تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,203 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,867 |
مطالعه میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهیان قزل آلای رنگین کمان در استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 2، 1 (5) بهار، خرداد 1391، صفحه 53-62 اصل مقاله (216.64 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسنده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فیروز فدایی فرد* | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، استادیار گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
انروفلوکساسین از آنتیبیوتیکهای پرمصرف دامپزشکی است که در سالهای اخیر استفاده آن در کنترل بیماریهای عفونی ماهیان پرورشی رشد چشمگیری داشته است. هدف از انجام مطالعه حاضر اندازهگیری میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا بود. برای این منظور در فصول بهار و تابستان 1390 به مزارع پرورشی مناطق اردل و کوهرنگ مراجعه و از هر منطقه سه مزرعه انتخاب گردید و 15 نمونه در سه گروه وزنی کمتر از 50 گرم، 50 تا 150 گرم و بیشتر از 150 گرم (5 نمونه از هر گروه وزنی) صورت گرفت. طبق نتایج مطالعه، بیشترین و کمترین درصد باقیمانده انروفلوکساسین به ترتیب در گروههای وزنی زیر 50 گرم و بالای 150 گرم و به میزان 33/58 و 33/23 درصد ردیابی شد. در مقایسه بین مناطق مختلف نیز کوهرنگ با میزان50/11 ± 84/13 و 06/18 ± 95/19 و اردل با میزان 62/11 ± 83/12 و 09/11 ± 22/11 میکروگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک در عضله و کبد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان باقیمانده بودند. همچنین میزان باقیمانده در عضله و کبد در فصل بهار 00/13 ± 27/14 و 69/21 ± 06/22 و در فصل تابستان 29/10 ± 40/12 و 31/7 ± 86/8 میکروگرم در کیلوگرم بوده است. در ضمن در تمامی گروههای وزنی میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونههای کبد بالاتر از عضلات تشخیص داده شد. اما در کل میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونههای آزمایش شده پایینتر از حد مجاز اتحادیه اروپا بود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
انروفلوکساسین؛ الایزا؛ قزلآلای رنگین کمان؛ چهار محال و بختیاری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مطالعه میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهیان قزل آلای رنگین کمان در استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا
فیروز فدایی فرد
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، استادیار گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، شهرکرد، ایران. نویسنده مسئول مکاتبات: Fadaeifard@gmail.com (دریافت مقاله: 3/3/91 پذیرش نهایی: 28/8/91)
چکیده انروفلوکساسین از آنتیبیوتیکهای پرمصرف دامپزشکی است که در سالهای اخیر استفاده آن در کنترل بیماریهای عفونی ماهیان پرورشی رشد چشمگیری داشته است. هدف از انجام مطالعه حاضر اندازهگیری میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا بود. برای این منظور در فصول بهار و تابستان 1390 به مزارع پرورشی مناطق اردل و کوهرنگ مراجعه و از هر منطقه سه مزرعه انتخاب گردید و 15 نمونه در سه گروه وزنی کمتر از 50 گرم، 50 تا 150 گرم و بیشتر از 150 گرم (5 نمونه از هر گروه وزنی) صورت گرفت. طبق نتایج مطالعه، بیشترین و کمترین درصد باقیمانده انروفلوکساسین به ترتیب در گروههای وزنی زیر 50 گرم و بالای 150 گرم و به میزان 33/58 و 33/23 درصد ردیابی شد. در مقایسه بین مناطق مختلف نیز کوهرنگ با میزان50/11 ± 84/13 و 06/18 ± 95/19 و اردل با میزان 62/11 ± 83/12 و 09/11 ± 22/11 میکروگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک در عضله و کبد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان باقیمانده بودند. همچنین میزان باقیمانده در عضله و کبد در فصل بهار 00/13 ± 27/14 و 69/21 ± 06/22 و در فصل تابستان 29/10 ± 40/12 و 31/7 ± 86/8 میکروگرم در کیلوگرم بوده است. در ضمن در تمامی گروههای وزنی میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونههای کبد بالاتر از عضلات تشخیص داده شد. اما در کل میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونههای آزمایش شده پایینتر از حد مجاز اتحادیه اروپا بود.
