تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,509 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,313 |
تولید نیمه صنعتی اسید لاکتیک بوسیله سویه Lactobacillus casei subsp. casei | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 2، دوره 1، 4 زمستان، اسفند 1390، صفحه 9-21 اصل مقاله (1.16 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسنده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سید سعید میردامادی* | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده بیوتکنولوژی، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
در این تحقیق مراحل تولید نیمه صنعتی اسید لاکتیک در فرمانتورهای همزندار و به منظور طراحی خط صنعتی تولید اسیدلاکتیک با درجه خلوص مورد استفاده در صنایع غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این کار چهار سویه میکروبی استاندارد (Staphylococcus aureus PTCC 1113،Microccoccus luteus PTTC 1110، Escherichia coli PTCC 1330وListeria monocytogenes PTCC 1304) انتخاب و حداقل غلظت مهار کننده رشد برای هر یک بررسی گردید و تغییر منحنی رشد هر سویه در حضور و عدم حضور اسید لاکتیک و لاکتات کلسیم مقایسه شد.به منظور بدست آوردن دانش فنی تولید اسید لاکتیک، مراحل افزایش حجم تولید و تخلیص توسطسویهPTCC 1608 Lactobacillus casei subsp. Caseiدر دو فرمانتور همزندار20 و750 لیتری انجام شد. محیط تولید بهینهسازی شده با منابع کربن متفاوت (گلوکز، لاکتوز و آب پنیر) و پودر خیسانده ذرت به عنوان منبع نیتروژن و به دو روش کشت غیر مداوم و کشت نیمه مداوم انجام شد. جهت تخلیص اسید لاکتیک از روش کلاسیک استفاده شد. پس از بهینهسازی محیط کشت،این سویهدر بررسیهای آزمایشگاهی در گرمخانه همزنداربیشترین تولید را در محیط حاوی g/l80 گلوکز و g/l50 آب پنیر داشت. در این سیستمg/l 69/72 لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh51/0 و بازده 56% تولید شد. در فرمانتور20 لیتری در تخمیر نیمه مداوم، در مدت زمان 44 ساعت g/l75/108 لاکتات کلسیم تولید شد. در این شرایط بازده واکنش 83% ولی بدلیل کاهش زمان تولید افزایش قابل توجهی دربهرهوری (g/lh47/2) مشاهده گردید. سپس در فرمانتور750 لیتری در کشت نیمه مداوم g/l350 لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh 4/5 تولید شد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسید لاکتیک؛ لاکتوباسیلوس کازئی؛ فرمانتور همزندار؛ تخمیر؛ افزایش حجم تولید | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تولید نیمه صنعتی اسید لاکتیک بوسیله سویه Lactobacillus casei subsp. casei
سید سعید میردامادی*
سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده بیوتکنولوژی، تهران، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات: Mirdamadi@irost.org (دریافت مقاله: 12/4/90 پذیرش نهایی: 16/3/91)
چکیده در این تحقیق مراحل تولید نیمه صنعتی اسید لاکتیک در فرمانتورهای همزندار و به منظور طراحی خط صنعتی تولید اسیدلاکتیک با درجه خلوص مورد استفاده در صنایع غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این کار چهار سویه میکروبی استاندارد
واژههای کلیدی: اسید لاکتیک، لاکتوباسیلوس کازئی، فرمانتور همزندار، تخمیر، افزایش حجم تولید
