تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,004 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,549,717 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,667,487 |
بررسی رابطه غلظت ازت اوره شیر (MUN) با پارامترهای باروری در گاوداریهای شیری شهرستان تبریز | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 11، دوره 5، 2 (18) تابستان، شهریور 1390، صفحه 1233-1245 اصل مقاله (1.43 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
صمد مسافری* 1؛ سعید اتحاد2؛ حسین کوشاور3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات ریزفناوری دارویی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده بهداشت و تغذیه، گروه آمار حیاتی و اپیدمیولوژی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر سطوح متفاوت ازت اوره شیر (MUN) بر عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیری پرتولید در گلههای شیری منتخب در شهرستان تبریز بود. از مجموع 213 رأس گاو شیری آبستن 5 تا 5/7 ماهه انتخاب شده در این مطالعه 76 رأس معادل 7/35% گاوها دارای سطح MUN کمتر از mg/dl16 و 137 رأس معادل 3/64% گاوها دارای سطح MUN بالاتر از mg/dl 16 بودند. از مجموع 213 رأس گاو مورد بررسی در این مطالعه 124 رأس مبتلا به ورم پستان، عفونتهای رحمی، سختزایی، جفت ماندگی و لنگش بودند که از این تعداد دام بیمار در 81 رأس سطح MUN بالاتر از mg/dl 16 بود. بررسی تأثیر سطوح متفاوت MUN شیر بر بروز بیماریهای ثبت شده در این مطالعه نشان داد که تنها بروز سختزایی در زمان زایمان میتواند متأثر از سطوح متفاوت MUN شیر باشد (032/0=p) و تفاوت در غلظت MUN شیر تأثیر معنیداری بر بروز سایر بیماریها ندارد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سطوح متفاوت MUN در شیر تأثیر معنیداری بر پارامترهای تولیدمثلی اندازهگیری شده در این تحقیق شامل روزهای باز، فاصله زایمان تا اولین تلقیح، موفقیت در اولین تلقیح و تعداد تلقیح بازای باروری دارد (همه موارد 001/0>p). همچنین دادههای این مطالعه نشان دادند که اندازهگیری غلظت MUN شیر در گاوهای آبستن سنگین میتواند بهعنوان یک رهیافت مؤثر در گاوداریهای صنعتی به منظور بررسی میزان بهرهوری نیتروژن جیره غذایی و پیشبینی وضعیت تولیدمثلی این گاوها در دوره پس از زایمان مورد استفاده قرار گیرد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گاو شیری؛ ازت اوره خون (BUN)؛ ازت اوره شیر (MUN)؛ عملکرد تولیدمثلی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
میزان باروری در گاوهای شیری یکی از مهمترین پارامترهای مؤثر در سودآوری گلههای شیری میباشد. در بین عوامل مختلف تأثیرگذار بر عملکرد تولید مثلی گلههای شیری، استفاده از جیرههای غذایی متعادل یکی از اصلیترین فاکتورهای مؤثر در رسیدن به اهداف تولیدمثلی در گلههای شیری تجاری میباشد (12). در سالهای اخیر، بکارگیری در حال حاضر، اندازهگیری غلظت ازت اوره شیر (MUN) به عنوان یک رهیافت مدیریتی کارآمد جهت تعیین میزان تغییرات متابولیکی و آندوکرینی ایجاد شده به دنبال استفاده از جیرههای غذایی با درصد بالای پروتئین تام (CP) به دلیل نقش چنین جیرههایی در بروز عدم تعادل انرژی در دام، بهویژه در اوایل دوره شیرواری به عنوان یکی از اصلیترین جنبههای اثرات سوء چنین جیرههایی بر عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیری مطرح گشته است، بهطوری که MUN بهعنوان شاخصی جهت بررسی تعادل انرژی در گاوهای شیری شیروار در طول دوره شیردهی مطرح شده است (31). با توجه به تأثیر بالقوه تعادل