تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,512 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,315 |
ارزیابی اقتصادی روش رنگ سنجی و روش HPLC در اندازهگیری نیترات فرآوردههای گوشتی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 3، 4 (12) زمستان، اسفند 1392، صفحه 63-71 اصل مقاله (312.36 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مسعود مرادی1؛ کیومرث شرفی2؛ سهراب دلانگیزان* 3؛ ستار جمشید پور4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط و عضو مرکز تحقیقات اپدمیولوژی محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشجوی دکترای مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2- مربی و عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشجوی دکترای مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دکترای اقتصاد و استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4کارشناس ارشد صنایع غذایی، آزمایشگاه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نیترات یکی از ترکیبات طعمدهنده، تثبیتکننده رنگ و مهارکننده رشد میکروارگانیسمهای بیهوازی در فرآوردههای گوشتی میباشد. میزان بالای آن در مواد غذایی موجب بیماری متهموگلوبینمیا و سرطان میشود. لذا اندازهگیری آن جهت تامین سلامت مصرفکنندگان ضروری است. از روشهای رایج اندازهگیری نیترات، روش رنگسنجی و HPLC میباشد. در اندازهگیری نیترات، کارایی، دقت، سرعت و میزان مواد مصرفی از نظر اقتصادی مهم میباشند. در این مطالعه هزینههای سرمایهگذاری اولیه، پرسنل، مواد مصرفی و وسایل غیرمصرفی در دو روش محاسبه گردیده و در نهایت ارزش خالص هزینهها (NPV: Net Present Value) برای هر کدام به دست آمد. نرخ بهره از 4 تا 30% در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد میزان سرمایهگذاری اولیه، هزینه سالیانه پرسنل و مواد مصرفی در روش رنگ سنجی به ترتیب برابر 27400000، 379080000 و 214289130 ریال و در روش HPLCبهترتیب برابر 342000000، 252720000 و 7633080 ریال برآورد گردید. میزان NPV در حداقل و حداکثر نرخ بهره در نظر گرفته شده (4 و 30%) در روش رنگ سنجی برابر 8368344000 و 2242330000 ریال و در روش HPLC برابر 4035848000 و 1207544000 ریال محاسبه شد. بنابراین روش HPLCاقتصادیتر بوده و پیشنهاد میگردد در اندازهگیری نیترات فرآوردههای گوشتی در آزمایشگاههای نظارت بر سلامت مواد غذایی از این روش استفاده گردد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نیترات؛ رنگ سنجی؛ HPLC؛ ارزیابی اقتصادی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه نیترات یکی از سمهای موجود در مواد غذایی میباشد که میتواند از طریق غیرمستقیم مثل کوددهی گیاهان با کودهای نیتروژنه و یا به صورت مستقیم از طریق اضافه کردن به محصولات گوشتی به عنوان طعمدهنده استفاده شود (Hosseini Darani et al., 2013؛ بابایی و همکاران، 1390). نیترات همچنین میتواند با آمینهای موجود در بدن واکنش داده و باعث تولید ترکیبات سرطانزای نیتروزامین گردد و یا به نیتریت احیا شود. در نتیجه حضور بالای نیتریت در خون با آهن (III) هموگلوبین واکنش داده و تولید متهموگلوبینمیا میدهد. فرم جدید هموگلوبین توانایی حمل اکسیژن را ندارد، این بیماری کشنده را متهموگلوبینما مینامند. بنابراین مقدار بالای آن در غذا و آب خطرناک میباشد (Jeffrey et al., 2012). مطالعات حیوانی نیز مدارک معتبری را دال بر سرطانزایی ترکیبات ان- نیتروزآمین (N – nitrosamine) در گونههای مختلف حیوانی و اندامهای مختلف مانند کولون، معده، پانکراس و ریه ارایه کردهاند (Howe et al., 1996; Anderson et al., 1996; Karimzadeh, 2010). امروزه روشهای زیادی به منظور سنجش دقیق نیترات و نیتریت برای تأمین سلامت عمومی به کار میروند. برخی از این روشها قدیمی و برخی دیگر جدید میباشند. از قبیل کینیتیک، کروماتوگرافی، پتانسیومتریک، آمپیرومتریک، تزریق جریان، اسپکتروفتومتریک و... وجود دارند (Wang et al., 1995; Vlascici et al., 2003; Hurst et al., 1997; Zatar et al., 1999; Reszka, 1997;) اندازهگیری نیترات/ نیتریت اغلب مشکل است و در این سالها تلاشهای زیادی برای ارائه روشهای مختلف و آسان صورت گرفته است (Cassens, 1995). یکی از روشهای استاندارد رایج در اندازهگیری نیترات روش رنگ سنجی میباشد. در این روش نیترات به صورت یون NO3- قابل اندازهگیری نیست بلکه باید به یون نیتریت