفت حفظ آب در برگ در شرایط تنش خشکی برای اصلاح دیگر ارقام استفاده کرد. ارقام آذر 2 و Unknown11 را میتوان در تلاقی با دیگر ارقام برای اصلاح قابلیت انتقال مجدد به کار برد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام گندم نان؛ تحمل به خشکی؛ تنش یدید پتاسیم؛ صفات فیزیولوژیکی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,055 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,042 |