تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,625 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,456,185 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,471,000 |
تأثیر سطوح مختلف کنجاله هسته خرما بر عملکرد جوجه خروس های گوشتی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 5، 1 (17) بهار، خرداد 1390، صفحه 1075-1082 اصل مقاله (2.65 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فرشید خیری* 1؛ جواد پوررضا1؛ مصطفی فغانی1؛ یاسر رحیمیان2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2سازمان جهاد کشاورزی استان چهار محال و بختیاری، گروه علوم دامی، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور مطالعه استفاده از سطوح مختلف کنجاله هسته خرما در تغذیه جوجه خروسهای گوشتی، تعداد 180 قطعه جوجه یک روزه رأس 308، در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار (12 قطعه در هر تکرار)، در جایگاههای مورد آزمایش قرار گرفتند. جیرهها به صورت آزاد در تمام دوره پرورش(49 روز) در اختیار جوجهها قرار داده شد. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از جیره پایه و تیمارهایی که در آنها به ترتیب 5، 10، 15 و 20 درصد از ذرت پایه با کنجاله هسته خرما جایگزین شده بود. تیمار دوم حاوی 5 درصد، تیمار سوم جیره حاوی 10 درصد، تیمار چهارم حاوی 15 درصد و تیمار پنجم حاوی 20 درصد کنجاله هسته خرما جایگزین ذرت پایه بودند. در این آزمایش خوراک مصرفی، اضافه وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و میزان مصرف انرژی قابل سوخت و ساز در پایان هر هفته محاسبه شدند. در پایان دوره از هر قفس دو قطعه خروس به صورت تصادفی انتخاب شده و وزن لاشه، چربی محوطه بطنی رودهها، سنگدان، طحال، لوزالمعده، کبد و کیسه صفرا اندازهگیری شد و نمونههای بافت روده نیز مورد مطالعات بافتشناسی قرار گرفت. رطوبت بستر در سن 49 روزگی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بهترین اضافه وزن روزانه در سطح 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما مشاهده شد. بیشترین مصرف خوراک در سطح 5 درصد جایگزینی و کمترین مصرف خوراک را گروه شاهد داشت. بهترین ضریب تبدیل غذایی در سطح 15 درصد در کل دوره بهدست آمد. بیشترین انرژی دریافتی قابل سوخت و ساز مربوط به گروه شاهد بود. بیشترین وزن زنده و بیشترین درصد لاشه مربوط به گروه 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما بود.بیشترین میزان رطوبت بستر مربوط به تیمار 20% کنجاله هسته خرما بود. بررسی هیستوپاتولوژیک بافت روده نشان دادکنجاله هسته خرما تا سطح 10 درصد کمترین تأثیر را بر ضخامت بخشهای مختلف بافت روده داشت. طبق نتایج بهدست آمده بهترین سطح جایگزینی کنجاله خرما در جیره جوجههای گوشتی 15 درصد میباشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کنجاله هسته خرما؛ عملکرد؛ انرژی قابل سوخت و ساز؛ جوجه خروسهای گوشتی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
