تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,207 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,879 |
مطالعه میزان آلودگی پنیرهای سنتی عرضه شده در بازار تبریز به کلیفرمها و اشریشیا کولای بیماریزا | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 1، 3 پاییز، آذر 1390، صفحه 71-80 اصل مقاله (281.85 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد پورعلی بهزاد1؛ حمید میرزایی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانش آموخته دکترای دامپزشکی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیفرمها شاخص بهداشتی مواد غذائی و اشریشیا یکی از جنسهای متعلق به آنها میباشد. اشریشیا کولای از نظر بیماریزائی مهمترین گونه اشریشیا بوده و عموماً به عنوان بخشی از فلور میکروبی طبیعی روده انسان و بسیاری از حیوانات محسوب میشود. اشریشیا کولای بیماریزا عامل اسهال در کشورهای در حال توسعه و مکانهای با فقر بهداشتی میباشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آلودگی پنیرهای سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز به کلیفرمها، کلیفرمهای مدفوعی، اشریشیا کولای و اشریشیا کولای بیماریزا بود. برای این منظور تعداد90 نمونه از پنیرهای سفید سنتی از سوپر مارکتهای موجود در مناطق مختلف شهر تبریز بطور تصادفی انتخاب و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. برای شمارش کلیفرمها از محیط کشت VRBA بصورت پور پلیت و برای تائید کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی از محیط کشت سبز درخشان به ترتیب در دماهای 1± 37 و 5/0± 44 درجه سلسیوس استفاده شد. برای تایید اشریشیا کولای بودن از تست های IMViCو برای تشخیص بیماریزا بودن از تست سرولوژیک و آنتی سرمهای پلی والان استفاده گردید. نتایج حاصله نشان داد که میانگین شمارش کلیفرمها cfu/ml105× (51/1± 07/27) و تعداد آنها در 88 (98%) نمونه بیشتر از حد مجاز تعیین شده برای پنیرهای سفید صنعتی میباشد. 63 مورد (70%) از نمونه ها آلوده به کلیفرمهای مدفوعی و 11 مورد (12%) از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بود و هیچکدام از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد. در مجموع میتوان گفت که وضعیت بهداشتی پنیرهای سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز از نظر آلودگی به کلیفرمها و اشریشیا کولای وضعیت مطلوب ندارند هر چند هیچکدام از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پنیر سفید سنتی ایرانی؛ کلیفرم؛ اشریشیا کولای | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مطالعه میزان آلودگی پنیرهای سنتی عرضه شده در بازار تبریز به کلیفرمها و اشریشیا کولای بیماریزا
محمد پورعلی بهزاد1، حمید میرزایی2* 1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانش آموخته دکترای دامپزشکی، تبریز، ایران. 2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران. *نویسنده مسؤول مکاتبات: hmirzaei@iaut.ac.ir (دریافت مقاله: 1/4/90 پذیرش نهایی: 8/8/90)
چکیده کلیفرمها شاخص بهداشتی مواد غذائی و اشریشیا یکی از جنسهای متعلق به آنها میباشد. اشریشیا کولای از نظر بیماریزائی مهمترین گونه اشریشیا بوده و عموماً به عنوان بخشی از فلور میکروبی طبیعی روده انسان و بسیاری از حیوانات محسوب میشود. اشریشیا کولای بیماریزا عامل اسهال در کشورهای در حال توسعه و مکانهای با فقر بهداشتی میباشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آلودگی پنیرهای سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز به کلیفرمها، کلیفرمهای مدفوعی، اشریشیا کولای و اشریشیا کولای بیماریزا بود. برای این منظور تعداد90 نمونه از پنیرهای سفید سنتی از سوپر مارکتهای موجود