تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,347 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,961 |
مطالعه ویژگی های میکروبی و شیمیایی آبهای بطری شده در استان همدان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 4، 1 (13) بهار، خرداد 1393، صفحه 69-80 اصل مقاله (1.14 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مهدی ریاحی خرم1؛ مریم خوش شعار* 2؛ مهدی هاشمی3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانشآموخته کارشناسی ارشد محیط زیست، همدان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده شیمی، استادیار گروه شیمی، همدان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
امروزه در اکثر کشورهای جهان و از جمله در ایران، استفاده از آبهای بطریشده روند صعودی داشته است. به همین دلیل به منظور حفظ سلامت مصرفکنندگان، کنترل میکروبی و شیمیایی چنین آبهایی دارای اهمیت زیادی است و هدف این مطالعه نیز تعیین کیفیت میکروبی و شیمیایی آبهای بستهبندی و عرضهشده در سطح استان همدان بود. برای این منظور در فصول زمستان 1390 و تابستان 1391 تعداد 56 نمونه بصورت تصادفی انتخاب گردید. آزمایشات مطابق با روشهای استاندارد بر روی ویژگیهای شیمیایی شامل pH، قلیائیت، نیترات، سدیم، پتاسیم، فلوراید، سولفات، فسفات، سختیکل و سختی دائم و ویژگیهای میکروبی شامل کل کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی صورت گرفت. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و با استانداردهای مؤسسه ملی استاندارد ایران و نیز رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت مقایسه شد. یافتهها حاکی از آن بود که باکتریهای گروه کلیفرم و کلیفرم مدفوعی در هیچ یک از نمونهها وجود نداشت. مقادیر pH، قلیائیت، نیترات، سولفات، فسفات، سدیم و پتاسیم در تمامی نمونهها در محدوده استاندارد بودند. از 56 نمونه مورد بررسی 44 نمونه دارای فلوراید کمتر از حداکثر مطلوب و 40 نمونه دارای سختی کل کمتر از حداکثر مطلوب استاندارد بودند. درنهایتباتوجهبهایننتایج، هرچند که تقریباً تمامی موارد اندازهگیری شده از حداکثر مجاز تعیین شده توسط استانداردهای مؤسسه ملی استاندارد ایران و سازمان بهداشت جهانی کمتر بود، اما در اکثر موارد اختلاف معنیداری بین مقادیر اندازهگیری شده با مقادیر مندرج بر روی برچسب بطریها وجود داشت. همچنین میانگین ویژگیهای اندازهگیری شده در دو فصل زمستان 1390 و تابستان 1391 اختلاف معنیداری نشان ندادند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آب آشامیدنی؛ آب بطریشده؛ کیفیت آب؛ همدان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه آب فراوانترین ماده شیمیایی در سطح زمین و اساسیترین عامل برای بقای موجودات است. حدود 65 الی 75 درصد از وزن بدن انسان را آب تشکیل میدهد. اگر چه هر شخصی روزانه فقط به 2- 5/1 