تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,173 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,832 |
بررسی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میزان آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس، کلیفرم و اشریشیاکولای | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 2، دوره 1، 3 پاییز، آذر 1390، صفحه 15-23 اصل مقاله (336.13 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مریم اختلاط* 1؛ زهرا ظاهری پور2؛ بهاره شکرریز2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه شهید چمران، دانشکده دامپزشکی، گروه میکروبیولوژی، اهواز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، گروه بهداشت مواد غذایی، اهواز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بیماریهای ناشی از مصرف غذاهای آلوده هنوز یکی از مشکلات عمده در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد. بستنی یکی از فرآوردههای تولیدی از شیر بوده که محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها میباشد. درایران تولید بستنیهای غیرپاستوریزه تحت عنوان بستنی سنتی که به روش دستی تهیه میشود بسیار رایج است. با توجه به مصرف بیشتر بستنی در فصول گرم خصوصاً در مناطق گرمسیری، این مطالعه بر روی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میکروارگانیسمهای شاخص، انجام شد. در این تحقیق 120 نمونه بستنی سنتی در طی تابستان 1388 از مناطق مختلف اهواز نمونه برداری گردید. به منظور بررسی کلیفرم، اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس بر طبق روش مرجع و از محیطهای کشت انتخابی و اختصاصی و نهایتاً آزمونهای بیوشیمیایی استفاده شد. نتایج نشان داد که از120 نمونه، به ترتیب 94 (33/78%) و13 نمونه (83 /10%) آلوده به کلیفرم و اشریشیاکولای و38 نمونه (67/31%) آلوده به استافیلوکوکوس آرئوس کواگولاز مثبت بودند. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بیشتر بستنیهای سنتی در این منطقه از نظر استاندارد غیر قابل مصرف میباشد. بنابراین نظارت بیشتر توسط مسئولین امر برای جلوگیری از آلودگی باکتریایی ضروری میباشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اهواز؛ کلیفرم؛ اشریشیاکولای؛ استافیلوکوکوس آرئوس؛ بستنی سنتی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میزان آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس، کلیفرم و اشریشیاکولای
مریم اختلاط1*، زهرا ظاهری پور2، بهاره شکرریز2
1- دانشگاه شهید چمران، دانشکده دامپزشکی، گروه میکروبیولوژی، اهواز، ایران. 2-دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، گروه بهداشت مواد غذایی، اهواز، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات: Maryam_ekhtelat@yahoo.com (دریافت مقاله: 1/4/90 پذیرش نهایی: 22/9/90)
چکیده بیماریهای ناشی از مصرف غذاهای آلوده هنوز یکی از مشکلات عمده در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد. بستنی یکی از فرآوردههای تولیدی از شیر بوده که محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها میباشد. درایران تولید بستنیهای غیرپاستوریزه تحت عنوان بستنی سنتی که به روش دستی تهیه میشود بسیار رایج است. با توجه به مصرف بیشتر بستنی در فصول گرم خصوصاً در مناطق گرمسیری، این مطالعه بر روی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میکروارگانیسمهای شاخص، انجام شد. در این تحقیق 120 نمونه بستنی سنتی در طی تابستان 1388 از مناطق مختلف اهواز نمونه برداری گردید. به منظور بررسی کلیفرم، اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس بر طبق روش مرجع و از محیطهای کشت انتخابی و اختصاصی و نهایتاً آزمونهای بیوشیمیایی استفاده شد. نتایج نشان داد که از120 نمونه، به ترتیب 94 (33/78%) و13 نمونه (83 /10%) آلوده به کلیفرم و اشریشیاکولای و38 نمونه (67/31%) آلوده به استافیلوکوکوس آرئوس کواگولاز مثبت بودند. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بیشتر بستنیهای سنتی در این منطقه از نظر استاندارد غیر قابل مصرف میباشد. بنابراین نظارت بیشتر توسط مسئولین امر برای جلوگیری از آلودگی باکتریایی ضروری میباشد.