در مناطق مختلف شهر تبریز بطور تصادفی انتخاب و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. برای شمارش کلیفرمها از محیط کشت VRBA بصورت پور پلیت و برای تائید کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی از محیط کشت سبز درخشان به ترتیب در دماهای 1± 37 و 5/0± 44 درجه سلسیوس استفاده شد. برای تایید اشریشیا کولای بودن از تست های IMViCو برای تشخیص بیماریزا بودن از تست سرولوژیک و آنتی سرمهای پلی والان استفاده گردید. نتایج حاصله نشان داد که میانگین شمارش کلیفرمها cfu/ml105× (51/1± 07/27) و تعداد آنها در 88 (98%) نمونه بیشتر از حد مجاز تعیین شده برای پنیرهای سفید صنعتی میباشد. 63 مورد (70%) از نمونه ها آلوده به کلیفرمهای مدفوعی و 11 مورد (12%) از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بود و هیچکدام از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد. در مجموع میتوان گفت که وضعیت بهداشتی پنیرهای سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز از نظر آلودگی به کلیفرمها و اشریشیا کولای وضعیت مطلوب ندارند هر چند هیچکدام از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد. واژه های کلیدی: پنیر سفید سنتی ایرانی، کلیفرم، اشریشیا کولای
مقدمه اشریشیا کولای برای اولین بار در سال 1885 توسط Theodor Escherich که متخصص کودکان در آلمان بود شناسائی شد. این باکتری بطور گسترده در روده انسان و حیوانات خون گرم وجود دارد و بعنوان یک باکتری بیهوازی اختیاری جزو غالب از فلور میکروبی طبیعی روده میباشد که نقش حیاتی در سلامت میزبان دارد. اکثر سویههای اشریشیا کولای در حالت معمول بیماریزا نیستند ولی در صورت ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن به عنوان عوامل فرصت طلب عمل نموده و باعث ایجاد بیماری میشوند. تعدادی از سویههای این باکتری نیز بیماریزا بوده و در صورت بلعیده شدن باعث بروز بیماری میشوند (Conway, 1995; Neill et al., 1994). در سال 1892، Shardinger پیشنهاد کرد که اشریشیا کولای به عنوان شاخص آلودگی به مدفوع مورد استفاده قرار گیرد. این پیشنهاد بر این تفکر استوار بود که این باکتری بطور فراوان در مدفوع انسان و حیوان موجود بوده و معمولاً در جاهای دیگر یافت نمیشود. علاوه بر آن اشریشیا کولای بواسطه تخمیر لاکتوز به راحتی قابل شناسائی بوده و راحتتر از سایر میکروارگانیسمهای بیماریزای شناخته شده روده قابل جداسازی میباشد. لذا حضور اشریشیا کولای در مواد غذائی و آب به عنوان شاخص آلودگی به مدفوع و نیز امکان وجود سایر عوامل بیماریزا مورد پذیرش قرار گرفت. هر چند موضوع استفاده از اشریشیا کولای به عنوان یک شاخص غیر مستقیم از خطر بهداشتی بطور نظری مورد پذیرش قرار گرفت ولی این قضیه در عمل دارای مشکلات و پیچدگیهایی بود زیرا تعدادی دیگر از باکتریهای رودهای همچون سیتروباکتر، کلبسیلا و آنتروباکتر قادر به تخمیر لاکتوز بوده و از نظر ویژگیهای فنوتیپیک شبیه اشریشیا کولای میباشند در نتیجه تفکیک آنها به راحتی مقدور نمیباشد. لذا اصطلاح کلیفرم برای توصیف گروهی از باکتریهای گرم منفی، بیهوازی اختیاری و میلهای شکل که قادر به تخمیر لاکتوز و تولید اسید و گاز در مدت 48 ساعت و در دمای 37 درجه سلسیوس میباشند مطرح گردید (Brenner, 1994; Caplenas and Kanarek, 1984; Geissler et al., 2000 ). هرچند کلیفرمها به راحتی قابل تشخیص میباشند، ولی نمیتوان بطور یقین مطرح کرد که حضور آنها نشاندهنده آلودگی به مدفوع میباشد زیرا تعدادی از کلیفرمها بطور طبیعی در محیط، در آب، در خاک و در سبزیجات یافت میشوند. این امر منجر به مطرح شدن اصطلاح کلیفرمهای مدفوعی (Fecal coliforms) به عنوان شاخص آلودگی گردید. کلیفرمهای مدفوعی زیر گروهی از کلیفرمها میباشند که در حضور املاح صفراوی