واژههای کلیدی: انروفلوکساسین، الایزا،قزلآلای رنگین کمان، چهار محال و بختیاری
مقدمه افزایش تولیدات منابع دریایی و توسعه آبزی پروری در دنیا باعث افزایش تولید غذاهای فرموله، آنتی بیوتیکها، ضد قارچها و مواد شیمیایی گیاهی گشته است (FAO, 2008).تحقیقات مختلف نشان داده که صنایع آبزی پروری رایج میتواند منجر به افزایش سطوح باقیماندههای آنتیبیوتیکی، باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک، آلوده کنندههای آلی پایدار، فلزات، انگلها و ویروسها در ماهیان و سختپوستان خوراکی پرورشی گردد. گروههای ویژه در معرض خطر با این آلودهکنندهها شامل کارگران مزارع پرورشی، موجودات زنده اطراف این مزارع و مصرفکنندگان این تولیدات آبزی پروری هستند (Sapkota et al., 2008). در صنعت آبزی پروری استفاده وسیع از آنتیبیوتیکها در درمان بیماریهای باکتریایی منجر به افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی در باکتریهایی مثل آئروموناس هایدروفیلا ((Aeromonas hydrophila، آئروموناس سالمونیسیدا(Aeromonas salmonicida)، پاستورلا پیسیدا (Pasteurella piscicida)، ادواردزیلا تارد (Edwardsiella tarda)، ادواردزیلاایکتالوری (Edwardsiella ictaluri)، ویبریو انگوئیلاروم (Vibrio anguillarum)، ویبریوسالمونیسیدا (Vibrio Salmonicida)، یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri)، استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) و لاکتوکوکوس گارویه (Lactococcus garvieae) شده است. و لزوم انجام مطالعات کنترل شده برای تعیین اثر درمان با عوامل ضد میکروبی بر بومشناسی مزارع پرورش ماهی بالاخص در سطح میکروارگانیسمها استفاده با دوز پایین آنتیبیوتیکها در مواد غذایی طی دورههای طولانی مدت ممکن است باعث افزایش کینولونها گروهی از آنتیبیوتیکهای ساختگی هستند که در درمان بیماریهای عفونی در صنعت آبزی پروری مورد استفاده قرار میگیرند که به عنوان آخرین نسل عوامل آنتیبیوتیکی معرفی گردیده است. مکانیسم فعالیت فلورکینولونها بصورت باکتری کشی است و نقش آنها در ممانعت از آنزیم DNA gyrase دیواره سلولی باکتریها که در تکثیر DNAنقش دارند میباشد (Dulopnt, 1989). از انروفلوکساسین و سیپروفلوکساسین به دلیل حداقل غلظتهای ممانعتی نسبتاً پایین برای حساسترین پاتوژنهای ماهی و انتشار مؤثر آنها در بدن، به صورت خوراکی و به شکل گستردهای در درمان عفونتهای باکتریایی عمومی ماهیان استفاده میشود (O'Grady et al., 1988). استفاده کینولونها در ماهیان و به دنبال آن مصرف آنها در انسان باعث بروز مسمومیتهای مستقیم یا عامل افزایش مقاومت عوامل بیماریزای انسانی و به مخاطره افتادن سلامت انسان میگردد. این داروها اثرات سمی بر غضروفهای مفصلی و بروز بیماری آرترالژیا (Arthropathy) یا آرتروپاتی (Arthralgia) جوانی داشته و باعث ایجاد واکنشهای افزایش حساسیت آلرژیک میگردد (Juan-Garca et al., 2006). انروفلوکساسین و سیپروفلوکساسین دو دارو از دسته کینولونها هستند که از طریق روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) و ردیابی از طریق فلورسنس قابل شناسایی هستند (Olutosin and James, 2004). با توجه به مطالعات محدود در زمینه بررسی باقیمانده این آنتیبیوتیکها در مواد غذایی هدف از انجام مطالعه حاضر ردیابی و اندازهگیری میزان باقیماندگی انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهیان قزل آلای رنگین کمان پرورشی استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا بوده است.
