تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,625 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,444,164 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,462,517 |
بررسی تغییرات بار میکربی شیر خام و عوامل مرتبط با آن از محل دوشش تا ایستگاه جمع آوری شیر در منطقه اسفراین | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 2، 3 (7) پاییز، آذر 1391، صفحه 81-88 اصل مقاله (237.99 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عبداله جمشیدی* 1؛ رضا وکیلی2؛ حسام الدین سیفی3؛ جواد حاجی زاده4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشیار گروه آموزشی بهداشت مواد غذایی وآبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کاشمر، استادیار گروه آموزشی علوم دامی، کاشمر، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد گروه آموزشی علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کاشمر، دانش آموخته علوم دامی، کاشمر، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شیر خام یکی از فساد پذیرترین غذاهایی است که پس از دوشش در معرض آلودگیهای محیطی قرار میگیرد. در این بررسی با هدف بررسی نقش عوامل مختلف در افزایش بار میکربی شیر، از شیر خام تولیدی یکصد گاوداری اطراف شهرستان اسفراین به صورت تصادفی در اواسط فصول بهار، تابستان و پاییز1389 نمونهبرداری گردید. نمونههای شیر در سه مرحله: بلافاصله پس از دوشش، هنگام خروج از دامداری و هنگام تحویل به ایستگاه جمعآوری شیر خام اخذ گردید. نمونهها از نظر شمارش کلی باکتریایی مورد آزمایش قرار گرفت. جهت تعیین ارتباط بین شمارش کلی باکتریایی با فاکتورهایی که احتمالاً در تغییر آن موثر میباشند پرسشنامهای طراحی گردید. آنالیز آماری با استفاده از روش رگرسیون لوجستیک (Logistic regression) و روند genmod بهوسیله نرم افزارآماری SAS انجام شد. به طور کلی در این بررسی عوامل مؤثر در حفظ زنجیره سرما، پیشگیریکننده از ورم پستان، عوامل مؤثر در بهداشت ظروف و تجهیزات؛ سن و نژاد و نیز عوامل غیرمستقیم نظیر سطح سواد دامداران و فاصله دامداری از مرکز جمعآوری، رابطه معنیداری (05/0(p< با افزایش بار میکربی شیر نشان دادند. با توجه به نتایج این بررسی، جهت کاهش بار میکروبی شیر، حفظ زنجیره سرما، ضدعفونی سرپستانکها پس از دوشش، رعایت بهداشت ظروف و تجهیزات و نیز تجدید نظر در کیفیت آموزش بهداشت دامداران توصیه میگردد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شیرخام؛ شمارش کلی باکتریایی؛ اسفراین؛ عوامل مرتبط | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه شیر به علت خصوصیت مایع بودن و نیز غنی بودن از نظر مواد مغذی، از فساد پذیرترین مواد غذائی محسوب میگردد. جهت حفظ کیفیت شیر پس از دوشش میبایست آنرا تحت مراقبتهای شدید بهداشتی، نگهداری و حمل نمود تا از نظر خصوصیات تغذیهای، طعم، حضور میکروارگانیسمهای بیماریزا و مولد فساد واجرام خارجی محافظت گردد (PHS/FDA publication No.299 1997). در حدود 1% از موارد بیماریهای ناشی از مصرف غذا یا آب آلوده در ارتباط با مصرف شیر میباشد (PHS/FDA publication No.299 1997). در کشورهای در حال توسعه حفظ زنجیره سرما در مورد بسیاری از شیرهای ارائه شده به مراکز جمعآوری شیر، توسط تولیدکنندگان رعایت نمیگردد (Chambers, 2002). اگر دام سالم باشد شیر توسط سلولهای ترشحی در پستان تولید شده و در هنگام ترشح به داخل آلوئول پستانی سترون میباشد (Tolle, 1980). آلودگی شیر خام از سه منشاء صورت