و در دمای بالا (حدود 5/44 درجه سلسیوس) و در طول 48 ساعت لاکتوز را تخمیر کرده و باعث تولید اسید و گاز میشوند. به همین دلیل به عنوان کلیفرمهای مقاوم به گرما (Thermotolerant coliforms) نیز مشهورند. کلیفرمهای مدفوعی عمدتاً شامل سویههای اشریشیا کولای میباشد ولی بعضی از باکتریهای رودهای همچون کلبسیلا نیز میتواند در این دما لاکتوز را تخمیر نماید بنابراین این دسته از میکروارگانیسمها نیز جزو کلیفرمهای مدفوعی تلقی میشوند (Grant, 1997; Rippey et al., 1987 ). پنیر سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز عمدتاً تحت عنوان پنیر لیقوان مشهور بوده و از نوع پنیر سفید ایرانی یا پنیر رسیده نگهداری شده درآب نمک میباشد که بطور سنتی و معمولاً از شیر میش و گاهی از شیر بز، شیر گاو و یا ترکیبی از آنها تهیه میشود (Mirzaei, 2011; Karim, 2006). این پنیر دارای طعم نمکی یا شور، کمی اسیدی و دارای خصوصیات مطبوع ارگانولپتیکی بوده و از نظر خواص حسی بسیار شبیه به پنیر سفید ترکیه (Beyaz peynir) و پنیر فتا (Feta) است (Mirzaei, 2011). در تولید سنتی این پنیر، شیر خام میش با استفاده از رنت منعقد و لخته حاصله پس از آبگیری با استفاده از تجهیزات سنتی قطعهبندی شده و بعد از نمک پاشی دستی در داخل حلبها قرار گرفته و برروی آن آب نمک حدود 11 در صد اضافه میگردد و پنیرهای تولید شده، در داخل حلبها دوره رسیدن را در طول 6 الی 8 ماه طی میکنند (Mirzaei, 2011). در تولید سنتی این پنیر از شیر خام استفاده میشود و این امر در مواقعی که کیفیت بهداشتی شیر مناسب نباشد موجب تشکیل منافذ و حفرههای ناهمگن در پنیر میگردد که ظاهر آن را نامطلوب ساخته و از طرف دیگر خطر انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام را در پی دارد، ضمناً بسیاری از مراحل تولید این پنیر بصورت دستی و با استفاده از تجهیزات سنتی انجام میپذیرد لذا تمام این موارد خطر بروز آلودگی این محصول با میکروبهای مولد فساد، بخصوص بیماریزا از قبیل بروسلا، سالمونلا، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس آرئوس کوآگولاز مثبت و یا کپک ها و مخمرها را از طریق حیوان، محیط و بخصوص کارگران ناقل افزایش میدهند و مجموعه این عوامل بهداشت و مدت زمان ماندگاری این محصول را کاهش میدهند. لذا ارزیابی شاخصهای میکروبی پنیرهای سنتی از نظر بهداشت و سلامت و هچنین تعیین قابلیت نگهداری این قبیل پنیرها ضروری به نظر میرسد (Cetinkaya and Soyutemiz, 2006; Mirzaei, 2011 Tamagnini et al., 2006;). هدف از مطالعه حاضر شمارش کلیفرمها و جستجوی کلیفرمهای مدفوعی، اشریشیاکولای و اشریشیاکولایبیماریزا در پنیرهای سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز بود.
مواد و روشها
نمونهبرداری تعداد 90 نمونه پنیر و از هر کدام به مقدار تقریبی 200 گرم به صورت تصادفی ساده از فروشگاههای عرضه فرآوردههای شیری در سطح شهر تبریز تهیه و بلافاصله در مجاورت یخ و تحت شرایط سترون به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده شد.
روش رقیقسازی ابتدا از هر کدام از نمونهها یک رقت اولیه (1- 10) تهیه گردید برای این منظور مقدار 25 گرم از نمونه همگن شده را به داخل یک ارلن مایر استریل انتقال داده و مقدار 225 میلی لیتر سیترات سدیم 2 درصد استریل را بصورت آرام آرام به آن اضافه کرده و با استفاده از یک میلة شیشه ای استریل بهم زده شد و مخلوط حاصل به مدت 1 دقیقه با شیکر ارلن یکنواخت گردید. سپس از مخلوط حاصل 1 میلی لیتر به داخل یک لوله آزمایش حاوی 9 میلی لیتر محلول سیترات سدیم استریل منتقل و کاملاً یکنواخت گردید بدین ترتیب رقت 2-10 حاصل شد و در نهایت از لوله رقت 2-10 به مقدار 1 میلی لیتر به لوله دوم انتقال داده و طبق روش فوق عمل شد و به این ترتیب رقت 3-10 به دست آمد.
