تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,522 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,330 |
شناسایی عوامل باکتریایی جدا شده از آبسههای کبدی گاو در گاوهای کشتاری کشتارگاه ارومیه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 5، 4 (20) زمستان، اسفند 1390، صفحه 1405-1410 اصل مقاله (2.02 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عبداله عراقی سوره* 1؛ عبداله حبیب ساوچبلاغی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، ارومیه، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه، دانشکده دامپزشکی، دانش آموخته دامپزشکی، ارومیه، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هدف از تحقیق حاضر تعیین میزان فراوانی آبسههای کبدی و علل باکتریایی ایجادکننده آن در گاوهای کشتار شده در کشتارگاه ارومیه میباشد. در بازرسی پس از کشتار 2179 لاشه گاو، در 36 مورد (65/1%) آبسه کبدی مشاهده گردید. از تمامی آبسهها کشت هوازی و بیهوازی به عمل آمد و جدایهها به شرح زیر شناسایی گردید: آرکانوباکتریوم پیوژنز، فوزوباکتریوم نکروفوروم، اشریشیا کلی، استافیلوکوک، پزودوموناس ایروژنوزا، استرپتوکوک و کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که آرکانوباکتریوم پیوژنز با فراوانی33/58%، مهمترین جدایه و فوزوباکتریوم نکروفوروم با فراوانی77/52 %، دومین جدایه مهم آبسههای کبدی گاوهای شهرستان ارومیه میباشند. کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس با فراوانی 55/5%، برای اولین بار در این تحقیق از آبسههای کبدی گاوها گزارش میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس؛ آبسه کبدی؛ گاو | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
آبسههای کبدی در نشخوارکنندگان به ویژه در گاوهای پرواری بیشتر از دیگر گونههای حیوانی وقوع مییابد (11 و 16). باکتریها از مسیر های مختلف مانند سیاهرگ باب، سیاهرگهای نافی، سرخرگ کبدی، مجاری صفراوی، مهاجرت انگلی و گسترش مستقیم از بافتهای ملتهب مجاور وارد کبد میگردند (16). در گاوها باکتریها عمدتاً از مسیر سیاهرگ باب و معمولاً به دنبال جراحات دیواره شکمبه ناشی از اسیدوز لاکتیک وارد کبد میگردند (12 و 18). عوامل باکتریایی متنوعی از آبسههای کبدی در گاو جدا شده است، اما در این بین فوزوباکتریوم نکروفوروم و آرکانوباکتریوم پیوژنز معمولترین جدایهها از آبسههای کبدی گاوها میباشند (3، 4، 6، 12، 13 و 21). باکتریهای دیگر نظیر استافیلوکوکوس، استرپتوکوکوس، باکتریوئیدس و اعضای خانواده انتروباکتریاسه اغلب همراه با فوزوباکتریوم نکروفوروم و یا بهطور خالص، با فراوانی کمتر از کشت آبسههای کبدی گاوها جدا شدهاند (6، 7 و 11). مواد و روشها با مراجعه مرتب به کشتارگاه ارومیه از اوایل آبان 1388 تا اواخر خرداد 1389، تعداد 2179 لاشه گاو، 1291 نر (2/59%) و 888 ماده (8/40%)، از لحاظ ابتلا به آبسههای کبدی مورد بررسی قرار گرفت. پس از باز شدن لاشه و خروج امعا و احشا از محوطه بطنی، کبدها مورد مشاهده و بررسی دقیق قرار جهت تجزیه و تحلیل دادهها و بررسی ارتباط مابین وجود آبسه با جنس، لوب و سطوح مختلف کبد از نرم افزار SPSS ویرایش 15 و آزمون آماری مربع کای استفاده گردید. یافتهها در این تحقیق 2179 لاشه گاو، 1291 نر (2/59%) و 888 ماده (8/40%)، در کشتارگاه ارومیه از لحاظ میزان فراوانی از 36 مورد آبسه کبدی یافت شده، 17 مورد (91/1%) در گاوهای ماده و 19 مورد (47/1%) در گاوهای نر مشاهده گردید. آزمون مربع کای