لیتر آب نیاز دارد اما اگر همین مقدار آب از آدمی دریغ شود فقط تا چند روز قادر به ادامه حیات خواهد بود (زرکامی و همکاران، 1383). یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی کشورهای عقب نگهداشته شده و در حال توسعه، عدم برخورداری از آب آشامیدنی سالم است. از آنجایی که محور توسعه پایدار، انسان سالم است و سلامت انسان در گرو بهرهمندی از آب آشامیدنی مطلوب میباشد، بدون تأمین آب سالم جایی برای سلامت و رفاه جامعه، وجود ندارد (کاظمیان، 1387). طی سالهای گذشته مردم به دلایل مختلف از جمله؛ افزایش رفاه اجتماعی، افزایش دانش بهداشتی و افزایش سفرها یا مشکلات مربوط به حضور مواد شیمیایی، پاتوژنها و انگلهای موجود در آب، تمایل زیادی به مصرف آبهای معدنی و بستهبندی شده پیدا کردهاند. در سال ۱۹۹۹ آبهای بستهبندی شده به میزان ۳۵ میلیارد دلار در سراسر دنیا فروخته شد و تنها در ایالات متحده آمریکا، میزان فروش ۵ میلیارد دلار بود. در انگلستان میزان مصرف آب معدنی در سال ۱۹۷۵ بیش از ۵ میلیون لیتر بود که این میزان در سال ۲۰۰۰ به حدود 38/1 بیلیون لیتر در سال رسید (Gabrirl, 2005). در کشور ایران در سالهای اخیر مصرف آبهای آشامیدنی بستهبندی شده و به ویژه آب معدنی به دلیل عدم تکافوی ذخایر قدیمی آب آشامیدنی و مسایل مربوط به بهداشت آن افزا یش چشمگیری داشته است .به طوری که تعداد واحدهای تولیدکننده از چهار واحد در سال ۱۳۷۵ به ۴۴ واحد در سال ۱۳۸۳ افزایش یافت (زندوکیلی و همکاران، 1384). آبهای بستهبندی شده باید مطابق استانداردهای کیفی آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) برای آب آشامیدنی و سازمان بهداشت جهانی(WHO) و یا مؤسسه ملی استاندارد ایران باشند. در بسیاری از جوامع استانداردهای کیفیت آب به صورت جداگانه تدوین شده است (Salvato, 2009). امروزه در بسیاری از کشورها به علت سهولت دسترسی، هزینه نسبتاً پایین، طعم بهتر و کم بودن میزان ناخالصیها از آبهای بطریشده استفاده میشود. همچنین در مناطقی که آب آشامیدنی با کیفیت مناسب در دسترس نبوده و امکانات تصفیه آب نیز فراهم نمیباشد به دلیل تقاضای مردم برای آب سالم و بهداشتی، مصرف آبهای بطریشده، رشد قابل توجهی را نشان میدهد (حسینی و همکاران، 1390). با عنایت به اینکه همدان یک شهر توریستی بوده و گردشگران زیادی در فصول مختلف سال به این شهر سفر میکنند، ضمناً شهروندان همدانی نیز نسبت به گذشته تمایل بیشتری به مصرف آبهای بستهبندی شده دارند بنابراین آمار مصرف آبهای بستهبندی شده افزایش یافته و شاهد مدعا اینکه در هر فروشگاه مواد غذایی، آب بستهبندی شده نیز عرضه میگردد. لذا با توجه به گسترش روزافزون مصرف آبهای بستهبندی شده در استان همدان و عدم انجام تحقیقات کافی در زمینه بررسی کیفیت میکروبی و شیمیایی این آبها، هدف از تحقیق حاضر تعیین ویژگیهای میکروبی و شیمیایی آبهای بطری شده عرضه شده در استان همدان بود.
