تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,329 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,945 |
تأثیر عصاره اتانولی زعفران بر هیستوپاتولوژی و شاخصهای آسیب بافت کبد در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 5، 3 (19) پاییز، آذر 1390، صفحه 1305-1313 اصل مقاله (15.75 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد رهبانی نوبر* 1؛ داریوش مهاجری2؛ علی رضایی3؛ عادل رضائی مقدم4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، گروه زیست شناسی، اهر، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، ، دانشکده دامپزشکی، گروه پاتوبیولوژی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، باشگاه پژوهشگران جوان، اردبیل، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
در این مطالعه اثر محافظتی عصاره اتانولی زعفران بر تغییراتبیوشیمیاییوپاتولوژی بافتکبد در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. موشهای صحرایی نر به تعداد 40 سر به طور تصادفی به 4 گروه 10 تایی شامل گروههای: 1- شاهد سالم، 2-سالم تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران، 3- دیابتی و 4- دیابتی تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران تقسیم شدند. برای دیابتی کردن موشها، استرپتوزوتوسین با تک دز mg/kg 65 بهصورت داخل صفاقی تزریق شد. از زمان شروع آزمایش، به گروههای تیمار با عصاره، عصاره به میزان mg/kg40 به مدت 8 هفته به طور روزانه و به روش داخل صفاقی، به شکل محلول در سالین نرمال (/kgml 10) تزریق شد. به گروههای شاهد نیز، نرمال سالین با روش مشابه تجویز گردید. بعد از 8 هفته، شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد و هیستوپاتولوژی آن مورد بررسی قرار گرفت. موشهای صحرایی دیابتی افزایش معنیدار شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (05/0p<)، در حالی که در گروه دیابتی تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران، این شاخصها در مقایسه با گروه دیابتی بهطور معنی داری کاهش نشان داد (05/0p<). نتایج آسیبشناسی بافت کبد با یافتههای بیوشیمیایی همراستا بود. نتایجاینمطالعهنشانداد عصاره زعفران دارایاثراتمحافظتیاز بافت کبد در دیابت ناشی از استرپتوزوتوسین میباشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دیابت؛ کبد؛ زعفران؛ بیومارکرهای آسیب کبد؛ هیستوپاتولوژی؛ موش صحرایی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
دیابت ملیتوس یک بیماری متابولیکی جدی و شایع در سراسر جهان است پیش بینی میشود وقوع آن در سال 2025 تا 4/5% افزایش یابد (23). این بیماری یک اختلال متابولیکی است که با هیپرگلیسمی مزمن شناخته شده و در ارتباط با متابولیسم کروهیدرات، پروتئین و چربی میباشد (35). هیپرگلیسمی مزمن ناشی از نقص نسبی یا کامل انسولین، شاخص اصلی دیابت ملیتوس، میباشد. دیابت ملیتوس باعث بروز عوارضی در کلیه، چشم، اعصاب محیطی و فشار خون میباشد (20 و 40). بیماری دیابت به عنوان یکی از عوامل اصلی شیوع اختلالات کبدی نیز محسوب میشود. بسیاری از تحقیقات ارتباط اختلالات کبدی با مرگ و میر در دیابت تیپ 2 را نشان میدهند (9). کبد یک عضو حیاتی در بدن است که در متابولیسم کربوهیدارت، پروتئین و چربی، حفظ هومئوستاز بدن، دفع مواد سمی، حذف بیلی روبین و اسیدهای صفراوی نقش مهمی را ایفا میکند. حفظ ثبات سطح گلوکز خون توسط برداشت و ذخیرهسازی گلوکز به صورت گلیکوژن، گلیکوژنزیس، گلیکوژنولیز، گلوکونئوژنز از وظایف کبد به شمار می رود (47 و 53) و نیز در مطالعات دیگری نشان داده شده است که کبد در حفظ سطوح پلاسمای گلوکز بسیار تأثیر گذار میباشد (36). هیپرگلیسمی باعث از بین رفتن تعادل واکنشهای اکسیداسیونی در داخل سلولها مخصوصاً در کبد میشود (15). در شرایط فیزیولوژیک بین فرایندهای اکسیداسیون و احیاء تعادل برقرار