تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,326 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,940 |
ارزیابی عملکرد دانه و شاخصهای تحمل به خشکی در لاینهای گندم تحت شرایط آبیاری مطلوب و محدود در مرحله پرشدن دانه | ||
اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
مقاله 3، دوره 8، 3(31) پاییز، آبان 1393، صفحه 271-284 اصل مقاله (273.06 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
اسماعیل محمودی1؛ سلیمان محمدی* 2؛ جلال صبا3 | ||
1کارشناس دادگستری شهرستان مهاباد، مهاباد، ایران | ||
2استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، میاندوآب، ایران | ||
3دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور شناسایی لاین یا لاینهای متحمل به تنشرطوبتی بر اساس شاخصهای مختلف و شناسایی بهترین شاخصهای تحمل به خشکی، 4 آزمایش در سال 86- 85 در ایستگاههای تحقیقات کشاورزی میاندوآب، همدان، اردبیل و مشهد با 18 لاین امیدبخش و دو رقم شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو شرایط آبیاری کامل و اعمال تنش رطوبتی در مرحله پرشدن دانه انجـام شـد. نتایج نشان داد که لاینهای شماره C-80-4)2) و Bkt/90-Zhong 87)8) نامگذاری شده بهنام میهن با توجه به مقادیر بالای شاخصهای تحمل به خشکی MP، GMP، STI، HARM، RDI و مقادیر کم شاخصهای TOL و SSI، عملکرد دانه بالا در شرایط مطلوب و تنش رطوبتی در مرحله پرشدن دانه بهعنوان لاینهای متحمل به تنش رطوبتی در مرحله پرشدن دانه شناسایی شدند. با توجه به ضرایب همبستگی مثبت و معنیدار بین شاخصها با عملکرد دانه در هر دو شرایط آبیاری و بین شاخصها، مشخص گردید که انتخاب بر اساس شاخصهای GMP، MP، STI و HARM منجر به انتخاب ژنوتیپهایی با عملکرد دانه بالا در هر دو شرایط آبیاری گردید. نتایج تجزیه به عاملها نشان داد که 99.83 درصد از تغییرات کل توسط دو مؤلفه تبیین شدند. مؤلفه اول با توجیه 70.85 درصد از تغییرات، عملکرد بالقوه و تحمل به خشکی (شاخصهای MP، GMP،STI، HARM، RDI) و مؤلفه دوم با توجیه 28.98 درصد از تغییرات بهعنوان مؤلفه حساسیت به تنش (شاخصهای TOL و SSI) نامگذاری شدند. تجزیه کلاستر نشان داد شاخصهای STI، GMP، HARM و MP در یک خوشه و TOL و SSI در خوشه دیگر قرار گرفتند. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه مؤلفههای اصلی؛ تنش رطوبتی؛ شاخصهای تحمل به خشکی؛ گندم؛ همبستگی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 897 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 466 |