تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,624 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,435,444 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,456,016 |
بررسی تأثیر طول زمان مصرف روغن ماهی بر غلظت کلسترول و تریگلیسیرید خون و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 5، 1 (17) بهار، خرداد 1390، صفحه 1093-1101 اصل مقاله (2.5 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
حسین ایروانی* 1؛ محمد امیر کریمی ترشیزی2؛ بابک خیرخواه2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بافت، گروه علوم دامی، بافت، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه پرورش طیور، تهران، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور تعیین مناسبترین فاصله زمانی تغذیه جوجههای گوشتی با روغن ماهی و اثر آن بر سیستم ایمنی و کلسترول و تریگلیسیرید خون، آزمایشی به مدت 49 روز با استفاده از 5 درصد روغن ماهی که در زمانهای مختلف تغذیه شدند، انجام گردید. بدین منظور از 600 جوجه یک روزه گوشتی سویه راس در 6 گروه آزمایشی، که هر گروه آزمایشی دارای 4 تکرار بود، استفاده شد. گروههای آزمایشی شامل: جیره بدون روغن ماهی و دارای 5 درصد روغن ذرت (گروه شاهد) و تغذیه روغن ماهی از 2، 3، 4، 5 و 6 هفتگی بود. غلظت کلسترول و تری گلیسرید در سنین 37 و 44 روزگی تعیین شد. تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC)، متعاقب ایمن سازی در روزهای 30 و 37 روزگی، 7 روز پس از هر تزریق تعیین شد. مصرف روغن ماهی، غلظت کلسترول سرم را تحت تاثیر قرار نداد اما غلظت تریگلیسرید سرم بهطور معنیداری کاهش یافت (01/0 p<). عیار IgG علیه SRBC در تزریق اول تحت تاثیر گروههای آزمایشی قرار گرفت (01/0 p<) و بیشترین پاسخ ایمنی در گروه شاهد و تیماری که 2 هفته از روغن ماهی تغذیه نموده بود مشاهده گردید. به عبارتی افزایش بیشتر زمان مصرف روغن پاسخ ایمنی را کاهش داد. عیار IgM در تزریق دوم تحت تأثیر گروههای آزمایشی قرار گرفت و تیمارهایی که 2 تا 4 هفته از روغن ماهی تغذیه نمودند پاسخ ایمنی بالاتری نسبت به سایر تیمارها نشان دادند (05/0p<). | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پاسخ ایمنی؛ اسیدهای چرب امگا 3؛ روغن ماهی؛ جوجه گوشتی؛ طول مصرف | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
تعدیل سیستم ایمنی به اعمال برخی تغییرات فیزیولوژیکی اشاره داشته که در نهایت باعث تشدید یا تضعیف فعالیتهای این سیستم میشوند (17). جیره یکی از چندین فاکتور مؤثر بر سیستم ایمنی در طیور میباشد (13 و 18). اثر تغذیه بر روی سیستم ایمنی میتواند به صورت اختصاصی یا غیر اختصاصی باشد. بعضی از موادی که اثر غیر مستقیم دارند و باعث تقویت و تحریک سیستم ایمنی میشوند شامل اسیدهای چرب اسیدهای چرب غیر اشباع با چندین پیوند دوگانه میتوانند از طریق استقرار در غشاء فسفولیپیدی سلولهای بافتهای لنفوئیدی باعث تعدیل فعالیت سیستم ایمنی شوند (8). اغلب روغنهای گیاهی غنی از اسید چرب 6-n مثل لینولئیک اسید هستند، در حالیکه روغن ماهی غنی از اسید چرب 3-n مطالعات نشان میدهند که پروستاگلندین E2 (PGE2) موجب کاهش پاسخ اولیه تولید آنتیبادی در