میباشد اما زمانی که مقدار رادیکالهای آزاد تولیدی بیشتر از توانایی مقابله سیستم آنتیاکسیدانی بدن باشد، وضعیتی به نام استرس اکسیداتیو رخ میدهد (44). تولید گونههای فعال اکسیژن (Reactive Oxygen Species: ROS)، عامل بسیاری از بیماریها از جمله هایپوکسی، آترواسکلروزیس، هایپرکلسترولمی، ایسکمی و نارسایی قلبی میباشد (46 و 52). در بیماران دیابتی افزایش استرس اکسیداتیو باعث آسیب به سیستم دفاع آنتیاکسیدانی شده که این مقدمهای برای بروز عوارض ناشی از دیابت در طب سنتی از گیاهان گوناگونی در درمان بسیاری از بهنظر میرسد که درمان بهوسیله گیاهان دارویی تأثیر مثبت و مفیدی در درمان هایپرگلیسمی و نیز آسیب کبد دارد. به دلیل خواص گیاهان دارویی از جمله عوارض جانبی کم در کاربردهای تجربی، قیمت مناسب و قابل دسترسی بود نشان، توجه بسیاری از محققان را برای مطالعات بیشتر به خود معطوف کرده است (17). امروزه مشتقات گیاهان داروئی استخراج شده به طور چشمگیری برای درمان بسیاری از موارد پزشکی مورد استفاده قرار گرفته میشود. اهمیت بیشتر این مواد به دلیل تأثیرات محافظتی آنها بهعنوان آنتی اکسیدانهای طبیعی میباشد (14). زعفران (Dried stigmas of Crocus sativus ) جزء یکی از گرانبهاترین ادویهجات محسوب میشود. این گیاه متعلق به خانواده زنبق است که به طور گستردهای علاوه بر ایران در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه از اسپانیا، فرانسه و یونان تا چین و هند کاشته میشود. تولید سالیانه زعفران در جهان حدوداً 250 تن میباشد که بیش از80 درصد آن در ایران برداشت میشود (18). مواد مؤثر اصلی زعفران کروسین، کروستین و سافرانال میباشند (25). این گیاه در طب سنتی به عنوان تسهیل کننده هضم غذا، اشتهاآور، آرام بخش، معرق، خلط آور و درمانکننده اختلالات کبد و کیسه صفرا، اسپاسم، کرامپ، التهاب مخاط بینی، آسم، برونشیت، تب، استفراغ، سرماخوردگی، اختلالات قلبی-عروقی و سرطان به کار رفته است (4 و 50). همچنین گزارش شده است که زعفران دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد سرطان میباشد (2 و 3). عصاره زعفران اثر محافظتی بر آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو بر هپاتوسیت اولیه را دارد. همچنین، باعث مهار آفلاتوکسین B1در آسیب کبد شده و تأثیر مثبتی نیز بر آسیب مثانه ناشی از سیکلوفسفامید دارد (16). در تحقیق دیگری توسط Assimopoulou و همکارانش در سال 2005 اثرات آنتی اکسیدانی و پاکسازی رادیکالهای آزاد توسط این گیاه را نشان دادند (6). در دو تحقیق جداگانه دیگر توسط مهاجری و همکاران در سال 2008 و 2009 خاصیت آنتی دیابتی و آنتی هیپرگلیسمی زعفران گزارش شده است (31 و 32). این مطالعه به منظور بررسی اثرات محافظت کنندگی عصاره اتانولی زعفران بر آسیب کبد ناشی از دیابت تجربی توسط استرپتوزوتوسین در موشهای صحرایی طراحی شده است. مواد و روشها مواد شیمیایی: استرپتوزوتوسین از شرکت Sigma (St. Louis, MO, USA) و بقیه مواد شیمیایی مورد استفاده از انستیتو Nanjing (Nanjing Jiancheng Bioengineering Institute, Nanjing, China) خریداری شدند. تهیه عصاره زعفران: زعفران مورد استفاده در این بررسی از شرکت نوین زعفران (مشهد، ایران) تهیه گردید. برای تهیه عصاره، ابتدا زعفران به صورت پودر تهیه و سپس به کمک حلال اتانولی (10 گرم پودر در 500 میلی لیتر اتانول 80 درجه) اقدام به عصارهگیری توسط روش ماسراسیون (Maceration) شد. عمل عصارهگیری سه بار تکرار گردید و عصارههای حاصله توسط دستگاه روتاری اواپوراتور تحت خلأ کاملاًَ خشک گردید. عصاره خشک شده تا زمان استفاده در یخچال و تحت شراط انجماد نگهداری شد. القاء دیابت: دیابت با تزریق داخل وریدی استرپتوزوتوسین (mg/kg.bw. 65) به ورید دم القا شد. STZ در 1/0 مول بافر سیترات سدیم سرد و در 5/4=pH حل شد. بعد از 18 ساعت حیوانات ناشتا با سطح گلوکز خون در محدوده mg/dl 250-120 دیابتی در نظر گرفته