یکی از روشهای کاهش هزینه خوراک طیور، جایگزین کردن مواد غذایی بومی قابل دسترس با منابع ارزانتر و از لحاظ ارزش غذایی برابر با منابع قدیمی و غیر قابل استفاده به وسیله انسان است. FAO (2002) به افزایش در تولید کنجاله هسته خرما در دو دهه اخیر اشاره کرده است (5). کنجاله هسته خرما یک فرآورده از کارخانجات تولید کننده شربت و شیره خرما میباشد. Sundu و همکاران (2005) اشاره داشتند کنجاله خرما عاری از آفلاتوکسین، خوش خوراک و منبع مناسبی از پروتئین و کربوهیدرات می باشد (13). خرما یک محصول اصلی در کشور ما میباشد که تولید کنجاله آن در استان چهارمحال و بختیاری در منطقه شهرکرد و بروجن نیز صورت میپذیرد. موارد استفاده از هسته خرما شامل روغنگیری صنعتی، تهیه نان، ماده اولیه شامپو و خوراک دام میباشد. همچنین هسته خرما در تهیه کربن فعال، الکلهای چرب، لوریل الکل، مواد شوینده و پاک کننده کاربرد دارد (3). ترکیب مواد خوراکی کنجاله هسته خرما رطوبت 48/4، پروتئین 67/6، الیاف خام 7/31، چربی خام 64/6، خاکستر 72/2، کلسیم 05/1، فسفر 115/0، سدیم 19/0 و پتاسیم 41/0 درصد میباشد (1). درصد مواد معدنی کم مصرف منگنز، آهن، روی و مس به ترتیب 48، 88، 10 و 35 ppm گزارش شده است (3). به علت وجود مواد مغذی مختلف در کنجاله هسته خرما و تولید آن در مناطقی از کشور و بررسی احتمال جایگزینی آن در جیره جوجههای گوشتی، در این آزمایش اثرات استفاده از کنجاله هسته خرمای موجود در استان چهار محال و بختیاری بر عملکرد جوجههای گوشتی سویه راس 308 مورد آزمایش قرار گرفت. مواد و روشها در این آزمایش از 180 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه راس 308 استفاده شد که پس از ورود به سالن بر اساس میانگین وزنی در جایگاههای مخصوص خود قرار گرفتند. آب و غذا نیز از هفته اول به صورت آزادانه در اختیار آنها قرار داده شد.شروع آزمایش از هفته اول بود. کنجالهخرما از کارخانه تهیه شیره خرما واقع در بروجن تهیه شد. به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی کنجاله خرما پس از آمادهسازی نمونهها مطابق روش استانداردAOAC,1990 مورد تجزیه قرار گرفتند (2) و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده بر اساس ازت از طریق آزمایش سیبالد تعیین شد (12). محتوای پروتئین خام با روش کلدال، ماده خشک و رطوبت بستر به روش خشک کردن در آون و مقدار عصاره اتری به روش سوکسله اندازهگیری شد (2). آنالیز کنجاله خرما مورد استفاده به شرح زیر بود. ماده خشک 5/93 درصد، پروتئین خام 48/8 درصد، عصاره اتری 48/2 درصد، الیاف خام 35/39 درصد، خاکستر 16/3 و انرژی قابل سوخت وساز 2532 کیلو کالری بر کیلوگرم محاسبه شد. در این آزمایش کنجاله هسته خرما به مقدار 5، 10، 15 و20 درصد جایگزین ذرت در جیره پایه شد. تیمار جیره حاوی 10 درصد، تیمار حاوی 15 درصد و تیمار حاوی 20 درصد کنجاله هسته خرما جایگزین ذرت پایه بودند. محاسبات جیرههای غذایی جوجهها بر اساس جداول ترکیب مواد خوراکی و احتیاجات جوجههای گوشتی NRC1994 انجام گرفت (جداول 1، 2 و 3) (7). در سن 56 روزگی نیز کشتار صورت گرفت و از هر جایگاه 2 قطعه انتخاب شده و از لحاظ وزن زنده، درصد راندمان لاشه و اجزای داخلی بدن ارزیابی قرار گرفتند. نمونههای ایلئومی نیز برای مطالعات هیستومورفولوژیک به آزمایشگاه بافتشناسی ارجاع شد.
