تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,276 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,910 |
مطالعه غلظت عناصر آهن، روی، مس، کادمیوم و سرب در بافتهای کبد، کلیه و ماهیچه گاو و گوسفند توزیع شده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1390 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 3، دوره 2، 3 (7) پاییز، آذر 1391، صفحه 29-39 اصل مقاله (260.64 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سهیل سبحان اردکانی1؛ مهدی ریاحی خرم1؛ مریم قاسمی* 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانش آموخته کارشناسی ارشد محیط زیست، همدان، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
در این پژوهش نظر به اهمیت تاثیر سوء غلظت بیش از حد مجاز عناصر سنگین در منابع غذایی، غلظت عناصر آهن، روی، مس، کادمیوم و سرب موجود در 180 نمونه از بافتهای کبد، کلیه و ماهیچه گاو و گوسفند عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1390 به روش هضم مرطوب و توسط دستگاه نشر اتمی بر حسب ppb وزن مرطوب تعیین شد. نتایج نشان داد بالاترین نرخ تجمع فلزات مربوط به بافتهای کبد و کلیه و پایینترین آن مربوط به بافت ماهیچه بود. در بین عناصر، بیشترین میانگین غلظت مربوط به آهن بافت کبد گاو (ppb879±25507) و کمترین میانگین غلظت مربوط به کادمیوم بافت ماهیچه گوسفند (ppb54±192) بود. مقایسه آماری میانگین غلظت تجمع یافته فلزات در بافتهای مورد مطالعه دامها با یکدیگر بیانگر وجود اختلاف معنیدار بود (001/0>P). مقایسه میانگین غلظت تجمع یافته فلزات در بافتهای مختلف با حداکثر غلظت مجاز کمیسیون اروپا بیانگر آن بود که به استثنای عناصر کادمیوم و سرب، میانگین غلظت سایر عناصر زیر حد مجاز بوده است. همچنین مقایسه میانگین غلظت تجمع یافته فلز کادمیوم با حد مجاز WHO نشان داد که به استثنای بافت ماهیچه در هر دو دام گاو و گوسفند، غلظت این عنصر در سایر بافتها بطور معنیدار بیش از حد مجاز بوده است (001/0>P). بدین ترتیب میانگین غلظت تجمع یافته اکثر فلزات مورد ارزیابی در بافتهای بدن گاو بیشتر از گوسفند و میانگین غلظت تجمع یافته عناصر آهن و مس در بافت کبد بیش از سایر بافتها بود. این موضوع با توجه به نقش بافت کبد به عنوان "اندام ذخیره احشام"، قابل توجیه می باشد. همچنین میانگین غلظت تجمع یافته عناصر سمی کادمیوم و سرب در بافت کلیه بالاتر از سایر بافتها بود، که این موضوع نیز با توجه به نقش بافت کلیه به عنوان "عضو دفع فضولات"، قابل توجیه است. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فلز سنگین؛ گاو؛ گوسفند؛ امنیت غذایی؛ همدان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه فرآوردههای پروتئینی یکی از نیازهای اساسی و ضروری تغذیه انسانها میباشند، که از منابع سرشار عناصر معدنی به شمار میروند، و همین امر نشان دهنده ارزش تغذیهای آنها برای قرارگیری در زنجیره غذایی است (Rokni, 2004). این در حالی است که امروزه بیش از پیش توجه افکار عمومی، مسئولان بهداشتی و رسانههای ارتباط جمعی به مسأله مسمومیت مواد غذایی معطوف شده است. این امر به دلیل افزایش شمار بیماریهایی با منشأ غذایی است. رژیم غذایی و فصول سال به عنوان عوامل تعیین کننده برای انتقال فلزات از محیط اطراف به حیوانات خشکیزی شناخته شدهاند (Hunter et al., 1987). اگرچه برخی از عناصر ضروری برای زندگی و انجام فرآیندهای متابولیسمی مورد نیاز هستند، امّا اگر بیش از حد جذب شوند، میتوانند سمّی باشند (Spear et al., 1986). به طور کلّی مسمومیت با سرب و کادمیوم به عنوان متداولترین شکل مسمومیت در سراسر جهان تلّقی میشوند، سرب از طریق هوا، غذا و آب وارد بدن میشود (Qasemi et al, 2012). سرب با بسیاری از ترکیبات هورمونی بدن از جمله آنزیمها و پروتئینها اتصال برقرار نموده و