تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,203 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,869 |
جداسازی، شناسایی و تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا از شیرهای پاستوریزه | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 3، دوره 1، 4 زمستان، اسفند 1390، صفحه 23-35 اصل مقاله (328.49 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسنده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شهرام حنیفیان* | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و صنایع غذایی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور بررسی وجود سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا در شیر پاستوریزه، طی سال 1390 تعداد 242 نمونه شیر پاستوریزه عرضه شده در تبریز جمعآوری گردید. نمونهها در محیط PSBB غنیسازی شد و از ژنهای ail و virFبه عنوان توالیهای هدف برای ردیابی سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا در نمونههای غنی شده استفاده گردید. از نمونههای مثبت در آزمایش PCR در محیط CIN آگار وMacConkey آگار کشت داده شد و پرگنههای مشکوک با duplex-PCRتأیید گردید. جهت تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکا،جدایه باکتری به وسیله آزمونهای بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین شمارش تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی و آزمون کیفی فسفاتاز قلیایی (ALP) بر روی نمونههای شیر پاستوریزه انجام یافت. یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا در 61/6% (16 نمونه) از نمونههای شیر پاستوریزه با روش ail-PCR ردیابی گردید. در حالی که 13/4% (10 نمونه) از نمونهها با روش virF-PCRمثبت تشخیص داده شد. از بین نمونههای مثبت در آزمایش PCR، فقط 41/0% (1 نمونه) به وسیله کشت جداسازی و با duplex-PCR تأیید گردید. بر اساس آزمایشهای بیوشیمیایی، جدایه یرسینیا انتروکولیتیکا ازنوع بیوتیپ 4 تعیین گردید. طبق نتایج مطالعه، 57/11% (28 نمونه) از نمونههای شیر پاستوریزه ALP مثبت بودند و تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی در این نمونهها در قیاس با نمونههای ALP منفی تفاوت معنیدار (01/0>p) نشان داد. با توجه به حساسیت زیاد یرسینیا انتروکولیتیکا نسبت به حرارت پاستوریزاسیون، لذا آلودگی ثانویه میتواند دلیل اصلی حضور یرسینیا انتروکولیتیکای زنده در شیر پاستوریزه باشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شیر پاستوریزه؛ یرسینیا انتروکولیتیکا؛ PCR؛ Ail؛ VirF | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
جداسازی، شناسایی و تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا از شیرهای پاستوریزه
شهرام حنیفیان*
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و صنایع غذایی، تبریز، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات: hanifian@iaut.ac.ir (دریافت مقاله: 21/3/91 پذیرش نهایی: 6/4/91)
چکیده به منظور بررسی وجود سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا در شیر پاستوریزه، طی سال 1390 تعداد 242 نمونه شیر پاستوریزه عرضه شده در تبریز جمعآوری گردید. نمونهها در محیط PSBB غنیسازی شد و از ژنهای ail و virFبه عنوان توالیهای هدف برای ردیابی سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا در نمونههای غنی شده استفاده گردید. از نمونههای مثبت در آزمایش PCR در محیط CIN آگار وMacConkey آگار کشت داده شد و پرگنههای مشکوک با duplex-PCRتأیید گردید. جهت تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکا،جدایه باکتری به وسیله آزمونهای بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین شمارش تعداد