شد (11). قند خون ناشتا توسط دستگاه گلوکومتر (Accuchek sensor- Roche Diagnosis, Germany) مورد سنجش قرار گرفت. طرح آزمایش: موشهای صحرایی نر نژاد ویستار به تعداد40 سر با وزن حدود 200-180 گرم تهیه و به طورتصادفی به 4 گروه10تایی شامل گروههای: 1- شاهد سالم، 2- سالم تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران (mg/kg40)، 3- دیابتی و 4- دیابتی تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران (mg/kg40) تقسیم شدند. از زمان شروع آزمایش به گروههای تیمار با عصاره، عصاره به میزان mg/kg40 به مدت 8 هفته به طور روزانه و به روش داخل صفاقی، به شکل محلول در سالین نرمال (/kg ml 10) تزریق شد. به گروه های شاهد نیز، نرمال سالین با روش مشابه تجویز گردید. در طول آزمایش موشها دسترسی کامل به آب و غذای استاندارد را داشتند. در این مطالعه کلیه ملاحظات اخلاقی روی حیوانات آزمایشگاهی مورد تائید کمیته نظارت بر حقوق حیوانات آزمایشگاهی مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز بود. بعد از پایان 8 هفته، موشها با اتر بیهوش و نمونهگیری انجام شد. نمونه خون از سینوس پشت کره چشم (Retro-orbital plexus) جمعآوری و به مدت 15 دقیقه در دمای 30 درجه سانتیگراد با سرعت 2500 دور در دقیقه سانتریفوژ و سپس سرم آنها جداسازی شد. بیومارکرهای سرمی عملکرد کبد از جمله سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز (AP)، آلبومین و بیلی روبین تام (24، 27، 28 و 38) با استفاده از کیتهای فراهم شده اندازهگیری شدند. برای انجام مطالعات آسیبشناسی، قسمت کوچکی از بافت کبد نمونهگیری شد و در فرمالین بافری 10 درصد تثبیت و جهت رنگآمیزی معمول هماتوکسیلین-ائوزین، به طریقه مرسوم پاساژ داده شد. سپس نمونهها در پارافین قالبگیری شده و به ضخامت 5 میکرون برش داده شده و در نهایت تحلیل آماری: برای آنالیز دادهها از نرم افزار SPSS-13 استفاده شد. برای تعیین نرمال بودن توزیع پراکندگی دادهها از آزمون آماری کلموگروف–اسمیرنف (Kolmogrov-Smirnov) استفاده شد. دادههای بهدست آمده کمّی توسط آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه ANOVA و آزمون تعقیبی توکی (Tukey) مورد تحلیل قرار گرفت. 05/0p< به عنوان سطح معنیدار در نظر گرفته شد و مقادیر بهدست آمده به صورت میانگین±انحراف استاندارد (mean±SEM) گزارش شدند.
یافتهها جدول 1 سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (AP)، آلبومین و بیلی روبین تام را در چهار گروه نشان میدهد. مقادیر سرمی ALT، AST، AP و بیلی روبین تام در گروه دیابتی در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنیداری داشت (05/0p<). این پارامترها در گروه دیابتی تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران به طور معنیداری در مقایسه با گروه دیابتی کاهش یافته بود (05/0p<). سطح سرم آلبومین در گروه دیابتی به طور معنیداری در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافته بود و این پارامتر در گروه دیابتی تیمار با عصاره در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنیداری افزایش یافته بود (05/0p<). تیماره با عصاره در گروه سالم تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران هیچگونه تغییر معنیداری در پارامترهای یاد شده ایجاد نکرد. در آسیبشناسی بافتی کبد از گروه شاهد، بافت کبد کاملاً سالم و طبیعی بود (نگاره 1). در گروه سالم تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران نیز هیچگونه تغییر پاتولوژیکی خاصی در بافت کبد در اثر تیمار با عصاره ایجاد نشده بود (نگاره 2). در گروه موشهای دیابتی تغییر چربی کاملاً مشخصی در نواحی مرکز لوبولی (Centrilobular portions) ایجاد شده بود (نگاره 3). در بافت کبد گروه دیابتی تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران، تغییر پاتولوژیک قابل توجهی مشاهده نشد (نگاره 4).