شمارش کلیفرمها برای این منظور از روش کشت مخلوط استفاده شد. از هر رقت 1 میلی لیتر با استفاده از پیپت استریل به مرکز هر پتری دیش انتقال داده شد و بلافاصله به هر کدام از آنها حدود 15 میلی لیتر از محیط کشت (VRBA) با دمای 145 درجه سلسیوس اضافه گردید و روی یک سطح صاف مخلوط گردید سپس تا جامد شدن محیط کشت پلیتها در یک سطح صاف قرار داده شد. پس از بستن محیط دوباره حدود 5 میلی لیتر از محیط (VRBA) با دمای 145 درجه سلسیوس روی سطح لایه اوّل اضافه گردید و بعد از منعقد شدن آن پتری دیشها به مدت 224 ساعت در دمای 1±31 درجه سلسیوس گرمخانهگذاری شدند. در نهایت پلیتهای دارای بیش از 10 پرگنه و کمتر از 150 پرگنه جهت شمارش انتخاب و پرگنههای قرمز ارغوانی با هاله مایل به قرمز شمارش شد (Karim, 2002).
آزمون تأییدی از پرگنههای مشکوک در پتریدیش، پنج پرگنه به لولههای حاوی محیط سبز درخشان (Briliant green bile broth) و لوله درهام تلقیح و به مدت 224 ساعت در دمای 137 درجه سلسیوس گرمخانهگذاری شده و پرگنههای تولیدکننده گاز به عنوان کلیفرم لحاظ شدند. با استفاده از فرمول زیر تعداد کلیفرمها در هرگرم از نمونهها محاسبه گردید (Karim, 2002). تعداد کلیفرمها (cfu/g) = تعداد پرگنههای مشکوک×درصد لولههای گاز مثبت در کشت تأییدی×عکس رقت
روش جستجوی کلیفرمهای مدفوعی و اشریشیا کولایبرای جستجوی اشریشیا کولای در نمونهها بعد از آزمایش تاییدی برای هر کدام از لولههای مثبت یک لوله حاوی محیط کشت سبز درخشان در نظر گرفته شد و از محتویات لولههای مثبت در لولههای حاوی محیط سبز درخشان کشت گردید و کشتهای حاصل در دمای 5/044 درجه سلسیوس به مدت 48-24 ساعت گرمخانهگذاری شد. لولههای حاوی محیط سبز درخشان از نظر تجمع گاز در لولههای دورهام مورد مشاهده قرار گرفت و موارد گاز مثبت به عنوان کلیفرم مدفوعی ثبت گردید. سپس نمونههای مثبت با استفاده از تستهای IMViC مورد ارزیابی قرار گرفته و موارد دارای نتایج --++ و -- +- بعنوان اشریشیاکولای لحاظ گردید (Karim, 2002).روش تعیین بیماریزا بودن اشریشیا کولای برای این منظور از کیتهای E.coli (بهارافشان، ایران) به روش آگلوتیناسیون استفاده گردید. طبق دستور العمل تعریف شده توسط شرکت سازنده، پرگنههائی که با هر کدام از ویالهای چهارگانه کیت پاسخ بصورت آگلوتیناسیون مثبت نشان میداد بعنوان اشریشیا کولای بیماریزا و در غیر این صورت بعنوان اشریشیا کولای غیربیماریزا لحاظ میشد.
روش تجزیه و تحلیل آماری با عنایت به توصیفی بودن تحقیق با استفاده از SPSS ویرایش 19 برای تجزیه و تحلیل آماری دادههای کمی شاخص های مرکزی و پراکندگی و برای دادههای با مقیاس سنجش اسمی میزان معتبر بصورت در صد محاسبه گردید. یافتهها نتایج مربوط به شمارش تعداد کلیفرمها در جدول (1) نشان داده شده است. جدول (1): شاخصهای مرکزی و پراکندگی تعداد کلیفرمهای نمونههای آزمایش شده (cfu/g)
نتایج مربوط به مقایسه تعداد کلیفرمهای موجود در نمونههای آزمایش شده با حد مجاز تعیین شده برای پنیر سفید صنعتی ایرانی (cfu/g 100)(ISIRI, 2406, 1995) ، جستجوی کلیفرمهای مدفوعی و اشریشیا کولای در جدول (2) نشان داده شده است. جدول 2: فراوانی و در صد نمونه های آلوده به اشریشیا کولای، کلی فرم های مدفوعی و دارای کلی فرم بیش از حد مجاز تعیین شده برای پنیر سفید صنعتی ایرانی
در ضمن بر اساس نتایج آزمون آگلوتیناسیون، هیچکدام از اشریشیا کولایهای جدا شده از نمونهها به عنوان اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد.