واژههای کلیدی: شیر پاستوریزه، یرسینیا انتروکولیتیکا، PCR، Ail، VirF
مقدمه یرسینیا انتروکولیتیکا به عنوان عضوی از خانواده آنتروباکتربایسه، یک باکتری گرم منفی، میلهای کوتاه، یرسینیا انتروکولیتیکا پراکندگی زیادی در طبیعت دارد و به طور معمول از آبهای سطحی (آب رودخانهها و دریاچهها)، خاک و فضولات دامی جداسازی شده است. لوله گوارشی حیوانات اهلی و وحشی نظیر خوک، گاو، سگ، جوندگان و پرندگان به عنوان مخزن باکتری محسوب میگردند (Robins-Browne and Hartland, 2003; Hanifian and Khani, 2012a). مطالعات متعدد نشان میدهند، مهمترین مخزن یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا لوله گوارشی خوک است (Hudson et al., 2008). یرسینیا انتروکولیتیکا از مواد غذایی مختلف جداسازی شده است و ارتباط بین بیماری انسان و مصرف غذا و آب آلوده کاملاً به اثبات رسیده است (Weagant and Feng, 2001). گوشت گاو، گوشت ماکیان، شیر خام و فرآوردههای غیرپاستوریزه آن (Hanifian and Karim, 2006)، توفو (لخته شیر سویا) و آب غیرکلرینه میتوانند به عنوان منبع بالقوهای برای آلودگی انسان باشند (Weagant and Feng, 2001; Thisted Lambertz and Danielsson-Tham, 2005). یرسینیا انتروکولیتیکا عامل یرسینیوزیس در انسان است و علایم آن از اسهال ملایم و محدود شونده تا لنفادنیت مزانتریک که ممکن است به آپاندیسیت منتهی شود، متغیر است (Grant et al., 1998). شدت علایم بالینی این عفونت تا حدود زیادی به سن، وضعیت جسمانی فرد مبتلا، وجود یا عدم وجود بیماریهای زمینهای (underlying diseases) و همچنین سروتیپ باکتری بستگی دارد. گاستروآنتریت معمولترین علامت بالینی یرسینیوزیس است که اغلب در اطفال و کودکان زیر 5 سال مشاهده میگردد (Robins-Browne and Hartland, 2003). در کودکان بالای 5 سال و در افراد بالغ یرسینیوزیس حاد به شکل سندرم شبهآپاندیسیت بروز مییابد و اغلب به اشتباه آپاندیسیت تشخیص داده میشود. عفونت با یرسینیا انتروکولیتیکا گاهی اوقات عوارض مزمن خارج رودهای نظیر آرتریت، اریتمانودوزوم (erythema nodosum)، التهاب عنبیه، گلومرونفریت و میوکاردیت ایجاد میکند (Weagant et al., 1998). یرسینیا انتروکولیتیکا بدلیل قابلیت رشد و تکثیر در دماهای پایینتر از ۴ درجه سلسیوس (Hanifian, 2009) از سایر باکتریهای بیماریزای رودهای متمایز میگردد. زمان تقسیم سلولی آن در دمای مطلوب (29-26 درجه سلسیوس) حدود ۳۴ دقیقه است و این مقدار در ۷ درجه سلسیوس به ۵ ساعت افزایش پیدا میکند. این باکتری میتواند در گوشت پخته گاو و خوک در دمای ۲۵ درجه سلسیوس در طی ۲۴ ساعت و یا در ۷ درجه سلسیوس و مدت ۱۰ روز به بیش از یک میلیون برابر تعداد اولیه خود برسد (Robins-Browne and Hartland, 2003). یرسینیا انتروکولیتیکا نسبت به انجماد مقاوم است و میتواند متعاقب انجماد و رفع انجماد مکرر مواد غذایی، بقای خود را برای مدت زمان طولانی حفظ نماید (Robins-Browne and Hartland, 2003). در مطالعاتی که جهت ارزیابی بقای یرسینیا انتروکولیتیکا در مواد غذایی تلقیح شده انجام گرفته است، نتایج حاکی از بقای بهتر و طولانیتر این باکتری در دمای یخچال و دمای اتاق در مقایسه با دمای بینابینی میباشد (Hanifian and Khani, 2012b). همچنین یرسینیا انتروکولیتیکا در غذاهای حرارت دیدهای که در شرایط سرد نگهداری میشوند به مدت طولانیتری باقی میماند. به