تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,521 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,330 |
ارزیابی پتانسیل پروبیوتیکی انتروکوکسی جداسازی شده از محصولات لبنی سنتی منطقه مغان و مشگین شهر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 10، دوره 6، 1 (21) بهار، خرداد 1391، صفحه 1505-1513 اصل مقاله (2.23 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهبود جعفری* 1؛ علیرضا منادی2؛ علی رضایی3؛ سیامک علیزاده4؛ چنگیز احمدی زاده1؛ ابوالفضل برزگری5؛ مهرداد پاشازاده1؛ حامد جعفرزاده6 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، گروه میکروبیولوژی، اهر، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه میکروبیولوژی، تبریز ،ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه علوم بالینی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، باشگاه پژوهشگران جوان، اهر، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5دانشگاه علوم پزشکی تبریز، گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
انتروکوکسی نقش مهمی در صنعت لبنیات دارد. همچنین بعضی از انتروکوکسیها با منشاء لبنیات به عنوان پروبیوتیک گزارش شدهاند. هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی انتروکوکسیها از محصولات لبنی سنتی مناطق مشکین شهر و مغان (اردبیل) و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی آنها میباشد. در حضور بافر فسفات سالین ( pH برابر 5/2) 26 ایزوله مقاوم به اسید و در حضور نمکهای صفراوی، 10 ایزوله مقاوم، 7 ایزوله با تحمل بالا، 6 ایزوله با تحمل ضعیف و 3 ایزوله حساس شناسایی شد. شناسایی بیوشیمیایی تعلق ایزولهها به گونههای انتروکوکس آویوم (E .avium)، انتروکوکس فاسیوم (E. faecium)، انتروکوکس دورانس (E. durans) و انتروکوکس فکالیس ( E. faecalis) را نشان داد. همچنین فعالیت آنتاگونیستی بررسی شده با روش چاهکگذاری نشان داد که ایزولهها دارای قدرت مهارکنندگی علیه اشریشیا کولی، یرسینیا انتروکولیتیکا و لیستریا اینوکوا هستند. بررسی حساسیت به آنتیبیوتیکهای مختلف نشان داد که تمامی سویهها به ونکومایسین و کلرامفنیکل حساس بودند. همچنین همه آنها به سولفامتوکسازول مقاوم بودند. نتایج بیان میکند که محصولات لبنی سنتی منبع مهمی برای ارگانیسمهایی با خاصیت پروبیوتیکی میباشند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پروبیوتیک؛ انتروکوکسی؛ محصولات لبنی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
مصرف محصولات غذایی تخمیری از سال 1970 به طور عمدهای افزایش یافته است. این محصولات غذایی شامل ماست، پنیر، شیر بطری و همچنین محصولات غذایی تخمیری از قبیل کفیر، کومیس، توگا و غیره میباشند. تخمیر توسط لاکتیک اسید باکتریها، قادر به کاهش pH به کمتر از 4 در محصولات غذایی است. این باکتریها به دلیل تاثیر در طعم، بو و تعویق فساد ماده غذایی، به طور سنتی در تخمیر غذاها استفاده میشود. اثر حفاظتی باکتریهای اسید لاکتیک طی فرایند تولید و نگهداری بعدی غذاهای تخمیری عمدتاً به خاطر شرایط اسیدی است که این باکتریها از طریق تبدیل کربوهیدراتها به اسیدهای آلی (اسید لاکتیک و اسید استیک) در طول رشدشان در مواد غذایی ایجاد میکنند (2). باکتریهای پروبیوتیک به عنوان مکملهای غذایی زنده میکروبی تعریف میشوند که به طور مفید با اصلاح تعادل میکروبی روده، میزبان را تحت تاثیر قرار میدهند (9). پروبیوتیکها