واژه های کلیدی: اهواز، کلیفرم، اشریشیاکولای، استافیلوکوکوس آرئوس، بستنی سنتی
مقدمه در سالهای اخیر مسمومیتها و عفونتهای قابل انتقال از طریق موادغذایی مهمترین موضوع برای محققین و دانشمندان بوده است و افراد جامعه نیز با توجه بیشتر به این بیماریها، خواستار دانش کافی و اطلاعات جدیدتری در زمینه برخورد با این بیماریها هستند. باکتریهای متعددی به عنوان عامل بیماریزا مسئول اسهال، استفراغ، عفونت و مسمومیتهای غذایی شناخته شده است که مهمترین آنها اشریشیاکولای، شیگلا، سالمونلا، کمپیلو باکترژژونای، استافیلوکوکوس آرئوس و باسیلوس سرئوس میباشند (Varnam and Evants, 1996). مسمومیتها وعفونتهای ناشی از اشریشیاکولای بیماریزا، متداولترین نوع عفونت غذایی درکشورهای در حال توسعه میباشد و 25% از تمام موارد اسهال را به خود اختصاص داده است. مسمومیت ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده به اشریشیاکولای به صورت گاستروآنتریت حاد بوده و با تظاهرات بالینی، اسهال و گاهی تب وبیحالی همراه میباشد .(Walker, 2008) باکتری استافیلوکوکوس آرئوس عامل اصلی مسمومیتهای غذایی استافیلوکوکی و عفونتهایی مانند: زخم، دمل، ذاتالریه، مننژیت، باکتریمی وسندرم شوک توکسیک میباشد.(Martin and Landolo, 1999) بستنی به دلیل ارزش تغذیهای بالا، زمان نگهداری طولانی و pH خنثی، محیط مستعد و مناسبی برای رشد میکروبی میباشد. شیرخام وفرآوردههای آن به دلیل سهولت آلودگی، منشا برخی از بیماریهای مهم تغذیهای هستند. با توجه به اینکه شیر یکی از اجزای اصلی بستنی میباشد، در صورت آلودگی شیر و یا عدم تولید صحیح بستنی، زمینه بروز مسمومیت فراهم خواهد شد. لذا با توجه به امکان تولید بستنیهای سنتی از شیر غیرپاستوریزه و یا تولید غیر بهداشتی بستنی از شیرپاستوریزه، همچنین بدلیل تفاوتهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی در بین مناطق مختلف شهر اهواز، ارزیابی وضعیت آلودگی بستنیهای سنتی در 5 منطقه این شهر (شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب) مد نظر قرار گرفت(Mokhtarian Dalouei et al., 2009; Sadeghifard et al., 2006).