جدول 1- مقایسه تأثیر عصاره الکلی کلاله زعفران بر شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد در موشهای صحرایی مورد مطالعه
*05/0p<، a: در مقایسه با گروه شاهد، b: در مقایسه با گروه دیابتی
نگاره 1- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه شاهد. ساختار بافت کبد کاملاً طبیعی میباشد (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
نگاره 2- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه سالم تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران. ساختار بافت کبد کاملاً سالم بوده و تغییر پاتولوژیک خاصی در آن ایجاد نشده است (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
نگاره 3- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه دیابتی. تغییر چربی هپاتوسیتها در نواحی مرکز لبولی کبد بهصورت تشکیل ماکرووزیکولهای انباشته از چربی مشاهده میشود (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
نگاره 4- نمای ریزبینی از بافت کبد یک موش صحرایی متعلق به گروه دیابتی تیمار با عصاره الکلی کلاله زعفران. تغییر پاتولوژیک قابل توجهی در هپاتوسیتها و ساختار بافت کبد مشاهده نمیشود (رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، بزرگنمایی ×100).
بحث و نتیجهگیری یافتههای بیوشیمیایی و هیستوپاتولوژی در این مطالعه به طور معمول سنجش شاخصهای عملکرد کبد (Liver function tests; LFTs) برای تشخیص بیماریها و ارزیابی تاثیرات داروهایی که احتمالا دارای اثرات سمی هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. معمولترین این شاخصها آمینوترنسفرازهای سرمی، آلکالین فسفاتاز، بیلی روبین و آلبومین هستند. بروز اختلال و یا آسیب در بافت کبد باعث آزاد شدن هر یک از معیارهای LFT به خون میشود (10، 30 و 34). افزایش در فعالیت پلاسمایی آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز، آلکالین فسفاتاز و اسید فسفاتاز به احتمال قوی به علت نقص در عملکرد کبد روی میدهد (12). احتمالاً عصاره زعفران با ممانعت از تراوش این آنزیمها از سلولهای داخلی با پایدار کردن غشای سلولی تاثیر خود را اعمال میکند (48). در مطالعات پاتولوژیکی، بروز تغییر چربی در هپاتوسیتهای کبد در موشهای دیابتی در قسمتهای مرکز لوبولی مشاهده شد که این نتایج با یافتههای Ramesh و همکارانش که Umbelliferone را به عنوان یک ماده محافظتی در دیابت القا شده با استرپتوزوتوسین معرفی کرده بود، همخوانی دارد (37). متعاقب تیمار با زعفران در موشهای صحرایی دیابتی، کبد یکی از مهمترین ارگانهایی است که سطوح گلوکز خونی را در حالت تعادل حفظ میکند. افزایش قند خون باعث عدم تعادل در واکنشهای اکسید-احیا در سلولهای کبدی میشود. لذا هایپرگلیسمی از طریق افزایش (Advanced glycation end products; AGEs) باعث تولید رادیکالهای آزاد و اختلال در SOD و CAT میشود (8، 21 و 22). بنابراین، آسیب کبد در دیابت از طروق مختلف ناشی میشود و تنها از طریق ممانعت از هایپرگلیسمی قابل کنترل نیست (26). گرچه در مراحل ابتدایی دیابت، آسیبها از طریق هایپرگلیسمی ایجاد میشوند اما با پیشرفت بیماری، بروز آسیب در مراحل بعدی دیگر به هایپرگلیسمی ارتباطی ندارد (26). بنابراین، برای رفع عوارض دیابت، کنترل سطوح گلوکز خونی بهتنهایی کافی نیست لذا داروی مناسب باید هم آنتی اکسیدان خوبی باشد هم توانایی کاهش گلوکز خون را داشته باشد (51). عصاره زعفران شامل بسیاری از ترکیبات نظیر کروسین،کارتنوئیدهای حلال در آب، کروستین، پیکروکروسین و سافرانال میباشد (33). اجزای تشکیلدهنده فعال زعفران، کروستین، کروسین و سافرانال هستند که به عنوان آنتی اکسیدان مناسبی محسوب میشوند (1 و 39). این کارتنوئیدها رادیکالهای آزاد را از بین میبرند. مخصوصاً آنیونهای سوپراکسید که احتمالاً بدین وسیله باعث حفاظت سلولها از استرس اکسیداتیو میشوند (7). همچنین کاهش ثابتی در مقدار اکسیداسیون لیپوپروتئین با تجویز زعفران به مقدار mg 50 به مدت 2 بار در روز بار مشاهده شده است (50). در این مطالعه ما مشاهده کردیم که عصاره اتانولی زعفران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,675 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,900 |