نظر میرسد، دلیل این حالت دسترسی بیشتر باکتری به مواد مغذی در غذاهای پخته و نیز از بین رفتن میکروارگانیسمهای سرماگرای رقیب و سویههای غیربیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا باشد (Robins-Browne and Hartland, 2003). در ایران مطالعاتی در ارتباط با وجود یرسینیا انتروکولیتیکا در شیر پاستوریزه انجام یافته است (Soltan-Dallal et al., 2004; Sharifzadeh et al., 2005). هر چند یافتههای این مطالعات حاکی از عدم وجود یرسینیا انتروکولیتیکا در نمونههای شیر پاستوریزه میباشد؛ اما با توجه به میانگین شیوع 62/7 درصدی یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا در شیرهای خام منطقه آذربایجانشرقی (Hanifian and Khani, 2012a)، در صورت عدم پاستوریزاسیون موثر و یا آلودگی ثانویه، احتمال وجود این باکتری در شیرهای پاستوریزه وجود خواهد داشت. لذا در این مطالعه، تلفیقی از روشهای کشت و PCR که در مقایسه با بکارگیری انفرادی هر یک از این روشها، حساسیت بسیار بیشتری در یافتن ارگانیسمها دارند، برای ردیابی سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا در شیر پاستوریزهاستفاده گردید. همچنین نمونههای شیر پاستوریزه از نظر غیرفعال شدن آنزیم فسفاتاز قلیایی (ALP) متعاقب فرآیند پاستوریزاسیون و نیز تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها - روش نمونهگیری تعداد 242 نمونه شیر پاستوریزه از بخشهای مختلف شهر تبریز طی یک دوره 10 ماهه (از اردیبهشت تا بهمن ماه سال 1390) از محصولات 15 کارخانه مختلف تولید کننده شیر پاستوریزه جمعآوری و در شرایط سرد به آزمایشگاه منتقل شد. با هدف بررسی کفایت فرایند پاستوریزاسیون در شیر پاستوریزه، آزمایش ALP کیفی (Lactognost, Germany) بر روی نمونهها صورت پذیرفت (Anzabi and Hanifian, 2012). سپس آزمایشهای مربوط به جستجوی یرسینیا انتروکولیتیکا و همچنین شمارش باکتریهای شاخص بهداشتی بر روی نمونههای شیر پاستوریزه انجام گرفت. - نحوه غنیسازی نمونهها ابتدا نمونههای شیر پاستوریزه به طور کامل مخلوط و یکنواخت گردید. سپس مقدار 25 میلیلیتر از نمونه با 225 میلیلیتر محیط غنیکننده PSBB (Peptone Sorbitol Bile Broth) به مدت 5 دقیقه مخلوط شد. مخلوط حاصل به مدت 10 روز در دمای 10 درجه سلسیوس غنیسازی گردید (Weagant et al., 1998). - آمادهسازی نمونههای غنیشده برای آزمایش PCR و کشت در انتهای دوره غنیسازی، دو مقدار 1 میلیلیتری از نمونه غنیشده به دو تیوب 2 میلیلیتری انتقال یافت. تیوبها به مدت 5 دقیقه در سانتریفیوژ با شتاب×g 16099 رسوب داده شد (Hanifian and Khani, 2012a). رسوب تیوب اول برای استخراجDNA استفاده گردید و رسوب تیوب دوم در 200 میکرولیتر فسفات بافر حل شد و پس از افزودن گلیسرول (10 درصد) استریل، در 70- درجه سلسیوس نگهداری گردید تا در صورت مثبت شدن نتایج آزمایش PCR مرحله اول، برای آزمایش کشت مورد استفاده قرار گیرد (Hanifian and Khani, 2012a). - انتخاب پرایمر ژن کروموزومی ail و ژن پلاسمیدی virF در مطالعات متعدد برای ردیابی و شناسایی سویههای حاد یرسینیا انتروکولیتیکا مورد استفاده قرار گرفتهاند (Thisted Lambertz and Danielsson-Tham, 2005; Fredriksson-Ahomaa, et al., 2007; Hudson et al., 2008; Hanifian and Khani, 2012b). در این مطالعه نیز برای ردیابی و شناسایی سویههای حاد و بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا در آزمایش PCR، ژنهای ail و virF به عنوان توالی هدف انتخاب شدند. برای این منظور از پرایمرهای با مشخصات مندرج در جدول (1) استفاده گردید.