بحث و نتیجهگیری بر اساس نتایج مندرج در جدول (1) و (2) میانگین تعداد کلیفرمها در پنیرهای آزمایش شد cfu/g105 × (12/15 ± 07/27) و تعداد آنها در 88 نمونه (98%) بیشتر از حد مجاز تعریف شده برای پنیر سفید صنعتی ایرانی (cfu/g100) (ISIRI, 2406, 1995) میباشد و بر اساس نتایج مندرج در جدول (2) از مجموع 90 نمونه آزمایش شده، 63 نمونه (70%) به کلیفرمهای مدفوعی و 11 نمونه (12%) به اشریشیا کولای آلوده بودهاند و هیچ کدام از اشریشیا کولای ها بعنوان اشریشیاکولای بیماریزا تشخیص داده نشدند. Turkoglu و همکاران (2003) طی تحقیقی 2/86% از نمونههای پنیر سنتی Orgu ترکیه را آلوده به اشریشیا کولای گزارش نموده و تعداد کلیفرمهای آنها را در حدود CFU/gr103×(06/0 ± 3/7) برآورد نمودند. در تحقیق دیگری که توسط Miriam و Rosalia (2004) بر روی پنیر سنتی Port Salut آرژانتین صورت گرفت نمونههای نگهداری شده در دماهای 4 و20 درجه سلسیوس آلوده به اشریشیا کولای تشخیص داده شده و تعداد کلیفرمهای موجود در نمونهها کمتر از CFU/gr 103 برآورد گردید. در جمهوری قبرس در فاصله بین سالهای 1991 تا 2000 میزان آلودگی مواد غذایی به میکروارگانیسمهای بیماریزا از جمله سالمونلا، لیستریا مونوسیتوژنز، با سیلوس سرئوس و کلیفرمها مورد مطالعه قرار گرفته و میزان شیوع آلودگی به کلیفرمها 6 درصد گزارش گردید و پنیرهای محلی قبرس به عنوان آلودهترین نمونهها معرفی شدند (Varnava–Tello et al., 2002 ). در اسکاتلند 2428 نمونه غذایی شامل 1190 نمونه گوشت خام، 500 نمونه شیر خام و 739 نمونه پنیر تهیه شده از شیر خام از سطح بازار و خردهفروشیها جمعآوری و از نظر آلودگی به کلیفرم، اشریشیاکولای و نیز اشریشیاکولای H7: O157مورد مطالعه قرار گرفت. گزارش گردید که اشریشیاکولای H7: O157فقط از 2 نمونه گوشت جدا شد. در 479 مورد از نمونههای شیر خام میزان بار آلودگی به کلیفرمها بیشتر از cfu/ml102 و در 725 مورد از نمونههای پنیر بار آلودگی کلیفرمها بیشتر از cfu/g104 بود. مطالعه مشابهی در کشور هلند روی 1011 نمونه نیز انجام گرفت و گزارش شد که هیچ کدام از نمونهها آلوده به اشریشیاکولای H7: O157 نبودند. (et al., 2001 Coia). در ترکیه 100 نمونه از شیر خام گاوی و 50 نمونه پنیر که از شیرخام تهیه شده بود مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج نشان داد که 1 درصد از نمونههای شیرهای خام و 4 در صد از نمونههای پنیرهای محلی آلوده به اشریشیا کولای بودند و دلیل اصلی میزان آلودگی بالا در پنیرهای محلی عدم استفاده از استارترهای لاکتیک در تولید آنها بیان شد (Oksuz et al., 2004). طبق گزارشهای ارائه شده تعداد کلیفرمهای موجود در پنیر سنتی Sikma ترکیه CFU/gr 105×9 و در سطح و داخل پنیر سنتی Penamellera به ترتیب 106× 8 و CFU/gr 105× 7 برآورد شده است (Estepar et al., 1999; Ceylen et al., 2003 ). Turantas و همکاران (1989) گزارش کردند که میزان آلودگی به کلیفرم و اشریشیا کولای در پنیرهای سفید ترکیه بسیار بالا میباشد ولی هیچ ارتباطی بین رشد کلیفرمهای مدفوعی با کلیفرمهای غیرمدفوعی و انتروکوکسیها وجود ندارد و نمیتوان با شمارش یا جستجوی انتروکوکسیها به وجود یا عدم وجود کلیفرمهای مد فوعی پی برد. در فرانسه مطالعهای بر روی بیماریهای عفونی ناشی از شیر و فرآوردههای شیر صورت گرفت و چهار باکتری سالمونلا، استافیلوکوکوس آرئوس، لیستریا مونویستوژنر و اشریشیا کولای مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 