تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,209 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,881 |
تعیین ترکیبات شیمیایی تقریبی و الگوی الکتروفورتیک پروتئین گوشت ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) در دریای عمان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 2، دوره 3، 1 (9) بهار، خرداد 1392، صفحه 11-23 اصل مقاله (343.96 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سیدپژمان حسینیشکرابی1؛ سیدابراهیم حسینی* 2؛ مهدی سلطانی3؛ ابولقاسم کمالی4؛ تورج ولینسب5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشجوی دکتری تخصصی گروه شیلات، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، تهران، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، استاد گروه شیلات، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5استاد موسسه تحقیقات شیلات ایران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) یکی از گونههای عمقزی دریای عمان بوده و تاکنون مطالعات محدودی روی ارزش غذایی آن انجام شده است. در این تحقیق ترکیبات شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب موجود در روغن با استفاده از کروماتوگرافی گازی و عنصر فسفر (با روش رنگسنجی) در بافت عضله این ماهی مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این، الگوی پروتئین بافت عضله به روش الکتروفورز ژل پلی آکریلامید (SDS-PAGE) انجام گردید. ترکیبات شیمیایی فیله ماهی برابر 299/0±32/79% رطوبت، 145/0±19/18% پروتئین، 032/0±01/1% چربی و 047/0±43/1% خاکستر در وزن مرطوب محاسبه شد. مقدار کل اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب تک غیراشباع و اسیدهای چرب چند غیراشباع به ترتیب 272/0±54/39%، 161/0±66/37 و 369/0±56/23% محاسبه شدند. در میان اسیدهای چرب چند غیراشباع (PUFA)، مقدار اسیدچرب DHA (345/0±43/9%) بیشتر از اسیدچرب EPA (051/0±16/1%) مشاهده شد (05/0p<). محتوای فسفر 134/0±73/260 میلیگرم در 100 گرم وزن مرطوب محاسبه شد. در آنالیز SDS-PAGE فیله ماهی، تعداد 11 باند در دامنه 10 تا 200 کیلودالتون مشخص شد که در این میان زنجیره سنگین میوزین (MHC) متراکمترین و سنگینترین باند را به خود اختصاص داد. طبق ارزش غذایی بسیار بالا و چربی کم گوشت ماهی شوریده دهان سیاه، احتمالاً این منبع غذایی جهت تولید فرآوردههایی همچون فیله منجمد و سوریمی مناسب است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ترکیب شیمیایی؛ الگوی اسیدهای چرب؛ الکتروفورز؛ ماهی شوریده دهان سیاه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه اندازهگیری برخی از ترکیبات شیمیایی مانند درصد پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر در گوشت ماهیان برای مشخص نمودن ارزش غذایی و حتی ارزش تجاری آنها لازم است (Waterman, 2000). از طرفی مطالعات انجام شده در خصوص ترکیب تقریبی و عناصر ماهیان از توجه بالایی در تحقیقات شیلاتی برخوردار نبوده (Fawole et al., 2007) و از این رو مصرفکننده با کمبود اطلاعات و یا اطلاعات محدود در مورد اهمیت تغذیهای یک گونه خاص از ماهیان در رژیم غذایی روزانه خود مواجه میشود (Adewoye et al., 2003). اثبات شده است که امگا-3 (ω-3) از گروه اسیدهای چرب چند غیراشباع(PUFA)، مخصوصاً ایکوساپنتانوئیک اسید یا EPA (Eicosapentaenoic acid) و دوکوسا هگزا انوئیک اسید یا DHA (Docosahexaenoic acid)، قادر به جلوگیری از وقوع بیماریهای قلبی و حفظ عملکرد طبیعی مغز در بزرگسالان و بهبود یادگیری و رشد در کودکان میشوند (Hoffman et al., 2009). در حال حاضر به منظور کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی و عروقی، به افزایش مصرف ماهی و فرآوردهای آن تأکید شده است زیرا این منابع غذایی غنی از اسیدهای چرب چند غیراشباع از خانواده امگا-3 هستند (Sargent, 1996). بهطورکلی ماهیان دریایی نسبت به ماهیان آب شیرین واجد مقدار فرآوانتری از اسیدهای چرب اشباع نشده به لحاظ حفظ هموستازی بدن و مایعات و تنظیم اسمزی در محیط آب دریا هستند (Sarenson, 1990). اثبات شده است که مقدار اسیدهای چرب غیراشباع خانواده امگا-3 نسبت به امگا-6 در ماهیان دریایی نسبت به ماهیان آب شیرین بیشتر است (Gruger et al., 1964; Rahman et al., 1995). مطالعه عناصر معدنی موجودات زنده خوراکی علیرغم غلظت اندک آنها به دلیل شرکت در فرآیندهای متابولیک انسان اهمیت دارد (Shul’man, 1974; Mills, 1980). الکتروفورز ژل پلی آکریلامید-SDS به عنوان یک ابزار کمی و کیفی مفید جهت مشخص نمودن اندازه و نوع اجزاء پروتئینها کاربرد دارد (Clark and Switzer, 1964). مطالعات متعددی روی ترکیب شیمیایی تقریبی (Exler, 1987; Chandrashekar and Deosthale, 1993; Osibona et al., 2006; Nurnadia et al., 2013) و الگوی اسیدهای چرب (Wanasundara and Shahidi, 1998; Uauy and Valenzuela, 2000) ماهیان مختلف انجام شده است. از خانواده شوریده ماهیان (Sciaenidae) ترکیب شیمیایی تقریبی و الگوی اسیدهای چرب گونههای؛ شوریده زرد بزرگ (Pseudosciaena crocea) (Tang et al., 2009) و شوریده معمولی واقع در خلیج فارس (Otolithes ruber) (Norbakhsh, 2009) بررسی شده است. برای مثال،Nazeer و Kumar در سال 2012 گزارش نمودند که از گروه اسیدهای چرب چند غیر اشباع در گوشت ماهی شوریده معمولی واقع در سواحل هند مقدار اسید DHA غالبیت دارد (2/10%). علیرغم وجود ذخایر قابل توجهی از ماهی شوریده دهان سیاه، Atrobucca nibe (Jordan and Thompson, 1911)، تاکنون تحقیقی در خصوص ترکیب شیمیایی تقریبی و الگوی پروتئین آن صورت نگرفته است اما با توجه به عرضه این ماهی به صورت فیله منجمد در بازار ایران و تولید فرآوردههای مهم دیگر از این نوع ماهی در آینده، در این تحقیق ترکیبات تقریبی شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب و الگوی پروتئین ماهی شوریده دهان سیاه مورد ارزیابی و شناسایی قرار گرفتند.
مواد و روشها
تهیه نمونههای ماهی ماهی شوریده دهان سیاه همراه با گلههای فانوس ماهیان (خانواده Myctophidae) در انتهای منطقه فلات قاره منتهی به شیب قاره در طولهای جغرافیایی´00º57 تا ´20º57 (دریای عمان) توسط ترالر تحقیقاتی فردوس صید شدند. تعداد کل 20 قطعه ماهی در فصل زمستان 1391 به صورت تصادفی از اعماق مختلف صید شدند و بلافاصله تا رسیدن به خشکی با نسبت دو حجم ماهی به یک حجم یخ (وزنی/وزنی)، یخ پوشی شدند. زمان رسیدن ماهیان تا آزمایشگاه کمتر از 18 ساعت بود.
ترکیبات شیمیایی گوشت ماهیان از تمام کلاسههای طولی و جنسی چرخ شدند تا اثرات احتمالی این عوامل بر ترکیبات شیمیایی خنثی گردد. سپس رطوبت و خاکستر نمونهها به ترتیب توسط آون (Binder, Germany) در دمای Cº105 و کوره الکتریکی (Carbolite, England) در دمای Cº550 محاسبه شد (AOAC, 1999). محتوای نیتروژن و چربی کل به ترتیب توسط روش استخراج کلدال و سوکسله انجام شد. پروتئین خام از طریق ضریب 25/6 در محتوای نیتروژن کلدال محاسبه گردید (AOAC, 1999). محتوای انرژی با روش غیرمستقیم از طریق ضرایب روبنر (Rubner coefficients) برای آبزیان محاسبه (Winberg, 1971) و طبق روش Eder و Lewis (2005) به صورت کیلوژول در 100 گرم وزن مرطوب بیان شد.