جدول 1: نام ژن، نام و مشخصات پرایمرهای مورد استفاده و اندازه توالی هدف در آزمایش PCR جهت ردیابی و شناسایی سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا
- ردیابی یرسینیا انتروکولیتیکا در نمونههای غنیشده با روش PCR برای استخراج DNA از روش Vishnubhatla et al., 2000 استفاده شد و DNA استخراج شده در 50 میکرولیتر آب یونزدایی شده (deionized) عاری از DNA/RNA حل گردید. مخلوط واکنش در آزمایش PCR شامل 5/12 میکرولیتر مسترمیکس ×2 (Fermentas, Germany)، 60 پیکومول از هر جفت پرایمر (Eurofins, Germany) و 25 نانوگرم DNA الگو بود که با افزودن آب یونزدایی شده عاری از DNA/RNA (CinnaGen, Iran) به حجم نهایی 25 میکرولیتر رسید. از سویه استاندارد یرسینیا انتروکولیتیکا (DSM 11502) (DSM, Germany) به عنوان کنترل مثبت واکنش PCR و از نمونه حاوی آب یونزدایی شده عاری از DNA/RNA به جای DNA الگو به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. واکنش PCR با دستگاه ترمالسایکلر (Eppendorf AG, Germany) و طی مراحل دمایی و زمانی زیر انجام گرفت: یک مرحله دمایی 94 درجه سلسیوس به مدت 4 دقیقه برای دناتوراسیون مقدماتی (initial denaturation) آغاز گردید. سپس 35 سیکل متوالی شامل 94 درجه سلسیوس به مدت 30 ثانیه جهت دناتوراسیون، 60 درجه سلسیوس به مدت 1 دقیقه برای چسبیدن پرایمرها (annealing) و 72 درجه سلسیوس به مدت 1 دقیقه جهت توسعه (extension) توالی هدف و در نهایت یک مرحله دمایی 72 درجه سلسیوس به مدت 5 دقیقه برای توسعه نهایی (final extension) اعمال گردید (Thisted Lambertz and Danielsson- Tham, 2005). محصول PCR (باند bp 454 ژن ail و bp 700 ژن virF) متعاقب الکتروفورز ژل آگارز (1 درصد) (Invitrogen, USA) و رنگآمیزی با اتیدیوم بروماید (5/0 میلیگرم در میلیلیتر) (Merck, Germany) ارزیابی گردید. - جداسازی و شناسایی یرسینیا انتروکولیتیکا با روش کشت نمونههای غنی شدهای که در آزمایش PCRمرحله اول واجد حداقل یکی از ژنهای ail یا virF تشخیص داده شدند، از نمونه ذخیره شده مربوطه (که در در 70- درجه سلسیوس نگهداری شده بود) متعاقب تیمار قلیایی (پتاس 5/0 درصد به مدت 5 ثانیه) در محیط (cefsulodin irgasan novobiocin) CIN آگار حاوی مکمل آنتیبیوتیکی CIN (Merck, Germany) و همچنین مککانکی آگار (Merck, Germany) کشت داده شد (Hanifian and Khani, 2012b). محیطها در 30 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت گرمخانهگذاری گردید. در محیط CIN آگار پرگنههای با قطر 2-1 میلیمتر، با رنگ قرمز تیره در مرکز پرگنه و دارای حاشیه مشخص (red bull’s eye) و پرگنههای با قطر 2-1 میلیمتر و بیرنگ در مککانکی آگار انتخاب گردید (Weagant and Feng, 2001). پرگنههای انتخاب شده در محیط BHI آگار (Merck, Germany) به صورت خطی کشت داده شد تا ضمن ارزیابی خالص بودن کشت، باکتری در محیط عمومی احیا شده و نتایج دقیقی در آزمونهای بیوشیمیایی با هدف تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکا ایجاد نماید (Weagant and Feng, 2001). به منظور تأیید بیماریزا بودن جدایههای به دست آمده، تعداد 2 پرگنه از محیط BHI آگار