تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,173 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,832 |
بررسی غلظت آرسنیک در ماهیهای شوریده (Otolithes ruber) و کفشک (Psettodes erumei) عرضه شده در بازار اصفهان به روش اسپکترومتری جذب اتمی | |||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 1، 3 پاییز، آذر 1390، صفحه 41-46 اصل مقاله (230.84 K) | |||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||
ابراهیم رحیمی* 1؛ امیر شاکریان1؛ مهدی رئیسی1؛ الهه کاظمی خیرآبادی2؛ اسماء بهزاد نیا2 | |||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده کشاورزی، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||
آلودگی ماهی و فرآوردههای دریایی به فلزات سنگین به علت خطرات بالقوه که برای مصرف کنندگان ماهیان آلوده به همراه دارد توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان غلظت آرسنیک در دو نمونه ماهی شامل شوریده و کفشک عرضه شده در شهر اصفهان انجام شد. در این مطالعه غلظت آرسنیک در دو گونه متفاوت ماهی توزیع شده در شهرستان اصفهان به روش اسپکترومتری جذب اتمی کوره مجهز به سیستم هیدرید طی اردیبهشت تا دیماه 1389 اندازهگیری شد. در مجموع 42 نمونه ماهی شامل 28 نمونه ماهی شوریده و 14 نمونه کفشک ماهی مورد آزمایش قرار گرفت. میزان غلظت آرسنیک در نمونههای ماهی مطالعه شده در محدوده مابین11 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بوده است و میزان آن در گوشت ماهی شوریده 11 تا 56 و در کفشک ماهی 32 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد.غلظت آرسنیک نمونهها پایینتر از حد مجاز قابل قبول سازمان بهداشت جهانی بود.نتایج این مطالعه بیانگر آن است که غلظت آرسنیک نمونههای مورد مطالعه بالاتر از حد قابل دریافت نیست. | |||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||
آرسنیک؛ ماهی؛ اسپکترومتری جذب اتمی؛ فلزات سنگین | |||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||
بررسی غلظت آرسنیک در ماهیهای شوریده(Otolithes ruber) و کفشک(Psettodes erumei) عرضه شده در بازار اصفهانبه روش اسپکترومتری جذب اتمی
ابراهیم رحیمی1*، امیر شاکریان1، مهدی رئیسی1، الهه کاظمی خیرآبادی2، اسماء بهزاد نیا2
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، شهرکرد، ایران. 2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده کشاورزی، شهرکرد، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات: @yahoo.com ebrahimrahimi55 (دریافت مقاله: 31/3/90 پذیرش نهایی: 28/8/90)
چکیده آلودگی ماهی و فرآوردههای دریایی به فلزات سنگین به علت خطرات بالقوه که برای مصرف کنندگان ماهیان آلوده به همراه دارد توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان غلظت آرسنیک در دو نمونه ماهی شامل شوریده و کفشک عرضه شده در شهر اصفهان انجام شد. در این مطالعه غلظت آرسنیک در دو گونه متفاوت ماهی توزیع شده در شهرستان اصفهان به روش اسپکترومتری جذب اتمی کوره مجهز به سیستم هیدرید طی اردیبهشت تا دیماه 1389 اندازهگیری شد. در مجموع 42 نمونه ماهی شامل 28 نمونه ماهی شوریده و 14 نمونه کفشک ماهی مورد آزمایش قرار گرفت. میزان غلظت آرسنیک در نمونههای ماهی مطالعه شده در محدوده مابین11 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بوده است و میزان آن در گوشت ماهی شوریده 11 تا 56 و در کفشک ماهی 32 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد.غلظت آرسنیک نمونهها پایینتر از حد مجاز قابل قبول سازمان بهداشت جهانی بود.نتایج این مطالعه بیانگر آن است که غلظت آرسنیک نمونههای مورد مطالعه بالاتر از حد قابل دریافت نیست.