مواد و روشها به منظور انجام این تحقیق، در طی تابستان 1388 با مراجعه به مراکز فروش بستنی سنتی در نواحی مختلف شهر اهواز (شمال، جنوب، مرکز، شرق وغرب)، 120 نمونه بستنی خریداری گردید. نمونهها به تعداد مساوی (24 نمونه از هر منطقه) از مناطق مختلف تهیه و در شرایط سترون و در کنار یخ در مدت زمان کمتر از ۲ ساعت به آزمایشگاه منتقل و مورد آزمایش و بررسی قرارگرفت. به منظور بررسی کلیفرم و اشریشیا کولای بر طبق روش مرجع استاندارد شماره 1-5486 ایران ISIRI, No: 5486 -1)) پس از ذوب شدن بستنیها و رقتسازی به روش سریالی (Serial Dilution)، 5 رقت 00001/0، 0001/0، 001/0، 01/0 و 1/0 تهیه و سپس از هر رقت به مقدار 1 میلی لیتربه روش کشت مخلوط و با انجام کشت دو لایه در محیطهای انتخابی ویولت رد بایل آگار (Violet Red Bile Agar)، کشت و به مدت ۲۴ ساعت در گرمخانه ۳7 درجه سانتیگراد قرار داده میشد، سپس پرگنههای مشکوک به کلیفرم یعنی پرگنههای ارغوانی یا قرمز رنگ با قطر ۵/۰ تا ۲ میلیمتر شمارش و تعداد کلیفرم فرضی یا احتمالی در هر میلی لیتر بستنی بر اساس فرمول زیر محاسبه میگردید. عکس ضریب رقت × تعداد پرگنه شمارش شده = تعداد کلیفرم فرضی یا احتمالی در هر میلیمتر بستنی در مرحله بعد به منظور تأیید کلیفرم تعداد 5 پرگنه مشکوک در 5 لوله حاوی محیط بریلینت گرین بایل لاکتوز براس (BGBLB) Brilliant Green Bile Lactose Broth دارای لوله دورهام کشت و در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 تا 48 ساعت قرار داده میشد، در صورت تجمع گاز در لوله دورهام که ناشی از تخمیر لاکتوز بود، وجود کلیفرم تأیید میگردید. برای تأیید اشریشیا کولای از لولههای گاز مثبت مرحله قبل در محیطهای آب پیتونه (Pepton (Water، متیل رد- وژپروسکوئر (MR-VP)Methyl Red Voges Proskauer و سیمون سیترات کشت و در صورت مثبت شدن اندول و متیل رد و منفی شدن وژپروسکوئر و سیمون سیترات، وجود اشریشیا کولای تأیید میشد. به منظور بررسی استافیلوکوکوس آرئوس با استفاده از روش رقیقسازی سریالی، 4 رقت 0001/0، 001/0، 01/0 و 1/0 تهیه و سپس از هر رقت به مقدار 1/0 میلیلیتر در محیط برد پارکر آگار (Baird Parker Agar) به صورت سطحی کشت و به مدت 48 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد گرمخانهگذاری گردید. سپس پرگنههای مشکوک به استافیلوکوکوس آرئوس در محیط برد پارکر آگار یعنی پرگنههای سیاه براق دارای هاله شفاف اطرافی مورد شمارش و سپس مورد آزمایشهای بیوشیمیایی تأییدی نظیر رنگآمیزی گرم، کشت در محیط مانیتول سالت آگار (Manitol Salt Agar) و کواگولاز به روش لوله (Tube Coagulase Test) قرار گرفت (Standard No: 68063). برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها از آزمونهای آماری تی با یک نمونه (One Sample T Test) و آنالیز واریانس یک طرفه (One Way ANOVA) در سطح 05/0=α استفاده شد