میگیرد که عبارتند از داخل پستان، خارج پستان و سرپستانکها، سطوح تجهیزات نگهداری و حمل شیر (Bramley et al., 1990). شاخص مفید کنترل شرایط بهداشتی شیر در طی مراحل تولید، جمعآوری و حمل آن شمارش کلی باکتریها (TBC) و یا شمارش پلیت استاندارد (SPC) است، که ابزار بسیار مناسب جهت کنترل و بهبود کیفیت شیر در گلههای شیری میباشد (Chambers, 2002; Jayarao and Wolfgang, 2003). شاخص SPC در شیر خام میتواند از CFU/ml103×1 تا CFU/ml 106×1 متغیر باشد. در بسیاری از کشورها، شمارش میکربی برای شیر خام با کیفیت مناسب (Grade A)را قبل از حرارت دادن، به میزان CFU/ml105× 1>SPC قابل قبول در نظر میگیرند. شمارش پلیت استاندارد (SPC)، منشاء آلودگی را مشخص نمیکند، بلکه بطور کلی مشخصکننده تغییر در یکی از مراحل تولید، جمعآوری و حمل و نقل میباشد (Chambers, 2002; Jayarao and Wolfgang, 2003)، ولی ارتباط آن با ورم پستان کلینیکی و تحت کلینیکی مشخص گردیده است ( Jayarao and Wolfgang, 2003; Phuektes et al., 2003; Zadoks et al., 2004). هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل مؤثر مستقیم و غیرمستقیم در افزایش بار میکربی شیر طی مراحل مختلف تولید تا رسیدن به ایستگاه جمعآوری شیر در اطراف شهرستان اسفراین میباشد.
مواد و روشها در این بررسی از شیر مخزن (Bulk tank milk) تعداد یکصد گاوداری اطراف شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی بصورت تصادفی در اواسط فصول بهار، تابستان و پاییز1389 نمونهبرداری انجام گردید. نمونههای شیر در سه مرحله بلافاصله پس از دوشش، هنگام خروج از دامداری و هنگام تحویل به ایستگاه جمعآوری شیر در شرایط استاندارد و در ظروف پلاستیکی در پیچدار سترون شده با اشعه ماوراء بنفش و به حجم 50 میلیلیتر پس از یکنواخت نمودن شیر با همزن سترون برداشت و در مجاورت یخ به آزمایشگاه ارسال گردید (در مجموع تعداد 300 نمونه). در آزمایشگاه بلافاصله نمونهها از نظر شمارش کلی باکتریایی(TBC) مورد آزمایش قرار گرفت (Vanderzant and Splittstoesse, 1992)، بدین ترتیب که از هر نمونه هشت رقت متوالی تهیه گردید و بصورت سطحی (surface plating) از هر رقت در دو پلیت حاوی محیط SPC کشت داده شد و به مدت 72 ساعت در دمای 32 درجه سلسیوس گرمخانهگذاری گردید و سپس کلنیها مورد شمارش قرار گرفت و تعداد باکتری در هر میلیلیتر نمونه تعیین گردید (Vanderzant and Splittstoesse, 1992). جهت تعیین ارتباط بین شمارش کلی باکتریایی در هر مرحله، با فاکتورهایی که احتمالا در تغییر آن مؤثر میباشند پرسشنامهای طراحی گردید که شامل موارد زیر بود: نام و نام خانوادگی دامدار، سن، مدرک تحصیلی، فاصله تا محل جمعآوری شیر، نژاد گاو، میانگین سن گاوهای تحت دوشش، تعداد دفعات دوشش در روز، نحوه دوشش، تعداد دفعات تحویل شیر در روز، نحوه نگهداری شیر در محل دامداری، شستشوی پستان قبل از دوشش، ضدعفونی سرپستانکها پس از دوشش، ضدعفونی ظروف شیردوشی، نحوه حمل شیر به ایستگاه جمعآوری، آموزش بهداشتی و فصل نمونهگیری. اطلاعات بدست آمده از پرسشنامهها را طبقهبندی نموده و معادل عددی برای طبقات مختلف آن در نظر گرفته شد. همچنین لگاریتم شمارش میکروبی شیر در هر مرحله از نمونهبرداری تعیین و ثبت گردید. جهت تعیین اثر هر یک از عوامل احتمالی در مراحل مختلف نمونهگیری، تفاضل بار میکروبی پس از دوشش از بار میکروبی هنگام خروج شیر از دامداری و نیز تفاضل بار میکروبی هنگام خروج از دامداری از بار میکروبی هنگام تحویل به ایستگاه جمع آوری شیر محاسبه گردید. با توجه به اینکه