مواد و روشها نمونهگیری این تحقیق طی مدت شش ماه (بهار وتابستان1390) در برخی مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان استان چهارمحال و بختیاری به منظور بررسی وضعیت باقیماندگی آنتیبیوتیک انروفلوکساسین صورت پذیرفت. حوزه تحقیق شامل شهرستانهای کوهرنگ و اردل که از بیشترین تمرکز مزارع پرورش ماهی قزل آلا برخوردار هستند میباشد. در هر شهرستان حداقل سه مزرعه (بر اساس میزان تولید) انتخاب و از هر مزرعه در سه گروه وزنی زیر50 گرم،50 تا 150 گرم و بالای 150 گرم نمونهبرداری صورت پذیرفت. در هر رده وزنی نیز 5 عدد ماهی برداشت میگردید البته در آمادهسازی نمونهها و انجام تست الایزا ابتدا ماهیان را از فریزر خارج نموده و پس از چند دقیقه نگهداری در شرایط آزمایشگاه اقدام به برش عضله و خارج نمودن کبدهای آنها میشد. سپس 10 گرم از نمونه اندامی را جدا نموده و پس از همگن کردن آن، 5/0 گرم از نمونه همگن به داخل لوله آزمایش انتقال داده میشد و 5/1 میلی لیتر از متانول 80 درصد (مخلوط 8 میلی لیتر متانول 100 درصد و 2 میلی لیتر بافر رقیقکننده (SDB) به آن افزوده و به خوبی تکان داده میشد. محتویات داخل لوله را به مدت 20 دقیقه در سانتریفوژ 2000 دور در دقیقه قرار داده و سپس 100 میکرولیتر از مایع رو را به داخل یک لوله تمیز وارد و 900 میکرولیتر از SDB را به آن اضافه کرده و در نهایت مقدار50 میکرولیتر از آن جهت تست سنجش ایمنی آنزیمی استفاده میگردید. به منظور انجام تست الایزا از کیت الایزای انروفلوکساسین شرکت Europroxima(Netherlands) استفاده شد حساسیت این کیت برابر با 5/0 قسمت در بیلیون (ppb5/0)، میزان متوسط بازیافت آن بین 75 تا 130 درصد، میزان واکنش متقاطع برای انروفلوکساسین (100 درصد) و سیپروفلوکساسین (003/0 درصد) و محدوده ردیابی آن 10 نانوگرم در هر گرم بافتی است. به منظور اندازهگیری میزان باقیمانده آنتیبیوتیکی ابتدا با آمادهسازی آنالیز آماری جهت بررسی باقیماندگی مقادیر آنتیبیوتیک در بین گروههای وزنی مختلف از آنجائیکه یک متغیر در بین 3 گروه وزنی مورد ارزیابی قرار گرفته است لذا از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و مقایسه بین میانگین دادهها از روش دانکن استفاده شد. برای بررسی وجود تفاوت آماری بین مناطق و فصول مختلف نیز از آزمون T-test مستقل استفاده گردید به طوریکه هدف به دست آوردن تفاوت آماری متغیر در گروههای دوتایی بوده است در ضمن برای کلیه
یافتهها نتایج اندازهگیری میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان قزل آلای رنگین کمان پرورشی استان چهارمحال و بختیاری در فصول و مناطق در جدولهای 1 تا 3 آمده است.
جدول 1: میانگین مقادیر باقیماندگی انروفلوکساسین در کبد و عضله ماهیان در اوزان مختلف
:aتفاوت بین گروهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس معنیدار نیست
در جدول 1 مقایسه میانگین باقیماندگی انروفلوکساسین در کبد و عضله ماهیان در سه گروه وزنی زیر 50 گرم، بین 50 تا 150 گرم و بالای 150 گرم صورت گرفته است. نتایج نشان دهنده این است که تفاوت معنیداری بین میزان آنتیبیوتیک در
جدول 2: میزان میانگین باقیمانده انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان در مناطق مختلف
* تفاوت مقادیر باقیماندگی بین دو منطقه معنیدار نیست.
در جدول 2 نتایج مقایسه میانگین باقیماندگی انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان در دو منطقه اردل و کوهرنگ آمده است. با توجه به دادهها تفاوت آماری معنیداری بین میزان آنتیبیوتیک در دو منطقه مورد بررسی مشاهده نمیشود (05/0p>).
جدول 3: میزان میانگین باقیمانده انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان در فصول مختلف
* تفاوت مقادیر باقیماندگی بین دو فصل با استفاده از آزمون t مستقل معنیدار نیست. ** تفاوت مقادیر باقیماندگی بین دو فصل معنیدار است )05/0 (p<.
