تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,424,793 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,450,240 |
فراوانی و مقاومت آنتی بیوتیکی گونههای کمپیلوباکتر جدا شده از مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 1، 4 زمستان، اسفند 1390، صفحه 63-69 اصل مقاله (193.49 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
امیر شاکریان* 1؛ ابراهیم رحیمی1؛ سیامک کاظمی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دامپزشکی، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کمپیلوباکتر ژژونی و کولای از عوامل اسهال در انسان در سراسر جهان با منشاء مواد غذایی خصوصاٌ گوشت محسوب میشوند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع گونههای کمپیلوباکتر در مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی (بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار) انجام شد. درمجموع 150 نمونه گوشت گوسفند (50 نمونه در هر مرحله) در مدت 16 ماه از دی ماه 1385 تا اردیبهشت 1387 جمعآوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع، گونههای کمپیلوباکتر از 3/11 درصد (17 مورد از 150 نمونه) لاشهها از سه مرحله جمعآوری شده، جدا گردید که از این تعداد 5/76 درصد به عنوان کمپیلوباکتر ژژونی و 1/23 درصد به عنوان کمیپلوباکترکولای متمایز شدند. گونههای کمپیلوباکتر به ترتیب از 5، 8 و 4 درصد لاشهها در مراحل بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار جداسازی شدند. حساسیت 17 گونه جداسازی شده با 10 آنتیبیوتیک با استفاده از روش دیسک گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقاومت به سیپروفلوکساسین (8/58 درصد) سپس به نالیدیکسیک اسید (1/47 درصد)، تتراسیکلین (2/41 درصد)، انروفلوکساسین (4/29 درصد)، آمپی سیلین (5/23 درصد)، آموکسیسیلین (9/5 درصد) و استرپتومایسین (9/5 درصد) مشاهده شد. این مطالعه نشان داد کاربرد یک سیستم پیشگیری کننده مانند سیستم تعیین نقاط کنترل بحرانی و ارزیابی مخاطرات در کنترل آلودگی به کمپیلوباکترها در کشتارگاه های دام ضروری به نظر میرسد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کمپیلوباکتر؛ گوسفند؛ کشتار گاه؛ مقاومت آنتی بیوتیکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فراوانی و مقاومت آنتی بیوتیکی گونههای کمپیلوباکتر جدا شده از مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی امیر شاکریان1*، ابراهیم رحیمی1، سیامک کاظمی2
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران. 2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دامپزشکی، شهرکرد، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات: amshakerian@yahoo.com (دریافت مقاله: 26/9/90 پذیرش نهائی: 11/2/91)
چکیده کمپیلوباکتر ژژونی و کولای از عوامل اسهال در انسان در سراسر جهان با منشاء مواد غذایی خصوصاٌ گوشت محسوب میشوند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع گونههای کمپیلوباکتر در مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی (بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار) انجام شد. درمجموع 150 نمونه گوشت گوسفند (50 نمونه در هر مرحله) در مدت 16 ماه از دی ماه 1385 تا اردیبهشت 1387 جمعآوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع، گونههای کمپیلوباکتر از 3/11 درصد (17 مورد از 150 نمونه) لاشهها از سه مرحله جمعآوری شده، جدا گردید که از این تعداد 5/76 درصد به عنوان کمپیلوباکتر ژژونی و 1/23 درصد به عنوان کمیپلوباکترکولای متمایز شدند. گونههای کمپیلوباکتر به ترتیب از 5، 8 و 4 درصد لاشهها در مراحل بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار جداسازی شدند. حساسیت 17 گونه جداسازی شده با 10 آنتیبیوتیک با استفاده از روش دیسک گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقاومت به سیپروفلوکساسین (8/58 درصد) سپس به نالیدیکسیک اسید (1/47 درصد)، تتراسیکلین (2/41 درصد)، انروفلوکساسین (4/29 درصد)، آمپی سیلین (5/23 درصد)، آموکسیسیلین (9/5 درصد) و استرپتومایسین (9/5 درصد) مشاهده شد. این مطالعه نشان داد کاربرد یک سیستم پیشگیری کننده مانند سیستم تعیین نقاط کنترل بحرانی و ارزیابی مخاطرات در کنترل آلودگی به کمپیلوباکترها در کشتارگاه های دام ضروری به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: کمپیلوباکتر، گوسفند، کشتار گاه، مقاومت آنتی بیوتیکی