مواد و روشها نمونهبرداری جهت انجام این تحقیق که از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد و در بهمن ماه 1390 شروع شد، دستور کارهای آزمایشگاهی تهیه و سپس 4 روز از روزهای فصل زمستان و 4 روز از روزهای فصل تابستان به طریق تصادفی انتخاب گردید. لازم به یادآوری است، روزهای فوق به عنوان روزهای نمونهبرداری و آزمایش بوده است. در گام دوم تعداد 7 برند از پر فروشترین آبهای بستهبندی شده عرضهشده در سطح استان همدان که 3 برند از آنها در استان تولید و توزیع میشوند و 4 برند دیگر در خارج از استان تولید و در استان توزیع میشوند انتخاب گردید. به این ترتیب از تعداد کل 56 نمونه خریداری شده در دو فصل، از هر 7 برند تعداد 8 نمونه مورد آزمایش قرار گرفت. در گام سوم ده سوپرمارکت در نقاط مختلف شهر بصورت تصادفی انتخاب و خرید نمونهها از بین آنها انجام شد. ویژگیهای شیمیایی مورد مطالعه در این تحقیق شامل pH، قلیائیت، نیترات، سدیم، پتاسیم، فلوراید، سولفات، فسفات، سختیکل و سختی دائم و ویژگیهای میکروبی شامل کل کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی میباشند. روش آزمایش ویژگیهای شیمیایی و میکروبی - برای اندازهگیری pH آب از دستگاه PH/Ion meter 781 مدل Metrohm استفاده شده است. - برای اندازهگیری قلیائیت از معرفهای کربناتسدیم 05/0 نرمالیته اسید، اسیدسولفوریک 02/0 نرمالیته اسید، شناساگر فنلفتالئین و برموکروزول سبز و از دستگاه تیتراسیون استفاده شد (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری نیترات از معرفهای آب مقطر و اسیدکلریدریک 1 نرمال، Nitrover-5 Nitatre و از دستگاه اسپکتروفوتومتر DR-5000 در طول موج 220 و 275 نانومتر استفاده شد (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری سولفات از معرفهای آب مقطر دیونیزه، محلول بافر سولفات، باریم کلرید BaCl2 با مش 20 تا 30 و از دستگاه اسپکتروفوتومتر DR-5000 در طول موج 420 نانومتر استفاده شد (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری فسفات از معرفهای محلول شناساگر فنل فتالئین، محلول اسید قوی، آمونیوم مولیبدات، واکنشگر کلرید قلع، استاندارد فسفات و از دستگاه اسپکتروفوتومتر DR-5000 در طول موج 690 نانومتر استفاده شده است (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری سدیم از معرفهای آب مقطر دیونیزه و NaCl. استفاده شده است و اندازهگیری طبق روش نورسنجی با شعله و با استفاده از دستگاه فلیم فتومتر انجام گرفته است (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری پتاسیم از معرفهای آب مقطر دیونیزه و KCl استفاده شده است و اندازهگیری طبق روش نورسنجی با شعله و با استفاده از دستگاه فلیم فتومتر انجام گرفته است (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری سختی کل و سختی دائم از معرفهای بافر تعیین سختی، معرف اریوکروم بلوک T، محلول EDTA 01/0 مولار و نمک منیزیم 2/1- سیکلوهگزان دی آمین تترا استیک اسید و از دستگاه تیتراسیون (MgCDTA) استفاده شده است (Greenberg et al., 2005). - برای اندازهگیری فلوراید از معرفهای آب مقطر دیونیزه و معرف SPADNS و از دستگاه اسپکتروفوتومتر DR-5000 در طول موج 580 نانومتر تعیین شده است (Greenberg et al., 2005). - روش تعیین کل کلیفرمها با استفاده از روش تخمیر در 10 لولـه یکسان که هرکدام حاوی 10 میلیلیتر یا 5 لوله یکسان که هرکدام دارای 20 میلیلیتر نمونه انجام میشود. زمانی که آزمایش تمام نمونههای آب آشامیدنی به وسیله روش تخمیر صورت میگیرد از مرحله تأییدی استفاده میشود. آزمایش تکمیلی برای نمونههای انتخابی به صورت فصلی یا حداقل هر سه ماه یک بار جهت کنترل کیفی بکار میرود (Greenberg et al., 2005). - روش تعیین کلیفرم مدفوعی با استفاده از محیط کشت انجام میشود. همه لولـهها یا بطریهای مثبت مرحله احتمالی برای انجام آزمایش بمدت 48 ساعت گرماگذاری میشود. پس از 48 ساعت لولههای تخمیری که در آنها گاز، رشد میکروبی و یا اسیدیته مشاهده شده است، به آرامی تکان داده میشوند. با یک لوپ فلزی استریل شده به قطر 5/3 میلیمتر و یا یک میله چوبی استریل شده، نمونههایی از کشت میکروبی در هر لوله مثبت برداشته و به محیط کشت EC منتقل میشود. سپس باید لولههای حاوی محیط کشت EC را به مدت 2±24 ساعت در حمام آب با دمای 2/0 ± 5/44 درجه سلسیوس قرار داد. تمام لولههای EC میبایست ظرف مدت 30 دقیقه پس از کشت در حمام آب قرار گیرند. دقت شود که ارتفاع آب در حمام به اندازهای باشد که تمام لولهها تا سطح بالائی محیط کشت در آن شناور گردند (Greenberg et al., 2005). قابل ذکر است تمامی دستور کارهای آزمایشگاهی اعم از شیمیایی و میکروبی مطابق کتاب استاندارد متد، چاپ بیست و یکم، سال 2005 می باشد و به منظور بالا بردن دقت و صحت اندازهگیریها، آزمایش هر پیراسنجه در حضور نمونه شاهد و در صورت لزوم با سه تکرار انجام شده است. تجزیه و تحلیل آماری برای تحلیلهای آماری از نرمافزار 19 SPSS استفاده گردید. آزمونهای صورت گرفته شامل آزمون One Sample T-Test و Independent T- test و آزمونهای توصیفی (میانگین و فراوانی) میباشند.