مقدمه توسعه صنایع غذایی لزوم استفاده از پارهای مواد شیمیایی را ایجاب میکند که دستهای از آنها را افزودنیها تشکیل میدهند. نقش اصلی افزودنیها، به منظور افزایش ارزش غذایی، خواص حسی، حفاظت و نگهداری مواد غذایی است. پیشرفتهای اخیر در افزودنیهای مواد غذایی، تولید افزودنیهای طبیعی با استفاده از علم بیوتکنولوژی میباشد، که روش تأمین سلامتی و سالم و بدون خطر بودن آن (GRAS) به اثبات رسیده است. از طرفی محدودیت کاربردهای افزودنیهای شیمیایی به دلیل اثرات جانبی متعدد باعث شده است که کشورهای پیشرفته به سمت تولید افزودنیهای طبیعی از طریق بیوتکنولوژی روی آورند. (Mirdamadi et al., 2009; Tafreshi et al., 2010). از جمله این افزودنیها که سالیان درازی است در کشورها استفاده میگردد، اسید لاکتیک، نمکهای لاکتیک، و فرآوردههای حاصل از تخمیر باکتریهای لاکتیکی نظیر نیسین است (Mirdamadi et al., 2007; Mirdamadi et al., 2009; Tafreshi et al., 2010). اسید لاکتیک که با نامهای 2- هیدروکسی پروپیونیک اسید و 2- هیدروکسی پروپانوئیک اسید نیز معرفی میشود یک اسید آلی هیدروکسیـلدار ضعیف با فرمول شیمیایی CH3CHOHCOOH است. این اسید با دارا بودن دو ایزومر نوری D(-) و L(+) کاربردهای زیادی در صنایع پزشکی، دارویی، غذایی و شیمیایی دارد (John, 1996; Mirdamadi et al., 2002; Mirdamadi, 2007). اولین بار در سال 1780 در شیر ترش شده، توسط Scheele گزارش و Schulze در سال 1868 وجود باکتریهای اسید لاکتیک را در مایههای کشت کارخانههای تقطیر نشان داد و سویه L. delbreckii را برای تولید تجاری اسید لاکتیک به کار برد. این اسید دارای فعالیت نوری است و تنها ایزومر نوری (+)L آن در انسان متابولیزه میگردد. موارد عمده کاربرد اسید لاکتیک و مشتقات آن مربوط به صنایع غذایی، دارویی و صنایع مختلف شیمیایی میشود. از مهمترین و جدیدترین کاربرد آن در صنایع غذایی و پزشکی تهیه پلاستیکهای زیست تخریب از جمله پلی لاکتیک اسیدها(PLA)، کوپلیمرهای پلیلاکتیک اسید و اسید لاکتیک به دو طریق بیولوژی (فرآیندهای تخمیری) و شیمیایی تولید میشود. امروزه بیشترین حجم تولید اسید لاکتیک در جهان به دلیل نیاز به تولید ایزومر (+)L و عدم کفایت نوع سنتز شده بصورت شیمیایی که بصورت مخلوطی از دو ایزومر نوریL(+) وD(-) میباشد، بصورت تخمیر است (Zyed and Winter, 1995; Mirdamadi et al., 2007). طبق گزارشات (CEH) Chemical Economics Handbook، در سال 2002 تولید جهانی اسید لاکتیک، نمکها و استرهای آن 8/201 هزار تن بوده است. 88 درصد مصرف جهانی آن در موارد صنعتی بخصوص صنایع غذایی است و با متوسط نرخ رشد سالیانه 7/9 درصد، پیشبینی شد که در سال 2007 تولید جهانی آن به 5/320 هزار تن در سال رسیده و ادامه یابد (Bizzari, 2003). کمپانی PURAC در آمریکا با تولید 34000 تن اسید لاکتیک در سال به روش مداوم (Continuous)یکی از بزرگترین تولیدکنندههای تخمیری اسید لاکتیک در جهان است که کارخانههای متعددی در آمریکای لاتین و آمریکای جنوبی و اروپا دارد. از سویهL. bulgaricus برای تولید استفاده در این پژوهش، PTCC 1608casei .L. casei ssp به دلیل راندمان بالا، زمان تولید کوتاه و تولید نزدیک به صد در صد نوع (+)L اسید لاکتیک به عنوان سویه تولیدکننده لاکتاتها استفاده شد. سپس بهینهسازی شرایط تخمیر و ترکیبات محیط کشت جهت افزایش حجم تولید در فرمانتورهای20 و750 لیتر (Scale up)، افزایش راندمان و میزان تولید در واحد زمان، تولید اقتصادی اسید لاکتیک در حجم نیمه صنعتی و بررسی کاربرد آن بصورت تنها و یا ترکیب با دیگر افزودنیها مورد ارزیابی قرار گرفته است.