برای استخراج DNA و بررسی وجود ژنهای عامل ویرولانت ail و virF استفاده گردید. پرگنههای تأیید شده با روش PCR برای تعیین بیوتیپ باکتری تحت آزمایشهای بیوشیمیایی معینی (جدول 2) قرار گرفت. - تعیین بیوتیپ جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا از آن جایی که یرسینیا انتروکولیتیکاهای بیماریزا به بیوتیپهای خاصی تعلق دارند، بنابراین برای تعیین بیوتیپجدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا، آزمونهای بیوشیمیایی مندرج در جدول (2) که بر گرفته از روش Wauters میباشد، بر روی جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا انجام گرفت و نتایج بدست آمده با جدول مربوطه مقایسه گردید (Weagant and Feng, 2001).
جدول 2: آزمونهای بیوشیمیایی جهت تعیین بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکا (1)
(1) بر اساس روش Wauters؛ (2) واکنش تأخیری؛ (3) واکنش متغیر
- آزمایشهای میکروبی نمونههای شیر پاستوریزه با هدف بررسی وضیعت میکروبی نمونههای شیر پاستوریزه، شمارش باکتریهای شاخص بهداشتی شامل باکتریهای مزوفیل هوازی، کلیفرمها و انتروکوکها انجام گرفت. ابتدا لولههای سریال رقت (1-10 تا 6-10) با استفاده از آب پپتونه (Merck, Germany) 01/0 درصد تهیه گردید. جهت شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی از محیط پلیت کانت آگار (Merck, Germany) به صورت کشت مخلوط (pour-plate) در دمای 32 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت و برای شمارش کلیفرمها از محیط ویولت رد بایل آگار (Merck, Germany) در 35 درجه سلسیوس به مدت 24 تا 48 ساعت (Hanifian and Khani, 2012b) استفاده گردید. همچنین شمارش انتروکوکها در محیط کانامایسین اسکولین آزاید آگار (Merck, Germany) در دمای 42 درجه سلسیوس به مدت 3 روز در شرایط هوازی صورت پذیرفت (Domig et al., 2003).
- تجزیه و تحلیل آماری نتایج حاصل از شمارش گروههای مختلف باکتریایی ابتدا به مقیاس لگاریتمی تبدیل گردید و سپس آنالیزهای توصیفی (میانگین و انحراف معیار) بر روی دادههای مزبور، انجام گرفت (SPSS, Version 17). تفاوت تعداد باکتریها (مزوفیلهای هوازی، کلیفرمها و انتروکوکها) در نمونههای شیر ALP مثبت و منفی با آنالیز واریانس (ANOVA) و آزمون دانکن (Duncan’s test) در سطح احتمال 1 درصد مقایسه گردید. یافتهها در جدول (3) نتایج جستجوی یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا در شیر پاستوریزه با روش کشت و PCR نشان داده شده است. همچنین در این جدول به نتایج آزمونهای میکروبی، ALP و نوع بیوتیپ یرسینیا انتروکولیتیکا اشاره شده است. از مجموع 242 نمونه شیر پاستوریزه، یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا در 16 نمونه (61/6%) با استفاده از ژن ail و در 10 نمونه (13/4%) با بکارگیری ژن virF به عنوان توالی هدف ردیابی شد. از این تعداد، 5 نمونه شیر پاستوریزه دارای نتیجه مثبت در آزمایش ALP بودند. بر اساس نتایج آزمونهای بیوشیمیایی انجام شده بر روی جدایه یرسینیا انتروکولیتیکا و تطبیق آن با نتایج جدول (2)، باکتری جداسازی شده از شیر پاستوریزه از نوع بیوتیپ 4 تعیین گردید (جدول 3).