مرغان تخمگذار میشود (29). تولید آنتیبادی در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای حاوی روغن ماهی و یا کتان (غنی از اسیدهای چرب 3-n) افزایش معنیداری در مقایسه با سایر منابع روغن نشان داد (13 و 31). با وجود این، برخی از پژوهشگران با استفاده از روغن ماهی در جیرة غذایی بهبود معنیداری در پاسخ ایمنی همورال مشاهده نکردند (12 و 19). بهطورکلی، بررسی پژوهشهای انجام شده در زمینه تأثیر اسیدهای چرب جیرة غذایی بر سیستم ایمنی بیانگر عدم یکنواختی در نتایج به دست آمده است (3). پراکنش قابل ملاحظهای در ترکیب اسیدهای چرب روغن های استخراج شده از گونههای مختلف ماهی دیده میشود.Korver و Kelasing (١٩٩٧) گزارش کردند که تزریق لیپوپلی ساکارید(LPS) باکتریایی به اسیدهای چرب LC-PUFAs:n-3به راحتی در بافتها ذخیره میگردند، در حالیکه LNA نیاز به زمان طولانیتری برای ذخیره شدن در بافتها دارد. اسیدهای چرب LC-PUFAs:n-3 و LNAدر گوشت سیاه (ران) و گوشت سفید (سینه) به ترتیب قرار میگیرند (20). لذا هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات روغن ماهی و طول زمان مصرف روغن ماهی برغلظت کلسترول و تریگلیسیرید سرم و پاسخ ایمنی هومورال جوجههای گوشتی است. مواد و روشها این تحقیق بر اساس آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی متعادل 6×2 انجام گرفت. آزمایش در 6 گروه آزمایشی و هر گروه آزمایشی دارای 4 تکرار بود و هر تکرار شامل 25 جوجه بود. گروههای آزمایشی شامل: گروه شاهد که از یک روزگی تا انتهای دوره از جیره پایه با 5% روغن ذرت تغذیه شد و گروه های 2 تا 6 به ترتیب از هفتههای 2، 3، 4، 5 و 6 به جای روغن ذرت از روغن ماهی تغذیه شدند. جیرههای آزمایشی، در جدول 1 آمده است. جیرة غذایی مورد نیاز جوجههای گوشتی در دورههای مختلف آزمایش شامل آغازین (14-1 روزگی)، میان دوره (34-14 روزگی) و پایانی (49-35 روزگی) با استفاده از جداول راهنمای NRC (21) استخراج گردید. جیرههای مراحل مختلف از نظر انرژی و پروتئین و اجزا خوراک یکسان بود و فقط روغن ماهی بر حسب نوع گروه آزمایشی از زمانهای مختلف به جای روغن ذرت بکار برده شد. روغن ماهی بکار برده شده در آزمایش از شرکت تهیه تن ماهی واقع در بندر انزلی تهیه گردید. از روغن ذرت مورد استفاده در آشپزی نیز برای بکار بردن روغن ذرت در جیره استفاده شد. آنالیز اسیدهای چرب جیره ها، روغن ذرت و روغن ماهی در جدول 2 آمده است.
جدول 1- جیرههای آزمایشی
-پیش مخلوط ویتامینی اضافه شده به جیره مقادیر: 7040 واحد بین المللی ویتامین A، 2000 واحد بین المللی ویتامین D3، 8/8 واحد بین المللی ویتامین E، 76/1 میلیگرم ویتامین K3، 2/1 میلیگرم ویتامین B1، 2/3 میلیگرم ویتامین B2، 4/6 میلیگرم ویتامین B3 (کلسیم پنتوتنات)، 28 میلیگرم ویتامینB5 (نیاسین)، 97/1 میلیگرم ویتامین B6، 38/0 میلیگرم ویتامین B9 (فولیک اسید)، 008/0 میلیگرم ویتامین B12، 12/0 میلی گرم ویتامین H2 (بیوتین) و 320 میلیگرم کولین کلراید را در هر کیلوگرم جیره تأمین نمود. 2- پیش مخلوط معدنی اضافه شده به جیره مقادیر: 60 میلیگرم منگنز، 60 میلیگرم آهن، 74/51 میلیگرم روی، 8/4 میلیگرم مس، 69/0 میلیگرم ید و 16/0 میلیگرم سلنیوم را در هر کیلوگرم جیره تأمین نمود.