مواد و روشها
میکروارگانیسمها: آمپول لیوفیلیزه سویههای استاندارد(Test strain) Staphylococcus aureusPTCC 1113،Microccoccusluteus PTTC 1110 ،Escherichia coli PTCC 1330 ،Listeria monocytogenes PTCC 1304 و سویه مولد اسید لاکتیک Lactobacillus casei ssp. casei PTCC 1608 از بخش کلکسیون میکروبی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران دریافت شد. این آمپولها در شرایط کاملاً استریل باز و بر روی محیطهای اختصاصی شیبدار کشت داده شدند. لولههای محیط کشت رشد و تهیه پیش کشت لاکتوباسیلوس کازئی: آمپول لیوفیلیزه در شرایط کاملاً استریل باز و بر روی محیطMRS Agar شیبدار کشت داده شد. فرمولاسیون محیط کشت تولید اسید لاکتیک: با توجه به اهمیت منبع کربن در تولید اسید لاکتیک، محیط کشت طراحی شده با مقادیر و منابع متفاوت کربن بهینه گردید. محیط بهینه عبارت بود از (g/l): گلوکز 130، پودر خیسانده ذرت 20، استات سدیم 1، سولفات منیزیوم 2/0، سولفات منگنز 03/0، سولفات آهن 03/0، pH محیط حدود 1/0± 6 تنظیم گردید. در طول تخمیر، تعدیل نمودن pH محیط تولید با افزودن محلول هیدروکسیدکلسیم استریل و به صورت پیوسته صورت گرفت (Hofvendahl, 2000 and Hahn-Hagerdal). شرایط تخمیر: باکتریهای پیشکشت تهیه شده در محیط مایعMRS به میزان CFU/ml108 سلول باکتری و به نسبت 10% (v/v) در محیط تولید تلقیح شد. شرایط بهینه تخمیر دمای ˚C 42، 500 دور در دقیقه و سیستم بیهوازی بود. میزان تولید لاکتات کلسیم در زمانهای مختلف اندازهگیری شد(Mirdamadi et al., 2008 ). فرمانتور: جهت بررسی اثرات افزایش حجم تولیداز فرمانتور همزندار 20 لیتری ساخت کمپانی Chemap آمریکا و فرمانتور750 لیتری ساخت کمپانی MBR سوئیس استفاده شد. بازیافت اسید لاکتیک:لاکتات کلسیم حاصل از تخمیر توسط اسید سولفوریک 63% به اسید لاکتیک تبدیل گردید. در این مرحله ابتدا در10 لوله آزمایش، هر کدام ml 10 از مایع حاصل از مرحله قبل ریخته شد. سپس به هر کدام مقادیر متفاوت اسید سولفوریک 63% اضافه شد تا تیتر مناسب اسید سولفوریک جهت تبدیل لاکتات کلسیم به اسید لاکتیک مشخص گردد (Zyed and Winter,1995). جداسازی رسوبات:رسوبات و ژیبس تولید شده توسط فیلتر پرس جداسازی شدند. رنگبری: از زغال فعال جهت رنگبری استفاده شد. مقدار زغال فعال، زمان ماند در مجاورت زغال فعال، تأثیر همزدن مایع و دما برای رنگبری بررسی و روش اندازهگیری اسید لاکتیک:اندازهگیری اسید لاکتیک به روش رنگ سنجی انجام شد. با اضافه نمودن اسید سولفوریک غلیظ به اسید لاکتیک و حرارت در بن ماری جوش بعد از 10 دقیقه، استالدئید حاصل شد. استالدئید در حضور سولفات مس 4% و پارافنیل فنل (5/1% در اتانول)، بعد از 30 دقیقه کمپلکس رنگی ایجاد کرد که میزان جذب نوری آن درطول موج nm 570 اندازهگیری شد (Mirdamadi et al., 2008). اندازهگیری کیفیت اسید لاکتیک تولیدی: جهت بررسی کیفیت اسید لاکتیک تولید شده نمونهها با ستونC18 به روشanalytical reverse phase HPLC مورد ارزیابی قرار گرفت ((Mirdamadi et al., 2009. روش اندازهگیری گلوکز باقیمانده در محیط کشت:غلظت گلوکز به روش آنزیمی اندازهگیری شد. واکنشهای انجام شده در این آزمایش بدین ترتیب است که گلوکز توسط آنزیم گلوکز اکسیداز به گلوکونیک اسید و آب اکسیژنه تبدیل میگردد. آب اکسیژنه تحت تأثیر آنزیم پر اکسیداز و در حضور فنل و 4- آمینوآنتی پیرین به کینون قرمز رنگی تبدیل میشود که رنگ ایجاد شده نسبت مستقیم با مقدار گلوکز موجود در نمونه دارد. که بعد از 20 دقیقه کمپلکس رنگی ایجاد شده درطول موج nm500 بررسی و مقدار گلوکز نمونه بر اساس منحنی استاندارد اندازهگیری شد (Bruno-Barcena, 1999; Bergmeyer, 1974; Mirdamadi et al., 2007). تعیین حداقل غلظت بازدارنده (MIC): از مواد رسم منحنی رشد: میکروارگانیسمها در محیط اختصاصی فاقد نگهدارنده و حاوی نگهدارنده با حداقل غلظت بازدارنده کشت و برای باکتریها میزان رشد بر اساس جذب در 600 نانومتر در ساعتهای متوالی محاسبه و منحنی رشد در هر حالت رسم گردید. مواد: کلیه مواد شیمیایی و محیطهای کشت تجاری استفاده شده در این تحقیق از کمپانیهای Merck, Fluka و PanReac بود.