مقدمه در میان بیماریهای منتقله از غذا گونههای کمپیلوباکتر خصوصاً کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکتر کولای به عنوان یکی از معمولترین و شایعترین علل باکتریایی در ایجاد اسهال میباشند (NCCLS, 2003; Friedman, 2000). موارد وقوع بیماریهای غذازاد ناشی از گونههای کمپیلوباکتر به طور وسیعی از کشورهای مختلف گزارش شده است. همه گیریهای ناشی از کمپیلوباکترها در انسان نادر میباشد ولی موارد وقوع فردی به وفور وجود دارد، به نحوی که در آمریکا 5/2 میلیون مورد از کمپیلوباکتریوزیس انسان در هر سال و نزدیک به 49 مورد در هر 000/100 نفر درکشورهای اروپایی گزارش شده است (CDC, 2004; Butzler, 2004). غذا مسئول بیش از 80 درصد موارد کمپیلوباکتریوزیس انسان میباشد،که در این میان گوشت خصوصا گوشت طیور، شیر خام، آب های آشامیدنی آلوده و غذاهایی خام و نیم پز مهمترین فاکتورهای خطر در وقوع کمپیلوباکتریوزیس در انسان گزارش شدهاند. اگر چه در اکثر موارد آنتریت حاصل از کمپیلوباکتر نیازمند درمان نمیباشد. در موارد حاد کمپیلوباکتریوزیس آنتی بیوتیکهای مورد استفاده عمدتاً اریترومایسین و یا یکی از فلوروکوینولونها مانند سیپروفلوکساسین میباشد (Chai et al., 2007; Whyte et al., 2004). گزارشهای زیادی از مقاومت کمپیلوباکترها در برابر آنتیبیوتیکها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد (Isenbarger et al., 2002; Aarestrup and Engberg, 2001). نتایج بیانگر آن است که وضعیت در کشورهای در حال توسعه بحرانی است چرا که در این کشورها معمولاً آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف بدون کنترل در درمان و پیشگیری بیماریها در صنعت پرورش دام مورد استفاده قرار میگیرد (Son et al., 2007). از آنجائیکه اطلاعات کمی در خصوص شیوع گونههای کمپیلوباکتر در مواد غذایی با منشاء دامی در ایران وجود دارد، لذا در مطالعه حاضر به بررسی وضعیت آلودگی لاشههای گوسفند به گونههای کمپیلوباکتر در مراحل مختلف کشتار و بررسی مقاومت آنتیبیوتیکی گونههای جدا شده پرداخته شد. مواد و روشها جمعآوری نمونهها در فاصله دی ماه 1385 تا اردیبهشت 1387 در مجموع 150 نمونه عضله از 50 رأس گوسفند کشتارشده در یکی ازکشتارگاههای استان اصفهان (زرین شهر) در شرایط سترون نمونه برداری شد. تمام نمونهها از عضلات سطحی گردن و در سه مرحله مختلف کشتار شامل بعد از مرحله پوست کنی، بعد ازمرحله تخلیه امعاء و احشا و پایان مرحله کشتار اخذ شد. همه نمونهها در شرایط سترون و در کنار یخ در اسرع وقت به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل و مورد آزمایش قرار گرفتند.
جداسازی و تفکیک گونههای کمپیلوباکتر از هر نمونه 10 گرم یکنواخت شده و به 90 میلیلیتر آبگوشت غنی کننده کمپیلوباکتر (Preston Enrichment Broth Base, Himedia, Mumbai, India, M 899) غنی شده با مکمل انتخابی کمپیلوباکتر (Himedia, Mombia, India, FD 042) و 25 میلیلیتر خون دفیبرینه گوسفند برای هر 475 میلی لیتر محیط اضافه شد. پس از 24 ساعت در دمای 42 درجه سانتی گراد با 10% CO2 گرمخانه گذاری، مقدار 1/0 میلی لیتر از آن برروی محیط کشت انتخابی کمپیلوباکتر (Himedia, Mumbai, India, M 994) غنی شده با مکمل آنتیبیوتیکیHimedia, Mumbai, India, FD 006) و 5 درصد خون دفیبرینه گوسفند کشت داده شد و برای 48 ساعت در 42 درجه سانتی گراد با 10% CO2 گرمخانه گذاری شدند. کلنیهای تک رشد یافته جهت تأئید و تفکیک گونههای کمپیلوباکتر از نظر رنگآمیزی گرم، تولید کاتالاز، اکسیداز، هیدرولیز هیپورات و مقاومت به سفالوتین مورد بررسی قرار گرفتند (, 2006 Taremi).