انرژی/پروتئین جیره غذایی بر فعالیت تولیدمثلی گاوهای شیری در دوره پس از زایمان (8) و همچنین اهمیت تعادل انرژی در این مرحله بر سلامت گاوهای شیری و نقش بازدارنده آن در خصوص بروز بیماریهای تولیدی مرتبط با این مرحله مانند اورام پستان، لنگش و برخی اختلالات گوارشی (10 و 33)، بهنظر میرسد که تغییرات متابولیکی حاصل از تعادل منفی انرژی در گاوهای شیری در دوره پس از زایمان به عنوان یکی از عوامل مخاطرهآمیز بالقوه در بروز مشکلات تولیدمثلی در این گاوها باشد. بنابراین، با توجه به تأثیر پروتئین بالای جیره غذایی بر متابولیتهای خونی (9، 14 و 27) و نیز سطح هورمون پروژسترون (25) و با توجه به رابطه مستقیم غلظت MUN در شیر گاوها با سطح پروتئین جیره غذایی، با اندازهگیری MUN میتوان به یک شمای کلی از وضعیت متابولیکی و آندوکرینی گاوهای شیری در دوره پس از زایمان دست یافت. با توجه به اینکه تأمین جیرههای غذایی ایدهآل برای افزایش راندمان تولید مثل و تولید شیر، یک نکته کلیدی در افزایش بهرهوری اقتصادی گلههای شیری محسوب میگردد، از اینرو تأمین نسبتهای مناسبی از انرژی (10 و 33) و پروتئین (5) در جیره غذایی گاوهای شیری با توجه به نیازهای بدنی آنها تحت شرایط مختلف فیزیولوژیکی میتواند ضمن کاهش هزینههای تولید و نیز افزایش سطح کمی و کیفی تولید شیر، مانع از ورشکستگی سیستم دامپروری کشور در صورت ورود به بازارهای جهانی گردد. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه میانگین غلظت MUN در شیر گله با عملکرد تولیدمثلی در گاوداریهای شیری منتخب شهرستان تبریز بوده است. مواد و روشها این پروژه تحقیقاتی در 6 گله شیری منتخب در شهرستان تبریز انجام شد. در این مطالعه تأثیر سطوح متفاوت MUN شیر در گله های منتخب بر پارامترهای تولیدمثلی بررسی شد. از مجموع 553 رأس گاو شیری موجود در گاوداریهای منتخب، 409 رأس (96/73%) آبستن بودند که از این تعداد، 213 رأس (07/52% از گاوهای آبستن و 51/38% از مجموع کل گاوها) 5 تا 5/7 ماهه بودند و جهت انجام پروژه تحقیقاتی مورد نظر انتخاب گشتند. در هر گله، گاوهای موجود در آن از نظر سنی به دو گروه یک شکمزا و چند شکمزا تقسیمبندی شده و سپس همبستگی بین هر یک از صفات مزبور با سطح MUN در شیر تکتک گاوها تعیین و میانگین آن با میانگین به دست آمده از سایر گلهها مقایسه گردید. پارامترهای تولیدمثلی اندازهگیری شده در این مطالعه شامل روزهای باز (فاصله بین زایمان تا آبستنی مجدد) (days open)، تعداد تلقیح انجام یافته به ازای هر آبستنی (NSC)، فاصله زایمان تا اولین تلقیح (CS1) و درصد موفقیت در اولین تلقیح (FSCR) بودند. علاوه بر موارد ذکر شده، رابطه MUN شیر گاوها با وضعیت بهداشتی و سلامتی گاوها شامل بیماریهای تولید مثلی (جفت ماندگی، ورم پستان، سختزایی و عفونتهای رحمی) و نیز لنگش بهعنوان یک بیماری غیر تولیدمثلی تأثیرگذار بر سطح تولید گله بررسی شد. در طول دوره مطالعه در صورت حذف هر یک از گاوها بر اثر ابتلا به یکی از بیماریهای مزبور از گله، گاو مورد نظر از جمعیت آماری مورد مطالعه کنار گذاشته شد. نمونهگیری از شیر برای اندازهگیری MUN روزی دوبار در زمان شیردوشی صورت پذیرفت. اگرچه اندازهگیری MUN به روش FTIR بهدلیل سرعت بالای انجام آزمایش به طور معمول در مراکز کنترل کیفیت شیر آمریکا و کانادا انجام آنالیز آماری دادههای مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS 17 انجام شد. آنالیز توصیفی (میانگین + انحراف معیار) دادههای مربوط به ویژگیهای بالینی و دموگرافیکی گاوهای تحت بررسی در این مطالعه انجام شد. رابطه سطوح MUN شیر با پارامترهای تولیدمثلی به