در جدول 3 نتایج مقایسه میانگین باقیماندگی انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان در دو فصل بهار و تابستان آمده است با توجه به دادههای به دست آمده تفاوت آماری معنیداری بین میزان آنتیبیوتیک در عضله ماهیان در دو فصل بهار و تابستان مشاهده
بحث و نتیجهگیری از آنجائیکه استان چهار محال و بختیاری از مناطق پر تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان کشور بوده و در با توجه به نتایج بدست آمده در جدول 2 تفاوت آماری معنیداری بین میزان باقیماندگی انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان در دو منطقه اردل و کوهرنگ مشاهده نمیشود اما در مقایسه بین میانگین دادهها میزان همانگونه که در جدول 3 مشاهده میشود مقایسه بین میزان باقیماندگی انروفلوکساسین در عضله و کبد ماهیان در فصول مختلف نشان از تفاوت معنیدار میانگین دادهها در کبد ماهیان و عدم تفاوت معنیدار بین دادهها در عضله ماهیان در دو فصل بهار و تابستان دارد. اما وضعیت قابل مشهود در این مقایسه بالا بودن میزان باقیماندگی به ترتیب در عضله و کبد ماهیان در فصل بهار با میزان 00/13 ± 27/14 و 69/21 ± 06/22 و در فصل تابستان 29/10 ±40/12 و 31/7 ± 86/8 میکروگرم در کیلوگرم بوده است که بهترین توجیه برای این اتفاق افزایش مصرف آنتیبیوتیک در بچه ماهیان (که عموماً در فصل بهار رخ میدهد) و بالا رفتن دما در فصل تابستان و تسریع در متابولیزه شدن دارو و دفع از بدن دانست. براساس اخذ اطلاعات واصله از مزارع مورد بررسی در مطالعه حاضر برخی از این مزارع در طول دوره پرورشی خود تجربه مصرف انروفلوکساسین را داشته ولی بسته به وزن ماهی، فصل مورد بررسی و همچنین در منطقه مورد مطالعه تفاوتهایی را میتوان مشاهده نمود که به بحث هرکدام از آنها پرداخته شد ولی مسأله مهم حضور این آنتیبیوتیک در اندامهای ماهی قزل آلا به عنوان پرمصرفترین ماهی پرورشی کشورمان است که بایستی از نقطه نظر بهداشتی مورد توجه قرار گیرد. البته مقدار باقیمانده آنتیبیوتیکی در تمام گروههای وزنی مورد مطالعه و در مناطق و فصول مختلف پائینتر از حد مجاز اعلام شده توسط اتحادیه اروپا (بیش از 100 میکروگرم در کیلوگرم) بوده است. در مقایسه با سایر دامها مطالعات گستردهای در زمینه ردیابی باقیماندههای آنتیبیوتیکی در ماهی با استفاده از روشهای مختلف صورت نگرفته است ولی از جمله تحقیقات به عمل آمده در این خصوص میتوان به در ردیابی باقیماندههای آنتیبیوتیکی ماهیان (Samanidou et al., 2007)، آنالیز باقیماندههای دارویی دامپزشکی در ماهی با استفاده از تکنیکTandem Mass Spectrometry Detection (LC/MS/MS) (Tittlemier et al., 2007)، تعیین باقیماندههای کینولونها در ماهی با شیوه Capillary Electrophoresis Mass Spectrometry توسط (Yolanda Pico, 2006)، تعیین همزمان آنتیبادیهای فلوروکینولون درفرآوردههای دریایی از طریق الایزا (Huet et al., 2006)، تعیین طی اندازهگیری سه آنتیبیوتیک اکسیتتراسیکلین، انروفلوکساسین و اریترومایسین در بافت عضله ماهی قزل آلای رنگین استان چهارمحال و بختیاری به روشHPLC میزان باقیماندگی انروفلوکساسین 05/0 تا 73/0 میکروگرم در هر گرم به دست آمد که نتایج آن مشابه نتایج تحقیق حاضر است (Soltani, 2010). در ارتباط با فرآیند کاهش میزان آنتیبیوتیک در دامها و دوره پرهیز از مصرف آنها تحقیقات زیادی صورت گرفته و زمان لازم جهت دفع دارو و متابولیتهای آن اعلام شده است ولی از آنجائیکه آبزیان موجوداتی خونسرد بوده و واکنشهای فیزیولوژیک بدن آنها متأثر از محیط است این امر تا