آزمون حساسیت ضد میکروبی حساسیت کمپیلوباکترهای جدا شده از نمونهها به روش دیسک گذاری و مطابق دستور العمل (2003) NCCLS ارزیابی شد. با این هدف کمپیلوباکترهای جدا شده از نمونهها پس از احیاء در شرایط سترون روی محیط کشت مولر هینتون آگار (Merck, Germany) حاوی 5 درصد خون گوسفند کشت سطحی داده شدند و سپس دیسک گذاری در دمای42 درجه سانتی گراد در گرمخانه Co2 دار (10% CO2) به مدت 24 تا 48 ساعت گرمخانهگذاری شدند. دیسکهای آنتیبیوتیکی مورد استفاده ساخت شرکتهای مدیای هند شامل: نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین (5)، اریترومایسین (15)، تتراسایکلین (15)، استرپتومایسین ، آمپیسیلین، آموکسیسیلین جنتامایسین ، کلرامفنیکل و انروفلوکساسین بودند. بعد از گرمخانه گذاری هالههای عدم رشد در اطراف دیسکهای آنتیبیوتیک توسط کولیس مدل KT با دقت 02/0 میلیمتر ساخت کشور چین اندازهگیری و نتایج ثبت شد.
تجزیه و تحلیل آماری آنالیز آماری نتایج با استفاده از نرمافزار (SPSS Chicago, IL) SPPSS ver. 15 و آزمونهای فریدمن با سطح اطمینان 5 درصد انجام شد.
یافتهها وضعیت آلودگی لاشه گوسفندان کشتار شده در کشتارگاه زرینشهر اصفهان به طور خلاصه در جدول 1 مشخص شده است. در این مطالعه 150 نمونه از عضلات گردن 50 راس گوسفند کشتار شده در کشتارگاه در سه مرحله مختلف کشتار اخذ شد نتایج این مطالعه نشان داد که در مجموع از 150 نمونه عضله گوسفند بررسی شده 17 نمونه حاوی یکی از گونههای کمپیلوباکتر بوده است. از این تعداد 13 نمونه (5/76 درصد) حامل کمپیلوباکترژژونی و 4 نمونه (1/23درصد) حامل کمپیلوباکتر کولای بوده است. وضعیت آلودگی لاشههای گوسفند در هر یک از مراحل کشتار نشان داد که میزان و درصد آلودگی به کمپیلوباکتر در مرحله بعد از پوست کنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و بعد از مرحله شستشو به ترتیب 5 (10درصد)، 8 (16درصد) و 4 (8 درصد) بوده است (جدول1). تجزیه و تحلیل آماری نشان داد اختلاف آماری معنیداری بین سه مرحله مختلف کشتار گوسفندان شامل بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه احشاء و بعد از مرحله شستشو وجود نداشته است (05/0P>).
جدول 1: فراوانی و درصد آلودگی لاشه های گوسفند کشتارشده در کشتارگاه زرین شهر به گونه های کمپیلوباکتر در مراحل مختلف کشتار طی
در مجموع مقاومت آنتیبیوتیکی 17 گونه کمپیلوباکتر شامل 13 گونه کمپیلوباکترژژونی و 4 گونه کمپیلوباکتر کولای بر علیه 10 آنتیبیوتیک رایج مورد مصرف در علوم پزشکی و دامپزشکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد هیچ کدام از 17 گونه کمپیلوباکتر بررسی شده مقاومتی نسبت به
جدول 2: مقاومت آنتی بیوتیکی گونه های کمپیلوباکتر جداشده از گوشت گوسفند کشتارشده در کشتارگاه زرین شهر به گونه های کمپیلوباکتر در مراحل مختلف کشتارطی سال های 87-1385
بحث و نتیجهگیری در پژوهش حاضر کمپیلوباکتراز 3/11 درصد مجموع نمونه عضلات بررسی شده جدا شد که کمپیلوباکتر ژژونی با 5/76 درصد شیوع، غالبترین گونه جداسازی شده بود و مابقی گونههای جداسازی شده گونه کمپیلوباکتر کولای بود. نتایج بررسی حاضر با مطالعه Whyte و همکاران (2004) مطابقت دارد، وایت و همکاران طی مطالعهی تحت عنوان بررسی وقوع کمپیلوباکتر در مواد غذایی در ایرلند نشان دادند که از 262 نمونه گوشت گوسفند 31 نمونه (8/11درصد) آلوده به گونههای کمپیلوباکتر است (Whyte et al., 2004). بخش دیگری از مطالعه Whyte و همکاران (2004) حاکی از آن است که از 31 گونه کمپیلوباکتر جداسازی شده 27 گونه کمپیلوباکترژژونی (1/87 درصد) و 4 گونه کمپیلوباکترکولای (9/12درصد) بوده است، که این بخش ازمطالعه همخوانی با مطالعه حاضر دارد. مقایسه میزان آلودگی در نمونههای مورد بررسی در مطالعه حاضر با