اسیدهای چرب ترکیب الگوی اسیدهای چرب در چربی توسط کروماتوگرافی گازی اسیدهای چرب متیل استر شده یا FAMEs (gas chromatography of fatty acid methyl esters) تعیین شد. آنالیز اسیدهای چرب با استفاده از روش اصلاح شده Folch و همکاران (1957) انجام گرفت. ابتدا استخراج روغن از گوشت ماهی شوریده دهان سیاه انجام گرفت. بدین نحو که رطوبت 5 گرم از گوشت ماهی توسط ازت مایع جدا شده و در یک هاون سنگی آسیاب گردید، سپس 32 میلیلیتر کلروفرم را به آن افزوده و در ادامه با اضافه کردن 16 میلیلیتر متانول همگن گردید، سپس مخلوط را به قیف جدا کننده منتقل و پس از ترکیب با 12 میلیلیتر آب در مکان ثابت به مدت 2 ساعت قرار گرفت تا به دو فاز جداگانه تقسیم شود. فاز پایینی که فاز کلروفرمی است جدا و جمعآوری شد. سپس 20 میلیلیتر کلروفرم به لایه فوقانی دوباره افزوده و مجدداً فاز پایینی جدا و به فاز پایینی مرحله قبل اضافه گردید. کلروفرم محلول توسط روتاری خشک شد. اسید چرب متیل استر شده با تبادل استری اسید-کاتالیز شده از چربی کل تهیه شده (Christie, 1982) و محلول اسید چرب متیل استر شده طبق روش Ghioni و همکاران (1996) خالص سازی گردید. سپس مقدار 1 میکرولیتر اسید چرب متیل استری شده به داخل دستگاه کروماتوگرافی گازی مدل Younglin ACME 6000 M GC (ساخت ژاپن) مجهز به آشکار ساز حرارتی (FID) و ستون Supelco SLB-IL111 Sigma-Aldrich (100 m× 0.250 mm×0.2 µm) تزریق گردید. دمای کوره و شناساگر به ترتیب برابر ºC 180 و ºC 250 تنظیم شد (نرخ دمایی Cº10 در دقیقه). گاز هیدروژن به عنوان فاز متحرک (carrier gas) با جریان 30 میلیمتر در دقیقه استفاده گردید (فشار psi 3/23). ارتفاع اسیدهای چرب با مقایسه زمان بازداری و الگوی جداسازی هر یک از ترکیبات با نمونههای استاندارد شناسایی گردیدند (Metcalfe and Schmitz, 1961).
اندازهگیری فسفر اندازهگیری فسفر کل به روش رنگسنجی و با استفاده از واکنش آمونیوم مولیبدو- وانادات و تشکیل کمپلکس زرد رنگ با محتویات خاکستر نمونهها در طول موج 420 نانومتر محاسبه شد، سپس با مراجعه به منحنی استاندارد تهیه شده توسط فسفات هیدروژنه پتاسیم، مقدار فسفر برحسب میلیگرم در 100 گرم بافت ماهیچه ماهی بیان شد (Egan et al., 1981).
الکتروفورز ژل پلی آکریلامید سدیم دودسیل سولفات (SDS-PAGE) شناسایی الگوی پروتئین گوشت چرخشده ماهی توسط روش SDS-PAGE (Laemmli, 1970) انجام شد. جهت آمادهسازی نمونه، 27 میلیلیتر SDS 5 درصد (وزنی/حجمی) به نمونه ماهی (3 گرم) اضافه شد. مخلوط پس از 2 دقیقه توسط هموژنایزر با دور 1100 دور در دقیقه همگن شد. انکوباسیون مخلوط همگن شده در دمای Cº 85 به مدت 1 ساعت انجام شد تا تمام پروتئینها محلول شوند. نمونه در ×g 8500 به مدت 5 دقیقه در دمای اتاق (Cº 28-26) سانتریفیوژ شد. نمونه محلول با نسبت 1:1 (v/v) با بافر (شامل Tris-HCl 5/0 مولار با pH 8/6، 4% SDS و 20% گلیسرول) در حضور 10 درصد بتا- مرکاپتواتانول مخلوط شد. 20 میکروگرم پروتئین در ژل پلیآکریلآمید (4% ژل پیوسته و 10% ژل ناپیوسته) با جریان 15 میلیآمپر بارگذاری شدند. بعد از الکتروفورز، ژل با محلول رنگآمیزی (1/0 درصد کوماسی-R250، 45 درصد متانول و 10 درصد اسید استیک) رنگآمیزی شدند. محلول رنگزدایی شامل نسبت آب (8): گلاسیال اسید استیک (1): متانول (1) (v/v/v) بود. یک خطکش (ladder) پروتئین خالص به عنوان نشانگر با وزن ملکولی 10 تا 118 کیلو دالتون (شرکت Fermentas) استفاده شد.