یافتهها در بررسیهای آزمایشگاهی، پس از بهینهسازی محیط کشت، سویه L. casei ssp. casei بیشترین تولید را در محیط حاوی 80 گرم در لیتر گلوکز و 50 گرم در لیتر آب پنیر داشت. در این سیستم 69/72 گرم در لیتر لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh51/0 و بازده 56% تولید شد. سپس با هدف افزایش حجم تولید، تخمیر در دو فرمانتور همزندار 20 و 750 لیتری به دو روش کشت غیرمداوم و نیمه مداوم انجام شد. در فرمانتور همزندار (STR) 20 لیتری، محیط تولید بهینه سازی شده با پودر خیسانده ذرت به عنوان منبع نیتروژن و نیز شرایط تخمیر بهینه دمای ˚C 42، 500rpm: و سیستم بیهوازی مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا محیط تولید با g/l130 لاکتوز استفاده شد. بعد از گذشت 141 ساعت، g/l 91/73 لاکتات کلسیم در آزمایش بعدی از گلوکز به میزان g/l130 به عنوان منبع کربن استفاده شد. لاکتات کلسیم g/l22/95 بعد از 140 ساعت تولید شد که بهرهوری g/lh68/0 و بازده واکنش 73% بود (شکل 1). سپس از آب پنیر (Whey) برای ساخت محیط تولید به میزان g/l50 به همراه g/l 80 لاکتوز استفاده شد. در این شرایط بعد از 68 ساعت میزان تولید لاکتات کلسیم به g/l 110 افزایش یافت و بهرهوری g/lh62/1 و بازده به 85% رسید (شکل1).
شکل 1: میزان تولید لاکتات کلسیم در واحد زمان در محیط تولید با منابع کربن متفاوت
پس از موفقیت تولید در فرمانتور 20 لیتر شرایط تولید اسید لاکتیک در فرمانتور همزندار (STR) با حجم 750 لیتر با دو شرایط کشت غیرمداوم (batch) و
شکل2: مقایسه دو روش تخمیر غیرمداوم و نیمه مداوم درمحیط تولید در شرایط آزمایشگاهی تا نیمه صنعتی
در کشتهای خوراکدهی غیرمداوم زمان خوراکدهی از اهمیت ویژهای برخوردار است. تنظیم دقیق زمان از اثر کاهنده افزایش غلظت سوبسترا بدلیل خاصیت اسمز و کاهش آب فعال جلوگیری میشود. شکل 3 ضمن مشخص کردن زمان خوراکدهی در سیستم نیمه مداوم، میزان تولید را در دو سیستم و در فرمانتور 750 لیتر مقایسه مینماید.
شکل3- تولید لاکتات کلسیم در فرمانتورL 750 به روش تخمیر غیرمداوم و نیمه مداوم
افزایش حجم تولید (Scale up) یکی از مراحل مهم تولید صنعتی است که در فرمانتور 750 لیتر انجام و در شرایط غیرمداوم g/l120 لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh 8/2 و بازده 92% به دست آمد در حالیکه در کشت نیمه مداوم g/l350 لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh4/5 تولید شد. نتایج میزان تولید لاکتات کلسیم و بهرهوری در تخمیر نیمه مداوم در فرمانتور 750 لیتر در جدول 1 نشان داده شده است.