ارتباط معنیداری بین بروز آبسه و جنس گاوها نشان نداد (05/0p>). در 15 مورد (7/41%) آبسهها در سطح دیافراگمی، در 12 مورد (3/33%) در سطح احشایی و در 9 مورد (25%) در هر دو سطح قرار داشتند. در آزمون مربع کای اختلاف حضور آبسهها در سطوح مختلف کبد معنیدار نبود (05/0p<). آبسهها در 3 مورد در لوب راست کبد (3/8%)، در 4 مورد در لوب چپ (1/11%)، در یک مورد در لوب چهار گوش (8/2%) و در 28 مورد بهصورت منتشر (8/77% ) در هر سه لوب کبد (راست، چپ و چهار گوش) قرار داشتند. از کشت باکتریایی 36 آبسه کبدی، 7 جنس مختلف از باکتریها جدا گردید (جدول 1). از تعداد 5 آبسه فقط یک عامل و از 31 آبسه بیش از یک عامل جدا گردید. در بررسی حاضر باکتریهای فوزوباکتریوم نکروفوروم همراه با آرکانوباکتریوم پیوژنز از 10 آبسه (77/27%)، آرکانوباکتریوم پیوژنز به همراه اشریشیا کلی از 8 آبسه (22/22%)، فوزوباکتریوم نکروفوروم به همراه استافیلوکوکوس از 6 آبسه (66/16%)، فوزوباکتریوم نکروفوروم به همراه پزودوموناس و اشریشیا کلی از 3 آبسه (33/8%)، آرکانوباکتریوم پیوژنز به طور خالص از 3 آبسه (33/8%)، کورینهباکتریوم پزودوتوبرکلوزیس به طور خالص از 2 آبسه (55/5%)، پزودوموناس به همراه اشریشیا کلی از 2 آبسه (55/5%) و استرپتوکوکوس به همراه استافیلوکوس از 2 آبسه (55/5%) جدا گردید. جدول 1- نتایج حاصل از کشت هوازی و بیهوازی 36 آبسه کبدی در گاوهای شهرستان ارومیه
بحث و نتیجهگیری مطالعه حاضر اولین گزارش از حضور باکتری کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس در آبسههای کبدی گاو میباشد. کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس در این تحقیق، بهطور خالص از 2 آبسه کبدی (5/5%) گاوهای کشتار شده جدا گردید. این عامل واجد دو بیوتیپ گوسفندی- بزی و بیوتیپ اسبی- گاوی است (16). کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس بیوتیپ گوسفندی-بزی، عامل بیماری لنفادنیت کازئوز در نشخوارکنندگان کوچک میباشد که عمدتاً با آبسهای کردن عقدههای لنفاوی سطحی بیماریزایی خود را اعمال میکند ولی در مواقع عمومی شدن بیماری، میتوان آبسهها را در اندامهای احشایی چون ریه، طحال، کلیه و بهخصوص کبد مشاهده کرد (16)، بطوریکه در بزها کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس مهمترین عامل سبب شناختی آبسههای کبدیمحسوب میگردد (20). در مطالعات انجام یافته بر روی نشخوارکنندگان کوچک در شهرستان ارومیه باکتری مذکور از 50 درصد آبسههای کبدی بزها به عنوان اولین جدایه و از 6/39 درصد آبسه کبدی گوسفندان به عنوان دومین جدایه مهم گزارش شده است (1 و 5). اما در گاوها بر خلاف بزها و گوسفندان تا قبل از تحقیق حاضر، گزارشی از حضور کورینه باکتریوم پزودوتوبرکلوزیس در آبسههای کبدی وجود ندارد. در گاوها این باکتری عمدتاً مسبب لنفانژیت، آبسههای زیر جلدی، درماتیت قرحهای، ورم پستان و سقط بوده (19 و 22) و درگیریهای احشایی آن به ندرت و صرفاً بهصورت لنفادنیت چرکی دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی اتفاق میافتد (17). با توجه به فراوانی جمعیت گوسفندان و بزها در استان آذربایجان غربی و مجاورت آنها با جمعیت گاوی در اکثر نواحی، انتقال این عامل عفونی به گاوها و بیماریزایی آن به صورت ایجاد آبسههای کبدی دور از انتظار نخواهد بود. در اکثر مطالعات انجام یافته بر روی آبسههای کبدی گاوها، عامل غالب سبب شناختی آبسههای کبدی در 81 تا 100 درصد موارد فوزوباکتریوم نکروفوروم و دومین عامل مهم سبب شناختی در 2 تا 50 درصد موارد