یافتهها در این پژوهش مقادیر ویژگیهای شیمیایی و میکروبی 56 نمونه طی دو فصل زمستان 1390 و تابستان 1391 مورد آزمایش قرار گرفته است که در جداول شماره 1 و 2 به استانداردهای شیمیایی و میکروبی مربوط به آبهای آشامیدنی بستهبندی شده بر اساس استانداردهای مؤسسه ملی استاندارد ایران به شمارههای 1053، 6694، 1011 و 6267 و رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای کیفیت آبهای آشامیدنی در سال 2011 ، سازمان غذا و دارو (FDA) ، آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) و انجمن بینالمللی آبهای بطریشده (IBWA) آبهاآ اشاره شده است و متعاقباً نتایج بررسی و مقایسه با استاندارهای فوق الذکر در جداول شماره 3، 4 و 5 گزارش شده است.
جدول 1- حداکثر مجاز و مطلوب مواد شیمیایی معدنی در آب آشامیدنی بطریشده
1-Standard of quality; 2- Maximum Contaminant Level; 3- Guideline Value
جدول2- ویژگیهای میکروبیولوژی در آب آشامیدنی بطریشده
جدول 3- نتایج بدست آمده از آزمایشات انجام شده در طول دو فصل نمونه گیری
مقادیر ویژگیهای شیمیایی اندازهگیری شده در این تحقیق با استانداردهای فوق مقایسه گردید و نتایج بیانگر این است که تقریباً تمامی موارد اندازهگیری شده در دو فصل از حداکثر مجاز تعیین شده توسط مؤسسه ملی استاندارد ایران و سازمان بهداشت جهانی کمتر بوده است. بر اساس آزمونهای میکروبی، میانگین هندسی کل باکتریهای کلیفرم و باکتریهای کلیفرم مدفوعی در ١٠٠ میلیلیتر برابر با صفر میباشد. با عنایت به نمودار 1 و مقادیر بدست آمده از آزمون Independent sample T-test (آزمون نمونههای دو جامعه مستقل) که برای هر یک از پیراسنجههای شیمیایی به صورت جداگانه محاسبه شده و با توجه به سطح معنیداری هر یک از آزمونها در سطح 95% اطمینان، مشاهده گردید که میانگین مقادیر این ویژگیها در دو فصل زمستان 1390 و تابستان 1391 دارای اختلاف معنیداری نمیباشند.
نمودار 1- نمودار ستونی مقایسهای میانگین ویژگیهای شیمیایی کل نمونهها در دو فصل زمستان و تابستان
مطابق با استانداردهای مؤسسه ملی ایران و رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی، میزان حداکثر مطلوب سختی کل 200 میلیگرم در لیتر و حداکثر مجاز آن 500 میلیگرم در لیتر بر حسب کربنات کلسیم (mg/l CaCO3) میباشد که نتایج حاصله بیانگر این است که در 40 نمونه از 56 نمونه مورد بررسی میزان سختی کل کمتر از حداکثر مطلوب بوده است و 16 نمونه مورد بررسی دارای میزان سختی کل بیشتر از حداکثر مطلوب بودهاند.