جدول1- میزان تولید لاکتات کلسیم و بهره وری در تخمیر نیمه مداوم در فرمانتور750 لیتر
قابل ذکر است پس از انجام مرحله تخمیر، فرآیندهای بعد از تولید در حد نیمه صنعتی آغاز شد. با افزودن اسید سولفوریک 63% سولفات به همراه کلسیم به صورت ژیبس رسوب مینماید و اسید لاکتیک آزاد میگردد. رسوبات ژیبس و پروتئینهای تغلیبشده توسط فیلتر پرس حذف و اسید لاکتیک حاصل در تانکهای نگهدارنده جمعآوری گردید. بدلیل
جدول2- مراحل تخلیص و میزان بازیافت اسید لاکتیک تولید شده در فرمانتور 20 لیتر
بعد از پایان تخمیر در فرمانتور L 750، و اجرای مراحل تخلیص از حدود 100 لیتر مایع تخمیر نهایی دارای 350 گرم در لیتر لاکتات کلسیم، حدود 80 لیتر اسید لاکتیک 270 گرم در لیتر حاصل شد. جهت بررسی کیفیت اسید لاکتیک تولید شده، نمونهها به روش HPLC با ستونC18 مورد ارزیابی قرار گرفت (شکل4).
شکل4: نتایج HPLC جهت بررسی کیفیت اسید لاکتیک تولید شده
با توجه به کاربردهای مختلف این ترکیبات در صنایع غذایی، اثر بازدارندگی هر یک از ترکیبات اسید لاکتیک و لاکتات کلسیم مورد ارزیابی قرار گرفت. در جدول شماره 3 طیف اثر اسید لاکتیک و لاکتات کلسیم حاصل در مقایسه با بازدارندههای دیگر مقایسه گردید.
جدول 3: تعیین حداقل غلظت بازدارنده مواد نگهدارنده درمیلی لیتر محیط کشت در شرایط بهینه
بررسی اثر مهاری ترکیبات لاکتات با بررسی اثر بر ضریب رشد میکروارگانیسمهای استاندارد قابل بررسی و استانداردسازی میباشد. لذا اثر اسید لاکتیک و نمک لاکتات آن بر ضریب رشد میکروارگانیسمهای استاندارد مهم در صنایع غذایی بررسی گردید (شکل 5).
شکل5: اثر اسید لاکتیک و نمک لاکتات بر ضریب رشد برخی میکروارگانیسمهای مهم در صنعت غذا
بحث و نتیجهگیری از آنجا که تنها ایزومر نوری (+)L اسید لاکتیک در بدن انسان متابولیزه میگردد و سویه مولد باید تنها این ایزومر نوری را تولید نماید. سویهL. casei ssp. casei به دلیل توان بالای تولید اسید لاکتیک، متابولیسم هموفرمانتاتیو و تولید ایزومر نوری نسبتاً خالص (+)L جهت تولید اسید لاکتیک انتخاب گردید (Bruno-Barcena et al., 1999; Gieese, 1994; Mirdamadi et al., 2007). از طرفی با توجه به هدف این تحقیق که صنعتی سازی تولید اسید لاکتیک بود، و در تولید در حجم نیمه صنعتی و صنعتی استفاده از سوبستراهای ارزان و در دسترس ضروری است (Anuradha et al., 1999)، ما در این تحقیق از مواد اولیه در دسترس نظیر گلوکز صنعتی، لاکتوز صنعتی، آب پنیر به عنوان منبع لاکتوز (Fitzpatrick et al., 2001)، خیسانده ذرت (پساب کارخانههای استخراج نشاسته از ذرت) استفاده نمودیم. در حال حاضر، از سوکروز بدست آمده از ساقة نیشکر و چغندر قند، لاکتوز موجود در آب پنیر (cheese whey)، مالتوز و دکستروز حاصل از هیدرولیز نشاسته به صورت تجاری در فرآیندهای تولید اسیدلاکتیک استفاده میشود. نتایج آزمایشهای ما نشان داد که لاکتوز و گلوکز از مناسبترین سوبستراها برای تولید اسید لاکتیک از این سویه است. بنابراین سوبستراهای لاکتوز، گلوکز و آب پنیر تقویت شده با هر یک از این دو سوبسترا به عنوان بهترین منبع انتخاب و پس از بهینهسازی نشان داده شد گلوکز در این سویه دارای راندمان بالاتری در تولید اسید لاکتیک میباشد. معمولاً منابع نیتروژنداری نظیر جوانه جو، عصارة جو، عصاره خیسانده ذرت (corn steep liquor)، عصاره مخمر یا شیر دلمه نبسته