5-1 در صد بیماریهای شیوع یافته در 7 کشور منطقه ناشی از مصرف شیر و فرآوردههای شیری بوده و در این میان 1/39 در صد از شیر، 1/53 در صد از پنیر و 8/7 در صد از سایر فرآوردههای شیری بود و اشریشیا کولای به عنوان عامل اصلی بروز 11 شیوع بیماری از بین 60 وقوع گزارش گردید (Laure de byser et al., 2001). طی تحقیق دیگری که توسط Caridi و همکاران (2003) بر روی پنیر سنتی Pecarinodel poro تولید شده از شیر میش انجام گرفته مطرح گردید که تعداد کلیفرمها و اشریشیا کولای در دوره رسیدن به شدت کاهش مییابد. در گزارش مشابهی Cetinkay و Soyutemis (2006) ضمن تحقیق بر روی پنیر Kashar تهیه شده از شیر خام اعلام کردند که کلیفرمها CFU/ml)106) و اشریشیا کولای موجود در شیر خام در مرحله تولید پنیر کاهش یافته و در مرحله رسیدن به طور کامل از بین میروند (Soyutemis, 2006 Cetinkay and ). در سال 2004 در آرژانتین کیفیت میکروبی پنیر Port salut Argentino که در 2 دمای متفاوت 4 و 20 درجه سلسیوس نگهداری شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت نتایج حاکی از آن بود که از هر دو نمونه اشریشیا کولای جدا گردید و بار آلودگی حدود cfu/g 10 بود (Iurlina and Fritz, 2004). در آمریکا میزان بقا سالمونلاتیفی موریوم و اشریشیا کولای O157:H7 در پنیرهای سفید نگهداری شده در آب نمک مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج نشان داد که این میکروارگانیسمها قادر به تحمل محیط آب نمک بوده و در ضمن مقاومت اشریشیا کولای بیشتر از سالمونلاتیفی موریوم میباشد (Su et al., 2000). Gouamis و همکاران (2001) نشان دادند که اشریشیا کولای O157:H7 در آب پنیرهای Manouri، Anthotyrosو Myzithra در دمای 12 درجه سلسیوس قادر به رشد بوده و در دمای 2 درجه سلسیوس بقاء داشت. در مطالعهای در آمریکا تاثیر اسید کاپریلیک و مونوکاپریلین در جلوگیری از فعال شدن اشریشیا کولای O157:H7 و لیستریا مونوسیتوژنز در شیر صورت گرفت در این مطالعه 5 سویه مختلف اشریشیا کولای و یک سویه لیستریامونوسیتوژنز مورد مطالعه قرار گرفت و در نهایت مشخص شد که اضافه کردن این مواد به شیر و نگهداری آن به مدت 24 ساعت در دمای 8 درجه سلسیوس باعث کاهش بار میکروبی حاصل از دو باکتری یاد شده میشود (Manojkumar et al., 2004). در آمریکا نتایج یک مطالعه نشان داد که با اضافه کردن بنزوات سدیم 3/0% به پنیر با 6/6=pH و یا اضافه کردن سوربات پتاسیم 3/0% به پنیر با pH = 6 و یا رساندن pH پنیر به 9/5 با استفاده از اسیدپروپیونیک میتوان رشد عوامل پاتوژن ازجمله اشریشیا کولای را به تأخیر انداخت (Gill et al., 1996). نتایج حاصله از تحقیق حاضر نشان میدهد که شدت و میزان آلودگی پنیرهای محلی عرضه شده در بازار تبریز که تهیه آنها با روش سنتی میباشد به کلیفرمها، کلیفرمهای مدفوعی و اشریشیا کولای بالاتر از حد استاندارد میباشد. هر چند کلیه سویههای اشریشیا کولای جدا شده از این پنیرها غیر بیماریزا میباشد. و علت آلودگی بالا به این میکروارگانیسمها را میتوان به استفاده از شیر خام، انجام دادن تمامی مراحل تولید با دست و روشهای سنتی و عدم استفاده از مایههای کشت لاکتیکی در مراحل تولید و احیاناً نگهداری پنیرهای سنتی بخصوص در مرحله توزیع و فروش در دمای محیط نسبت داد.
منابع
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,249 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,996 |