تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,509 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,313 |
تخمین میزان آلودگی شیر خام گاو با بروسلا آبورتوس به روش آزمون حلقهای شیر در منطقه پارس آباد مغان | |||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 1، 4 زمستان، اسفند 1390، صفحه 71-75 اصل مقاله (178.46 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||
محمد حسین موثق* ؛ داور پناهی آذر | |||||||||||||||||||||||||||||||
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، گروه دامپزشکی، شبستر، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||
بروسلوزیس یک بیماری مشترک است که توسط باکتری گرم منفی ازجنس بروسلا ایجاد میشود. این باکتری در اغلب حیوانات و انسان بیماریزا میباشد. بروسلوزیس به راحتی از طریق شیر خام آلوده انتقال مییابد.بهرغم کنترل این بیماری در اغلب کشورها،بیماری در ایران بصورت آندمیک مشاهده میگردد. انتقال بروسلاهاازحیوانات مبتلا به انسان از طریق تماس شغلی، و یا به علت مصرف فرآوردههای دامی آلوده به ویژه شیر،خامه و پنیر سنتی تازه اتفاق میافتد.هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع آلودگی شیر خام گاو با باکتری بروسلا آبورتوس در منطقه پارسآباد بود. برای این مطالعه 64 نمونه شیر خام گاو از مرکز جمعآوری شیر منطقه پارسآباد از فروردین ماه لغایت خرداد ماه 1388 به صورت تصادفی اخذ گردید. بر روی نمونهها تست حلقهای شیر جهت بررسی وجود آنتیبادیهای بروسلا آبورتوس انجام گرفت. آلودگی در 24 نمونه (5/37%) مشاهده گردید. با توجه به مطالعه انجام گرفته امکان وجود آلودگی بروسلایی در شیر خام گاو در منطقه پارسآباد وجود دارد و لازم است با بررسیهای میکروبیولوژیکی مورد تأیید قرار گیرد. | |||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||
شیر خام گاو؛ بروسلا آبورتوس؛ آزمون حلقهای شیر | |||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||
تخمین میزان آلودگی شیر خام گاو با بروسلا آبورتوس به روش آزمون حلقهای شیر در منطقه پارس آباد مغان
محمد حسین موثق1*، داور پناهی آذر1
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، گروه دامپزشکی، شبستر، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات: Movassagh2@yahoo.com (دریافت مقاله: 30/3/90 پذیرش نهایی: 10/3/91)
چکیده بروسلوزیس یک بیماری مشترک است که توسط باکتری گرم منفی ازجنس بروسلا ایجاد میشود. این باکتری در اغلب حیوانات و انسان بیماریزا میباشد. بروسلوزیس به راحتی از طریق شیر خام آلوده انتقال مییابد.بهرغم کنترل این بیماری در اغلب کشورها،بیماری در ایران بصورت آندمیک مشاهده میگردد. انتقال بروسلاهاازحیوانات مبتلا به انسان از طریق تماس شغلی، و یا به علت مصرف فرآوردههای دامی آلوده به ویژه شیر،خامه و پنیر سنتی تازه اتفاق میافتد.هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع آلودگی شیر خام گاو با باکتری بروسلا آبورتوس در منطقه پارسآباد بود. برای این مطالعه 64 نمونه شیر خام گاو از مرکز جمعآوری شیر منطقه پارسآباد از فروردین ماه لغایت خرداد ماه 1388 به صورت تصادفی اخذ گردید. بر روی نمونهها تست حلقهای شیر جهت بررسی وجود آنتیبادیهای بروسلا آبورتوس انجام گرفت. آلودگی در 24 نمونه (5/37%) مشاهده گردید. با توجه به مطالعه انجام گرفته امکان وجود آلودگی بروسلایی در شیر خام گاو در منطقه پارسآباد وجود دارد و لازم است با بررسیهای میکروبیولوژیکی مورد تأیید قرار گیرد.
واژههای کلیدی: شیر خام گاو، بروسلا آبورتوس، آزمون حلقهای شیر
مقدمه بروسلوزیس بیماری عفونی است که توسط خطر انتقال و اکتساب بیماری بروسلوزیس در انسان با رعایت نکات بهداشتی در جهت پرهیز از تماس با نسوج حیوانات مبتلای ذبح شده و با عدم مصرف شیر غیر پاستوریزه، میتواند در جوامع مختلف کاهش یابد. کارگران کشتارگاهها، بازرسان بهداشتی گوشت، دامپزشکان و سایر افرادی که به مناسبت حرفه خود با حیوانات زنده و یا با لاشه حیوانات بخصوص گاو و گوسفند تماس دارند میتوانند با استفاده از دستکش و لباسهای بهداشتی بخصوص در موقع کار از خطر انتقال بیماری جلوگیری کنند ولی به هر حال بروسلوزیس را که یکی از بیماریهای مهم و خطرناک مشترک انسان و دام میباشد هرگز نمیتوان بدون حذف، کنترل و یا مبارزه جدی با بیماری در حیوانات در جمعیتهای انسانی ریشهکن نمود (Dastehgholi and Moniri,1992; Nicoletti, 1980; Annonymous, 1983). شهر پارسآباد بزرگترین شهر منطقه مغان و یکی از شهرهای استان اردبیل در منطقه شمال غرب ایران هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی با باکتری بروسلا آبورتوس در شیرهای خام گاو منطقه
مواد و روشها برای این مطالعه 64 نمونه شیر خام گاو ارجاعی به مرکز جمعآوری شیر شهرستان پارسآباد از فروردین ماه لغایت خرداد ماه 1388بصورت نمونهگیری تصادفی اخذ و به آزمایشگاه میکروبشناسی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر ارسال گردید. سپس آزمون حلقهای شیر(Milk Ring Test) با استفاده از آنتی ژن بروسلا آبورتوس تهیه شده از موسسه واکسن و سرمسازی رازی بر روی نمونهها انجام گرفت (Vandyosefei and Hajeikhanei, 2002). بعد از خارج کردن نمونه از گرمخانه نتایج بر اساس جدول 1 قرائت میگردید.