به عنوان منبع ازت و به منظور ایجاد رشد سریع و انبوه میکروارگانیسمها به محیط کشت اضافه مینمایند. در این راستا ما عصاره خیسانده ذرت را به عنوان یک سوبسترای ارزان، در دسترس و صنعتی مورد استفاده قراردادیم. با توجه به اینکه عصاره خیسانده ذرت دارای املاح و ویتامینهای متعددی است Anuradha et al., 1999)) از حداقل عناصر دیگر جهت تکمیل محیط تولید استفاده گردید. پس از بهینهسازی محیط کشت، در بررسیهای افزایش حجم تولید در دو فرمانتور همزندار 20 و 750 لیتری به دو روش کشت غیرمداوم و نیمه مداوم انجام شد. در افزایش تولید استفاده از سوبسترای ارزان قیمت از اصول تولید صنعتی میباشد. لذا در فرمانتور همزندار (STR) 20 لیتری، محیط تولید بهینهسازی شده با پودر خیسانده ذرت به عنوان منبع نیتروژن و سیستم همان طور که مقایسه نمودارها در شکل 1 نشان در هنگامی که از گلوکز به جای لاکتوز استفاده شد، یعنی در محیط تولید به g/l 50 آب پنیر، g/l 80 گلوکز اضافه شد، در مدت زمان 44 ساعت g/l75/108 لاکتات کلسیم تولید شد. در این شرایط بازده واکنش 83% و بدون تغییر خاصی بود ولی بدلیل کاهش زمان تولید افزایش قابل توجهی در بهرهوری ( g/lh 47/2) مشاهده گردید (شکل1). پس از موفقیت تولید در فرمانتور 20 لیتر شرایط تولید اسید لاکتیک در فرمانتور همزندار STR با حجم 750 لیتر با دو شرایط کشت غیرمداوم و نیمه مداوم بررسی شد که در افزایش حجم با وجود اثرات ممانعتی انتقال جرم و حرارت با بهینهسازی شرایط میزان راندمان به بهترین شرایط خود رسید. یعنی در شرایط غیرمداوم g/l120 لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh8/2 و بازده 92% و در کشت نیمه مداوم g/l350 لاکتات کلسیم با بهرهوری g/lh4/5 تولید شد. این شرایط قابل مقایسه است با تولید صنعتی، کمپانی PURAC که با استفاده از سویهL. bulgaricus در سال 34000 تن اسید لاکتیک به روش مداوم (Continuous)تولید میکند. کمپانیهای چینی متعددی با روش غیر پیوسته و با راندمان کم این محصول را تولید مینمایند که بدیهی است افزایش راندمان از حالت غیر پیوسته به خوراک دهی نیمه پیوسته خود تأثیر بالایی در افزایش راندمان خواهد داشت Bray, 1998)). پس از انجام مرحله تخمیر، فرآیندهای بعد از تولید (Down Steam Processing) با آغاز مرحله جداسازی سلول از مایع تخمیر و تخلیص در حد نیمه صنعتی آغاز شد که در فرمانتور L 750 از حدود 100 لیتر مایع تخمیر نهایی دارای 350 گرم در لیتر لاکتات کلسیم، حدود 80 لیتر اسید لاکتیک 270 گرم در لیتر حاصل شد. جهت بررسی کیفیت و خلوص اسید لاکتیک تولید شده، از روش HPLC استفاده شد. همانگونه که در جدول شماره 3 ملاحظه میشود اثر بازدارندگی لاکتات کلسیم بسیار کمتر از اسید لاکتیک است و این نکته باعث رشد بهتر سویههای تخمیری در مواد غذایی حاوی کلسیم خواهد شد. افزودن این نمک جهت غنیسازی کلسیم و در خمیر نان علاوه بر جلوگیری از رشد کلی فرمها، از طنابی شدن نان جلوگیری میکند (Shelef, 1994). اثر بازدارندگی اسید لاکتیک در بسیاری موارد نظیر ترکیبات دیگری مثل نیتریت، نیترات، بنزوات میباشد. البته باید توجه دشت که اثرات جانبی استفاده از هر ترکیب در مواد غذایی مختلف متفاوت است و جایگزینی اسید لاکتیک در مواد غذایی ممکن است که بر خواص دیگر آن حداقل تأثیر را داشته باشد. از طرف دیگر بیخطر بودن و حداقل عوارض جانبی ما را به این