به عنوان مکملهای رژیمی به صورت قرص، کپسول، خمیر و تیمارهای منجمد خشک شده به بازار عرضه میشوند. جنسهای عمده اسید لاکتیک باکتریها که به عنوان پروبیوتیک مطرح هستند عبارتند از لاکتوکوکوس، انتروکوکوس، لوکونوستوک، پدیوکوکوس، لاکتوباسیلوس و استرپتوکوکوس (1 و 11). اخیراً مطالعات بالینی اثرات مفید پروبیوتیکها را از قبیل تحریک سیستم ایمنی، خاصیت ضد سرطانی، اصلاح عدم تحمل لاکتوز، پیشگیری از اسهال را بر روی انسان و حیوان نشان داده است. همچنین باکتریهای پروبیوتیک، با تولید باکتریوسین و اسیدهای آلی، رشد پاتوژنها را مهار میکنند. فاکتورهای یکی از منابع مهم برای جداسازی باکتریهای پروبیوتیک محصولات لبنی تخمیری سنتی است. محصولات لبنی سنتی استان اردبیل سالهاست که در بین افراد بومی منطقه مصرف میشود و تاکنون گزارشی از اثرات زیانبار این محصولات بر سلامتی افراد ارائه نشده است. یکی از مهمترین فلور میکروبی این محصولات انتروکوکسی هست. همچنین برخی از سویههای انتروکوکسی جداسازی شده از محصولات لبنی به عنوان پروبیوتیک مطرح شده است از طرفی دیگر بعضی از سویههای انتروکوکسی با بیماریهای انسانی مرتبط بوده و به عنوان پاتوژن مطرح هست. در این تحقیق به بررسی پتانسیل پروبیوتیکی و شناسایی ایزولههای جداسازی شده از نمونههای لبنی سنتی (ماست، پنیر و کشک) تهیه شده به روشهای خانگی (محلی) پرداخته شده است. تحمل اسیدیته بالا و مقاومت به نمکهای صفراوی، از جمله خصوصیات اولیه و ضروری است که در این تحقیق برای غربالگری سویههای با پتانسیل پروبیوتیکی در نظر گرفته شد. شناسائی سویههای غربال شده، با استفاده از مواد و روشها 1- جمع آوری نمونه: نمونههای مختلف محصولات لبنی از نقاط مختلف شهرستانهای مشکین شهر و مغان جمع آوری و در فالکونهای استریل و درون بستههای یخی به آزمایشگاه منتقل گردید و در یخچال نگهداری شدند. 2- جداسازی و غربال اولیه باکتریها: برای تهیه سوسپانسیون باکتریایی، از متد Callichia و همکارانش استفاده شد. از محیط کشت MRS مایع به منظور غنیسازی و افزایش جمعیت باکتریایی اولیه، در شرایط کم هوازی و دمای 37 درجه سانتیگراد استفاده شد (8). به منظور جداسازی ایزولههای مقاوم به اسید از محیط معدنی (PBS) Phosphate-Buffered Saline با pH برابر 3 استفاده شد. این محیط معدنی براساس روش Erkkila و Petaja تهیه شد (8). باکتریهای زنده مانده (مقاوم به اسید) در شرایط اسیدی تا ده برابر رقیق شدند و به صورت سطحی در محیط کشت MRS آگار کشت داده شدند. پلیتها به مدت 48 تا72 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد و شرایط کم هوازی گرمخانهگذاری شدند. از 3- تعیین درصد بقاء ایزولههای جداسازی شده در شرایط اسیدی معادل با شرایط اسیدی معده برای تعیین درصد بقاء ایزولهها، CFU(Colony forming unit) برای هر ایزوله به صورت جداگانه تعیین گردید. برای تعیین CFU به ازای هر میلیلیتر در زمان صفر (لحظه تلقیح) و در انتهای ساعت 3، از کشتهای باکتریایی اولیه و تلقیح شده در محیط PBS به صورت سریالی تا 10 برابر رقتسازی و برای هر رقت 2 کشت به صورت سطحی انجام گردیده و به صورت کمهوازی و در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 72-48 ساعت گرمخانهگذاری شدند. پلیتهای حاوی کلنیهای قابل شمارش و به طور معمول پلیتهای دارای 20 الی 200 کلنی، برای شمارش انتخاب شدند. تعداد باکتری بهازای هر میلیلیتر:
C = تعداد کل کلنیهای شمارش شده روی همه پلیتها V= حجم تلقیحی به کار برده شده برای همه پلیتها N1 = تعداد پلیتهای شمارش شده از پائینترین رقت N2 = تعداد پلیتهای شمارش شده از بالاترین رقت D = پائینترین رقتی که شمارش کلنی انجام گرفته است. بدین ترتیب CFU برای همه ایزولههای باکتریایی در زمان صفر (لحظه تلقیح)، انتقال به محیط معدنی PBS و در پایان انکوباسیون 3 ساعته تعیین، در محیطMRS آگار محاسبه و مقایسه گردید (3). 4- تعیین مقاومت به نمکهای صفراوی برای ایزولههای مقاوم به اسید: اجرای این مرحله با روش Gilliland و همکارانش انجام شد. محیط کشت MRS مایع به عنوان کنترل و MRS مایع دارای 3/0 درصد بایل (Oxgall) به عنوان کشت مورد آزمایش (تیمار) استفاده شد. رشد هر نیم ساعت یک بار با اندازهگیری جذب نوری در طول موج 600 نانومتر با استفاده از اسپکتروفتومتر اندازهگیری و منحنی جذب براساس زمان انکوباسیون رسم شد و اختلاف رشدی بر حسب دقیقه بیان و به عنوان تاخیر در رشد در نتیجه اثر بازدارندگی بایل (نمک های صفراوی) در نظر گرفته شد (3). 5- شناسایی فنوتیپی ایزوله های دارای پتانسیل پروبیوتیکی: شناسایی ایزولههای جداسازی شده در سطح گونه براساس مشخصات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی توصیه شده توسط برگی، اسنس و همکاران در سال 1986 و وود و هولزاپفل و همکاران در سال 1995 انجام گردید (12). دمای رشد، تحمل به نمک و pH و الگوی تخمیر کربوهیدراتها (شامل 17قند) در محیط کشت MRS مایع، براساس روشهای توصیف شده به وسیله Harrigan و McCance درسال 1976 تعیین شد. رشد در دمای 15 و 45 درجه سانتیگراد برای ایزولههای کوکسی شکل به صورت مشاهدهای بعد از انکوباسیون به مدت 24 الی 48 ساعت ارزیابی شد. تحمل نمک (5/6 درصد حجمی- وزنی کلریدسدیم درمحیط کشت MRS مایع) با انکوباسیون در دمای ایزولاسیون (37 درجه سانتیگراد) به مدت 72 ساعت، برای همه ایزولهها تعیین گردید. الگوی تخمیر کربوهیدراتها برای همه ایزولهها در محیط کشت MRS مایع دارای معرف فنل قرمز (05/0 گرم بر لیتر) تعیین گردید (4). 6- ارزیابی فعالیت آنتاگونیستی ایزولهها: بررسی خصوصیات آنتاگونیستی سویههای ایزوله شده در شرایط آزمایشگاهی علیه سه باکتری پاتوژن اشریشیاکولی (PTCC 1399)، یرسینیا انتروکولیتیکا (ATCC 1159) و لیستریا اینوکوا (DSMZ20649) به عنوان اندیکاتور با روش چاهکگذاری صورت گرفت. در ابتدا عصاره انتروکوسیها تهیه گردید و سپس pH مایع رویی باNaOH 4 مولار در حد 7 تنظیم گردید (6). باکتریهای پاتوژن به محیط کشت Soft BHIagar (%7/. آگار) تلقیح و سریعاً در پلیتها پخش شدند. سپس روی محیط چاهکهایی به قطر 5 میلیمتر ایجاد گردید. داخل هر چاهک 100 میکرولیتر از عصاره لاکتوباسیلهای مورد بررسی ریخته شد و قطر هاله شفاف اطراف چاهکها براساس میلیمتر اندازهگیری شد (6). 7- بررسی حساسیت به آنتیبیوتیکهای مختلف مقاومت سویهها بهوسیله روش انتشار دیسک به آنتیبیوتیکهای مهم بالینی از قبیل: کلرامفنیکل، آمپیسیلین، سپیروفلوکساسین، تریمتوپریم، تتراسایکلین، اریترومایسین و ونکومایسین بررسی شد. بر اساس اندازه هاله بازدارندگی باکتریهای مورد مطالعه به گروههای مقاوم، متوسط و حساس طبقهبندی شدند. یافتهها 1- جداسازی ایزولههای مقاوم به اسید: یکی از مهمترین مشخصه باکتریهای پروبیوتیکی تحمل اسیدیته معده و قابلیت عبور از معده میباشد. غربالگری در محیط معدنی PBSبا pH برابر 3 به مدت 5/2 ساعت منجر به جداسازی 26 ایزوله کوکسی شکل مقاوم به اسید به عنوان باکتریهای اسید لاکتیکی از 5 نمونه لبنی پنیر، ماست و کشک گردید.
