تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,313 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,932 |
بررسی تاثیر افزودن مکمل حاوی مس در جیره غذایی بر غلظت سرمی و میزان این عنصر در بافت سم و مو در اسب | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 6، 3 (23) پاییز، آذر 1391، صفحه 1629-1636 اصل مقاله (247.35 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
غلامعلی مقدم* 1؛ علی حسن پور2؛ جعفر رحمانی3؛ یوسف داوودی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه تبریز، استاد دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سراب، استادیار دانشکده دامپزشکی، سراب، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
این مطالعه به منظور بررسی ارزیابی تاثیر افزودن مکمل حاوی مس در جیره غذایی اسبها بر سطح سرمی این عنصر و مقادیر آن در سم و مو انجام گرفت. 40 راس اسب نر در دو گروه شاهد و تیمار (20 رأس) قرار گرفتند. در جیره غذایی اسبهای گروه تیمار علاوه بر جیره معمول از مکمل حاوی مس (سولفات مس) به مدت دو ماه استفاده شد. در روز صفر از تمامیاسبها از طریق ورید وداج نمونه خون اخذ و سرم جدا شد. همچنین نمونه مو و سم نیز تهیه شد. در روزهای 15، 30، 45 و 60 نیز این نمونهها اخذ شد. سپس مقدار سرمی مس و همچنین مقادیر آن در سم و مو با روش جذب اتمی اندازهگیری شد. در گروه شاهد از روز صفر تا 60 میانگین سطح سرمی مس تغییر معنیداری نشان نداد ولی در گروه تیمار اختلاف آماری معنیداری در روزهای مختلف وجود داشت (000/0p=). میانگین غلظت مس در مو در گروه شاهد در بین روزهای مختلف اختلاف معنیداری نشان نداد ولی در گروه تیمار افزایش وجود داشت که این افزایش معنیدار نبود (056/0p=). اختلاف میانگین غلظت این عنصر در سم در هر دو گروه شاهد و تیمار غیرمعنیدار بود (به ترتیب 481/0p= و055/0p=). در بررسی همبستگی سطح سرمی مس با غلظت آن در مو و سم مشخص شد که در بیشتر زمانهای نمونهبرداری شده ارتباط و همبستگی معنیداری بین آنها وجود دارد. نتبجه نهایی اینکه افزودن مکمل حاوی مس در جیره غذایی اسبها به مدت 2 ماه باعث افزایش سطح سرمی این عنصر میشود و همچنین باعث افزایش غیرمعنیدار غلظت آن در سم و موی اسبها میشود و با عنایت به نقش حفاظتی مس در پوست و سم در اسبهای ورزشی توصیه میگردد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسب؛ مس؛ سرم؛ مو؛ سم | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
نقش مس در فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دسموتاز و سیتوکروم اکسیداز و همچنین در سنتز میلین و رنگدانههای جلدی و شاخی شدن مطرح میباشد. این عنصر همچنین در شفافیت و جلای پوشش خارجی و استحکام سم در اسب دارای نقش است. مس در خونسازی، استخوان سازی، تشکیل بافت همبند، شکلگیری سیستم اعصاب مرکزی، سیستم ایمنی و تشکیل رنگدانههای پوستی نقش اساسی دارا میباشد. ضایعات اصلی در اعصاب در اثر دژنره شدن ثانویۀ میلین و یا در اثر آپلازی میلین میباشد. کمبود سیتوکروم اکسیداز در هر دو مورد فوق دارای اهمیت میباشد. این موضوع اولین بار در بیماری پشت جنبان یا آتاکسی آنزئوتیک برهها نشان داده شده است (At and Lekuex, 2005; Crocher, 1992). اولین علامت کمبود مس که تقریباً در تمامی لذا این مطالعه به منظور بررسی ارزیابی تاثیر افزودن مس در جیره غذایی اسبها روی سطح سرمی این عنصر و مقادیر آن در سم و مو انجام گرفت تا بتوان راهکارهای اساسی در جهت افزایش توانایی حیوان، زیبایی ظاهر و استحکام سم اسب ارائه نمود. مواد و روشها این مطالعه یک مطالعه تجربی مداخلهای است که روی 40 رأس اسب در اسبداریهای تبریز انجام گرفت. اسبها نر با میانگین وزن 500-400 کیلوگرم و محدوده سنی 6-3 سال بوده و در دو گروه شاهد و تیمار (20 رأس) قرار گرفتند. در شروع طرح از سلامتی اسبها بر اساس معاینه بالینی اطمینان حاصل شده و در جیره غذایی اسبهای گروه تیمار علاوه بر جیره معمول از مکمل حاوی مس (سولفات مس به میزان 380 میلی گرم در روز برای هر اسب) بهمدت دو ماه استفاده شد (51). اسبهای گروه شاهد فقط جیره معمولی را دریافت کردند. جیره غذایی این اسبها یونجه، جو و کاه بود. در روز صفر از تمامیاسبها از طریق ورید وداج نمونه خون اخذ و سرم جدا شد. همچنین نمونه مو و سم نیز گرفته شد. در روزهای 15، 30، 45 و 60 نیز این نمونهها اخذ شد. سپس مقدار سرمی مس همچنین مقادیر آن در سم و مو با روش جذب اتمی اندازهگیری شد (Fur, 1990). تحلیل آماری جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار آماری SPSS13 و جهت مقایسه میانگینها