حدود زیادی وابسته به دمای محیط است بطوریکه حداقل دوره پرهیز از مصرف دارو که توسط آییننامه شماره 2001/82 اتحادیه اروپا برای برخی انواع فرآوردههای دریایی پیشنهاد شده است 500 درجه روز است ولی در مطالعه دیگری زمان طولانیتر یعنی 816 درجه روز را برای جمع میزان انروفلوکساسین و سیپروفلوکساسین در بافتهای عضلات و پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان پیشنهاد نمودهاند. بطوریکه با خوراندن مقدار10 میلی گرم در کیلو گرم انروفلوکساسین به قزل آلای رنگین کمان در هرروز روند نزولی هر دو دارو را در نمونههای بافتی عضلات، پوست و استخوان مورد بررسی قرار داده و با استفاده ازتکنیک HPLC (با ردیابی فلورسنس) در زمانهای مختلف بعد از انتهای دوره درمان میزان کاهش دارو را اندازهگیری نمودند (Lucchetti et al., 2004). تولیدکنندگان ماهی ملزم به رعایت سطوح میزان مصرفی آنتیبیوتیکها و مقررات مربوط به زمانهای پرهیز از مصرف برای آنتیبیوتیکهای رایج در آبزی پروری هستند. از آنجائیکه واکنشهای فیزیولوژیک ماهیان تابع تغییرات دمای محیط است لذا میزان جذب و دفع داروهای تجویز شده نیز به موازات افزایش دمای آب تسریع مییابد از این رو میتوان انتظار داشت در مناطق گرمتر متابولیسم داروها با سرعت بیشتری انجام شود (Bjorklund and Bylund, 1990). به عنوان مثال ماهی تیلاپیای نیل که یکی از ماهیان مناطق گرمسیری است و دمای مناسب برای زیست آن بین 24 تا 32 درجه است. با توجه به استفاده از آبهای جریاندار در پرورش آن، میزان حذف دارو در این گونه ماهی خیلی سریعتر از شرایط آزمایشگاهی است (Julie et al., 2002). استفاده از آنتیبیوتیکها در امر کنترل و درمان بیماریهای باکتریایی به عنوان بخشی از برنامه تولیدی مدیران مزارع پرورش ماهی محسوب میشود و شاید بتوان گفت که اولین سیاست برخوردی آبزی پروران با تلفات مشکوک به بیماریهای باکتریایی استفاده از این گونه ترکیبات است ولی نوع دارو، طرز استفاده، میزان و دوره مصرف و رعایت زمان پرهیز از مصرف از جمله مقرراتی است که بایستی هر مزرعهدار نسبت به رعایت آن اهتمام لازم را به عمل آورد. ماهیان موجوداتی خونسرد بوده و تمام فعالیتهای فیزیولوژیک بدن آنها متأثر از دمای محیط است لذا در مصرف دارو نیز بایستی به این موضوع توجه خاص داشت. با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر میزان باقیماندگی انروفلوکساسین به عنوان یکی از آنتیبیوتیکهای پرمصرف در آبزی پروری در کبد و عضله ماهی قزل آلای رنگین کمان در گروههای مختلف وزنی و در فصول و مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری پائینتر از حد مجاز پیشنهادی اتحادیه اروپا بوده و این ماهیان برای مصرف بایستی حداقل 500 الی 816 درجه روز دوره پرهیز از مصرف را بگذرانند تا سلامتی مصرفکنندگان بعدی در معرض خطر نیفتد بطوریکه اگر دمای متوسط آبهای این مزارع 10 درجه سلسیوس باشد دوره اجتناب از مصرف دارو بین 50 الی 81 روز است. یکی دیگر از شواهد بدست آمده مطالعه حاضر مصرف آنتیبیوتیک در اکثر گروههای وزنی است که این موضوع بایستی از نظر مقررات دامپزشکی مورد بررسی قرار گرفته و نظارت هر بیشتر دستگاههای مسؤل را میطلبد.
سپاسگزاری نویسندگان مقاله وظیفه خود میدانند از کلیه افرادی که در انجام تحقیق حاضر همکاری نمودهاند بالاخص حوزه معاونت محترم پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد تشکر نمایند.
منابع
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,705 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,031 |