جدول 2- آنالیز اسید چرب جیرهای پایه، روغن ذرت و روغن ماهی (میلیگرم اسید چرب در گرم جیره)
هر عدد میانگین سه تکرار میباشد
برای اندازهگیری میزان کلسترول و تریگلسیرید در روزهای 37 و 44 پرورش جوجههای گوشتی از هر واحد آزمایشی 2 قطعه پرنده انتخاب شده و از آنها از طریق ورید بال، خونگیری به عمل آمد. نمونههای خون به مدت 4 تا 6 ساعت در دمای اتاق برای جدا شدن سرم از لخته نگهداری شده و بعد از گذشت این زمان سرم در داخل میکروتیوب ریخته شد. در آزمایشگاه برای اطمینان از عدم باقی ماندن لخته در پلاسما توسط سانتریفیوژ در دور 3500 و به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ شد. کلسترول موجود در نمونههای سرم با استفاده از روش آنزیمی CHOD-PAP و با کیت تجاری شرکت پارس آزمون تعیین شد. همچنین تری گلیسرید با روشGPO-PAP با استفاده از کیت تجاری تعیین گردید (26). متوسط غلظت کلسترول سرم و تری گلیسرید هر دو پرندة یک واحد، برای تجزیة آماری استفاده شد. دادهها با استفاده از نرم افزار Excel پردازش و توسط رویه ANOVA نرم افزار SAS آنالیز آماری شدند. مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند مشاهدهای دانکن انجام گرفت (28). یافتهها، بحث و نتیجهگیری در جدول 3 نتایح ارزیابی سیستم ایمنی مشاهده میشود. در بررسی سیستم ایمنی، مقادیر ذکر شده برای نوبت اول بیان کنندة پاسخ ایمنی اولیه و مقادیر نوبت دوم خونگیری مربوط به پاسخ ایمنی ثانویه میباشند. عیارIgG (01/0>p) و پادتن کل (05/0>p) علیه گلبول قرمز گوسفند در نوبت اول تحت تأثیر گروههای آزمایشی قرار گرفت و اختلاف معنیداری را نشان داد. گروه شاهد و گروه 6 دارای بیشترین پاسخ ایمنی و گروه 2 دارای کمترین پاسخ ایمنی بود و این نتایج نشان میدهد که مصرف روغن ذرت بیشتر از مصرف روغن ماهی باعث افزایش پاسخ ایمنی شده است و با افزایش مدت مصرف روغن ماهی پاسخ ایمنی کمتر شد. عیار IgM علیه گلبول قرمز گوسفند در نوبت اول تحت تاثیر گروههای آزمایشی قرار نگرفت. عیار IgM علیه گلبول قرمز گوسفند در نوبت دوم تحت تأثیر گروههای آزمایشی قرار گرفت و اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0>p). گروه 5 بالاترین و گروه شاهد و گروههای 2 و 3 دارای پایینترین پاسخ ایمنی اولیه بودند. اما عیار پادتن کل و IgG علیه گلبول قرمز گوسفند در نوبت دوم تحت تأثیر گروههای آزمایشی قرار نگرفت و اختلاف معنیداری را نشان نداد. این نشان میدهد که بعد از تزریق دوم ایمنی بالاتری در گروههایی که روغن ماهی خوردند نسبت به روغن ذرت وجود داشت که بیانگر تداوم بیشتر ایمنی در جوجههایی که روغن ماهی خوردند، میباشد. البته سطح ایمینوگلوبولینها از نظر عددی بعد از تزریق دوم کمتر از تزریق اول بود. که در خصوص سطح کل ایمنوگلوبولینها این کاهش معنیدار نبود اما کاهش پاسخ ایمنی در خصوص IgM (05/0>p) و IgG (01/0>p) معنیدار بود. تغذیه جوجههای جوان در حال رشد، با روغن ماهی غنی از اسیدهای چرب 3-n، باعث افزایش پاسخ سیستم ایمنی هومورال در اثر تزریق SRBC شده است، اما میزان تکثیر لمفوسیتی را متوقف کرد. تأثیر این دستکاریهای جیرهای بیشتر در سطوح بالاتر از نیاز دیده میشود و میزان قابل توجهی مقاومت نسبت به بیماریهای عفونی را دستخوش تغییر میکند (18). برای تعیین پاسخ اولیه برای بررسی سیستم ایمنی طیور گوشتی با استفاده از جیرههای کتان و روغن ماهی، آزمایشی با در آزمایشی مشاهده شد که عیار پادتن علیه عفونت برونشیت، در سطح 2 درصد روغن ماهی در جیره بیشترین مقدار میباشد. در مورد کوکسیدیوز، چنانچه کوکسیدیواستات به جیره افزوده نشود، سطوح 5 درصد در بین روزهای 14 تا 21 روزگی، بیشترین اثرگذاری را دارد و با افزودن کوکسیدیواستات به جیره سطوح 1 تا 2 درصد بیشترین کارآیی را نشان داده است. بهبود سیستم ایمنی احتمالاً به علت تأثیر روغن ماهی بر میزان ایکوزانوئیدها (لوکوترینها) و انیترلوکینها باشد (16). Fritsche و Cassity (1992) تأثیری بر عیار پادتن ضد SRBC جوجههای گوشتی تغذیه شده به وسیله 7 درصد روغن ماهی و کتان مشاهده نکردند (12) در حالیکه در مطالعه قبلی خود بر روی نیمچههای تخمگذار تغذیه شده با 7 درصد روغن ماهی افزایش پاسخ عیار پادتن ضد SRBC در آنها را بهدست آوردند و نتیجه گرفتند که سیستم ایمنی طیور گوشتی متفاوت از تخمگذار است (13). همچنین برخی دیگر از پژوهشگران با بکارگیری جیرههای غذایی حاوی روغن ماهی، بهبود معنیداری در پاسخ اولیه و ثانویه تولید آنتیبادی در جوجههای گوشتی مورد آزمایش مشاهده نکردند (19). Delhanty و Salmon (1996) گزارش کردند که پاسخ ایمنی جوجهها به طور چشمگیری در طول عمر آنها تغییر Broughton و همکاران (١٩٩١) گزارش کردند که اثر اسیدهای چرب 3-n بر تولید واسطههای سیستم ایمنی بستگی به مقدار کل اسیدهای چرب غیراشباع و همچنین نسبت اسیدهای چرب 3- n به 6-n جیره دارد (7). Friedman و Sklan (١٩٩٥) گزارش کردند که تولید آنتیبادی در Wang و همکاران (2000) گزارش کردند که غلظت IgG سرم در جوجههای گوشتی که 5 درصد روغن ماهی دریافت کرده بودند 73، 40 و 37 درصد بیشتر از جوجههایی بود که به ترتیب روغن آفتابگردان، روغن کتان و روغن حیوانی دریافت کرده بودند (31). در یک مطالعه Zaki و Hady (1995) اثرات روغن کتان را با پیه (غنی از اسیدهای چرب اشباع) بر پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی مقایسه کردند. آنها مشاهده نمودند که جیرههای حاوی روغن کتان باعث بهبود پاسخ تولید آنتیبادی علیه SRBC و واکنش ازدیاد حساسیت تأخیری (شاخصی برای ارزیابی ایمنی سلولی) گردید (32). Saleh و همکاران (2009) گزارش کردند که گروههای آزمایشی حاوی روغن ماهی نسبت به گروه شاهد، پاسخ ایمنی بالاتری را در جوجههای گوشتی داشتند. (27) در مطالعهای دیگر، با استفاده از جیرههای غنی از اسیدهای چرب غیراشباع ٣-n در موشهای آزمایشگاهی نتایج مشابهی به لحاظ پاسخ ایمنی همورال بهدست آمد (24). تأثیر جیرههای غنی از اسیدهای چرب 3-n بر پاسخ ایمنی همورال با توجه به مطالعات Fritsche و همکاران (b١٩٩١) قابل بررسی است. آنها مشاهده کردند که غلظت اسید آراشیدونیک (اسید چرب ٢٠ کربنی از گروه ٦-n) در سرم و بافتهای سیستم ایمنی جوجههایی که از جیرههای غنی از اسیدهای چرب 3-n تغذیه کردند، ٥٠ تا ٧٠ درصد کاهش یافت (14). از طرفی پژوهشگران نشان دادهاند که PGE2 (مشتق شده از اسید آراشیدونیک) باعث کاهش تکثیر لنفوسیتها و تولید آنتیبادی میگردد. بنابراین، ممکن است اسیدهای چرب ٣-n از طریق کاهش تولیدPGE2 موجب افزایش تولید آنتیبادی گردند (29).