موجب وقفه در فعالیت آنزیمها و اختلال در سنتز پروتئینها میگردد و از عوامل مؤثر وقوع سرطان در انسان شناخته شده است. از جمله ضایعات مسمومیت با سرب میتوان به مرگ ناگهانی، علایم عصبی، گنگی، کوری، انقباضات غیر ارادی و ناگهانی عضلات، کم خونی نورموسیتیک، خونریزیهای نقطهای در غده تیموس، تورم معده و روده، خونریزی اپیکارد و آندوکارد قلب و دژنرسانس کلیه و کبد، اشاره نمود (Gracey et al., 2008). به طور کلّی غذا به عنوان مهمترین منبع قرار گرفتن انسان در معرض کادمیوم محسوب میشود (Lopez-Alonso et al., 2002). کادمیوم در کبد، کلیه، استخوان و پانکراس تجمّع مییابد و به نظر میرسد که حضور آن در عضلات گونههای مختلف فرق کند. این عنصر عوارضی چون نارسایی کلیه، سرطان ریه، بیماریهای مغزی، کمخونی، تغییرات اسکلتی، ناهنجاریهای جنینی و اختلالات تولیدمثلی را منجر میگردد. عمدتاً کادمیوم بر میزان عناصر مس، آهن و روی به موجب شباهتهای شیمیایی و رقابت در مرحله پیوست به جایگاههای فعال آنزیمی، اثر میگذارد و نیز گزارش شده است که کادمیوم میتواند به فسفر، کلسیم و متابولیسم استخوانها اثر گذارد (Jorhem et al., 1991; Qasemi et al., 2012). آهن، روی و مس از عناصر ضروری در وعدههای غذایی انسان محسوب میگردند، کمبود این عناصر میتواند مشکلاتی را برای انسان ایجاد نماید، با وجود این، مقادیر بسیار زیاد آنها نیز برای سلامتی انسان مضر است و باید در مصرف این عناصر اعتدال رعایت شود. مس نقش مهمّی در شکلدهی استخوان و حفظ انسجام بافتهای مرتبط، نگهداری میلین در تارهای عصبی، رشد سلولهای خون یا ترمبوسیتها و سنتز هموگلوبین بر عهده داشته و از نظر فیزیولوژیکی با سوخت و ساز آهن در بدن مرتبط است و به طور عمده در کبد، مغز، کلیهها، قلب و در بخشهای رنگی چشم و موها وجود دارد. مس را میتوان به عنوان یک سم تجمعی در نظر گرفت، از اینرو، مصرف نمکهای مس در حیوانات مستلزم دقت فراوانی است (Qasemi et al., 2012). مسمومیت با مس منجر به بحران همولیز، تورم معده، خونریزیهای رودهای همراه با زخمیشدن و پارگی شیردان، هپاتیت یا سیروز کبدی، یرقان، کلیههای بزرگ به رنگ سربی، از دست رفتن اشتها و مرگ در اثر اختلال کامل کبد میشود (Macrae et al., 1993; Brito et al., 2005; Gracey et al., 2008). روی از اجزای مهم آنزیمها و پروتئینها است و در ساختار و عملکرد غشاء، فعالیتهای هورمونی، واکنشهای آنزیمی، کپی برداری و ترجمه ماده ژنتیکی، محافظت در مقابل رادیکالهای آزاد مانند پلی کلروبیفنیلها نقش مهمی دارد. غلظت بیش از حد عنصر روی در بدن ممکن است علایمی چون علایم چشمی، نفخ، قطع حرکات انقباضی و انبساطی دستگاه گوارش، حرکات غیر اختیاری هر دو کره چشم در جهات عمودی، افقی و چرخشی (نیستاگموس)، فقدان احساس، نعره زدن، اسهال، پر ادراری، کاهش اشتها، لاغری مفرط و کمبود مس را باعث شود (Qasemi et al., 2012). بیش از 90 درصد آهن بدن به صورت متصل به پروتئیینها وجود دارد، مهمترین این پروتئینها هموگلوبین، ترانسفرین و فریتین میباشد. در میان آنزیمهایی که حاوی آهن بوده و یا توسط آن فعال میشوند میتوان به کاتالاز، پروکسیداز، فنیل آلانین هیدرکسیلاز و بسیاری از آنزیمهای دیگر شامل آنزیمهای چرخه اسیدتری کربوکسیلیک اشاره کرد. مصرف بلندمدّت آهن میتواند منجر به ناراحتیهای تغذیهایی، کاهش رشد و کمبود فسفر شود. وجود آهن اضافی در خون انسان باعث ایجاد رسوباتی میشود که ر رگهای خونی را مسدود میکند (Qasemi et al, 2012). از این رو با توجه به اهمیت منابع پروتیینی در تغذیه بشر و اثرات مخرب تجمّع بیش از حد فلزات سنگین در بدن انسان و گونههای مختلف دامی، هدف از انجام پژوهش حاضر مطالعه غلظت تجمع یافته عناصر آهن، روی، مس، کادمیوم و سرب در بافتهای کبد، کلیه وماهیچه گاو و گوسفند توزیع شده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1390 بوده است.