هر یک از پارامترهای مورد بررسی حد اکثر به چهار گروه تفسیم شده بود، تعداد 92 نمونه می باشد که در مطالعه حاضر تعداد 100 نمونه در هر مرحله از شیر خام مخزن برداشت گردید (Hully et al., 2007). آنالیز آماری اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SAS ویراست 2/8 انجام گرفت. روش آماری مورد استفاده رگرسیون لوجستیک (regression Logestic) و روند genmod بود. در این روش آخرین گروه طبقهبندی شده بعنوان شاخص مقایسه (referent) مورد ارزیابی قرار گرفته و مقدار P کمتر از 05/0 بعنوان معنیدار تلقی گردید.
یافتهها بار میکروبی شیر در فصل پاییز اختلاف معنیداری با فصول بهار و تابستان داشت (جدول 1). بار میکروبی در صورت نگهداری شیر در شرایط یخچالی اختلاف معنیداری با بار میکروبی شیر در صورت نگهداری در دمای اتاق نشان داد (جدول 2)، همچنین بار میکروبی شیر جمعآوری شده از دامداریهایی که فاصله بیش از 20 کیلومتر با محل جمعآوری شیر داشتند با دامداریهایی که در فواصل کمتر قرار داشتند اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0(p< (جدول 3).
جدول1: آنالیز آماری عوامل مؤثر بر شمارش کلی میکربی شیر پس از دوشش
جدول2: آنالیز آماری عوامل مؤثر بر تفاوت شمارش میکری شیر پس از دوشش با شمارش میکربی شیر قبل از حمل به ایستگاه تحویل شیر
جدول 3: ارزیابی رابطه بین عوامل مختلف با شمار کلی باکتریایی نمونههای شیر پس از دوشش
بار میکروبی شیر جمعآوری شده از دامداریهایی که سطح سواد دامدار دیپلم و بالاتر بود اختلاف معنیداری با دو سطح بیسواد و تحصیلات ابتدایی نشان داد (05/0(p<، ولی بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهایی که دامدار در کلاسهای آموزش بهداشت شرکت نموده بود با دامداریهایی که دامداران این آموزش را ندیده بودند اختلاف معنیداری را نشان نداد (05/0p<) (جدول1). بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهایی که اقدام به شستشو و ضدعفونی ظروف حمل شیر میکنند اختلاف معنیداری را با دامداریهایی که تنها اقدام به شستشوی این ظروف میکنند نشان داد (جدول1). بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهایی پرورشدهنده نژاد بومی اختلاف معنیداری با بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهای پرورشدهنده نژاد هلشتاین و دورگ نشان داد. بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهایی که میانگین سنی دامها از 8 سال بالاتر بود اختلاف معنیداری با دامداریهایی که میانگین سنی پایینتری داشتند را نشان داد (جدول1). بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهایی که شستشوی پستان قبل از دوشش صورت میگیرد نسبت به دامداریهایی که پستان را قبل از دوشش شستشو نمیدهند اختلاف معنیداری را نشان نداد، ولی بار میکروبی شیر حاصل از دامداریهایی که پس از دوشش اقدام به ضدعفونی سرپستانکها میکنند نسبت به دامداریهایی که اقدام به این عمل نمیکنند اختلاف معنیداری را نشان داد (جدول 1). بار میکروبی شیر دامداریهایی که شیر بصورت دستی دوشیده میشود نسبت به دامداریهایی که بصورت ماشینی شیردوشی انجام میگردد اختلاف معنیداری را نشان نداد (جدول1). بار میکروبی شیر در صورت حمل با ظروف مختلف ( تانکر، بیدون، ظروف دربسته دیگر) اختلاف معنیداری را با یکدیگر نشان ندادند (جدول3). چون تعداد دفعات شیردوشی دو بار در روز و تحویل شیر یکبار در روز در مورد تمامی دامداریهای مورد بررسی یکسان بود، این دو مورد در آنالیز آماری حدف گردید. نتایج آنالیز آماری در جدولهای 1، 2 و 3 آمده است.