جدول 1- جیرههای آزمایشی مورد استفاده در دوره آغازین (0 تا 21 روزگی) *
جدول 2- جیرههای آزمایشی مورد استفاده در دوره رشد (21 تا 42 روزگی) *
جدول 3- جیرههای آزمایشی مورد استفاده در دوره پایانی (42 تا 56 روزگی) *
یافتهها، بحث و نتیجهگیری
در کل، افزایش جایگزینی کنجاله خرما از سطح 5 تا 15 درصد باعث اضافه وزن روزانه شد (جدول 4). گروه شاهد و 20 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما اختلاف معنیدار داشتند (05/0p<). استفاده از کنجاله خرما در سطوح پایین به دلیل تأمین مواد غذایی بیشتر و تنوع در ترکیبات مغذی باعث افزایش اضافه وزن شد. با افزایش سطح جایگزینی و افزایش الیاف خام افزایش وزن کاهش یافت (13 و 14). افزایش جایگزینی 5 تا 10 درصد هسته کنجاله خرما باعث افزایش مصرف خوراک روزانه شد (جدول 5). در کل دوره سطح صفر درصد و 20 درصد جایگزینی با سطح 5 تا 15 درصد جایگزینی کنجاله خرما اختلاف معنیدار داشت (05/0p<). همچنین سطح 5 و 10 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما باعث افزایش مصرف خوراک روزانه در کل دوره شد که با سطح 15 درصد جایگزینی اختلاف معنیدار داشت (05/0p<). مصرف خوراک در جوجههای گوشتی که کنجاله هسته خرما دریافت کرده بودند بیشتر از جوجههای مصرف کننده جیرههای بر اساس ذرت بود، که این ممکن است به دلیل سرعت عبور بیشتر مواد غذایی در دستگاه گوارش باشد (4، 6 و 13).
جدول 4- اثر سطوح کنجاله خرما بر اضافه وزن روزانه جوجهها در دورههای مختلف پرورش (گرم در روز) *
* (a-d) در هر ستون اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیدار (05/0p<) دارند.
جدول 5- اثر سطوح کنجاله خرما بر مصرف خوراک روزانه در دورههای مختلف پرورش (گرم در روز) *
*(a-d) در هر ستون اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیدار (05/0p<) دارند.
بیشترین ضریب تبدیل غذایی (جدول 6) مربوط به گروه 10 درصد جایگزینی بود که با سایر گروهها اختلاف معنیدار داشت (05/0p<). در این آزمایش بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به سطح 5 درصد بود که مطابق با نتایج Panigrahi و همکاران (1991) و Ojewelo و همکاران ( 2006) نمیباشد و احتمالاً تفاوت در نتایج آزمایشات مربوط به منبع مورد استفاده و نوع عملآوری میتواند باشد (8، 9 و 10).
جدول 6- اثر سطوح کنجاله هسته خرما بر ضریب تبدیل غذایی در پایان دورههای مختلف پرورش*
*(a-d) در هر ستون اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیدار (05/0p<) دارند.
افزایش سطوح جایگزینی کنجاله هسته خرما تا سطح 15 درصد باعث افزایش وزن لاشه شد که با سطح صفر درصد، 10 و 20 درصد اختلاف معنیدار (05/0p<) داشت (جدول 7). با افزایش سطح کنجاله هسته خرما وزن لوزالمعده افزایش یافت که با یافتههای Lyayi و همکاران (2005) انطباق دارد (6). با افزایش سطح جایگزینی کنجاله هسته خرما تا سطح 20 درصد باعث افزایش درصد روده به وزن زنده شد که اختلاف معنیدار با سطح 5، 10 و 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما داشت. افزایش الیاف خام و عدم توانایی سیستم آنزیمی در جذب مواد مغذی (6)، بر هم خوردن نسبت انرژی به پروتئین و افزایش تحرکات و فعالیت روده در این امر دخیل بوده است. افزایش سطح جایگزینی کنجاله هسته خرما تا سطح 20 درصد باعث افزایش درصد کبد و کیسه صفرا بر وزن زنده شد که با سطوح دیگر اختلاف معنیدار (05/0p<) داشت. افزایش درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما تا سطح 20 درصد باعث افزایش درصد سنگدان و پیش معده بر وزن زنده شد که با سطوح دیگر اختلاف معنیدار (05/0p<) داشت. افزایش درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما تا سطح 20 درصد باعث افزایش درصد چربی محوطه بطنی به وزن زنده شد که با سطح صفر درصد اختلاف معنیدار (05/0p<) داشت و با سایر گروهها اختلاف معنیدار نداشت. با توجه به جدول 7، کمترین رطوبت بستر مربوط به گروه شاهد و 5 درصد کنجاله خرما بود. بیشترین رطوبت بستر در گروه 20 درصد مشاهده شد. آب دریافتی در جیرههای حاوی کنجاله خرما افزایش مییابد و آن رطوبت بستر را افزایش میدهد (10). با افزایش درصد جایگزینی کنجاله خرما میزان الیاف خام دریافتی توسط پرنده افزایش مییابد در نتیجه آب مدفوع بیشتر شده و رطوبت بستر بیشتر میشود.