مواد و روشها جمعآوری و آمادهسازی نمونهها در این پژوهش در مجموع تعداد 180 نمونه کبد، کلیه و ماهیچه گاو و گوسفند (30 نمونه از هر بافت و در مجموع 90 نمونه از هر دام) در فصل پاییز سال 1390 از بازار مصرف شهر همدان تهیه شد و در کیسههای پلیاتیلنی در شرایط کاملاً بهداشتی به آزمایشگاه منتقل گردید. برای تعیین غلظت فلزات مورد ارزیابی از روش هضم مرطوب استفاده شد. بدین ترتیب که پس از جداسازی بافتهای همبند و چربی همراه نمونهها، 15 گرم از هر بافت توسط ترازوی دیجیتال مدل Sartorius – Bp121s ساخت کشور آلمان با دقت 0001/0 گرم توزین گردید. آنگاه نمونهها به قطعات ریزی خرد شده و در لولههای فالکون مدرج قرار داده شدند. در ادامه داخل دستگاه هود 30 میلیلیتر مخلوط آماده شده اسیدپرکلریک و اسید نیتریک با نسبت ۳ به ۷ به نمونههای موجود در لوله اضافه شد (9 میلی لیتر اسیدپرکلریک، 21 میلی لیتر اسید نیتریک)، سپس جهت مخلوط کردن، یکنواخت سازی و افزایش سرعت واکنش، نمونهها به مدّت 10 دقیقه روی دستگاه شیکر مدل GFL (gcsellschaft fur labortechnik) قرارگرفتند. در گام بعدی نمونهها طی دو روز متوالی هر بار به مدت 8 ساعت در حمـام آب جوش (مدل GFL) با دمای۱۰۰ درجه سلسیوس قرار داده شدند. پس از این مراحل، برای حذف هر دام ناخالصی، نمونهها با کاغذ صافی واتمن شماره 42 فیلتر شدند. پس از هضم نمونهها، کاهش حجم ایجاد شدهبا استفاده از آب دو بار تقطیر جبران گردید. در نهایت نمونهها به مدت 15 دقیقه در دستگاه سانتریفیوژ مدل B. braun Biotech International ساخت کشور آلمان قرار داده شد و بالاخره به هر نمونه 5 قطره پراکسید هیدروژن اضافه گردید تا محلول شفافتری به دست آید (Akan et al., 2010 Badiei, 2004;).
آنالیز عنصری نمونهها و تعیین غلظت عناصر در نمونههای حقیقی به منظور قرائت غلظت عناصر مورد ارزیابی از دستگاه نشر اتمی Varian مدل Es-710 ساخت کشور استرالیا استفاده شد. بدین ترتیب که پس از کالیبراسیون دستگاه توسط محلولهای استاندارد در غلظتهای مختلف، محلولهای شفاف آماده شده از نمونهها، جهت تعیین غلظت عناصر مورد نظر به دستگاه نشر اتمی تزریق شده و غلظت هر عنصر بر حسب نانوگرم بر میلی لیتر قرائت گردید. در ادامه براساس روابطی ابتدا غلظت عناصر بر حسب 15 گرم نمونه (با در نظر گرفتن حجم نمونه) سپس بر حسب یک گرم نمونه، و در نهایت بر حسب ppb در نمونههای حقیقی محاسبه گردید.
