تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,624 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,435,442 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,456,015 |
بررسی شیوع بیماری اسهال ویروسی گاوان به روش الایزای غیر مستقیم در گاوهای شیری هلشتاین منطقه تبریز | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 5، 1 (17) بهار، خرداد 1390، صفحه 1067-1073 اصل مقاله (2.2 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
افشین دواساز تبریزی* 1؛ پیمان زارع2؛ یوسف داودی3؛ صمد مسافری1؛ مهران علمداری4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه پاتوبیولوژی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سراب، گروه دامپزشکی، سراب، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4اداره کل دامپزشکی استان آذربایجان شرقی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بیماری اسهال ویروس گاو باعث تضعیف سیستم ایمنی دام میشود و حیوان را مستعد ابتلا به سایر بیماریها مینماید. نظر به اینکه عادیترین شکل این بیماری فرم مزمن آن است، در کشور ما بهصورت جدی مورد توجه قرار نمیگیرد. با توجه به اینکه در گلههای شیری خیلی از موارد ناباروری بدون مشخص شدن علت آن وجود دارد و هیچگونه واکسیناسیون و کنترل علیه بیماری اسهال ویروسی گاو در گاوداریهای صنعتی تبریز صورت نمیگیرد، ضرورت بررسی میزان شیوع این بیماری در سطح گاوداریهای شیری منطقه آشکار میشود. به منظور بررسی آلودگی با ویروس اسهال ویروسی گاو در منطقه تبریز، نمونه خون از ورید 508 رأس گاو شیری هلشتاین از گاوداریهای صنعتی تبریز اخذ گردید. سرمها تا زمان آزمایش در دمای منفی 20 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. نمونههای سرم با استفاده از روش الایزای غیر مستقیم و با کیت تجارتی جهت جستجوی آنتی بادی ویژه ویروس اسهال ویروسی گاو مورد آزمایش قرار گرفتند. از مجموع 508 رأس گاو تحت بررسی 95 مورد (7/18درصد) دارای آنتی بادی ضد اسهال ویروسی گاو بودند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سهال؛ گاو؛ الایزا | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
با این که اسهال ویروسی گاو مدتها است که بهعنوان یک بیماری مهم گاو شناخته شده است، اهمیت آن در کاهش باروری در سالهای اخیر بیشتر معلوم شده است. ویروس اسهال ویروسی گاو جزو خانواده پستی ویروسها میباشد. در حالت حاد بیماری کاهش ناگهانی تولید شیر، ضعف شدید، بیاشتهایی و تب بالا همراه با لکوپنی بهصورت یکجا ایجاد میشود. مدفوع آبکی و در حجم زیاد و گاهی حاوی خون بهخاطر طبیعت خاص بیماری اسهال ویروس گاو که باعث تضعیف سیستم ایمنی دام میشود و حیوان را مستعد ابتلا به سایر بیماریها مینماید، امروزه در خیلی از کشورها واکسیناسیون و کنترل این بیماری بهصورت گسترده انجام
مواد و روشها در این تحقیق از 508 رأس گاو شیری هلشتاین خونگیری به عمل آمد. گاوهای ماده تحت بررسی از دامداریهای صنعتی انتخاب شدند. نمونهگیری از 16 گاوداری شیری انجام شد. سن گاوها بین 2 تا 4 سال بود و از 508 مورد تحت بررسی، 294 مورد غیر آبستن و 214 مورد آبستن بودند. نمونهها پس از انعقاد با دور 2000 در دقیقه و به مدت 15 دقیقه سانتریفوژ شدند و سرمها به منظور پرهیز از ذوب و انجماد مکرر در حجمهای یک ونیم میلیلیتری در میکروتیوب ریخته و تا زمان آزمایش در برودت 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. آزمایش الایزا برای جستجوی پادتنهای سرمی ویژه BVD با استفاده از کیتهای BVD-antibody ساخت شرکت Svanovir کشور سوئد انجام گرفت. اساس آزمایش بر مبنای توصیه شرکت سازنده کیت بود. نتایج در مجموع سرم 508 رأس گاو شیری به روش الایزا مورد آزمایش قرار گرفت که فراوانی موارد مثبت و منفی به تفکیک گله در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1- فراوانی موارد مثبت و منفی از نظر اسهال ویروسی گاو در گاوهای شیری هلشتاین منطقه تبریز
همانطور که در جدول 1 ملاحظه میگردد از مجموع 508 رأس گاو شیری تحت آزمایش 95 رأس سرم مثبت و 413 رأس سرم منفی بودند. به عبارتی دیگر 7/18 درصد نمونهها مثبت و 3/71 درصد نمونهها منفی بود. نمودار 1 نیز نسبت گاوان سرم مثبت و منفی را نشان میدهد.