یافتهها پس از انجام آزمایشهای لازم و با توجه به استاندارد ملی ایران که در هر میلیلیتر از نمونه بستنی نباید استافیلوکوکوس آرئوس و اشریشیاکولای وجود داشته باشد و میزان بیشینه مجاز کلیفرم، 10 عدد در هر میلی لیتر بستنی میباشد ISIRI, No: 2406))، نتایج نشان داد که از 120 نمونه، به ترتیب94 (33/78%) و13 نمونه (83/10%) آلوده به کلیفرم و اشریشیاکولای بودند. بررسی آماری با استفاده از نرم افزار SPSS16و بکارگیری آزمون One Sample T Test با دامنه اطمینان 95%، اختلاف معنیداری در میزان بار میکروبی کلیفرمی مناطق غرب و شرق شهر در مقایسه با حد استاندارد (CFU/g 10) نشان داد (05/0P<) در حالی که سایر مناطق اختلاف معنیداری با حد استاندارد نداشتند (05/0<P). همچنین در مقایسه میزان بار میکروبی کلیفرمی در مناطق مختلف شهر با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (One Way ANOVA)، اختلاف معنیداری بین مناطق شمال و جنوب با سایر مناطق ملاحظه شد (05/0P<). مقدار میانگین و انحراف معیار بار آلودگی به کلیفرم نیز بین نمونههای آلوده مناطق مختلف شهر محاسبه و میزان CFU/g10× 61/7±102×42/2 بدست آمد (جدول 2). به تفکیک ناحیه، درصد آلودگی به اشریشیاکولاینیز محاسبه و مشخص گردید که به ترتیب، مناطق غرب، شرق و مرکز بیشترین درصد آلودگی را داشته در صورتیکه در مناطق شمال و جنوب آلودگی به اشریشیا کولای دیده نشد. در خصوص استافیلوکوکوس آرئوس با توجه به سنتی بودن بستنی و احتمال کاربرد بیشتر دست در تهیه آن وآلودگی بیشتر به استافیلوکوکوس آرئوس ابتدا بار میکروبی به این باکتری محاسبه شد که با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (One Way ANOVA)، هیچگونه اختلاف معنیداری بین نمونههای آلوده مناطق مختلف شهر از نظر بار میکروبی استافیلوکوکوس آرئوس مشاهده نگردید، همچنین مقدار میانگین و انحراف معیار بارآلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس بین نمونههای آلوده مناطق مختلف شهر،CFU/g 10× 32/6 ±102× 25/9 بدست آمد (جدول 2). پس از انجام آزمایشهای بیوشیمیایی و کواگولاز بر روی نمونههایی که پرگنه مشکوک داشتند، مشخص شد که 38 نمونه (67/31 %) از120 نمونه، کواگولاز مثبت بودند. درصد آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس به تفکیک ناحیه نیز محاسبه و مشخص گردید که نمونههای آلوده در ناحیه شمال و سپس به ترتیب در مرکز، جنوب، شرق و غرب شهر، بیشترین درصد آلودگی را داشته است. در جدول1 تعداد و درصد موارد دارای آلودگی بیش از حد مجاز به کلیفرم، اشریشیاکولای و استافیلوکوکوسآرئوس در مقایسه با مقادیر ذکر شده در استاندارد فوق درج شده است.
جدول1: تعداد و درصد نمونههای بستنی سنتی دارای آلودگی بیش از حد مجاز به کلیفرم، اشریشیاکولای و استافیلوکوکوسآرئوس (بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره 2406) به تفکیک نواحی شهر اهواز
جدول 2: مقایسه میانگین کلیفرم و استافیلوکوکوس آرئوس شمارش شده در نمونههای آلوده بستنی سنتی شهر اهواز
a, b, c, d, e: وجود حروف کوچک نامتشابه در کنار هریک از میانگینها نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار میباشد (05/0P<).
بحث و نتیجهگیری کیفیت میکروبی بستنی در طی فرآوری، بستگی به چگونگی پاستوریزاسیون، آلودگی ثانویه ناشی از مواد اولیه، وسایل و لوازم کار آلوده و عدم ملاحظات بهداشتی کارگران واحدهای تولیدکننده دارد که در انتقال عوامل باکتریایی مختلف از جمله اشریشیاکولای و استافیلوکوکوسآرئوس به فرآورده نقش به سزایی دارند. اگرچه پاستوریزاسیون میتواند تمام باکتریهای بیماریزا را در مخلوط بستنی از بین ببرد و انجماد، از رشد سایر باکتریهای باقیمانده جلوگیری کند، ولی پس از پاستوریزاسیون خطر ورود میکروبها از طریق افزودن ترکیبات آلوده و نقل و انتقال نادرست همچنان وجوددارد. بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر و با توجه به استاندارد ملی ایران که در هر میلی لیتر از نمونه نباید استافیلوکوکوسآرئوس و اشریشیاکولای وجود داشته باشد ISIRI, No: 2406))، این نتایج حاکی از آلودگی بالای بستنیهای سنتی و عدم رعایت موارد ذکر شده در حفظ کیفیت بهداشتی آن میباشد. در شهر اهواز مناطق غرب و شمال جزو مناطق مرفه شهر محسوب میشود، اما در مطالعه حاضر بین دو منطقه مذکور از نظر آلودگی کلیفرمی و اشریشیاکولایتفاوت معنیداری ملاحظه گردید (05/0P<) و همچنین در خصوص آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس اختلاف معنیداری بین نمونههای آلوده مناطق پنجگانه شهر مشاهده نشد، شاید انتظار این باشد که مراکز فروش در مناطق مرفهتر که ظاهر بهتری دارند، از لحاظ بهداشتی نیز در وضعیت بهتر باشند، اما این بررسی نشان داده است که در شهر اهواز چنین نیست. مطالعات دیگر در مورد آلودگیهای میکروبی بستنی در ایران و نقاط دیگر جهان نیز به انجام رسیده است. از جمله مطالعات مشابه در داخل کشور، میتوان به موارد زیر اشاره نمود. در بررسی کیفیت میکروبی بستنیهای سنتی در هرمز، بار میکروبی، شمارش انتروباکتریاسه و استافیلوکوکوس آرئوس به ترتیب در 88%، 62% و 20% از نمونههای بستنی بیش از استاندارد بوده است (Azadnia et al., 2011). درمطالعهای دیگر، تعداد 100 نمونه بستنی غیرپاستوریزه و 30 نمونه بستنی پاستوریزه تهیه شده ازمناطق مختلف شهر تهران مورد بررسی قرارگرفت، که از 100نمونه بستنی غیرپاستوریزه، آلودگی به اشریشیاکولای 24% و استافیلوکوکوس آرئوس 74% و از 30 نمونه بستنی پاستوریزه، آلودگی به اشریشیاکولای 4/13% و استافیلوکوکوس آرئوس7/6% گزارش شد .(Hoveyda et al., 2005) آلودگی در بررسی میکروبی بستنیهای سنتی در شهر بجنورد، برای کلیفرم 95%، اشریشیاکولای 58% و استافیلوکوکوس آرئوس 80% اعلام شده است (Naeimabadi et al., 2010). در یک مطالعه در استان یزد با بررسی 198 نمونه از شیر و فرآوردههای آن (ماست، بستنی، خامه و پنیر) در مجموع 7/28%، 6/11% و 1/10% نمونهها به ترتیب از نظر آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس، کپک و مخمر و کلیفرم، بیش از حد مجاز استاندارد گزارش شدهاند (Salari et al., 2006). آلودگی به اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس با بررسی بستنیهای سنتی در شیراز به ترتیب 20% و 6/36% گزارش شده است (Shekarforoush and Jafarpour, 2006). در مشهد با بررسی بستنیهای سنتی، 11% آلودگی به اشریشیاکولای و 67% آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس نشان داده شده است (Mokhtarian et al., 2004). همچنین در سایر نقاط جهان، دربررسی منابع آلودگی میکروبی بستنی در دنیزلی ترکیه، گزارش شده است که مخلوط اولیه بستنی کمترین مقدار آلودگی به کلیفرم و استافیلوکوکوس آرئوس را داشته است، در حالیکه بستنی فروخته شده بالاترین آلودگی را به تمامی گروههای میکروبی داشته است که نشان دهنده ورود آلودگیهای ثانویه و بهداشت فردی ضعیف کارگران و کارکنان تهیه و فرآوری بستنی میباشد (Kanbakan et al., 2004). در مطالعهای بر روی آلودگیهای باکتریایی 106 بستنی در شهر تریپلی لیبی، مشخص گردید که 80% نمونهها خارج از حد مجاز استاندارد کشور لیبی بوده است. که آلودگی به اشریشیاکولای، استافیلوکوکوس آرئوس، سالمونلا و لیستریا مونوسایتوژنز به ترتیب 6%، 