پردازش آماری دادهها این تحقیق شامل دو عامل بود که عامل اوّل دارای 2 سطح و عامل دوّم دارای 3 سطح میباشد. عوامل بین آزمودنی شامل نوع حیوان (با دو سطح: گاو و گوسفند) و نوع بافت (با 3 سطح: کبد، کلیه، ماهیچه) بود. عوامل وابسته نیز غلظت عناصر آهن، روی، مس، کادمیوم و سرب بود. برای پردازش آماری دادهها از ویرایش 19 نرم افزار SPSS استفاده شد. بدین ترتیب که برای مقایسه میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی در بین بافتهای مشابه دامهای گاو و گوسفند، از آزمون تی مستقل، برای مقایسه میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی در بین تمامی بافتهای دامهای گاو و گوسفند از تحلیل واریانس بین آزمودنی دو طرفه کاملاً تصادفی(آزمون بن فرونی)، برای مقایسه میانگین غلظت هر یک از عناصر در بافتهای مشابه هر یک از دامها به صورت مستقل، از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (آزمون دانکن) و برای مقایسه میانگین غلظت عناصر مذکور در دام های مورد مطالعه با استاندارد کمیـسیـون اروپا و سازمان بهداشت جهانی از آزمون تی تـک نـمـونهای استفاده گردید (and Forson-Adaboh, 2008 ECR, 2006; Adei). همچنین به منظور اطمینان از نرمال بودن دادهها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شد و پرت بودن دادهها نیز با استفاده از نمودار جعبهای بررسی گردید.
یافتهها نتایج مربوط به غلظت تجمع یافته عناصر مورد ارزیابی در بافتهای مورد مطالعه دامها میانگین غلظت تجمع یافتهعناصر مورد ارزیابی در بافتهای مورد مطالعه، انحراف معیار، دامنه غلظت عناصر در بافتها به تفکیک نوع دام، تفاوت میانگین غلظت تجمع یافته عناصر مورد ارزیابی مابین بافت های گاو و گوسفند و تفاوت بین میانگین غلظت تجمع یافتهعناصر به تفکیک بافت در جدول 1 ارایه شده است. با توجه به نتایج آزمون کولموگروف- اسمیرنوف مشخص شد که میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی درتمام بافتهای گاو و گوسفند از توزیع نرمال برخوردار بودند. نتایج آزمون تحلیل واریانس بین آزمودنی دو طرفه کاملاً تصادفی (آزمون بن فرونی) نشان داد که تفاوت معنیدار بین دو بافت کبد و کلیه؛ کلیه و ماهیچه و کبد و ماهیچه دامها از نظر غلظت تجمع یافته عناصر آهن، روی و مس وجود دارد (001/0>P). به عبارتی، میانگین غلظت تجمع یافته عناصر آهن، روی و مس در بافت کبد بیشتر از بافت کلیه؛ میانگین غلظت تجمع یافته عناصر آهن و مس در بافت کلیه بیشتر از بافت ماهیچه و میانگین غلظت تجمع یافته عنصر روی در بافت ماهیچه بیشتر از بافت کلیه؛ و میانگین غلظت تجمع یافته عناصر آهن، روی و مس در بافت کبد بیشتر از بافت ماهیچه بوده است.
نتایج مربوط به بررسی اثر تعاملی نوع حیوان و بافت در تجمع عناصر نتایج بیانگر اثر تعاملی نوع دام و نوع بافت در تجمع عنصر آهن بود. لذا، بافت کبد گاو، بافت کبد گوسفند و بافت کلیه گوسفند به ترتیب رتبههای اول، دوم و سوم را در این زمینه به خود اختصاص داده اند. میانگین غلظت تجمع یافته فلز روی در بافتهای ماهیچه و کلیه گوسفند از مقادیر بالاتری نسبت به گاو و در بافت کبد، گاو از نرخ تجمع بالاتری نسبت به گوسفند برخوردار بوده است. همچنین ترتیب تجمع عنصر روی در بافتها نشان داد که میانگین غلظت تجمع یافته عنصر روی در بافت کبد بیشتر از ماهیچه و در بافت ماهیچه بیشتر از کلیه بوده است. لذا نتایج نشان دهنده اثر تعاملی نوع حیوان و بافتها در تجمع عنصر روی بود. عنصر مس در بافت کبد گاو و ماهیچه گوسفند به ترتیب از بیشترین و کمترین نرخ تجمع برخوردار بوده است. همچنین تفاوتی معنیدار مابین دام های گاو و گوسفند از نظر غلظت تجمع یافته عنصر مس وجود داشت (جدول 1). به عبارتی، عنصر مس بیشتر در بافتهای بدن گاو تجمع مییابد تا بافت های بدن گوسفند. از سویی نتایج نشان دهنده تفاوت بافتها در تجمع عنصر مس است. بدین ترتیب که بافتهای کبد و ماهیچه به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار ذخیره این عنصر را به خود اختصاص دادند. این امر با توجه به نقش بافت کبد به عنوان "اندام ذخیره" و نیاز ماهیچه به مقادیر پایین مس قابل توجیه است. چرا که مس در مقادیر بالا برای بافت ماهیچه به خصوص ماهیچه گوسفند سمی میباشد. لذا نتایج بیانگر اثر تعاملی نوع حیوان و بافت در تجمع عنصر مس است. که این اثر بیشتر در بین بافتهای کبد و کلیه مشاهده شد.