جدول 1- منشا و تعداد ایزولههای کوکسی شکل جداسازی شده
2- بررسی مقاومت ایزوله ها به اسید: ایزولههای جداسازی شده در مرحله غربالسازی، به منظور تعیین درصد بقاء در محیط اسیدی به طور جداگانه در محیط معدنی PBS با pH برابر 5/2 به مدت 3 ساعت انکوبه گردیدند که درصد بقاء ایزولهها در نمودار شماره 1 آورده شده است. بر اساس درصد بقاء، ایزولهها به سه گروه تقسیم بندی شدند. 5 ایزوله کوکسی شکل با درصد بقاء بین 30 تا 50 درصد و 12 ایزوله در صد بقاء بین 50 تا 75 درصد و 9 ایزوله در صد بقاء بین 75 تا100درصد را نشان دادند. همچنین همه ایزولهها درصد بقاء بالای 30 درصد را نشان دادند. ایزولههای جداسازی شده از نمونه کشک مغان همگی درصد بقاء خوبی (بالای 50 درصد) را نشان دادند. ایزولههای جداسازی شده از پنیر سنتی مغان همگی درصد بقاء بسیار خوبی (بالای 75 درصد) را نشان دادند. در نمودار شماره 1 اختلاف درصد بقاء 26 ایزوله جداسازی شده در محیط معدنیPBS با pH برابر 5/2 به مدت 3 ساعت نشان داد شده است.
نمودار 1 - درصد بقاء ایزولهها در محیط اسیدی PBSبا pHبرابر 5/2
3- تعیین تحمل به نمکهای صفراوی: ایزولههایی که درصد بقاء بهتری را در محیط اسیدی نشان دادند میزان تحملشان به نمکهای صفراوی بررسی شد. به غیر از ایزوله A6-E1-D6 که یک تاخیر رشد یک ساعته را نشان داد. بقیه ایزولهها همگی تاخیر رشد کمتر از یک ساعت را نشان دادند. نتایج بدست آمده بر اساس پیشنهاد ارائه شده توسط چاتئو و همکارانش در سال 1994، که چهار گروه متمایز را براساس تاخیر رشد ایجاد شده به وسیله نمکهای صفراوی تشخیص داده بودند، تحلیل شد. این چهار گروه عبارتند از: (جدول 2) A: شامل ایزولههای مقاوم () B: شامل ایزولههایی با تحمل بالا ( ) :C شامل ایزولههای با تحمل ضعیف () D: شامل ایزولههای حساس ()
جدول 2- دستهبندی باکتریهای ایزوله شده بر اساس مقاومت به نمکهای صفراوی (Bile oxgall)
4- شناسایی فتوتیپی باکتریهای انتخاب شده: شناسایی مقدماتی ایزولهها در سطح گونه براساس الگوی تخمیر کربوهیدراتها و رشد در دماهای 15 و 45 درجه سانتیگراد در محیط کشت MRS مایع، رشد در غلظت بالای نمک (5/6 درصد) و تولید گاز از تخمیر قند گلوکز تعیین شد. قندهای مورد استفاده در این تحقیق شامل: سوکروز، سوربیتول، لاکتوز، گالاکتوز، ترهالوز، فروکتوز، آرابینوز، رامنوز، سالیسین، گلوکز، اینوزیتول، مالتوز، مانوز، مانیتول، گزیلوز، رافینوز و سلوبیوز بودند. با تحلیل این نتایج، 26 ایزوله انتروکوکسی در 4 گروه مختلف شامل ایزولههای (A3, B1, B2, A4, A5, B5) در درون گونه انتروکوکوس فکالیس ( E. faecalis) ایزولههای (A1, A2, B4) در گونه انتروکوکوس آویوم (E.avium) ایزولههای (, C5, D1, D6, C6, D2, D4,D5, D7, E1, E2, E3,B7, E4, E6, E7) در گونه انتروکوکوس فاسیوم (E.faecium) ایزولههای (A6, B6) در گونه انتروکوکوس دورانس (E. durans) قرار گرفتند. بعد از شناسایی مقدماتی، نتایج با استفاده از نرم افزار آماری NTsyspc و روش Jacard تحلیل شد که در نمودار 2 آورده شده است.