جدول1: راهنمای قرائت نتایج تست حلقه ای شیر
یافتهها در این مطالعه که بر روی میزان آلودگی بروسلایی شیرهای خام گاو جمعآوری شده در منطقه پارسآباد بود بر اساس آزمون حلقهای شیر آلودگی در 5/37% (24نمونه) از نمونهها مشاهده گردید (جدول2).
جدول2: نتایج آزمون حلقه ای شیر بر روی نمونه های شیر خام گاو اخذ شده از شهرستان پارس آباد مغان
بحث و نتیجهگیری با توجه به نتایج فوق میزان آلودگی در شیر خام گاو در منطقه پارسآباد بالا میباشد، البته جهت تعیین میزان دقیق آلودگی در شیر خام گاو در این منطقه انجام آزمایشهای تکمیلیتر ضروری میباشد. تعداد مبتلایان به بیماری بروسلوزیس در جمعیت انسانی در سال 2003 در ایران 17765 نفر بوده است (Pappas et al., 2005). در مطالعهای که در طول سالهای 2002 تا 2006 میلادی در منطقه بیرجند انجام گرفته میزان شیوع بروسلوزیس در جمعیت انسانی 31 در هر 100000 و در گلههای گوسفند و بز 340 در هر 10000 و در گلههای گاو 56 در هر 10000 گزارش گردیده است (Sharifi and Alizadeh, 2008). در مطالعهای که بین سالهای 1968تا1972 در شهر اصفهان انجام گرفته است با انجام آزمون حلقهای شیر در 23 درصد از 1850 رأس گوسفند 32 درصد از 1340 رأس بز و 12 درصد از گاوها آلودگی با بروسلا مشاهده گردید (Karim and Farkhondeh, 1990). در مطالعهای که توسط ذوقی و همکاران در ایران انجام شده است گونه بروسلا آبورتوس گونه غالب بروسلا در ایران میباشد (Zowghi et al., 2008). در مطالعه مشابهی که در سال 2009 در استان بصره عراق بر روی میزان آلودگی شیرهای خام با باکتری بروسلا آبورتوس با استفاده از آزمون حلقهای شیر انجام گرفته، میزان آلودگی 2/24% گزارش گردیده است که بیشترین میزان آلودگی در فصول بهار و تابستان بوده است (Abbas and Aldeewan, 2009). در مطالعهای که در کشور نیجریه بر روی نمونههای شیر گاو با استفاده از آزمون حلقهای شیر انجام گرفته است میزان آلودگی با باکتری بروسلا آبورتوس 40% بود (Junaidu et al., 2008). همچنین میزان آلودگی در کشور کنیا با استفاده از روش الایزا در شیر گاو 4% گزارش گردیده است (Kangethe et al., 2004). از نظر میزان مبتلایان به بروسلوزیس در جمعیتهای انسانی کشورهای منطقه بیشترین موارد ابتلا مربوط به کشورهای عربستان صعودی، ایران، فلسطین اشغالی، سوریه اردن وعمان می باشد (Pappas et al., 2005). ریشهکنی بیماری بروسلوزیس یکی از اهداف اساسی کشورها میباشد و در اغلب کشورهای اروپایی بخصوص کشور انگلستان بیماری بطور کامل ریشه کن شده است (England et al., 2004). اکثر موارد بروسلوزیس انسانی که از طریق مصرف شیر یا فرآوردههای آن ایجاد میشوند در شهرنشینان که از نظر شغلی در معرض عفونت قرار ندارند مشاهده میگردد. در این موارد بیماری معمولاً بصورت تکگیر بروزمیکند، ولی گاه بصورت همهگیری نیز مشاهده میشود (Karim and Farkhondeh, 1990). شیوع بیماری بین تعدادی از افراد یک جامعه کوچک نیز نادر نیست. چنانکه در سالهای 1948 میلادی استیل و هاستینگ یک مورد شیوع بیماری را در 28 نفر از اهالی شهری کوچک گزارش کرده اند(Karim and Farkhondeh, 1990). متأسفانه در مطالعه انجام گرفته میزان آلودگی شیر خام گاو با بروسلا آبورتوس بسیار بالامی باشد و مطالعات تکمیلی باید در مورد احتمال آلودگی شیر سایر دامها (گوسفند و بز) و انواع دیگر فرآوردههای شیر بخصوص پنیرهایی که بصورت سنتی تهیه شدهاند انجام گیرد. برای کنترل بروسلوزیس در هر کشوری با توجه به سویه و یا سویه های موجود بروسلا و مطابق با شرایط فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی جامعه، برنامهریزی دقیق و متناسبی مورد نیاز است. پیشگیری بروسلوزیس منتقله از طریق شیر بستگی به ریشهکنی این بیماری در حیوانات تولیدکنندهی شیر و سالم سازی شیر و فرآوردههای آن بوسیله حرارت کافی و مؤثر دارد. برای کنترل بیماری در حیوانات کشتار دامهای مبتلا ومایهکوبی دامهای سالم ضروری است (Karim and Farkhondeh, 1990).
سپاسگزاری بدینوسیله از آقای مهندس جلیل دلگری شرف کارشناس ارشد آزمایشگاه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر که در انجام این تحقیق همکاری نمودند تشکر و قدردانی بعمل میآید.
منابع
| |||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,234 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 839 |