جدول 1: مقایسه میانگین (انحراف معیار ± میانگین) غلظت تجمع یافته عناصر مورد ارزیابی به تفکیک بافتهای مورد مطالعه در گاو و گوسفندبر حسب ppb
* بیانگر اختلاف معنیدار آماری میانگین غلظت تجمع یافته عناصر مابین بافتهای مورد مطالعه گاو و گوسفند بر اساس نتایج آزمون تی مستقلمیباشد (001/0>P). حروف غیر مشترک (a، b و c) در هر ردیف، بیانگر تفاوت معنیدار (001/0>P) بین میانگین غلظت تجمع یافته عنصر در بافتهای بدن هر دام بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (آزمون دانکن) میباشد.
نتایج مربوط به ارزیابی شدت اثر نوع دام و بافت در تجمع عناصر مشخص گردید که اثر نوع بافت بر میزان تجمع پذیری عناصر کادمیوم، سرب، آهن، روی و مس معنیدار است (001/0>P). همچنین شدّت اثر بافت در رابطه با ذخیرهسازی این عناصر بالا بود (جدول 2). اثر نوع دام بر میزان تجمع عناصر سرب، روی و مس معنیدار بود (001/0>P). در صورتی که شدّت اثر نوع دام بر خاصیت تجمع پذیری عناصر سرب، روی و مس بدون تاثیر ولی اثر نوع حیوان و شدت اثر آن بر مـیزان تجمعپذیری عنصر کادمیوم معنیدار بود (جدول 2). اثر نوع دام بر میـزان تجمع پذیری عنصر آهن معنیدار نبود. ولی اثر تعاملی نوع حیوان و بافت بر میزان تجمع پذیری عناصر آهن و مس معنیدار بود (001/0>P).همچنین شدّت اثر تعاملی نوع دام و بافت در رابطه با تجمع عناصر آهن و مس ناچیز بود (جدول 2). اثر تعاملی گونه حیوان و بافت بر میزان تجمع پذیری عنصر روی معنیدار بود.همچنین شدّت اثر تعاملی نوع دام و بافت بر میزان تجمع پذیری این عنصر بسیار بالا بود. اثر تعاملی نوع حیوان و بافتبر میزان تجمع پذیری عناصر کادمیوم و سرب معنیدار نبود (جدول 2). با کاربرد آزمون آماری تی تک نمونهای میانگین غلظت تجمع یافته عناصر با استانداردهای بین المللی در سطح اطمینان 95 درصد مقایسه شدند. بدین صورت که در مقایسه با حداکثر غلظت مجاز کمیسیون اروپا، به استثنای عناصر کادمیوم و سرب، میانگین غلظت تجمع یافته سایر فلزات زیر حد مجاز بود. همچنین با توجه به اهمیّت بالای سمیّت عنصر کادمیوم، نتایج مقایسه میانگین غلظت تجمع یافته این فلز با حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی بیانگر آن بود که به استثنای بافت ماهیچه در هر دو دام، سایر بافتهای مورد مطالعه از مقادیر بیش از حد مجاز این عنصر برخوردارند (001/0>P).