آزمون آماری تمام آزمایشها با 3 تکرار انجام شد. دادهها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) در سطح 5% مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (با استفاده از نرمافزار SPSS 15.0). جهت تعیین معنیدار بودن یا نبودن اختلافات بین میانگین صفات از آزمون چند دامنهای دانکن (Duncan's test) استفاده شد.
یافتهها ترکیبات شیمیایی و انرژی موجود در فیله ماهی شوریده دهان سیاه در جدول 1 خلاصه شده است. تعداد اسیدهای چرب شناسایی شده در جدول 2 آمده است. بهطوریکه 7 اسید چرب اشباع یا SFA (saturated fatty acids)، 6 اسید چرب تک غیراشباع یا MUFA (monounsaturated fatty acids) و 10 اسید چرب چند غیراشباع یا PUFA (polyunsaturated fatty acids) در این ماهی شناسایی شد. بیشترین مقادیر اسیدهای چرب به ترتیب مربوط به اسید اولئیک (C18:1c) (314/0±29/25%)، اسید پالمتیک (C16:0) (246/0±08/24%) و اسید DHA (C22:6) (110/0±63/9%) بودند. میانگین غلظت فسفر 134/0±73/260 گرم در 100 وزن گرم وزن مرطوب محاسبه شد.
جدول 1- ترکیبات تقریبی شیمیایی (درصد وزن مرطوب) و انرژی (کیلوژول در 100 گرم) گوشت ماهی شوریده دهان سیاه (میانگین± انحراف از معیار؛ 3n=)
نتایج الکتروفورز ژل پلی آکریلامید سدیم دودسیل سولفات (SDS-PAGE) گوشت چرخ شده با 2 تکرار در شکل 2 نشان داده شده است. بهطوریکه تعداد 11 باند پروتئین بین وزن ملکولی حدود 10 تا 200 کیلودالتون مشاهده شد (شکل 1). سنگینترین و بیشترین تراکم مربوط به زنجیره سنگین پروتئین یا MHC (myosin heavy chain) با وزن ملکولی حدود 200 کیلودالتون، اکتین با وزن ملکولی حدود 45 کیلودالتون و بعد تروپومایسین با وزن ملکولی حدود 36 کیلودالتون مشخص شد. بین وزن ملکولی 10 تا 27 کیلودالتون دو پلیپپتید مشاهده شد.