جدول 3- اثر تیمارهای آزمایشی بر پاسخ ایمنی
Torki و همکاران (2000) گزارش کردند که با ایجاد تغییراتی در جیرة غذایی به لحاظ ترکیب اسیدهای چرب میتوان پاسخ ایمنی همورال جوجههای گوشتی را تحت تأثیر قرار داد. افزایش نسبت اسیدهای چرب 3 n- به ٦ n- در جیرة غذایی در اثر مکمل سازی با روغن ماهی باعث ایجاد روند افزایشی تولید آنتیبادی علیه SRBC گردید، بهطوریکه بهترین پاسخ ایمنی همورال اولیه علیه SRBC در گروههای غذایی حاوی بالاترین سطح ٣-n به 6-n دیده شد، ضمن اینکه تغییری بر رشد و وزن بدن جوجهها به همراه نداشت. در این مطالعه نسبتهای متوسط اسیدهای چرب ٣n- به ٦ n- موجب بروز پاسخ آنتیبادی مطلوبتری علیه نیوکاسل شدند (30). در مورد لوکوترینها، EPA منبعی مناسب برای تشکیل LTB5 میباشد. LTB5 تولیدشده دارای فعالیت کمتری نسبت به LTB4 تولید شده از اسید آراشیدونیک در تحریک تجمع نوتروفیلها، کیموتاکسی و آزاد شدن آنزیمهای لیزوزومی از نوتروفیلهاست و در نتیجه منجر به کاهش واکنشهای التهابی میشود (6). رادیکالهای آزاد حاصل از اکسیداسیون چربی باعث کاهش کارآیی سیستم ایمنی هومورال میگردد (1). با افزایش روغن ماهی با توجه به شاخص TBA اندازهگیری شده، میزان اکسیداسیون و در نتیجه رادیکالهای آزاد افزایش پیدا میکند. احتمالاً یکی از دلایل کاهش میزان پاسخ ثانویه سیستم ایمنی علیه SRBC درگروههای آزمایشی که مدت بیشتری روغن ماهی خوردهاند افزایش بیشتر رادیکالهای آزاد که در پی افزایش اسیدهای چرب 3-n بهوجود میآید، میباشد. در این تحقیق، غنیسازی جیره با روغن ماهی باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی همورال در پاسخ به تزریق SRBC نشد که با نتایج به دست آمده توسط Fritche و همکاران (12) و Korver و Klasing (19) همخوانی دارد. همچنین با توجه به نتایج حاصله از تحقیق حاضر افزودن روغن ماهی به جیره غذایی جوجههای گوشتی به دلیل افزایش قابل توجه اسیدهای چرب امگا-3 و طولانیتر نمودن پاسخ ایمنی توصیه میشود. اما لازم نیست از ابتدای دوره پرورش از روغن ماهی استفاده شود بلکه استفاده از روغن ماهی در 2 هفته پایانی پرورش برای حصول نتایج فوق کافی است. اثر تیمارهای آزمایشی بر کلسترول و تری گلیسیرید سرم در جدول 4 آمده است. در نوبت اول خونگیری (37 روزگی) و در نوبت دوم (44 روزگی) گروههای آزمایشی مختلف تفاوت معنیداری را بر میزان کلسترول پلاسما نشان ندادند. در نوبت اول خونگیری، گروههای آزمایشی مختلف تفاوت معنیداری را بر میزان تریگلیسیرید پلاسما نشان دادند (01/0>p) که بیشترین مقدار تری گلیسیرید متعلق به گروه شاهد بود که از روغن ماهی استفاده نمیکرد و کمترین مقادیر مربوط به گروههایی بود که چندین هفته از روغن ماهی تغذیه نموده بودند. اما در نوبت دوم خونگیری تفاوت معنیداری در میزان تری گلیسیرید پلاسما در گروههای آزمایشی مختلف وجود نداشت. جیرههای حاوی اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 سبب کاهش میزان کلسترول و تریگلیسرید پلاسما در مقایسه با جیرههای حاوی اسیدهای چرب اشباع میگردند. این تغییرات ممکن است به دلیل تغییر سیالیت (Fluidity)، ترکیب درصد سلولی غشای پلاسما باشد. با افزودن 2 و 4 درصد روغن ماهی
جدول 4- اثر تیمارهای آزمایشی بر کلسترول و تریگلیسیرید پلاسما (میلیگرم بر دسی لیتر)
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,903 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 540 |