احیاء شود که این کار توسط ستون کادمیوم صورت میگیرد. همچنین شرایط آزمایشگاهی از قبیل pH، دما که بر شدت رنگ مؤثر هستند بایستی کنترل شوند (Zanardi et al., 2002). یکی دیگر از روشهای استاندارد اندازهگیری نیترات، روش (High pressure liquid chromatography) HPLC میباشد. از مزایای این روش این است که نیتریت و نیترات را میتوان به صورت همزمان اندازهگیری کرد. همچنین از این نظر که از رنگ سنجی سریعتر است بسیار مورد توجه قرار گرفته است (Oztekin et al., 2002; Dennis et al., 1990). در حال حاضر در بسیاری از کشورها روشهای مختلفی برای اندازهگیری نیترات گوشت و فرآوردههای آن استفاده میشوند که بنا به تکنولوژی موجود، سرعت و دقت مورد نیاز متفاوت میباشند. در سال 1990 Dennis و همکاران از ترکیب HPLC/UV، در سال 1999 زتر و همکارانش از روش اسپکتروفتومتر با استفاده از کمپلکس فسفو مولیبدنیوم و در سال 2002 اوزتکین و همکاران از روش الکتروفورزیز برای تعیین نیترات گوشت و فرآوردههای آن استفاده کردند (Dennis et al., 1990; Cassens, 1995; Zatar et al., 1999). در ایران غالبا از روشهای رنگ سنجی، آنزیمی و HPLC استفاده میشود. این روشها هر چند از نظر سرعت، دقت، کاهش مراحل آزمایش و نوع ماده مصرفی با همدیگر مقایسه شدهاند (Zanardi et al., 2002)، اما از نظر اقتصادی تاکنون مقایسهای بین روشهای استاندارد اندازهگیری نیترات، صورت نگرفته است. بنابراین اندازهگیری دقیق، سریع، سهولت انجام و افزایش تعداد آزمایشات برای بررسی مستمر فرآوردههای گوشتی، مستلزم هزینههای اقتصادی زیادی برای دستگاههای نظارتی (اداره استاندارد و معاونت غذا و دارو) میباشد، لذا بررسی اقتصادی این روشها امری ضروری به نظر میرسد.
مواد و روشها در این مطالعه روش رنگ سنجی با روش HPLC طبق استاندارد ملی ایران شماره 988 (موئسسه استاندارد ملی ایران، شماره 988) در اندازهگیری نیترات فرآوردههای گوشتی مقایسه شده و مقادیر مصرف سالانه واکنشگرهای بکار رفته در دو روش با توجه به اینکه استان کرمانشاه دارای 40 کارخانه فرآوردههای گوشتی میباشد و آزمایشگاه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هفتهای 10 نمونه برای تعیین نیترات فرآوردهها و مطابقت آن با استانداردهای موجود اندازهگیری میکند، محاسبه شده است.
در این مطالعه جهت مقایسه کل هزینهها از فرمول Net Present Value (NPV) که در زیر ارائه شده است استفاده گردید. (1): NPV = PVB – PVC NPV = ارزش خالص فعلی PVB = ارزش فعلی درآمدها PVC = ارزش فعلی هزینه ها محاسبه ارزش فعلی یک روش، تبدیل ارزش آینده کلیه هزینهها و درآمدها به ارزش فعلی در زمان حال میباشد. در این مطالعه با توجه به اینکه عمر دستگاهها برابر فرض شدهاند (هر کدام 20 سال)، لذا محاسبه ارزش فعلی سادهترین حالت خود را دارد. همچنین در مقایسه اقتصادی به روش ارزش فعلی روشی (پروژهای) که دارای ارزش فعلی خالص بیشتری باشد اقتصادیترین خواهد بود. در اینجا چون درآمدی کسب نمیشود، مقدار NPV در دو روش بر اساس هزینهها تعیین میشود. لذا برای محاسبه ارزش فعلی هزینهها از رابطه (2) استفاده گردید:
(2):
در این معادله: NPV: ارزش فعلی هزینهها (P/A):فاکتور ارزش فعلی سری یکنواخت، فرمول آن بصورت زیر میباشد:
در فرمول فوق فاکتور (فاکتور ارزش فعلی سری یکنواخت) نامیده میشود و مقدار ارزش فعلی یک سری یکنواخت درآمد یا هزینه مساوی که در پایان هر دوره اتفاق میافتد را با نرخ بهره (i) تعیین میکند. (P/F):فاکتور ارزش فعلی یکبار پرداخت به طور کلی رابطه زیر بین F (ارزش آینده یا اصل و فرع) و P (مبلغ) وجود دارد. F=P (1+i) n فاکتور (1+i)n به نام (فاکتور یکبار پرداخت) معروف است. از فرمول فوق میتوان نتیجه گرفت که و فاکتور (فاکتور ارزش فعلی یکبار پرداخت) میباشد. i:نرخ بهره n:دوره (سال)
محاسبه هزینههای مواد به صورت پیشفاکتور و به قیمت روز است. محاسبات با استفاده از نرم افزار Excel نسخه 2007 و نرخ بهره محاسباتی از 4 تا 30 درصد انتخاب شد. هزینه سرمایهگذاری اولیه از مجموع هزینه مورد نیاز مواد مصرفی سالیانه، هزینه تجهیزات غیرمصرفی 5 و 20 ساله محاسبه گردید. عمر مفید دستگاهها نظیر اسپکتروفتومتر، HPLC، بهمزن مکانیکی و سمپلر20 ساله و وسایل غیرمصرفی (ظروف شیشهای) 5 ساله فرض شده است. لازم به ذکر است که قیمت هر دستگاه به ازای 20 سال کارکرد است و با توجه اینکه در هفته 10 بار آزمایش انجام میشود، بنابراین میتوان گفت که در این 20 سال حداقل 10400 آزمایش انجام میپذیرد.