روش Pearson انجام شد. با استفاده از روش t-Test، تأثیر سطح MUN شیر بر پارامترهای تولیدمثلی از نظر آماری بررسی گشت. در کلیه موارد 05/0>p از نظر آماری معنیدار تلقی گشت. یافتهها از نظر سطح MUN دامها به دو دسته شامل سطح MUN کمتر از mg/dl16 (76 رأس معادل 7/35% گاوها، MUN mean = 15.38 mg/dl) و سطح MUN بالاتر از mg/dl 16 (137 رأس معادل 3/64% گاوها همچنین، از بین 213 رأس گاو تحت بررسی در این مطالعه، 63 رأس فقط یکبار زایمان داشتند که از این تعداد در 55 رأس سطح MUN پائینتر از mg/dl16 بود. تعداد دفعات تلقیح در دامهای طبقهبندی شده بر مبنای سطح MUN به این ترتیب بود که از مجموع 213 رأس گاو تحت بررسی، در 94 رأس اولین تلقیح منجر به آبستنی شده بودند که از این تعداد، 51 رأس (معادل25/54% این گاوها) سطح MUN پائین تر از mg/dl16 و 43 رأس (معادل 75/45% این گاوها) سطح MUN بالاتر از mg/dl16 داشتند (جدول 2). در گاوهای با بیش از یکبار تلقیح مصنوعی، در 94 رأس سطح MUN بالاتر از mg/dl16 و در 25 رأس سطح MUN پائینتر از mg/dl16 بود (جدول 2). همچنین از مجموعه 25رأس گاو مبتلا به ورم پستان 11 رأس سطح MUN کمتر از mg/dl 16 و 14 رأس دارای سطح MUN بیشتر از mg/dl 16 بودند که از این تعداد بهترتیب در 3 و 7 رأس اولین تلقیح منجر به آبستنی گشت (جدول 3). در ضمن از مجموع 25 رأس گاو مبتلا به ورم پستان در 10 رأس از آنها اولین تلقیح منجر به آبستنی شده بود که از این تعداد 6 رأس یک شکم زا بودند. از 15 رأس گاو مبتلا به ورم پستان چند شکم زا نیز در 4 رأس اولین تلقیح منجر به آبس تنی شده بود (جدول 3). از بین 213 رأس گاو تحت بررسی در این مطالعه، تنها در 8 رأس سختزایی در زمان زایمان ثبت گردید که از این تعداد تمامی گاوها چند شکم زا (6 رأس با بیش از یکبار تلقیح) بوده و همچنین همگی دارای سطح MUN بیشتر از mg/dl16 بودند (جدول 3). همچنین از مجموع 213 رأس گاو بررسی شده در این مطالعه، 23 رأس گاو مبتلا به لنگش بودند که از این تعداد در 12 رأس یکبار عمل تلقیح و در 11 رأس بیش از یکبار عمل تلقیح انجام شد. از مجموع 12 رأس گاو مبتلا به لنگش با یکبار تلقیح، 3 رأس بیش از یکبار زایمان و 1 رأس با سطح MUN بالاتر از mg/dl16 گزارش گردید. در مقابل، در 11 رأس گاو مبتلا به لنگش با بیش از یکبار عمل تلقیح، در 10 رأس بیش از یکبار زایمان و در 9 رأس سطح MUN بالاتر از mg/dl16 ثبت گردید (جدول 3). بررسی تأثیر سطح MUN بر بروز بیماریهای تولیدمثلی و غیر تولیدمثلی در این مطالعه نشان داد که تنها تفاوت در غلظت MUN در شیر بر بروز سخ زایی در زمان زایمان تأثیرگذار است (032/0=p) و سایر بیماریهای بررسی شده در این تحقیق متاثر از تفاوتهای غلظت MUN در شیر نبودند (نگاره 1). همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که دفعات گوسالهزایی در گاوها تأثیر مستقیم بر سطوح MUN در شیر دارد (001/0>p)، در مقابل، نتایج این بررسی نشان داد که در حالی که میزان بروز بیماریهای تولید مثلی در گاوهای با بیش از یکبار زایمان بیشتر از گاوهای با یکبار زایمان بود، ولی تأثیر دفعات زایمان بر میزان بروز این بیماریها از نظر آماری معنیدار نبود (05/0>p) (نمودار 1). علاوه بر این، نتایج این مطالعه نشان داد که سطح MUN در شیر گاوها و دفعات زایمان تأثیر معنیداری بر میزان موفقیت در اولین تلقیح (بروز آبستنی در اولین تلقیح) دارد (001/0>p). همچنین نتایج این مطالعه بهخوبی تأثیر سطح MUN در شیر و دفعات زایمان را بر میزان آبستنی به ازای هر بار تلقیح در گاوهای تحت مطالعه نشان داد (001/0>p). همچنین در این مطالعه مشخص گشت که بیماریهای ورم