نمودار 1- درصد فراوانی موارد مثبت و منفی اسهال ویروسی گاوان در گاوهای شیری هلشتاین منطقه تبریز
بحث و نتیجهگیری روشهای آزمایشگاهی مختلفی که در مطالعات اپیدمیولوژیکی به منظور بررسی فراوانی آلودگی با BVDV صورت میگیرد بر پایه روشهای سرولوژی است که حضور پادتن ضدویروس را مشخص میکند که دلالت بر آلودگی قبلی با ویروس مینماید (16 و 18). بیماری در ایالات متحده، استرالیا، کانادا، آلمان، انگلستان، سوئد، ژاپن و آرژانتین شیوع دارد. در انگلستان حداقل 50 درصد گاوان از نظر سرمی نسبت به بیماری واکنش مثبت دارند. در استرالیا در مناطق گرم میزان آلودگی 91 درصد و در نواحی معتدل 54 درصد است. در کنیا 19 درصد گاوان و در آلمان 76 درصد گاوانی که مورد آزمایش قرار گرفتهاند در آزمایش سرمی آلوده تشخیص داده شدهاند (2، 9، 14، 17 و 19). تحقیقات در داخل کشور در استانهای تهران، خوزستان، آذربایجان غربی، چهار محال و بختیاری و خرأسان رضوی صورت پذیرفته است. کارگر موخر و همکاران در سال 1374 وجود و میزان شیوع بیماری را در گاوداریهای اطراف تهران گزارش نمودند. در این مطالعه در یک گاوداری که بیماری بررسیها در کشورهای دیگر نشان میدهد که شایعترین شکل آلودگی به BVDV شکل تحت بالینی است. میزان آلودگی در اسلوونی 18 درصد، ایتالیا 4/31 درصد، انگلستان 5/62 درصد، دانمارک 64 درصد، سوئد 5/45 درصد، آمریکا 6/86 درصد، سوئیس 6/58 درصد، مصر 2/49، نروژ 5/18 درصد گزارش شده است (10، 11، 12، 13، 14، 15، 19 و 22). همانطوری که ملاحظه میشود فراوانی آلودگی نه تنها بین کشورهای مختلف، بلکه حتی در داخل یک کشور بین مناطق مختلف و در یک منطقه نیز بین دامداریهای مختلف اختلاف دارند که این اختلاف را بیشتر به وضعیت جغرافیایی مناطق، مدیریت، تعداد دامهای موجود در گله و شرایط اکولوژیک نسبت میدهند (3، 7، 10 و 12). در تحقیق حاضر نیز این موضوع صادق است بهطوری که در گله شماره سه آلودگی بهصورت استثنا خیلی بالا میباشد (7/60%). از طرف دیگر گاوداریهای شیری منطقه کوچک (بهطور معمول زیر 300 رأس) هستند که درصد آلودگی را میتواند تحت تأثیر قرار دهد. در بررسیRufenacht و همکاران در سال 2001 در سوئیس نشان داده شده که 6/58 درصد دامداریها آلوده بودند و میزان آلودگی 31 درصد و تعداد گاوهای آلوده در هر دامداری یک تا 25 رأس بودند (19). در بررسی صورت گرفته در اسلوونی بر روی 7968 رأس گاو از 354 دامداری، میزان آلودگی سرمی 8/17 درصد گزارش گردید. در این کشور میزان آلودگی در شمال شرق 6/5 درصد و در جنوب غرب 3/30 درصد بوده است هر چند که تعداد گاوهای موجود در دامداریهای این مناطق مساوی و 30 تا 40 رأس در هر دامداری بودند ولی گاوهای منطقه جنوب غرب چرای تابستانی مشترک داشتند و در مراتع مشترک چرا میکردند و گاوهای منطقه شمال شرق در سیستم بسته نگهداری میشدند. بنابراین، امکان تماس گاوها با همدیگر در منطقه جنوب غرب بیشتر بوده در نتیجه امکان انتقال و جابهجایی ویروس بین این گاوها نیز بیشتر بوده است (10). همچنین در بررسی صورت گرفته در نروژ بر روی 1133 گاو از 187 دامداری، میزان آلودگی 5/18 درصد گزارش گردید که منطقه شمال حداقل آلودگی (5/6 درصد) و جنوب شرق حداکثر آلودگی (2/24 درصد) را به خود اختصاص دادند (13). از آنجایی که ویروس عمدتاً از طریق تماس نزدیک و انتقال مستقیم بین گاوها جابجا شده و انتقال مییابد پس برقراری تماس بین گاوها جهت انتقال ضروری میباشد و در صورت وجود بیماری در گله هر چه تعداد دامهای