نکته رهنمون میسازد که میتوان با تأثیر همزمان این ماده (در حداقل غلظت) با نگهدارندههای دیگر، میزان مصرف نگهدارندههای مضر را تا حد ممکن کاهش داد Oh and Marshall, 1996)). از طرفی همانگونه که در مقدمه ذکر شد استفاده از اسید لاکتیک و نمکهای آن در بسیاری از فرآوردهها لازم میباشد. این اسید علاوه بر کاهش آلودگی میکروبی در بهبود طعم، بافت و قوام مواد لبنی نظیر پنیر نقش دارد. علاوه بر آن در کنترل آلودگیهای میکروبی مواد غذایی دریایی و گوشت، بخصوص آلودگی لیستریایی مؤثر میباشد ( Mejlholm etal., 2010). در شکل 5 ملاحظه میشود که این اسید به شدت ضریب رشد (Specific growth rate) میکروارگانیسمها را کاهش میدهد. یعنی علاوه بر توان ممانعت از رشد میکروارگانیسمها، در غلظتهای کمتر ضریب رشد آنها را نیز کاهش و زمان تخمیر یک ماده غذایی را افزایش میدهد. لازم به ذکر است که ضریب رشد مخصوص این سویههای استاندارد که به عنوان سویههای ارزیابی کننده مواد ضد رشد بکار میروند، در عدم حضور ماده نگهدارنده بخوبی منحنی رشد طبیعی باکتریها را نشان میدهد، اما در حضور لاکتات کلسیم به شدت کاهش و در حضور اسید لاکتیک به سمت صفر میل میکند. این اسید در محافظت گوشت، سبزیجات و ماهیها به کار میرود. لاکتاتها در مهار آلودگیهای بوتیریکی در فرآیند تخمیر، به تأخیر انداختن تولید سم در کلستریدیوم بوتیلینوم، کاهش آلودگی میکروارگانیسمهای هوازی در سوسیس تازه و همبرگر پخته و مهار لیستریا منوسیتوژنز در مرغ و گوشت گوساله پخته نقش دارند Giees, 1994; Shelef, 1994)). علاو بر این، اسید لاکتیک به سفیده تخم مرغ برای تنظیم pH در حد1/5-8/4، توزیع پروتئین در سفیده تخم مرغ و بصورت لاکتات کلسیم برای حفظ سختی برشهای سیب در طی فرآوری و جلوگیری از بیرنگ شدن میوهها و سبزیجات و به عنوان عامل تشکیل دهنده ژله برای پکتینهای دمتیله، بهبود کیفیت شیر خشک، شیر کندانسه و فرآوردههای قنادی کاربرد دارد Giees, 1994; Shelef, 1994)). اداره کل غذا و داروی آمریکا(FAO) مصرف لاکتاتها را بصورت منفرد و یا همراه با افزودنیهای مجاز دیگر در گوشت و این مطالعه به خوبی روند تولید بیوتکنولوژی مواد بیولوژیکی نظیر نگهدارندههای شیمیایی و ارزیابی آن را نشان میدهد و میتوان امیدوار بود با افزایش استفاده و جایگزینی افزودنیهای طبیعی و بیخطر، نظیر اسیدهای آلی و املاح آنها، نیسین و غیره، امکان اقتصادی شدن تولید آنها در ایران نیز عملی گردد.
منابع
· Oh, D.H. and Marshall, D.L. (1993). Antimicrobial activity of ethanol, glycerol monolaurate or lactic acid against Listeria monocytogenes. International Journal of Food Microbiology, 20(4): 239-246.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
· Oh, D.H. and Marshall, D.L. (1993). Antimicrobial activity of ethanol, glycerol monolaurate or lactic acid against Listeria monocytogenes. International Journal of Food Microbiology, 20(4): 239-246.Zyed, G. and Winter, J. (1995). Batch and continuous production of lactic acid from salt whey using free and immobilized cultures of Lactobacilli. Applied Microbiology Biotechnology, 44: 362-366. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,306 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,659 |