جدول 4- دستهبندی تعداد نمونهها از نظر میزان فلوراید مطابق با استاندارد ایران
مطابق با استاندارد مؤسسه ملی ایران (شماره 1053، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی) و رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی، میزان حداکثر مطلوب فلوراید 5/0 میلی گرم در لیتر و حداکثر مجاز آن 5/1 میلی گرم در لیتر بر حسب F- میباشد که نتایج حاصله (جدول شماره 4) نشان داد که در 44 نمونه از 56 نمونه بررسی شده، میزان فلوراید کمتر از حداکثر مطلوب بوده است. (44 عدد از نمونهها کمتر از 5/0) و تعداد 12 نمونه دارای فلوراید در محدوده استاندارد میباشند (بین 5/0 تا 5/1 در مقیاس میلی گرم بر لیتر). 2- نتایج مربوط به مقایسه میانگین هرکدام از شاخصهای شیمیایی اندازهگیری شده با مقدار درج شده روی برچسب هرکدام از برندها در جدول شماره 5 آورده شده است.
جدول 5- مقایسه میانگین مقادیر مشاهده شده برای هر یک از برندها به تفکیک پیراسنجههای مورد بررسی و مقادیر درج شده روی برچسب محصول
NR: Not Reported *: مطابق با نتایج بدست آمده، بر اساس آزمون One Sample T-Test (تک نمونهای) در موارد ستاره دار اختلاف معنیداری بین مقـادیر پیراسنجههـای شیمیایی اندازهگیـری شده با مقادیر مندرج بر روی برچسب آبهای بسته بندی شده وجود داشت (05/0>p).
بحث و نتیجهگیری مقادیر پیراسنجههای شیمیایی اندازهگـیری شده در این تحقیق با استانداردهای مربوطه مقایسه گردید و نتایج بیانگـر این است که تقریباً تمامی پیراسنجههای شیمیایی اندازهگیری شده از حداکثر مجاز تعیین شده توسط مؤسسه ملی استاندارد ایران و رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی کمتر بوده است. در تحقیق مشابهی که رضایی و همکاران در سال 1387 با موضوع بررسی کیفیت میکروبی و شیمیایی 16 نوع آب معدنی عرضه شده در سطح شهر یاسوج انجام دادند، نشان داد در ۱۰۰ درصد موارد میانگین غلظت ویژگیهای اندازهگیری شده در محدوده استاندارد بودند. همچنین در تحقیق مشابه دیگری که فاوزیا و همکاران در سال 2008 با موضوع بررسی کیفیت میکروبی و شیمیایی و فیزیکی آب های بطری شده در منطقه هوستون در ایالت تگزاس انجام دادند نشان داد که هر پنج نوع مختلف از آبهای بطری شده (آب چشمهها، آب لوله کشی، آب تصفیه شده، آبهای گازدار، آب دیونیزه شده) میزان pH مشابهی داشتند به جز آب گازدار که کاملاً نسبت به انواع دیگر اسیدی بود و از طرف دیگر مواد جامد نامحلول در بسیاری از آب ها وجود داشت که آب گازدار بیشترین میزان هدایت الکتریکی و آب دیونیزه شده کمترین میزان را نشان میداد. همچنین 4 نمونه از 35 نمونه آبهای بطریشده دارای آلودگی میکروبی بودند (Fawzia et al., 2008). در تحقیق مشابه دیگری نیز که اویدجی و همکاران در سال 2010 با موضوع بررسی کیفیت آب های آشامیدنی بستهبندی شده موجود در بازارهای شهر ابیدان و شهر ایایفه در جنوب غربی نیجریه انجام دادند نشان داد که باکتری هتروتروفیک در یک نوع از آب بطری شده و 8 نوع از آب کیسهای با بیش از CFV100 در هر میلی لیتر بوده است. بنابراین میزان آن بیشتر از استاندارد USEPA (آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده و سازمان بهداشت جهانی) میباشد. کل کلیفرمها و اشریشیاکلی تنها در یک نوع از آب بطری شده مشاهده شد. همه انواع آبهای کیسهای آلوده به کلیفرم بودند. 