جدول 2: نتایج اثرات عوامل بین آزمودنی بر تجمع عناصر مورد ارزیابی
بحث و نتیجهگیری از آنجا که حد مجاز کادمیوم در بافتهای گونههای دامی مطابق استاندارد کمیسیون اروپا ppb 50 تعیین شده است، با توجه به نتایج پژوهش، تمامی نمونهها اعم از کبد، کلیه و ماهیچه در هر دو نوع دام گاو و گوسفند با اطمینان 95 درصد دارای تجمع بیش از حد مجاز کادمیوم بودند (001/0>P). همچنین مقایسه میانگین غلظت تجمع یافته عنصر کادمیوم با استاندارد سازمان بهداشت جهانی (5/0 میلیگرم بر کیلوگرم) بیانگر آن بود که بافتهای کلیه و کبد در هر دو دام دارای تجمع بیش از حد مجاز بوده است. با توجه به حد مجاز سرب ارایه شده توسط کمیسیون اروپا برای بافتهای احشام (ppb 10)، تمام نمونهها اعم از کبد، کلیه و ماهیچه در هر دو دام گاو و گوسفند با اطمینان 95 درصد دارای تجمع بیش از حد مجاز سرب بودند (001/0>P). میانگین غلظت تجمع یافته عنصر کادمیوم در بافت کلیه گاو به ترتیب ppb 2050 و ppb 2000 گزارش شده است (Van der et al., 2011; Qasemi et al., 2012)، که با نتایج این پژوهش (ppb 2051)، شباهت دارد. همچنین Korenekova و همکاران در سال 2002 دامنه غلظت تجمع یافته عنصر کادمیوم در بافت ماهیچه گاو را 456/0-331/0 میلی گرم بر کیلوگرم گزارش نمود، که با نتایج این پژوهش مطابقت دارد. یافتههای پژوهشAranha (1994) و Roga–Franc و همکاران (1996) نیز بیانگر تجمع بیش از حد مجاز عنصر کادمیوم در بافت کلیه دامها در کشور لهستان و مشابه یافتههای این پژوهش بود. بنابراین غلظت بالای کادمیوم تجمع یافته در بافت کلیه گوسفند را میتوان به وجود یک منبع قوی آلاینده در سطح شهر همدان نسبت داد، که به احتمال فراوان مصرف بیش از حد کودهای فسفاته توسط زارعین می باشد. همچنین یافتههای پژوهش Miranda و همکاران (2005) در خصوص دامنه غلظت تجمع یافته عنصر سرب در بافت کلیه گاو؛ یافته های پژوهش Miranda (2005) و Iwegbue (2008) در خصوص میانگین غلظت تجمع یافته عنصر سرب در بافت کبد گاو نیز با یافته های پژوهش حاضر تشابه دارد (Qasemi et al., 2012). از سوی دیگر یافتههای پژوهش Abou Donia (2008) و Rahimi و همکاران (2009) در خصوص میانگین غلظت تجمع یافته عنصر سرب در بافت کلیه گوسفند؛ یافتههای پژوهش Schroeder (1991)، Abou Donia (2008)، Rahimi و همکاران (2009) و Akan و همکاران (2010) در خصوص میانگین غلظت تجمع یافته عنصر سرب در بافت کبد گوسفند نیز بالاتر از حد مجاز گزارش گردیده و با یافتههای پژوهش حاضر تشابه دارد همچنین یافتههای پژوهش Abou Donia (2008) و Nwudeو همکاران (2010 الف) در خصوص میانگین غلظت تجمع یافته عنصر سرب در بافت ماهیچه گوسفند نیز با یافتههای پژوهش حاضر تشابه دارد (Qasemi et al., 2012). با توجه به این که حد مجاز عنصر مس در بافتهای احشام مطابق استاندارد کمیسیون اروپاppb 20000 اعلام شده است، تمام بافتها اعم از کبد، کلیه و ماهیچه در هر دو دام با اطمینان 95 درصد در شرایط فقر شدید این عنصر قرار داشتند (001/0>P). یافتههای پژوهش Korenekova و همکاران (2002) در خصوص میانگین غلظت تجمع یافته عنصر مس در بافتهای کبد و ماهیچه گاو؛ یافتههای پژوهش Sedki و همکاران (2003)، Miranda و همکاران (2005)، Blanco-Penedo و همکاران (2006) و Iwegbue (2008) در خصوص دامنه غلظت تجمعیافته عنصر مس در بافت کبد گاو و یافتههای پژوهش Miranda و همکاران (2009) و Nwude و همکاران (2010 