واژههای کلیدی: آرسنیک، ماهی، اسپکترومتری جذب اتمی، فلزات سنگین
مقدمه فلزات سنگین از جمله آلایندههای زیست محیطی هستند که مواجهه انسان با بعضی از آنان از طریق آب و مواد غذایی میتواند مسمویتهای مزمن و بعضاً حاد خطرناکی را ایجاد نمایند که از جمله آنان میتوان به فلزاتی نظیر سرب، کادمیوم، جیوه، نیکل، آرسنیک، روی، آلومینویم، مس و آهن در انواع اشاره کرد. در بین فلزات سنگین اثرات سمی آنها خصوصاً آرسنیک، جیوه، کادمیوم و سرب به صورت وسیعتری مورد مطالعه قرار گرفته است. این مطالعات نشان آبزیان که از آنها به عنوان غذای سلامتبخش یاد میشود به دلیل برخورداری ازکالری و پروتئین بالا (11 تا 24٪) با قابلیت هضم 96٪ و همچنین وجود چربیهای غیراشباع امگا3 که مصرف مداوم آن باعث کاهش میزان چربی و کلسترول خون میگردد اهمیت بسزایی در رژیم غذایی مردم جهان دارد. ماهی دارای لیزین زیاد و منبع خوبی از نظر املاحی نظیر کلسیم، فسفر، آهن، ویتامینA وD، تیامین، ریبوفلاوین و عناصر کمیاب میباشد. از طرفی آبزیان به طور وسیعی در معرض آلایندهها و آلودگیهای آب قرار میگیرد و به این شکل ماهی به عنوان یک شاخص مناسب برای غلظت آلایندههای موجود در آبها مثل فلزات سنگین شناخته شده است ( 1990 Connel,). براساس یافتهها و اطلاعات موجود مطالعات محدودی در خصوص ارزیابی فلزات سنگین در مواد غذایی در ایران انجام شده است. لذا با توجه به اهمیت موضوع و خطرات بالقوه فلزات سنگین از جمله آرسنیک بر سلامت بشر مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت غلظت آرسنیک در دوگونه از ماهیان پر مصرف توزیع شده در بازار شهرستان اصفهان انجام شد.
مواد و روشها مطالعه حاضر با هدف بررسی غلظت آرسنیک در 42 نمونه ماهی شامل 28 نمونه ماهی شوریده و 14 نمونه کفشک ماهی توزیع شده در شهرستان اصفهان از تیر ماه تا دی ماه 1389 انجام شد. نمونهها مطابق دستورالعملهای ارائه شده توسط Svobodova و همکاران (2002) به روش مرطوب با استفاده از اسید هضم شدند. به این منظور 5 گرم از هر نمونه با حساسیت 001/0 گرم وزن شد و به بالن ژوژه های 25 میلی لیتری انتقال داده شد. 10 میلی لیتر اسید نیتریک با خلوص بالا (مرک، آلمان) به نمونهها اضافه گردید و به مدت 48 ساعت در دمای 25 درجه سانتیگراد گرمخانهگذاری شدند. پس از طی زمان مورد نظر 1 میلی لیتر آب اکسیژنه به هر نمونه اضافه و نمونهها در دمای100 درجه سانتی گراد حرارت داده شد تا نمونه شفاف شود. در پایان نمونهها در بالن ژوژه با آب مقطر دوبار تقطیر به حجم رسانده شد و سپس به روش اسپکترومتری جذب اتمی کوره مجهز به سیستم هیدرید اندازه گیری گردید. جهت بررسی صحت آزمایش جذب نمونههای شاهد در طی مطالعه مورد پایش قرار گرفت. با این هدف به سه نمونه از نمونههای آماده شده غلظتهای 005/0، 01/0 و 02/0 میکروگرم در گرم آرسنیک اضافه شد و درصد بازیافت این نمونهها مورد بررسی قرار گرفت (Svobodova et al., 2002). طول موج پرتو کاتدی برای اندازه گیری آرسنیک 7/235 در نظر گرفته شد. جهت رسم منحنی کالیبراسیون فاز آلی کمپلکس آرسنیک به خانههای مخصوص دستگاه جذب اتمی اضافه شد. دستگاه به طور خودکار حجم معینی از نمونه بلانک و استانداردها را برداشته و پس از قرائت منحنی کالیبراسیون مربوط به کمک نرمافزار Winlab دستگاه ترسیم و مقدار عنصر آرسنیک برحسب میلیگرم بر گرم اندازهگیری شد.