بحث و نتیجهگیری در این مطالعه بار میکروبی شیر در روش دوشش دستی با دوشش ماشینی اختلاف معنیداری را نشان ندادند (05/0p<)، که نشان میدهد اختلاف این دو روش در سرعت و مهارت انجام کار است ولی رعایت اصول بهداشتی در استفاده از هر یک از این روشها از اهمیت بیشتری برخوردار است. اگرچه زمانیکه شیر بصورت دستی دوشیده میشود احتمال انتقال آلودگی از سطح پستان و همچنین از دست شیردوش و نیز نفوذ هوای حاوی گرد و غبار به داخل شیر وجود دارد ولی از طرف دیگر به دلیل پیچیدگی ماشین شیردوشی احتمال باقیماندن شیر به همراه میکروارگانیسمهای همراه آن در قسمتهای مختلف وجود دارد که در فواصل بین شیردوشی تکثیر مییابند (Bramley and Mc Kinnon, 1990; Hogan et al., 1989; Zehner et al., 1986; Chambers, 2002). در این بررسی شیر حاصل از گاوداریهای نژاد بومی که میانگین سن دامها نیز از 8 سال بیشتر میباشد بصورت معنیداری (05/0(p< دارای بار میکربی بیشتر نسبت به گاوداریهای دارای نژاد دورگ و اصیل که میانگین سنی پایینتری دارند میباشد. دامداریهایی که از نظر اقتصادی ضعیفتر میباشند عمدتا دارای میزان سواد کمتر و نیز آموزش بهداشتی نامناسب بوده و نژاد مورد پرورش آنها عمدتا گاوهای بومی میباشد، همچنین میانگین سنی دامها در این دامداریها به علت عدم توانایی دامداران در جایگزینی، بالاتر میباشد، که در بررسی انجام شده، این عوامل ارتباط معنیداری (05/0(p< با افزایش بار میکربی شیر نشان داد. در این بررسی ضدعفونی ظروف حمل شیر اثر معنیداری (05/0(p< بر بار میکروبی شیر داشته است که این اثر را میتوان از یک طرف به کاهش انتقال آلودگی از ظروف به شیر و از طرف دیگر به آموزشهای بهداشتی مرتبط دانست. در صورتیکه ظروف جمعآوری شیر به خوبی شستشو و ضدعفونی نشده باشند از منابع مهم آلودگی شیر محسوب میگردد (Bramley and Mc Kinnon, 1990; Olson and Mocquat, 1980). در صورتیکه بیدونهای شیر به خوبی شستشو و ضدعفونی نگردند و نیز در صورتیکه خیس بوده و درب آن گذاشته شود باکتریها به سرعت در آن رشد و تکثیر مییابند (Bramley and Mc Kinnon, 1990). البته در صورت باقیماندن ماده ضدعفونی کننده در ظروف، اگرچه موجب کاهش بار میکربی شیر میگردد، ولی روی خصوصیات ارگانولپتیک شیر و نیز کیفیت شیر از نظر پروسسهای تخمیری اثر گذاشته و به عنوان تقلب محسوب میگردد. توصیه گردیده است تانکر حمل شیر دارای سطح استیل ضدزنگ با قابلیت تمیزکاری مناسب بوده و از نظر عایقبندی منجر به تغییر بیش از 1 درجه سلسیوس در طی 24 ساعت نگردد. در صورتیکه شیر بهوسیله بیدون جمعآوری میشود و دستگاه خنککننده شیر وجود ندارد، نباید شیر بیش از 6 ساعت در