جدول 3: موارد مثبت یرسینیا انتروکولیتیکا در آزمایش PCR و نتایج سایر آزمونها در نمونههای شیر پاستوریزه.
(*) HIB: باکتریهای شاخص بهداشتی؛ AMB: باکتریهای مزوفیل هوازی؛ C: کلیفرم؛ E: انتروکوک. (**) عدم ردیابی
از مجموع 16 نمونه غنیسازی شده شیر پاستوریزه که در مرحله اول آزمایش PCR مثبت تشخیص داده شدند (جدول 3)، یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا فقط از 1 نمونه با روش کشت جداسازی و با duplex-PCR (با استفاده از ژنهای ail و virF) تأیید گردید (شکل 1). از 15 نمونه مثبت باقیمانده، یرسینیا انتروکولیتیکای
شکل 1: ژل الکتروفورز و رنگآمیزی محصول PCR با اتیدیوم بروماید و مشاهده باندهای مربوط به ژنهای ail (bp 454) و virF (bp 700) یرسینیا انتروکولیتیکا. L: DNA ladder با اندازه bp 100؛ P: شاهد مثبت؛ N: شاهد منفی؛ شمارههای 1، 2 و 4 نتایج منفی و شماره 3: نتیجه مثبت.
نمونههای شیر پاستوریزه بر اساس نتیجه آزمایش ALP به دو دسته ALP مثبت و منفی تقسیم شدند. در جدول (4) به تعداد و درصد نمونهها و همچنین به میانگین تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی در هر گروه اشاره شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، از مجموع 242 نمونه شیر پاستوریزه 28 نمونه (57/11%) نتیجه مثبت در آزمون ALP نشان دادند. به علاوه تفاوت تعداد باکتریهای مزوفیل هوازی، کلیفرمها و انتروکوکها (باکتریهای شاخص بهداشتی) در نمونههای ALP مثبت و منفی از نظر آماری (ANOVA) و آزمون دانکن (Duncan’s test) معنیدار (01/0>p) بود.
جدول 4: نتیجه آزمون ALP و تعداد (میانگین ± انحراف معیار) باکتریهای شاخص بهداشتی در نمونههای شیر پاستوریزه
(*)HIB: باکتریهای شاخص بهداشتی؛ AMB: باکتریهای مزوفیل هوازی؛ C: کلیفرمها؛ E: انتروکوکها. a و b: حروف غیرمشترک در هر ستون بیانگر تفاوت معنیدار (01/0>p) بین میانگین تعداد گروههای باکتریایی است.