یافتهها در جدول شماره 1 مقدار و قیمت مواد مصرفی، در جدول شماره 2 هزینه پرسنل، در جدول شماره 3 هزینه تجهیزات و وسایل غیرمصرفی با عمر 5 سال، جدول شماره 4 هزینه تجهیزات و وسایل غیرمصرفی با عمر 20 سال، جدول شماره 5 هزینه سرمایهگذاری اولیه، جدول شماره 6 هزینههای کل و در جدول 7 ارزش فعلی در نرخ بهرههای مختلف از 4 تا 30% آورده شده است. لازم به ذکر است در جدول شماره 2 زمانهای ذکر شده مربوط به زمان بکار رفته برای اندازهگیری نیترات در یک نمونه میباشد و حقوق ماهیانه یک کارشناس آزمایشگاه 7000000 ریال فرض شده است.
جدول 1- میزان و قیمت مواد مصرفی سالیانه در دو روش
جدول 2- هزینه پرسنل در دو روش اسپکتروفتومتر و HPLC
جدول3 - هزینه وسایل و تجهیزات غیرمصرفی با عمر 5 سال
* جنس و کیفیت کاغذ پالایش در روش HPLC با روش رنگ سنجی متفاوت است.
جدول4- هزینه تجهیزات و وسایل غیر مصرفی با عمر 20 سال در روشهای اسپکتروفتومتر و HPLC
جدول 5- هزینه سرمایهگذاری اولیه
جدول 6- هزینههای کل در دو روش اسپکتروفتومتر و HPLC
جدول 7- میزان ارزش فعلی هزینهها (NPV) در نرخهای بهره مختلف در مدت 20 سال
بحث و نتیجهگیری نتایج نشان میدهد علیرغم اینکه هزینه سرمایهگذاری اولیه در روش HPLC قریب 25/1 برابر روش رنگ سنجی میباشد (به دلیل هزینه خرید اولیه دستگاه) اما چون مراحل انجام آزمایش، میزان مواد مصرفی سالانه روش HPLC از روش رنگ سنجی کمتر میباشد (28 برابر)، از همین رو موجب صرفهجویی در زمان و کاهش هزینهها میگردد، به طوری که یکی از عمدهترین عوامل تفاوت چشمگیر هزینه مواد مصرفی سالیانه میباشد. این مطالعه نشان میدهد که زمان مورد نیاز و همچنین هزینه پرسنلی در روش رنگ سنجی 5/1 برابر روش HPLC میباشد، هرچند مقایسه هزینههای مواد غیرمصرفی در روش HPLC، 6/5 برابر بیشتر از روش رنگ سنجی میباشد که آن نیز مربوط به خرید اولیه دستگاه HPLC میباشد. در این مطالعه با استفاده از روش NPV (ارزش فعلی خالص هزینهها) مشاهده شد که روش HPLC اقتصادیتراست به طوری که میزان NPV (ارزش فعلی خالص هزینهها) در حداقل و حداکثر نرخ بهره در نظر گرفته شده (4 و30%) در روش رنگ سنجی برابر8368344000 و 2242330000 ریال و در روش HPLC برابر 4035848000 و 1207544000 ریال به دست آمد ، این نتایج نشان میدهد ارزش فعلی هزینهها در روش رنگ سنجی حدود 2 برابر روش HPLC میباشد.
سپاسگزاری نویسندگان این مقاله برخود لازم میدانند از همکاری صمیمانه پرسنل آزمایشگاه شیمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تشکر و قدردانی نمایند.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,624 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 574 |