در بین دو گروه در زمانهای مختلف از روش آماری T-test، جهت مقایسه میانگینها در بین روزهای مختلف در هر گروه شاهد و تیمار از روش آماری ANOVA و جهت تعیین همبستگی از روش آماری Correlation استفاده شد. یافتهها میانگین سطح سرمی مس در گروه شاهد از روز صفر تا 60 به ترتیب µg/L 19/43 ± 37/653، 26/37± 27/667، 94/39±47/658، 53/36± 11/670 و 18/33 ±62/662 بود که تغییر معنیداری نشان نداد (571/0p=). ولی در گروه تیمار این مقادیر به ترتیب µg/L 87/41 ±17/682، 61/39 ±24/698، 17/38 ±23/723، 14/38± 61/819 و 87/42±71/1126 بود که از روز صفر تا 60 سیر صعودی داشت و اختلاف آماری اختلاف میانگین سطح سرمی مس در بین دو گروه شاهد و تیمار در جدول 2 مقایسه گردیده است که در روزهای صفر و 15 غیر معنیدار ولی در روزهای 30، 45 و 60 معنیدار میباشد. همچنین میانگین غلظت مس در مو در روزهای صفر، 15، 30 غیرمعنیدار و در روزهای 45 و 60 معنیدار بود ولی میانگین غلظت مس در سم فقط در روز 60 معنیدار و در بقیه روزها غیرمعنیدار بود. در بررسی همبستگی سطح سرمی مس با مس مو در گروه شاهد مشخص شد که در روزهای صفر، 30، 45 و 60 ارتباط
جدول 1- مقایسه میانگین غلظت مس در سرم، مو و سم در اسبهای دو گروه شاهد و تیمار در زمانهای مختلف نمونهگیری
جدول2- مقایسه میانگین غلظت مس در سرم، مو و سم در اسبهای دو گروه شاهد و تیمار در روزهای مختلف
جدول 3- همبستگی بین سطح سرمی مس با غلظت مس در مو و سم در روزهای مختلف نمونهگیری در اسبهای دو گروه شاهد و تیمار
بحث و نتیجهگیری وابستگی واکنشهای فیزیولوژیک رشد حیوان به فعالیت آنزیمهای حاوی مس، نیاز مداوم به مس جیره را الزامی میکند. از سوی دیگر جذب مس به علت رشد فصلی گیاهان تغییر میکند. تغییرات تغذیهای به طریقی باعث تغییر در قابلیت مصرف مس و نوسانات بیشتر در رساندن مس به بافتها حداقل مس مورد نیاز در جیره 3 الی 5 میلیگرم ماده خشک میباشد. به دنبال افزایش مس جیره تا 100 برابر مقدار مورد نیاز، غلظت مس کبد گاو و گوسفند افزایش قابل توجهی مییابد و هنگامی که مس جیره از حد لازم کمتر میشود، این روند نیز معکوس میگردد یعنی مس کبد گوسفند و گاو آزاد میشود تا جبران کمبود جیره را بنماید. نشخوارکنندگان چرا کننده در اکثر مناطق به کمبود مس حساس میباشند و در این میان ذخایر بدن نقش اساسی دارند. بنابراین قدرت ذخیرۀ مس در این حیوانات بالا رفته است. نشخوارکنندگان احتمالاً بهدلیل انتخاب طبیعی قادر به تحمل هیپوکوپریمی میباشند و مرحله کمبود قبل از شروع مراحل اختلال و بیماری در آنها طولانی است (NRC, 1989; Radostits et al.,2007). نیاز به مس شامل 2 بخش میباشد یکی نیاز برای نگهداری و دیگری نیاز برای تولید است. نیاز نگهداری جهت جبران دفع ناخواسته مس از راه ترشح ادراری، مدفوع و پوست میباشد، زیرا هنگامی که مس جیره پائین باشد علیرغم نیاز بدن مقداری مس از طریق ادرار، مدفوع و پوست دفع میشود. هنگامی که جذب مس بیش از اندازه مورد نیاز باشد، دفع آن برای تعادل مس در بدن ضروری است. ثابت شده است که بسیاری از تغییرات ناخواسته مرضی ناشی از کمبود عنصر مس بهعلت کاهش میزان متالوآنزیمهای وابسته به مس میباشد. اما حالت فیزیولوژیک سلولها طی مرحله تخلیه بر شدت اثرات این نواقص تأثیر میگذارد، نواقص بیوشیمیایی اثرات متفاوتی را در ضایعات اختصاصی سلولی تولید مینماید که این اثرات متفاوت بهعلت کینتیک سلولی میباشد. همچنین کمبود مس در صورت وجود نواقص عملکردی در سایر بافتها احتمالاًً افزایش مییابد (Arthington, 1996; Bender, 1987). اختلاف میانگین سطح سرمی مس در بین دو گروه شاهد و تیمار در روزهای صفر و 15 غیرمعنیدار ولی در روزهای 30، 45 و 60 معنیدار بود. همچنین میانگین غلظت مس در مو در روزهای صفر، 15، 30 غیرمعنیدار و در روزهای 45 و 60 معنیدار بود ولی میانگین غلظت مس در سم فقط در روز 60 معنیدار و در بقیه روزها غیرمعنیدار بود. در بررسی همبستگی سطح سرمی مس با مس مو در گروه شاهد مشخص شد که در روزهای صفر، 30، 45 و 60 ارتباط غیرمعنیدار (به ترتیب 571/0r=/0، 571/0r=، 571/0r= و 571/0r=) و در روز 15 معنی دار (571/0r=) بود. همبستگی بین مس سرم با مس سم در گروه شاهد در هیچکدام از روزها به غیر از روز 45 نتبجه نهایی اینکه افزودن مکمل حاوی مس در جیره غذایی اسبها بهمدت 2 ماه باعث افزایش سطح سرمی این عنصر شده و همچنین باعث افزایش غلظت آن در سم و موی اسبها میشود و با عنایت به نقش حفاظتی مس در پوست و سم در اسبهای ورزشی توصیه میگردد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,566 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 318 |