نمودار 2- دندوگرام مربوط به تحلیل آماری، (بااستفاده ازنرم افزارآماری NTsys pc و روش Jacard) نتایج حاصل از تستهای بیوشیمیایی انجام شده برای 26 ایزوله انتروکوکسی جداسازی شده در مطالعه
5- ارزیابی فعالیت آنتاگونیستی انتروکوکسیهای ایزوله شده متفاوت از نظر بیوشیمیایی ایزولههای متفاوت از نظر بیوشیمیایی، برای بررسی فعالیت ضد میکروبی مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج مربوط به اثر بازدارندگی ایزولههای مختلف انتروکوکسی با اندازهگیری قطر هالههای عدم رشد در جدول 3 آورده شده است. تقریباً همه ایزولهها در حالت طبیعی (مایع رویی خنثی نشده) یک اثر بازدارندگی روی همه پاتوژنها داشتند که احتمالاً این اثر مربوط به تولید اسید لاکتیک و یا به دلیل وجود پراکسید هیدروژن
جدول 3- اندازه قطر هالههای عدم رشد (برحسب میلیمتر) مربوط به فعالیت آنتاگونیستی برخی از ایزولهها
6- بررسی حساسیت به آنتی بیوتیکهای مختلف نتایج نشان دادند که تمامی سویهها به ونکومایسین و کلرامفنیکل حساس بودند. همچنین همه آنها به سولفامتوکسازول مقاوم بودند. 4 سویه (E1, E6, A2, A5) به تتراسایکلین حساس و یک سویه متعلق به انتروکوکسی فاشیوم (B7) و یک سویه متعلق به انتروکوکسی فکالیس (A5) به تتراسایکلین مقاوم بود. همچنین تمامی سویهها به آنتی بیوتیکهای اریترومایسین و آمپیسیلین مقاومت (متوسط) نسبی نشان دادند. بحث و نتیجهگیری رفتارهای فیزیولوژیکی برای حفظ بقاء باکتریهای موجود در دستگاه گوارش، شامل مقاومت به شرایط اسیدی معده و کیسه صفرا یک نقش اساسی در مکانیسم دفاعی اختصاصی و غیر اختصاصی روده بازی میکند و بزرگی اثر بازدارندگی آن به وسیله غلظت نمکهای صفراوی تعیین میشود (10). باور بر این است که در دستگاه گوارشی انسان میانگین غلظت نمکهای صفراوی 3/0 درصد وزنی/ حجمی است و برای غربال سویههای مقاوم به صفرا، بحرانی و کافی تلقی میشود (10). این غلظت در این مطالعه برای ارزیابی قابلیت رشد 26 سویه انتخاب شده در حضور نمکهای صفراوی انتخاب گردید. به غیر از ایزوله A6-E1-D6 که تاخیر رشدی یک ساعته داشت، بقیه سویه ها با سطوح مختلفی از مقاومت قادر به رشد در محیط کشت دارای 3/0 درصد نمکهای صفراوی بودند. در مطالعهای که در سال 1994 توسط چاتئو، دسچامس، و هادج ساسسی انجام شد، تاثیر نمکهای صفراوی بر روی رشد 38 سویه لاکتیک اسید باکتری استفاده شده به عنوان پروبیوتیک مورد آزمایش قرار گرفت. نیمی از سویههای مورد آزمایش به آرامی تحت تاثیر نمکهای صفراوی 3/0 درصد قرار گرفتند و تاخیر رشد زیر یک ساعت را تا رسیدن به یک جذب نوری 3/0 در طول موج 600 نانومتر در محیط کشت MRS مایع در مقایسه با کشت کنترل بدون نمک های صفراوی به نمایش گذاشتند (3). شناسایی ایزولههای مذکور براساس روش فنوتیپی انجام گردید و در بعضی موارد الگوی بیوشیمیایی و فیزیولوژی مبهمی برای بعضی ایزوله ها حاصل شد که نیاز به شناسایی مولکولی را نشان میدهد. همه ایزولهها از 5 نوع محصول لبنی متفاوت شامل پنیرسنتی، ماست و کشک شهرستان های مشگین شهر و مغان (اردبیل) جداسازی گردید. علیرغم وجود بر اساس یافتههای این بررسی نتیجهگیری میشود که محصولات لبنی مختلف مناطق مذکور، منابع با ارزشی جهت جداسازی باکتریهای پروبیوتیک هستند. ایزولههای جداسازی شده از نمونهی پنیر سنتی و کشک مقاومت بهتری نسبت به شرایط اسیدی و نمک صفراوی نشان دادند و اثر آنتاگونیستی خیلی خوبی بر روی باکتریهای پاتوژن تست شده داشتند که احتمالاًً مربوط به تولید باکتریوسین میباشد ولی بررسیهای بیشتر در این زمینه مورد نیاز است. روش استفاده شده در این تحقیق، به منظور جداسازی باکتریهای مقاوم به اسید (استفاده از محیط معدنی PBS با pH برابر 3) با توجه به بار میکروبی بالا در محصولات لبنی سنتی، میتواند روش مناسبی برای جداسازی و شناسایی باکتریهای با پتانسیل پروبیوتیکی باشد و نیاز برای جداسازی مقدماتی و زمان بر جمعیت باکتریایی اولیه را برطرف میسازد.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,666 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,133 |