پستان (032/0=p) و عفونتهای رحمی (021/0=p برای موفقیت در اولین تلقیح و 038/0=p برای دفعات تلقیح به ازای آبستنی) بر رابطه سطح MUN شیر بر پارامترهای تولیدمثلی اندازهگیری شده در این مطالعه اثر مثبت دارند، در حالیکه جفت ماندگی و سختزایی بر تأثیر سطح MUN بر پارامترهای مذکور اثر معنیدار ندارند. نتایج مطالعه حاضر نشان دادند که پارامترهای تولیدمثلی شامل روزهای باز (DO) و فاصله بین زایمان تا اولین تلقیح (CS1) با سطح MUN شیر در سطح 001/0>p دارای همبستگی معنیدار میباشند (نگاره 2). علاوه بر این، نتایج این مطالعه مشخص ساخت که همبستگی بین سطح MUN شیر و ازت اوره سرم (BUN) نیز از نظر آماری معنیدار میباشد (01/0>p، نمودار 2). بحث و نتیجهگیری اندازهگیری غلظت ازت اوره خون (BUN) مناسبترین راه برای بررسی میزان متابولیسم ترکیبات نیتروژندار در نشخوارکنندگان میباشد. اندازهگیری BUN بهدلیل نیاز به خونگیری معمولاً همراه با ایجاد استرس در گاوها بوده و لذا کمتر مورد توجه دامداران میباشد. در سالهای اخیر نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پارامترهای تولیدمثلی نتایج مطالعات آزمایشگاهی در خصوص چگونگی تأثیر سطوح بالای اوره خون و یا شیر بر کاهش عملکرد تولیدمثلی در بررسی چگونگی تأثیر بیماریهای تولیدمثلی و غیر تولیدمثلی ثبت شده در این مطالعه بر رابطه بین MUN شیر و عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیری پرتولید نشان داد که بیماریهای ورم پستان (042/0>p)، عفونتهای رحمی (025/0>p) و لنگش (001/0=p) بر رابطه بین غلظت MUN شیر و موفقیت در اولین تلقیح و تعداد تلقیح مصنوعی بازای آبستنی اثر منفی دارند. نتایج حاضر مشابه با نتایج بهدست آمده از برخی مطالعات پیشین میباشد که نشان دادند سختزایی یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیری با سطوح متفاوت MUN شیر میباشد (26). بهنظر میرسد تأثیر بیماریهای تولیدمثلی و یا غیر تولیدمثلی بر میزان باروری گاوهای شیری پرتولید با سطوح MUN متفاوت ممکن است بهدلیل تغییرات متابولیکی ناشی از این بیماریها باشد. پیشنهادات دادههای حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که اندازهگیری غلظت MUN شیر در گاوهای آبستن میتواند بهعنوان یک رهیافت مؤثر و در عین حال کم هزینه برای پیش بینی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیری پرتولید در دامداریهای صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر در کشور آمریکا سطح MUN شیر در مراکز کنترل کیفیت شیر آن کشور بهعنوان یک رهیافت مؤثر و با درصد اطمینان بالا برای بررسی میزان
جدول1- تعداد و درصد دامهای مبتلا به بیماریهای تولیدمثلی وغیرتولید مثلی پس از زایمان در گلههای تحت مطالعه
جدول 2- تعداد دام های با سن گوسالهزایی، سطح MUN و دفعات تلقیح متفاوت در گلههای تحت مطالعه
جدول 3- تعداد و درصد دام های با دفعات تلقیح متفاوت در گروههای مختلف
1*: وقوع بیماری 0*: عدم وقوع ببماری
نمودار 1- تاثیر سطوح متفاوت MUN و دفعات گوسالهزایی بر بروز بیماریهای تولیدمثلی و غیرتولید مثلی A: تأثیر سطوح MUN در شیر بر بروز بیماریها؛ B: تاثیر دفعات زایمان بر بروز بیماریها a: عفونتهای رحمی؛ b: ورم پستان؛ c: جفت ماندگی؛ d: سختزایی؛ e: لنگش
نمودار 2- همبستگی بین سطح MUN شیر با پارامترهای اولیدمثلی (روزهای باز و فاصله زایمان تا آبستنی مجدد) و سطح BUN خون پارامترهای مامایی: روزهای باز (DO) و فاصله زایمان تا آبستنی مجدد (CS1)
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,215 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 764 |