یافتهها نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان غلظت آرسنیک در نمونه های ماهی مطالعه شده در محدوده مابین 11 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بوده است و به تفکیک این میزان در گوشت ماهی شوریده 11 تا 56 و در کفشک ماهی 32 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد. نتایج بطور خلاصه در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1: میزان غلظت آرسنیک در گوشت ماهی شوریده و کفشک ماهی (میکروگرم در کیلوگرم) عرضه شده در شهرستان اصفهان
*غلظت آرسنیک در هیچ یک از نمونههای بررسی شده در مطالعه حاضر بالاتر از استانداردهای کشور های اروپایی نبود.
بحث و نتیجهگیری فلزات سنگین به عنوان مهمترین آلایندههای محیطهای دریایی شناخته میشوند، زیرا این آلایندهها علاوه بر خاصیت سمی، در بافتهای مختلف آبزیان خاصیت تجمعی دارند (Emami Khansari et al., 2005). مصرف موادغذایی آلوده به عنصری مثل آرسنیک میتواند حتی در غلظتهای پایین بسیار آسیب رسان باشد، خصوصا وقتی که به تدریج و مداوم به بدن وارد شود (Institute of Medicine, 2003). مقایسه نتایج این بخش از مطالعه با مطالعات مشابه نشان میدهد محدوده آلودگی نمونهها به آرسنیک با سایر مطالعات مشابه و حتی پایینتر است. Gawlik و همکاران (1997) در مطالعهای در خصوص ارزیابی غلظت جیوه و آرسنیک در مواد غذایی دریایی میانگین غلظت آرسنیک را در مجموع مواد غذایی دریایی 4/3 میلیگرم در کیلوگرم با انحراف معیار 2/0 میلیگرم در کیلوگرم گزارش نمودهاند که غلظت بالایی را در مقایسه با مطالعات قبلی نشان میدهد (Gawlik et al., 1997). گزارشی از آژانس استانداردهای مواد غذایی (2004) نشان میدهد میانگین غلظت آرسنیک کل و آرسنیک معدنی در انواع ماهیان پر مصرف در انگلستان به ترتیب 3214 میکروگرم در کیلوگرم و 16 میکروگرم در کیلو گرم میباشد. در همین گزارش سطح غلظت آرسنیک در سایر گروههای مواد غذایی به مراتب پایینتر بوده است. به عنوان مثال غلظت آرسنیک کل در گوشت طیور 73 میکروگرم در کیلوگرم گزارش شده است (Food Standards Agency, 2004). Attar و همکاران (1992) با بررسی 15 گونه آبزی شامل انواع ماهی و سخت پوستان دریایی صید شده از خلیج عرب، سطح غلظت آرسنیک را در نمونههای فوقالذکر از 16/0تا 3/32 میکروگرم در گرم گزارش نموده است. در این مطالعه میزان غلظت آرسنیک به ترتیب در میگو، خرچنگ و لابستر 8/16، 28/6 و 7/12 میکروگرم در گرم بالاترین میزان در مقایسه با سایر آبزیان بوده است. Kerdthep و همکاران (2009) در تایلند نشان داد غلظت آرسنیک در طیف وسیعی از آبزیان شامل ماهی، میگو و نرمتنان در محدوده ی مابین 032/7-401/0 میکروگرم در گرم بوده است. در این مطالعه غلظت آرسنیک در بافت عضله ماهی تن 957/0-017/0 میکروگرم در گرم بوده است. Soegianto و Hamami (2007) در اندونزی، Sloth