نتایج بدست آمده از مطالعات مشابه توسط Hussain و همکاران (2007) و Phillipsو همکاران (2006) نشان میدهد میزان آلودگی نمونهها در مطالعه حاضر بالاتر بوده است. در مطالعه Hussain و همکاران (2007) از پاکستان میزان آلودگی گوشت گوسفند به گونههای کمپیلوباکتر 1/5 درصد گزارش شده است، دراین مطالعه از 24 گونهکمپیلوباکترجدا شده از نمونههای گوشت گوسفند، فراوانترین گونه جداسازی شده مربوط به کمپیلوباکتر ژژونی با 62 درصد و مابقی گونه کمپیلوباکترکولای بوده است. Phillips و همکاران (2006) ازاسترالیا میزان آلودگی لاشههای گوسفند را 2/0 درصد گزارش نمودهاند. درمقابل Zweifelو همکاران (2004) درمطالعهای بر روی 653 نمونه لاشه گوسفند تعداد نمونههای آلوده به گونههای کمپیلوباکتر 114 نمونه (5/17 درصد) بوده است که درمقایسه با نتایج مطالعه حاضر وضعیت آلودگی بالاتری را نشان میدهد. در این مطالعه از 114 کمپیلوباکتر جداسازی شده 64 نمونه (9/64 درصد) از گونه کمپیلوباکترژژونی و 40 نمونه (1/35 درصد) از گونه کمپیلوباکتر کولای بوده است. نسبت گونههای کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکتر کولای جدا شده در مطالعه حاضر با مطالعات مشابه، همخوانی دارد (Pezzotti et al., 2003; Chafir et al., 2007). میزان آلودگی نمونهها به کمپیلوباکتر در مطالعه حاضر نسبتاً بالا است که علت این امر احتمالاً به آلودگی بینابینی در طول مرحله پوستکنی دستی، مراحل تخلیه امعاء و احشاء و عدم رعایت اصول بهداشتی در طول خط کشتار نسبت داد. در بررسی حاضر مشخص گردید که اختلاف آماری معنیداری بین سه مرحله مختلف کشتار شامل مرحله بعد از پوستکنی، مرحله بعد از تخلیه امعاء و احشاء و مرحله بعد از شستشو وجود ندارد اگر چه در بررسی متون، گزارش مشابهی در این خصوص مشاهده نشد لذا عدم اختلاف آلودگی در مراحل مختلف کشتار را میتوان به آلودگی اولیه لاشه گوسفندان طی مرحله پوستکنی نسبت داد که در این کشتارگاه به صورت سنتی و اولیه انجام مقاومت بالای گونه های کمپیلوباکتر به سیپروفلوکساسین، نالیدیکسیک اسید و تتراسایکلین مشاهده شده در این مطالعه با مطالعات مشابه همراه است (Yildirim et al., 2005; Ge et al., 2003; Andersen et al., 2003; Taremi et al., 2006). مقاومت بالا نسبت به این آنتی بیوتیکها ممکن است نتیجه استفاده بی رویه این آنتی بیوتیکها در صنعت دامپروری و امور دامپزشکی باشد. در مقابل عدم مقاومت گونههای بررسی شده به کلرامفنیکل، جنتامایسین و اریترومایسین احتمالاً ناشی از عدم استفاده و یا استفاده محدود این دارو ها در امور فوق الذکر میباشد. اگر چه این نتایج با مطالعات Taremi و همکاران (2006) و Anderson و همکاران (2006) مشابه است، شیوع بالائی از مقاومت گونههای کمپیلوباکتر به اریترومایسین در برخی از گزارشها نیزمشاهده میشود (Rahimi, 2010; Van Looveren et al., 2001). به طور کلی مقدار زیادی از مواد غذایی به عنوان حامل کمپیلوباکتر در انتقال این باکتری به انسان نقش بازی میکند که در این بین گوشت و محصولات گوشتی خصوصاً گوشت دام و طیور از اهمیت ویژهای برخوردارند اما مهمتر از نوع ماده غذایی، عوامل مهمی که در انتقال بیماری به انسان نقش مهمی دارند عدم رعایت اصول بهداشتی در طی مراحل تولید غذا، جابجایی و نگهداری نامناسب غذا و مصرف غذاهای خام یا نیمهپز شده میباشد. رعایت اصول بهداشتی در طی مراحل کشتار خصوصاً شستشوی مناسب و صحیح لاشهها در پایان مراحل کشتار، حمل و نقل صحیح لاشهها در زمان توزیع، نگهداری و جلوگیری از آلودگی بینابینی و پخت کامل غذا میتواند در حد بسیار زیادی در کاهش کمپیلوباکتریوزیس انسان مؤثر باشد.
منابع
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,142 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 424 |