آرکانوباکتریوم پیوژنز گزارش شده است (4، 6، 12، 14، 16 و 21). اما در تحقیق حاضر آرکانوباکتریوم پیوژنز به عنوان اولین باکتری و فوزوباکتریوم نکروفوروم به عنوان دومین باکتری به ترتیب از 3/58 درصد و 8/52 درصد آبسههای کبدی گاوهای شهرستان ارومیه جدا گردیدند. البته در مطالعات چندی آرکانوباکتریوم پیوژنز به عنوان ارگانیسم غالب آبسههای کبدی گاوها معرفی شده است (3، 8 و 12). در مطالعه انجام شده بر روی آبسههای کبدی گاوهای شهرستان اهواز،ارگانیسم مذکور با فراوانی 76 درصد، بیشترین جدایه گزارش گردید (3). آرکانوباکتریوم پیوژنز همواره در بیماریهای مختلف بالینی حیوانات و انسان، از جمله آبسههای کبدی گاوها با فوزوباکتریوم نکروفوروم همراه است (12 و 21)، این وضعیت میتواند حاکی از امکان وجود یک سینرژی پاتوژنیک ما بین این دو باکتری باشد (21). در تحقیق حاضر نیز دو باکتری فوق به طور مخلوط در 8/27 درصد اشریشیا کلی بهعنوان سومین جدایهاز 1/36 درصد آبسهها در تحقیق حاضر باکتریهای استافیلوکوکوس، پزودوموناس و استرپتوکوکوسبه ترتیب از 2/22 درصد، 9/13 درصد و 55/5 درصد آبسههای کبدی و صرفاً بهصورت مخلوط با دیگر باکتریها جدا گردیدند. در مطالعات انجام یافته باکتریهای مذکور با فراوانی کم از آبسههای کبدی گاوها گزارش شده است (6، 8 و 12)، اما در هیچ یک از دو تحقیق انجام گرفته بر روی گاوهای ایران باکتری مذکور از آبسههای کبدی گزارش نگردید (3 و 4). باکتریهای مذکور با فراوانی بسیار کم از آبسههای کبدی گاومیشها، گوسفندان و بزهای شهرستان ارومیه گزارش شده است (1، 2 و 5). با توجه به فراوانی کم و عدم جداسازی ارگانیسمهای مذکور بهطور خالص از آبسههای کبدی، نمیتوان در بیماریزایی آبسههای کبدی نشخوارکنندگان جایگاه ویژهای برای آنها در نظر داشت. در خصوص فراوانی آبسههای کبدی در گاوها، میزان شیوع از کمینه 9/1 درصد در تلیسهها تا بیشینه 95 درصد در گاوهای پرواری متغییر میباشد (7، 12 و 14). در مطالعات انجام شده در ایران میزان شیوع آبسههای کبدی در گاوهای شهرستان شهر کرد 6/6 درصد و در شهرستان اهواز 95/5 درصد گزارش شده است (3 و 4). در بررسی حاضر، میزان شیوع آبسههای کبدی 56/1 درصد تعیین گردید. آنچه از مقایسه ارقام موجود مشخص می شود، فراوانی کمتر آبسههای کبدی در گاوهای کشتار شده در ایران و بخصوص در گاوهای شهرستان ارومیه میباشد. با توجه به این مهم که بیماری مذکور در گاوها به دنبال التهاب جدار شکمبه ناشی از مصرف مواد نشاستهای و اسیدوز شکمبه ایجاد میشود (7، 9، 12، 18 و 21)، میتوان علت اختلاف موجود را در تفاوتهای تغذیهای جستجو کرد. با توجه به فقدان گاوداریهای صنعتی به معنی واقعی اعم از شیری و به خصوص پرواربندی در منطقه ارومیه، استفاده از جیرههای پر انرژی جهت دستیابی به حداکثر ظرفیت تولیدی گاوهای نگهداری شده مرسوم نمیباشد، از این رو امکان وقوع جراحات جدار شکمبه ناشی از اسیدوز لاکتیک و به طبع آن وقوع آبسههای کبدی به مقدار بسیار زیادی کاهش مییابد. با توجه به فراوانی بسیار کم وقوع آبسههای کبدی در گاوهای تحت مطالعه، وضعیت مذکور نمیتواند عامل مهم در ایجاد ضررهای اقتصادی ناشی از کبدهای حذفی برای صنعت گاوداری منطقه باشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
12. Nagaraja, T.G. and Lechtenberg, K.F. 2007. Liver abscesses in feedlot cattle, Vet. Clin. North Am. Food Anim. Pract. 23:351-369.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,919 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,106 |