38%، 5% و 4% عنوان شده است (Elsharefa et al., 2006). دربررسیهای جداگانهای که در آنکارا بر روی کیفیت میکروبی بستنیهای سنتی و صنعتی انجام شده است، بیانگر رعایت اصول بهداشتی در نمونههای صنعتی در مقایسه با بستنیهای سنتی بوده است که احتمال بیشتر خطر انتقال آلودگی میکروبی را در بستنیهای سنتی بیان میدارد که این موضوع میتواند ناشی از کیفیت بهداشتی مواد اولیه مانند شیر و مراحل تولید باشد (Bostan and Akin, 2002; Erol et al., 1998). یافتههای مشابه درمقایسه بستنیهای سنتی و صنعتی در یونان نیز حاصل شده است (Papantoniou et al., 2004). در یک مطالعه بر روی بستنیهای رایج در تعدادی از شهرهای برزیل از نظر بار میکروبی، شمارش اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس، وضعیت بهداشتی آنها نیز غیر استاندارد گزارش شدند (De Fabrias et al., 2006). همچنین در یک بررسی در انگلیس، 1246 نمونه بستنی مورد مطالعه قرار گرفت و کیفیت بهداشتی 327 نمونه (26%) به دلیل بالا بودن شمارش کلی باکتریهای مزوفیل هوازی (بیش از CFU/g 105) ونیز بالا بودن تعداد باکتریهای خانواده انتروباکتریاسه (بیش از CFU/g 102) و کیفیت 1 نمونه (کمتر از 1/0%) به دلیل آلودگی شدید به باکتری استافیلوکوکوس آرئوس (بیش از CFU/g 104) غیر قابل قبول گزارش گردید (Little and Louvois, 1999). دربررسی کیفیت میکروبی بستنیهای شهر کاتماندو کشور نپال نیز، 1/68% آلودگی کلیفرمی و ۲۲% آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس گزارش شده است (Joshi et al., 2004). با بررسی نتایج بدست آمده و نتایج حاصل از مطالعات مشابه در ایران و دیگر نقاط جهان، صرف نظر از مقادیر متفاوت آلودگیهای گزارش شده، میتوان به کیفیت غیر بهداشتی بستنیهای سنتی و عدم مطابقت ویژگیهای میکروبی آنها با استانداردهای موجود پی برد. با توجه به آنکه بستنی به عنوان یک فرآورده لبنی مغذی، محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسمهای مختلف و احیاناً انتقال عوامل میکروبی ایجاد کننده عفونت یا مسمومیتهای غذایی به مصرف کنندگان است، یافتههای حاصل از بررسی حاضر و تحقیقات مشابه در نقاط مختلف ایران و جهان، بالابودن احتمال بروز آلودگیهای میکروبی مختلف در بستنی و انتقال به مصرف کنندگان را تأیید و لزوم توجه بیشتر به کیفیت بهداشتی آن را که متکی بر پاستوریزاسیون یا اعمال حرارت کافی بر مخلوط اولیه بستنی و نیز رعایت موازین بهداشتی طی مراحل تولید است را مشخص میسازد. مهمترین عامل آلودگی ثانویه مخلوط بستنی توسط متصدیان تهیه و عرضه این ماده غذایی پر مصرف میباشد، لذا آموزش اجباری متصدیان تهیه و عرضه مواد غذائی در رابطه با رعایت بهداشت فردی، بهداشت اماکن و ساختمان، بهداشت لوازم کار و بهداشت مواد اولیه، لازم و ضروری میباشد و ارگانهای نظارت کننده در صورت مشاهده هر گونه تخلف در امر بهداشت باید از ادامه فعالیت واحدهای صنفی که معیارهای بهداشتی در عرضه محصولات را رعایت نمینمایند، جلوگیری کنند.
سپاسگزاری بدینوسیله از همکاری مرکز آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی اهواز برای انجام این مطالعه تشکر و قدردانی مینماییم.
منابع
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
منابع
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,328 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 393 |