الف و ب) در خصوص دامنه غلظت تجمع یافته عنصر مس در بافتهای ماهیچه و کلیه گاو نیز غالباً مشابه نتایج این پژوهش میباشند (Qasemi et al., 2012). با توجه به این که حد مجاز عنصر روی در بافتهای احشام مطابق استاندارد کمیسیون اروپا ppb 50000 میباشد، تمامی بافتها اعم از کبد، کلیه و ماهیچه در هر دو دام با اطمینان 95 درصد در شرایط فقر شدید این عنصر قرار داشتند (001/0>P). یافتههای پژوهش Miranda و همکاران (2005)، Blanco-Penedo و همکاران (2006) و Nwude و همکاران (2010) در خصوص دامنه غلظت تجمع یافته عنصر روی در بافتهای کبد، ماهیچه و کلیه گاو نیز مشابه نتایج این پژوهش میباشند (Qasemi et al., 2012). با توجه به اینکه حد مجاز آهن در بافتهای احشام مطابق استاندارد کمیسیون اروپا ppb 40000 اعلام شده است، تمامی بافتها اعم از کبد، کلیه و ماهیچه در هر دو دام با اطمینان 95 درصد در شرایط فقر شدید این عنصر قرار داشتند (001/0>P). دامنه غلظت تجمع یافته عنصر آهن در بافتهای کبد، ماهیچه و کلیه گاو حاصل از سایر پژوهشها از جمله Korenekova و همکاران (2002)، Miranda و همکاران (2005)، Blanco-Penedo و همکاران (2006)، Iwegbue (2008)، Akan و همکاران (2010) و Nwude و همکاران (2010 الف و ب) در مقایسه با نتایج این پژوهش تفاوت نشان میدهد، که دلیل این موضوع را میتوان به توسعه یافتگی اندک استان همدان و عدم چرای گاوها در مناطق صنعتی نسبت داد (Qasemi et al., 2012). به طور کلّی نتایج پژوهش بیانگر آن بود که میانگین غلظت اکثر فلزات مورد ارزیابی در بافتهای بدن گاو به علت قدرت تحمّل بیشتر در برابر تجمع فلزات سمی، بیش از گوسفند بوده است. همچنین میانگین غلظت عناصر آهن و مس در بافت کبد بیش از سایر بافتها بود، که این موضوع با توجه به نقش بافت کبد به عنوان "اندام ذخیره احشام"، قابل توجیه می باشد. فلز روی در بافت ماهیچه از میانگین غلظت بالاتری برخوردار بود که می توان این موضوع را به انباشت این عنصر به ترتیب در بافتهای استخوان، ماهیچه و در نهایت کبد نسبت داد. همچنین بافت ماهیچه از کمترین مقدار ذخیره عنصر مس به علت سمّیت این عنصر برخوردار بود. همچنین میانگین غلظت عناصر سمی کادمیوم و سرب در بافت کلیه بالاتر از سایر بافتها بود، که این موضوع نیز با توجه به نقش بافت کلیه به عنوان "عضو دفع فضولات"، قابل توجیه است. در خاتمه به منظور حفظ سلامتی مصرف کنندگان مواد غذایی، به ویژه فرآوردههای پروتیینی میتوان به مواردی همچون: افزایش اقدامات و کنترلهای بهداشتی دامها در مناطق آلوده؛ ارزیابی اثرات بومشناسی منفی و مثبت بر محیط زیست ناشی از استخراج واحدهای صنعتی؛ رعایت استانداردهای محیط زیستی در احداث و راهاندازی صنایع و معادن و اجرای آنها؛ پایش منظم فرآوردههای غذایی؛ تفکیک کاربری صنعتی از کشاورزی و دامپروری در طرحهای آمایش سرزمین؛ دقت در به کارگیری کودهای شیمیایی و استفاده از کودهای فسفاته با درصد پایین کادمیوم در امور کشاورزی؛ جلوگیری از چرای دامها در نزدیکی جادهها، مناطق صنعتی، ایستگاه انتقال و مکان دفن زباله و اصلاح جیره غذایی دامهای مبتلا به کمبود عناصر مغذی به وسیله مکملهای معدنی مانند سولفات مس برای دامهای مبتلا به کمبود مس و سولفات یا اکسید روی برای دامهای مبتلا به کمبود روی اشاره نمود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,506 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 875 |