بحث و نتیجهگیری با توجه به نتایج جدول (3) میزان شیوع یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا با روش کشت 41/0 درصد (1 مورد از 242 نمونه) برآورد گردید. در حالی که با روش PCR بر پایه ژن ail، یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزا در 61/6 درصد (16 مورد از 242 نمونه) و با روش PCR بر پایه ژن virF در 13/4 درصد (10 مورد از 242 نمونه) از نمونهها تشخیص داده شد. در مطالعات متعدد که با هدف تعیین میزان شیوع یرسینیا انتروکولیتیکا در مواد غذایی انجام یافته است، میزان شیوع این باکتری با روش PCR به طور قابل ملاحظهای بالاتر از روشهای کشت گزارش گردیده است (Fredriksson-Ahomaa et al., 2000; Skurnik et al., 2010; Hanifian and Khani, 2012a). در این مطالعه نیز نتایج به دست آمده نشان داد، در مقایسه با روش کشت متداول، روش virF-PCR با 10 برابر حساسیت بیشتر و روش ail-PCR با 16 برابر حساسیت بالاتر یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزارادر نمونههای شیر پاستوریزه ردیابی نموده است. این موضوع بیانگر حساسیت بیشتر روش PCR در مقایسه با روش کشت جهت ردیابی یرسینیا انتروکولیتیکا میباشد. اما باید توجه داشت که روش PCR قادر به تفریق ارگانیسمهای زنده و مرده نمیباشد و این موضوع صحت نتایج مثبت در آزمون PCR را تحت تأثیر قرار میدهد. جداسازی یرسینیا انتروکولیتیکا با استفاده از نتایج به دست آمده این مطالعه نشاندهنده تفاوت حساسیت ژنهای ail و virF در ردیابی یرسینیا انتروکولیتیکای بیماریزاست (جدول 3). تصور بر این است، به دلیل ماهیت ناپایدار پلاسمید یرسینیا انتروکولیتیکا که طی تجدید کشت، تقسیم سلولی و همچنین نگهداری کشت در دماهای سرد به طور خود به خود حذف میگردد، لذا روش PCR بر پایه ژنهای پلاسمیدی نظیر virFوyad Aدر مقایسه با روشهای PCR بر پایه ژنهای کروموزومی از جمله ail و inv از حساسیت کمتری برخوردار باشد (Hanifian and Khani, 2012b). لذا برای افزایش حساسیت روش جستجوی سویههای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا لازم است از روشهای PCR بر پایه ردیابی ژنهای کروموزومی استفاده نمود. آن چه بیش از جداسازی یرسینیا انتروکولیتیکا از نمونههای غذایی و بالینی اهمیت دارد، تفریق سویههای حاد و بیماریزای این باکتری از انواع غیربیماریزاست. چرا که در بین بیوسروتیپهای متعدد یرسینیا انتروکولیتیکا، فقط تعداد محدودی در انسان بیماریزا هستند. متداولترین بیوسروتیپهایی که در سرتاسر جهان از موارد بیماری جداسازی شدهاند شامل 3:O/4، 9:O/2، 5:O/2، 27:O/2 و 8:O/B1 میباشند (Hanifian and Khani, 2012a). با توجه به پراکندگی زیاد طبق نتایج مطالعه، تعداد 28 نمونه (57/11%) شیر پاستوریزه ALP مثبت بودند. مقایسه میانگین تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی بین نمونههای ALP مثبت و منفی نشاندهنده تفاوت 44/2، 61/2 و 60/1 واحد لگاریتمی به ترتیب بین باکتریهای مزوفیل هوازی، کلیفرمها و انتروکوکها میباشد. استاندارد ملی ایران (ISIRI No. 2406, 2008) حداکثر میزان مجاز تعداد مزوفیلهای هوازی (شمارش کلی) و کلیفرمها را به ترتیب 104×5/7 و 10 عدد تعیین نموده است. با توجه به نتایج به دست آمده (جدول 3 و جدول 4)، تعداد این باکتریها در نمونههای ALP مثبت بیش از حد مجاز است. همچنین بالا بودن تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی در برخی از نمونههای ALP منفی میتواند در نتیجه نگهداری شیرهای پاستوریزه در دماهای محیط در طی مدت زمان عرضه شیر باشد. در دمای محیط، شرایط برای رشد سریعتر باکتریهای