دمای محیط نگهداری گردد و میبایست دو بار در روز به ایستگاه جمعآوری شیر ارسال گردد (Bramley et al., 1992). در این بررسی در فصل پاییز بار میکروبی شیر نسبت به فصول بهار و تابستان بصورت معنیداری درجه حرارت نگهداری مهمترین فاکتور در افزایش یا کاهش بار میکروبی شیر است اگرچه در دمای پایین فرصت رشد باکتریهای سایکروتروف با منشا محیطی از نظر رقابتی مناسبتر است ولی محققین توصیه مینمایند که دمای پایینتر از 4/4 درجه سلسیوس مناسبترین دمای نگهداری شیر میباشد (Gehringer, 1980; Griffiths et al., 1987). بر اساس نتایج مطالعه، شیر دامداریهایی که از مراکز جمعآوری فاصله بیش از 20 کیلومتر داشتند به صورت معنیداری (05/0(p< بار میکروبی بالاتری نسبت به شیر حاصل از دامداریهایی که در فاصله نزدیکتر قرار داشتند؛ نشان دادند. دلیل این تفاوت را میتوان به طولانیتر بودن زمان حمل شیر خام و عدم حفظ زنجیره سرما در طول حمل و نقل و همچنین تلاطم بیشتر شیر نسبت داد. ضدعفونی سرپستانکها پس از دوشش نیز اثر معنیداری (05/0(p< بر بار میکروبی شیر داشته است که این اثر را میتوان به پیشگیری از ورم پستان تحت کلینیکی که عامل مهمی در آلودگی شیر محسوب میگردد، نسبت داد که با سایر مطالعات در این زمینه مطابقت دارد (Wesen and Schultz, 1970). در این مطالعه سطح سواد دیپلم و بالاتر اثر معنیداری (05/0(p< بر کاهش بار آلودگی میکروبی شیر نسبت به سطوح سواد ابتدایی و بیسواد داشته است که این امر را میتوان به آگاهی بیشتر نسبت به رعایت امور بهداشتی در دامداری نسبت داد. آموزش کوتاه مدت بهداشتی در این مطالعه اثر معنیداری (05/0 (p<بر بار میکروبی شیر نداشته است؛ که علت این امر را میتوان به نامناسب بودن این آموزشها نسبت داد. در این بررسی شستشوی پستان قبل از دوشش اثر معنیداری (05/0(p< بر بار میکروبی شیر نداشته است. اگرچه آمادهسازی پستان قبل از دوشش میتواند در کاهش آلودگی میکربی شیر و پیشگیری از ورم پستان مؤثر باشد ولی از طرف دیگر عدم استفاده از ضد عفونی سرپستانکها و خشک کردن نامناسب پستان میتواند موجب انتقال آلودگیهای سطح پستان به نوک سرپستانکها پس از شستشو گردد که در حین شیردوشی موجب آلودگی شیر میگردند (Galton et al., 1988). با توجه به نتایج این بررسی، جهت کاهش بار میکربی شیر، حفظ زنجیره سرما از مرحله تولید تا مرحله تحویل به ایستگاه جمع آوری، ضدعفونی سرپستانکها پس از دوشش، رعایت بهداشت ظروف و تجهیزات و نیز تجدید نظر در کیفیت آموزش بهداشت دامداران توصیه میگردد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,201 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 737 |