جدول 2- اسیدهای چرب شناسایی شده در فیله ماهی شوریده دهان سیاه (میانگین± انحراف از معیار؛ 3n=)
شکل 1- الگوی پروتئین گوشت چرخشده ماهی شوریده دهان سیاه. M: مارکر پروتئین (10-118 کیلودالتون)
بحث و نتیجهگیری ماهیت و کیفیت مواد مغذی موجود در لاشه اکثر جانداران مثل ماهی وابسته به عادات تغذیهای و محیط زیست پیرامون آنها است (Lagler et al., 1977; Adewoye and Omotosho, 1997). بهطور کلی میزان دامنه تغییرات رطوبت در ماهیان دریایی بین 70% تا 80% گزارش شده که در این ماهیانی مثل کفال (Mugil cephalus) (1/79%) و Harpodon aurata (8/89%) واجد رطوبت نسبتاً بالا و ماهیانی مثل Scomberomorus guttatus (70%) و Hilsa hilsa (72%) مقدار رطوبت نسبتاً پایینی هستند (Chandrasekhar and and Deosthale, 1993). نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان میدهد که ماهی شوریده دهان سیاه حاوی مقدار رطوبت پایینتری نسبت به شوریده معمولی (1/1±08/83%؛ Nazeer and Kumar, 2012)، اما بیشتر از شوریده زرد بزرگ (79/0±6/74%؛ Tang et al., 2009) و مشابه مقدار رطوبت ماهی M. cephalus (Chandrasekhar and Deosthale, 1993) است. به علاوه مقدار خاکستر در ماهی شوریده معمولی واقع در اقیانوس هند (1/2%)؛ (Nazeer and Kumar, 2012)، ماهی شوریده معمولی واقع در خلیج فارس (Norbakhsh, 2009) و شوریده زرد بزرگ (55/2%) (Tang et al., 2009) بیشتر از ماهی شوریده دهان سیاه مشاهده شد. محتوای پروتئین در ماهیان دریایی در حدود 8 تا 21% و در ماهیان آب شیرین 13 تا 17% میباشد (Wu and Shiau, 2002). نتایج این تحقیق نشان داد که محتوای پروتئین ماهی شوریده دهان سیاه برابر 145/0±19/18 گرم در 100 گرم وزن گوشت بوده و به طور مشخصی بیشتر از محتوای پروتئین شوریده معمولی (Nazeer and Kumar, 2012; Norbakhsh, 2009) و تقریباً مشابه گربه ماهی آفریقایی (Osibona et al., 2006) و شوریده زرد بزرگ (Tang et al., 2009) است. این موضوع بیانگر ارزش غذایی این گونه نسبت به سایر شوریده ماهیان میباشد. محتوای چربی ماهی شوریده دهان سیاه مشابه حلوا سفید نقرهای (1%) (Chakraborty et al., 2005) و گربه ماهی آفریفایی (15/1%) (Osibona et al., 2006) مشاهده شده در حالی که محتوای چربی این ماهی به طور محسوسی از شوریده معمولی واقع در خلیج فارس (12/4%) (Norbakhsh, 2009) و شوریده زرد بزرگ (58/4%) (Nazeer and Kumar, 2012) کمتر است. با توجه به پایین بودن درصد چربی (کمتر از 2گرم در 100 گرم گوشت)، این ماهی جزء ماهیان کم چرب (واجد مقدار بالایی گوشت سفید) طبقهبندی میگردد (Ohrvik et al., 2012). Huss در سال 1995 بیان نمود که غالباً ماهیهای کمچرب، گونههایی بسترزی و ماهیهای پرچرب غالباً گونههایی سطحزی هستند. میزان اندک چربی مشخص شده در ماهی شوریده دهان سیاه با شرایط اکولوژیک (عمقزی بودن) زندگانی آن مرتبط است. اگرچه ترکیب شیمیایی ماهیها با گونه، سن و اندازه، رژیم غذایی، مهاجرت، فصل و جنسیت متغییر است (Borresen, 1992; Watts, 1957; Bandarra et al., 1997). محتوای انرژی (کیلوژول در 100 گرم) گوشت ماهی شوریده دهان سیاه کمتر از ماهی کپور نقرهای مشاهده شد (1/560) (Zolfaghari et al., 2010). از آنجایی که محتوای کربوهیدرات در ماهیان اندک است، سهم آن در محتوای انرژی تقریباً صفر در نظر گرفته میشود (Marquez et al., 1996, Payne et al., 1999, Anthony et al., 2000). همچنین نتایج این تحقیق نشان میدهد که یک بخش قابل توجهی از اسیدهای چرب در گوشت ماهی شوریده دهان سیاه اسیدهای چرب PUFA بوده که مقدار آن تقریباً مشابه ماهی شوریده معمولی واقع در خلیج فارس (22/22%) (Norbakhsh, 2009)، ماهی شوریده معمولی واقع در سواحل هند (21%) (Nazeer and Kumar, 2012) و ماهی شوریده زرد بزرگ (2/23%) (Tang et al., 2009) بوده و بهطور چشمگیری از ماهی