شاخص بهداشتی نظیر مزوفیلهای هوازی، کلیفرمها و انتروکوکها فراهم میگردد. با توجه به این که عدد D (D-value) یرسینیا انتروکولیتیکا در 3/68 درجه سلسیوس 09/0 دقیقه (4/5 ثانیه) است، لذا این باکتری حتی در درجه حرارتهای کمتر از دمای پاستوریزاسیون HTST (76 درجه سلسیوس و مدت 15 ثانیه) به سرعت غیرفعال انتروکوکها دسته دیگر از باکتریهای شاخص بهداشتی در مواد غذایی هستند. این باکتریها گسترش زیادی در طبیعت دارند و جزو فلور طبیعی روده حیوانات خونگرم و خونسرد و حتی حشرات میباشند. انتروکوکها از طریق مدفوع دامها، آب و تجهیزات آلوده به شیر و فرآوردههای آن راه پیدا میکنند. گزارشاتی در خصوص توانایی تحمل فرایند پاستوریزاسیون توسط انتروکوکها ارائه شده است (Hartman et al., 2001). در این مطالعه، انتروکوکها حتی در شیرهای پاستوریزه با ALP منفی ردیابی گردید که حاکی از توانایی تحمل فرایند پاستوریزاسیون توسط این باکتریهاست. با این تفاوت که میانگین تعداد آنها در نمونههای ALP منفی 77/0 واحد لگاریتمی و در ALP مثبت 37/2 واحد لگاریتمی برآورد گردید (جدول 4). تفاوت تعداد در نمونههای ALP مثبت و منفی، نتیجه اثر فرآیند پاستوریزاسیون در کاهش تعداد انتروکوکهاست. با ذکر این نکته که انتروکوکها درجات متفاوتی از تحمل حرارتی را دارند. به این معنی که انتروکوکوس فکالیس (Enterococcus faecalis) حساسترین گونه و انتروکوکوس دورانس (Enterococcus durans) مقاومترین گونه نسبت به حرارت میباشد (Hartman et al., 2001). با توجه به ویژگی فوق، میتوان شمارش انتروکوکها را در کنار سایر شاخصهای بهداشتی (شمارش کلی و شمارش کلیفرمها) به طور متداول در شیر و فرآوردههای آن انجام داد. با توجه به ردیابی یرسینیا انتروکولیتیکا در 61/6 درصد از نمونههای شیر پاستوریزه با روش PCR و جداسازی یرسینیا انتروکولیتیکای زنده از 41/0 درصد نمونهها، این باکتری میتواند به عنوان خطر بالقوه در ارتباط با مصرف شیرهای پاستوریزهای باشد که دچار آلودگی ثانویه شدهاند و یا احتمالاً فرآیند پاستوریزاسیون به طور موثر بر روی آنها اعمال نشده است. به ویژه آن که یرسینیا انتروکولیتیکا توانایی رشد و تزاید در طی مدت زمان نگهداری مواد غذایی در یخچال را دارد و این مسأله بر اهمیت موضوع و میزان مخاطره بهداشتی میافزاید. از آن جایی که حداقل توانایی بهترین روشهای کشت برای ردیابی یرسینیا انتروکولیتیکا، وجود تعداد 3 تا 4 واحد لگاریتمی از باکتری زنده و فعال میباشد (Fredriksson-Ahomaa, et al., 2007)، لذا امکان حضور یرسینیا انتروکولیتیکای زنده در نمونههای شیر ممکن است بیش از میزانی باشد که این مطالعه به آن دست یافته است. به علاوه مثبت بودن ALP در 57/11 درصد از نمونهها و بالا بودن تعداد باکتریهای شاخص بهداشتی حاکی از عدم کنترل شرایط بهداشتی در طی بستهبندی و نگهداری شیر پاستوریزه و یا احتمالاً عدم پایش دقیق دما و یا زمان پاستوریزاسیون در برخی از کارخانجات شیر و فرآوردههای آن میباشد. این موضوع منجر به بقای برخی میکروبهای بیماریزا به ویژه متحملین گرما نظیر مایکوباکتریومها خواهد گردید (Anzabi and Hanifian, 2012). بنابراین اتخاذ تدابیر بهداشتی در ارتباط با جلوگیری از بروز آلودگی ثانویه به موازات
پایش دقیق دما و زمان پاستوریزاسیون در شیرهای پاستوریزه تولیدی، ضروری است.
سپاسگزاری بخشی از بودجه این مطالعه توسط معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی تبریز تأمین شده است.
منابع
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,788 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 623 |