موجود در گله بیشتر باشد امکان تماس و در نتیجه امکان انتقال بیشتر خواهد بود (23). این مسئله تا آن حد حائز اهمیت است که مشاهده شده در بعضی از دامداریها حتی با وجود دامهای PI آلودگی سرمی کم و 15 درصد بوده است و علت آن را به عدم تماس کافی دامهای PI با بقیه گاوهای موجود در دامداری نسبت میدهند (15). بسته به زمان ورود ویروس به یک دامداری، میزان آلودگی نیز متفاوت خواهد بود. اگر دامداری اخیراً آلوده شده باشد احتمال بالا بودن آلودگی وجود دارد. در بررسی Ferrari و همکاران در سال 1999 بر روی 6992 رأس گاو از 147 دامداری، میزان آلودگی 4/31 درصد گزارش گردید. 63 دامداری (9/42 درصد) فاقد آلودگی و 84 دامداری (1/56 درصد) آلوده بودند. میزان آلودگی بین 13 دامداری 99-76 درصد متغیر بود که اختلاف معنیداری با بقیه دامداریها داشتندو علت را این گونه توجیه نمودند که در این دامداریها آلودگی اخیراً اتفاق افتاده است (10). میزان آلودگی در بین سالهای مختلف ممکن است متفاوت باشد (22). از جمله عوامل تأثیر گذار بر میزان آلودگی در یک منطقه وجود دامهای PI میباشد. در دامداریهایی که حداقل یک رأس دام PI وجود دارد بیش از 80 درصد گاوهای آن دامداری سرم مثبت هستند (15). در مطالعه Meyling و Houe در سال 1991 بر روی 19 دامداری شیری، میزان آلودگی سرمی 64 درصد گزارش گردید. در (53 درصد) 10 دامداری، دامهای PI وجود داشتند که 4/1 درصد کل گاوهای تحت مطالعه را شامل میشدند و تعداد آنها از یک تا 10 رأس در هر دامداری متغیر بودند. در دامداریهای دارای دامهای PI میزان آلودگی 87 درصد و در دامداریهایی که فاقد دامهای PI بودند میزان آلودگی 43 درصد بود که اختلاف معنیداری بین آنها وجود داشت (13). در مطالعه کارگر و همکاران در سال 1374 میزان آلودگی در دامداریهایی که شکل بالینی بیماری مخاطی را نشان دادند، صددرصد بوده است (4). در بررسی ما، در زمان در بررسی Synge و همکاران (1999) در انگلستان روی 6150 رأس گاو از 213 دامداری، 91 دامداری (43 درصد) عاری از آلودگی گزارش شدند. در یک درصد دامداریها میزان آلودگی صددرصد بود و در 96 دامداری (45 درصد) ترکیبی از گاوهای سرم منفی و سرم مثبت وجود داشتند در حالی که در 23 دامداری (11 درصد) علاوه بر گاوهای سرم مثبت و منفی، دامهای PI نیز وجود داشتند (20). در طی بررسیهای صورت گرفته طی سالهای 1999-1994 در آلمان مشخص شد که 28 درصد دامداریها قبلاً آلوده نبودند ولی خرید یک رأس گاو و یا تلیسه آبستن که بعداً گوساله PI به دنیا آوردند باعث آلودگی گاوهای آن دامداریها شد. دامهای 36 درصد دامداریها با دامهای PI دامداریهای دیگر در مزارع مشترک چرا میکردند که این باعث انتقال ویروس و آلودگی این دامداریها شد و 3 درصد دامداریها در مجاورت دامداریهایی قرار داشتند که دامهای PI در آن دامداریها بودند و این احتمال داده شد که ممکن است ویروس از طریق هوا از یک دامداری به دامداری دیگر انتقال یابد (8). از آنجایی که مطالعات صورت گرفته در خصوص وضعیت آلودگی گاوهای ایران به BVDV محدود میباشد، لذا توصیه میگردد در سایر نقاط ایران نیز مطالعات مشابهی صورت گیرد تا وضعیت کلی آلودگی در کشور مشخص و اقدامات جهت کنترل و پیشگیری از آن که اساساً بر مبنای شناسایی و حذف دامهای PI، جلوگیری از ورود عفونت به گله و واکسیناسیون میباشد به اجرا در آید. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 23,227 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,093 |