Nemipterus japonicas (6/1%) (Nazeer et al., 2009) بیشتر است. اثر مثبت اسیدهای چرب چند غیراشباع در درمان سرطانها، اختلالات مغزی و چشمی بیان شده است (Nestel et al., 2003; Fenton et al., 2000; Ward and Singh, 2005 ) البته در این مطالعه سهم بسزایی از این نوع اسیدهای چرب مشاهده شد که بالا بودن ارزش غذایی این ماهی را آشکار میسازد. بهطورکلی در ماهیان دریایی نسبت به ماهیان آب شیرین از گروه اسیدهای چرب چند غیر اشباع فرآوانی اسیدهای چرب متعلق به DHA و EPA بیشتر است (Sarenson, 1990; Czesny et al., 1999). در این تحقیق مقدار DHA به EPA به طور چشمگیری نسبت به گربه ماهی آفریقایی (3% به 1%) (Osibona et al., 2006) بیشتر و مشابه نتایج ماهی شوریده معمولی (23/12% به 99/1%) (Norbakhsh, 2009) و شوریده زرد بزرگ (1/12% به 3/5%) (Tang et al., 2009) است. بعلاوه البته قابل توجه است که مصرف ماهیانی با نسبت بالایی از اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 مفیدتر خواهد بود (Okland et al., 2005). نسبت اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 در ماهیان دریایی نسبت به ماهیهای آب شیرین بسیار بالا (5 تا 10 برابر) است (Ozogul and Ozogul, 2007). در این تحقیق نیز نسبت مناسبی از اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 مشاهده شد که با اندک کاهشی مشابه نسبت اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 شوریده زرد بزرگ (71/6%) و از ماهی شوریده معمولی (19/4%) (Norbakhsh, 2009) بیشتر مشاهده شد. این نسبت بهطور چشمگیری از کپور معولی (11/1%)، ماهی سفید (76/1%) (Ghomi et al., 2011) و سوف زرد (55/0±72/2%) (Gonza lez et al., 2006) نیز بیشتر است. مطالعه حاضر نشان داد که بافت ماهیچه ماهی شوریده دهان سیاه حاوی مقدار بالایی پروتئین و در مقابل حاوی درصد چربی اندک بوده که میتواند زمان ماندگاری محصولات ساخته شده از این ماهی را از نظر پایین بودن اثر فساد چربی بالا برده و به عنوان ماده اولیه مناسب جهت تولید سوریمی با کیفیت بالا تلقی نمود (Park, 2005). البته سطح بالایی از اسیدهای چرب امگا-3 از گروه PUFA (به خصوص EPA و DHA) مشاهده شده و بر اساس بالا بودن نرخ امگا-3 به امگا-6 نتیجهگیری میشود که این ماهی منبع غذایی خوبی از EPA و DHA است. فسفر به عنوان یک ماده معدنی جزء عناصر فراوان یا ماکروالمنت محسوب شده که در ساخت استخوانها و دندان ضروری بوده و در حرکت عضلات و ایجاد انرژی در بدن نقش کلیدی ایفا میکند (Food and Nutrition Board, 1997). بر اساس نتایج، محتوای فسفر در فیله شوریده دهان سیاه نسبت به شوریده ماهی Nibea japonica (36/111 میلیگرم در100گرم وزن مرطوب) (Hossain and Furuichi, 1999) بهطور مشخصی بیشتر بوده و همچنین از ماهی کپور علفخوار پرورشی (8/267-9/269 میلیگرم در100گرم وزن مرطوب) نیز بیشتر و مشابه کپور سفید دریایی (9/254-9/258 میلیگرم در100گرم وزن مرطوب) (Esmailzadeh Kenari et al., 2002) بود. Moini در سال 2011 محتوای فسفر سوسیس حاصل از ماهی کیلکا در فرمولهای مختلف را بین 220-390 میلیگرم در 100 گرم بیان نموده که در محدوده محتوای فسفر این تحقیق است. بر اساس نتایج، تعداد باندهای پروتئین در گوشت ماهی شوریده دهان سیاه مشابه گوشت ماهی Gadus morhua (حدود 11 باند) (Nolsoe, 2011) و گربه ماهی کانالی (حدود 11 باند) (Kristinsson et al., 2005) مشاهده شد. زنجیره سنگین میوزین مشابه سایر ماهیان از جمله شوریده سفید Argyrosomus argentatus (Ohkubo et al., 2005) و شوریده اقیانوس اطلس (Kristinsson and Liang, 2006) متراکمترین باند پروتئینی را تشکیل داده که بیانگر ارزش غذایی این گونه میباشد.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,759 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 581 |