جدول 7- اثر سطوح کنجاله هسته خرما بر میانگین وزن بدن و وزن لاشه (گرم) و اجزاء لاشه بر حسب وزن زنده (%) و درصد رطوبت بستر پایان دورههای پرورش*
*(a-d) در هر ستون اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیدار (05/0p<) دارند.
در پایان سنین مختلف 21، 42 و 56 روزگی پرورش، بین سطوح مختلف مصرف انرژی (جدول 8) اختلاف معنیدار وجود داشت (05/0p<). در این دورهها بیشترین انرژی دریافتی مربوط به گروه شاهد بود که با سایر سطوح اختلاف معنیدار داشت و کمترین انرژی دریافتی مربوط به گروه 20 درصد جایگزینی بود که با سایر سطوح اختلاف معنیدار (05/0p<) داشت.
جدول 8- اثر سطوح کنجاله هسته خرما بر مصرف هفتگی انرژی قابل سوخت و ساز (کیلوکالری در کیلوگرم در هفته) در پایان دورههای مختلف پرورش*
*- (a-e)در هر ستون اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد (05/0p<) دارند.
بررسیهای بافتشناسی از قسمتهای مختلف بخش ایلئوم روده (مخاط و زیرمخاط، بخش عضلانی، سروز و ضخامت کل) حاکی از این نکته بود که با افزایش میزان و افزایش سطح جایگزینی کنجاله هسته خرما میزان ضخامت بخش مخاط و زیر مخاط به طور معنیداری (05/0>p) افزایش یافته است (جدول 9). همچنین در بررسی میکروسکپی، سلولهای مخاطی متورم مشاهده شدند. در این میان بیشترین میزان ضخامت و تورم سلولهای مخاطی مربوط به تیماری بود که از 20% کنجاله هسته خرما استفاده میکردند و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد بود.
جدول 9- اثر جیرهها بر روی ضخامت بخشهای مخلتف روده*
*(a-d) در هر ستون اعدادی که دارای حروف مشابه نیستند، اختلاف معنیدار (05/0p<) دارند.
انرژی قابل سوخت و ساز مقایسه ترکیب کنجاله هسته خرما محاسبه شده با سایر گزارشات نشان میدهد که مقدار پروتئین بهدست آمده 45/8 درصد با آزمایشهای دیگران 5/14، 5/16 و 24/ 19 درصد و مقدار الیاف خام بهدست آمده 35/39 درصد که در تحقیقات دیگر 10، 29/12 و 96/17 درصد بیان شده است (4). تحقیق روی استفاده از کنجاله هسته خرما برای تعیین ارزش تغذیهای و حداکثر نتیجه در جیرههای جوجههای گوشتی یکی از اهداف اصلی در کشورهای تولیدکننده کنجاله هسته خرما میباشد. مشکلات کنجاله هسته خرما در جیرههای جوجههای گوشتی به الیاف خام آن و نامتعادل کردن جیره برمیگردد (14). استفاده از جیرههای فرموله شده با انرژی قابل سوخت و ساز و آمینواسید قابل هضم و یا استفاده از آنزیم برای بهبود قابلیت هضم و کاهش رطوبت بستر مؤثر میباشد (13 و 14). بالا بودن میزان الیاف خام کنجاله هسته خرمای مورد آزمایش و پایین بودن درصد پروتئین لازمه استفاده از آنزیم را در جیرهها نشان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,213 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 853 |