4 نمونه یعنی 20 درصد آنها هم وجود اشریشیاکلی را نشان دادند در حالیکه انتروکوکوس مدفوعی هم در 10 درصد از آنها مشاهده شدهاند. کیفیت بیشتر آبهای کیسهای از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی پایینتر بودند (Oyedeji et al., 2010). نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد از 56 نمونه مورد بررسی 44 نمونه دارای فلوراید کمتر از حداکثر مطلوب بودند. به عبارتی حدود سه چهارم نمونههای بررسی شده، دارای فلوراید کمتر از حداکثر مطلوب استاندارد میباشند. فلوئور به عنوان یک عنصر ضروری برای حیات بر میزان رشد و باروری تاثیر دارد و با وارد شدن این عنصر در دندان، میزان انحلال مینا در شرایط اسیدی حاصل از فعالیت باکتریها، کاهش مییابد و موجب نوعی حفاظت در برابر پوسیدگی دندان میگردد (WHO, 1984). در تحقیق مشابهی که کوکران و همکاران در سال 2006 با موضوع بررسی میزان فلوراید در 10 نمونه از آبهای بطریشده در استرالیا انجام دادند، نشان داد که 5 نمونه از این آبها دارای میزان فلوراید ppm 03/0 و کمتر از محدوده استاندارد میباشند (Cochrane et al., 2006). همچنین در تحقیق مشابهی دیگری که خدادادی و همکاران در سال 1385 با موضوع بررسی کیفیت شیمیایی و میکروبی آبهای بستهبندی شده شهرستان بیرجند انجام دادند، نشان داد که در 3/73% نمونههای موردنظر، میزان فلوراید کمتر از محدوده استاندارد بودند که نتایج آن غالباً مشابه یافتههای این پژوهش میباشد (Khodadadi et al., 2006). با توجه به نقش مؤثر فلوراید در رشد و استحکام دندانها و استخوانها به خصوص در کودکان در سنین رشد و شکلگیری دندانهای دائمی و با توجه به این که اصلیترین راه تأمین فلوراید بدن از طریق جذب سیستمیک آن از طریق آب آشامیدنی است، کمبود این یون مفید موجب آسیب جدی به بدن و افزایش شاخص پوسیدگیهای دندانی میشوند (Fawell, 2006). همچنین غلظتهای بسیار بالاتر از حدود مجاز فلوراید میتواند منجر به بروز فلوئورزیس دندانی و اسکلتی گردد. علاوه بر این جذب بیش از حد فلوئور از طریق غذا، نوشیدنی، دهان شویه و .... به همراه آب با غلظت بالای فلوئور عوارض دیگری هم چون اختلالات معده و روده، کاهش ضریب هوشی، اختلالات سیستم ایمنی و کاهش میزان هموگلوبین دارد (WHO, 2004). نتایج بررسیها حاکی از آن است که از 56 نمونه مورد بررسی، 40 نمونه دارای سختی کل کمتر از حداکثر مطلوب استاندارد بودند. در تحقیق مشابهی که حسینی و همکاران در سال 1390 با موضوع بررسی وضعیت میکروبی و شیمیایی آبهای معدنی و بطریشده عرضه شده در استان سیستان و بلوچستان انجام دادند نشان داد که سختی کل 17 نمونه (22%) از حداکثر مطلوب استاندارد بالاتر بودند (Hoseiny et al., 2011). در بیشتر مطالعات اخیر، گزارش شده است که مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی در مناطقی که دارای سختی آب بیشتری (به خصوص منیزیم و کلسیم) میباشند، نسبت به مناطق با سختی آب کمتر، کاهش یافته است (Calderon et al., 2004). مطابق