و همکاران (2005) در نروژ و Burger و Gochfeld (2005) در آمریکا غلظت آرسنیک تام را در انواع ماهیان با اهمیت تجاری و فرآوردههای آن به ترتیب در محدودهی بین 4/3 تا 3/8 میکروگرم در گرم، 1/0±1 و 70/1-44/0 میکروگرم در گرم گزارش نمودهاند. همچنین مطالعهای در جمهوری کوزو نشان میدهد غلظت آرسنیک در بافت ماهیچهی ماهیان پرورشی درمحدوده وسیعی بین 498/0 تا 133/1 میکروگرم در گرم متغییر بوده است (Svobodova et al., 2002). مطالعه مشابهی از Islam و همکاران (2010) در کره میزان غلظت آرسنیک در ماهیان کنسرو شده و منجمد شده بین 23/1 تا 54/44 میکروگرم در گرم گزارش شده است. Peshutو همکاران (2008) از آمریکا غلظت آرسنیک را در بین انواع آبزیان دریایی شامل انواع ماهی و سخت پوستان در محدوده 235/0 تا 2/98 میکروگرم در گرم گزارش نموده است. در این مطالعه بالاترین میزان آرسنیک در لابستر (5/19-2/98 میکروگرم در گرم) و پس از آن در ماهی مرکب (235/0-0/60 میکروگرم در گرم) بوده است. همچنین غلظت این عنصر در انواع ماهی 0/316 تا 0/944 میکروگرم در گرم ذکر شده است. مطالعه مشابهی از رئیسی و همکاران (2010) در خصوص اندازه گیری آرسنیک در ماهیان صید شده از رودخانه بهشت آباد استان چهار محال و بختیاری حاکی از آن است که غلظلت آرسنیک در بافت عضلانی ماهی بین 35 تا 70 میکروگرم در کیلوگرم بوده است. نتایج این مطالعات رنج وسیعی از دادهها را نشان میدهد و این تفاوت غلظت آرسنیک در بافت ماهیچه آبزیان را میتوان به گونه آبزی، موقعیت جغرافیایی محل صید، سن و حتی جنس آبزی، روش هضم نمونهها و روش آنالیز نمونه مرتبط دانست. با توجه به اینکه در سالهای اخیر مطالعات فراوانی در خصوص تدوین استانداردها برای مواد غذایی مختلف از نظر ویژگیهای میکروبی، بیوشیمیایی و سم شناسی در ایران صورت پذیرفته است اما متاسفانه تاکنون استاندارد مدون و ثبت شدهای در خصوص میزان مجاز آرسنیک در مواد غذایی مختلف وجود ندارد، اگرچه چنین استانداردهایی در بسیاری از کشورها موجود میباشد. مقایسه میانگین و محدوده میزان آرسنیک در نمونه ماهی در مطالعه حاضر با استاندارد کشورهایی چون مالزی و انگلستان (1میکرو گرم در گرم)، نیوزلند (2میکرو گرم در گرم) و هنگ کنگ و اتحادیه اروپا (6 میکرو گرم در گرم) حاکی از آن است که هیچ یک از نمونههای بررسی شده در مطالعه حاضر بالاتر از استانداردهای فوق الذکر نبوده است. با این وجود لزوم پایش مرتب مواد غذایی خصوصاً مواد غذایی با منشا دریایی از نظر حضور ومیزان فلزات سنگینی چون آرسنیک ضروری به نظر میرسد. همچنین جهت ارزیابی میزان دریافت روزانه آرسنیک از طریق مواد غذایی از جمله فرآوردههای آبزیی مطالعات مدون و منظم پیشنهاد میگردد.
منابع
| |||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,618 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 477 |