با نتایج بدست آمده، در اکثر موارد اختلاف معنیداری بین مقـادیر پیراسنجههای شیمیایی اندازهگیری شده با مقادیر مندرج بر روی برچسب آبهای بستهبندی شده وجود داشت. همچنین در تحقیق مشابهی که رضایی و همکاران در سال 1387 با موضوع کیفیت میکروبی و شیمیایی 16 نوع آب معدنی عرضه شده در سطح شهر یاسوج انجام دادند، نشان داد که در اکثر موارد اختلاف معنیداری بین مقادیر اندازهگیری شده با مقادیر ذکر شده روی برچسب بطریها وجود داشت که نتایج آن غالباً مشابه یافتههای این پژوهش میباشد (Rezaei et al., 2008). مطابق استاندارد مؤسسه ملی استاندارد ایران و سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مجاز کل کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی در 100 میلیلیتر، صفر میباشد که نتایج آزمایشهای میکروبی نشان داد که میانگین هندسی کل باکتریهای کلیفرم و باکتریهای کلیفرم مدفوعی در ١٠٠ میلیلیتر برابر با صفر میباشد و هیچ یک از نمونهها دارای آلودگی میکروبی نبودند. در تحقیق مشابهی که جاهد خانیکی و همکاران در سال 1389 با موضوع ارزیابی باکترویولوژیکی آبهای بطری شده از برندهای محلی در بازارهای تهران انجام دادند نشان داد که هیچ کدام از نمونهها از لحاظ کلیفرمها و کلیفرمهای گرماپای آلوده نبودند (Jahed khaniki et al., 2010). همچنین در تحقیق مشابه دیگری که میرانزاده و همکاران در سال 88-1389 با موضوع بررسی کیفیت میکروبی و غلظت فلزات سنگین در 15 مارک آب بطری شده تولیدی در ایران انجام دادند نشان داد که باکتریهای گروه کلیفرم و کلیفرم مدفوعی در هیچ یک از نمونهها وجود نداشته است (Miranzadeh et al., 2010). مطابق استاندارد مؤسسه ملی استاندارد ایران شماره 2606 (آئین کار به منظور بهرهبرداری از آبهای معدنی طبیعی آشامیدنی) نتایج آزمایش آب از نظر میکروبیولوژی، شیمیایی و فیزیکی باید بر روی برچسب نوشته شود که تمام آبهای بطری شده مورد بررسی فاقد نتایج آزمایشگاهی میکروبیولوژیکی (کل کلیفرم) بر روی برچسب بطریها بودند. مطابق با استانداردهای شماره 2441 و 6694 مؤسسه ملی استاندارد ایران در خصوص شرایط نگهداری: درج عبارت "دور از تابش نور مستقیم خورشیـد و در جای خنک (دور از یخ زدگی) نگهـداری شود" یا عبارتی با معنی مشـابه بر روی هر بسته (بطری) الزامی است که در یکی از نمونهها (آب آشامیدنی نینیا) هیچگونه عبارتی بر روی بطری درج نشده است. به طور کلی نتایج پژوهش بیانگر این بود که تقریباً تمامی پیراسنجههای میکروبی و شیمیایی اندازهگیری شده از حداکثر مجاز تعیین شده توسط مؤسسه ملی استاندارد ایران و حداکثر مقادیر توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی کمتر بوده است. همچنین مشاهده گردید که میانگین مقادیر پیراسنجههای شیمیایی در دو فصل زمستان 1390 و تابستان 1391 دارای اختلاف معنیداری نمیباشند. هرچند که در اکثر موارد اختلاف معنیداری بین مقادیر پیراسنجههای شیمیایی اندازهگیری شده با مقادیر مندرج بر روی برچسب بطریهای آبهای بستهبندی شده وجود داشت. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,316 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 950 |