تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,238 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,893 |
بررسی تأثیر سطوح مختلف مولتی آنزیم بر عملکرد و میزان بقاء ماهیان قزلآلای رنگینکمان(Oncorhynchus mykiss) پرواری | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 9، دوره 5، 1 (17) بهار، خرداد 1390، صفحه 1103-1110 اصل مقاله (3.06 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سید جاوید مرتضوی تبریزی* 1؛ مسعود نجاتی2؛ شهاب نوتاش1؛ حمید میرزایی1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت و آبزیان، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دامپزشکی، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی تأثیر سطوح مختلف مولتی آنزیم بر عملکرد و میزان بقاء ماهیان قزلآلای رنگینکمان(Oncorhynchus mykiss) پرواری به منظور مطالعه تاثیر سطوح مختلف مکمل مولتی آنزیم بر روی فراسنجههای افزایش طول کل و وزن بدن، مقدار غذای مصرفی، نرخ بقای ماهی و ضریب تبدیل غذایی ماهیان قزلآلای رنگینکمان پرواری بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 2000 قطعه ماهی قزلآلای رنگین کمان پرواری به وزن 5 ± 150 گرم، پایهریزی و اجرا شد. بدین منظور چهار جیره غذایی متفاوت از لحاظ سطوح مختلف مکمل مولتی آنزیم (شاهد، 5/0، 1 و 5/1 کیلوگرم مولتی آنزیم کمین + فیتاز در یک تن خوراک) برای ماهیان تنظیم و مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری در مورد میانگین افزایش طول کل و وزن بدن (رشد مطلق)، مقدار غذای مصرفی، نرخ بقای ماهی و ضریب تبدیل غذایی به صورت دورهای (هر 10 روز یکبار) به مدت 40 روز انجام شد. نتایج تجزیه واریانس در مورد صفت خوراک مصرفی نشان داد که اثر تیمار (جیره آزمایشی) بین سطوح مختلف مکمل مولتی آنزیم روی صفت خوراک معنیدار نبود (05/0p>). در طی این بررسی مقدار ضریب تبدیل غذایی و میزان بقاء بر اساس آزمون آماری خی دو (Chi square)، در سطح 05/0=α، تفاوت بین گروههای تحت مطالعه، معنیدار نبود. بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه (One way Analyse of Variance) در سطح 05/0=α تفاوت بین میانگین وزن ماهیان و نیز طول آنها در گروههای تحت مطالعه در هیچکدام از مقاطع زمانی اندازهگیری شده معنیدار نبود. با توجه به تأثیر نوع و غلظت مولتی آنزیم مصرفی در پاسخ مثبت و منفی حیوان، لذا با در نظر گرفتن نتایج فوق، میتوان عنوان نمود که نوع و یا غلظت مولتیآنزیم کمین مورد استفاده در ماهیان قزلآلای رنگین کمان مناسب نمیباشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مولتی آنزیم؛ عملکرد؛ بقاء؛ قزلآلای رنگین کمان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
آنزیمها کاتالیزوزهای آلی هستند که میتوانند سبب آغاز و یا تسریع واکنشهای شیمیایی شده و یک یا چند نوع ترکیب آلی را به تولیدات آلی تبدیل نماید، که در غیر این صورت، این واکنش با سرعت کمتری انجام می شد (21). آنزیمها بر طبق دستههای کلی واکنشهای آلی که سبب کاتالیز شدن آنها میشود طبقهبندی میشوند (9). تمام آنزیمهای گوارشی متعلق به گروه هیدرولازها هستند. امروزه آنزیمهای شناسایی شده برای انواع مختلفی از اهداف بزرگ تجاری که شامل آمادهسازی آنزیمها برای بهبود وضعیت تغذیهای میباشد، به کار میروند. با گسترش محصولات آنزیمی حاوی اجزاء اختصاصی، استفاده از آنزیمها برای بهبود وضعیت تغذیه که نیاز به توجه بیشتری دارد، ضروری به نظر میرسد. از سال 1920 محققین تأثیرات مفید آنزیمها را بر روی مواد غذایی طیور بهویژه غذاهایی که حاوی دانههای غلات با ترکیب بالایی از فیبر هستند را مشاهده نمودهاند (8، 14، 17 و 18). آنزیمهای تجاری به طور خاص، ترکیبی از چندین نوع آنزیم میباشند که بر روی انواع مختلفی از اجزاء تشکیل دهندة مواد غذایی، مؤثر میباشند. آنزیمهایی که تأثیرات آنها در پرورش حیوانات ثابت شده شامل زیلانازها[1]، آرابینوکسی لانازها[2]، گلوکاناز[3]، سلولاز[4] و فیتاز[5] (5) پروتئاز[6] (16) و فسفولیپاز[7] (20) میباشند. نتایج تحقیقات جکسون (1996)، لی و روبینسون (1997) در گربه ماهی (10و12)، کاین و گارلینگ (1995) در ماهی آزاد، رودهاداستوک و ففر (1995) و ویلما (2000) کارایی فیتاز در افزایش قابلیت دسترسی فسفر در ماهی قزلآلای رنگین کمان را ثابت نموده است (4، 19 و 24). لذا در این مطالعه سعی بر این بوده تا اثرات مقادیر مختلف مولتی آنزیم کمین + فیتاز را بر روی میزان ضریب تبدیل غذایی، رشد مطلق و میزان بقاء ماهیان قزلآلای رنگین کمان پرواری مورد بررسی قرار گیرد. مواد و روشها طی این بررسی تعداد 2000 قطعه ماهی قزلآلای رنگین کمان پرواری به وزن 5 ± 150 گرم بهطور تصادفی انتخاب و در 4 گروه تقسیمبندی گردید و به استخرهای گرد با حجم 5 مترمکعب آب، تحت شرایط دمایی 1 ± 13 درجه سانتیگراد، میزان آمونیاک تا کمتر از 01/0 میلیگرم در لیتر، میزان اکسیژن بین ppm 8-7 و میزان CO2 کمتر از ppm 5 قرار گرفتند. بعد از وارد کردن ماهی در استخرها، به مدت دو روز، به تمام تیمارها غذا داده نشد، تا تنش ناشی از رقمبندی و انتقال ماهیان برطرف شود. گروههای آزمایشی شامل زیر بودند: تیمار 1: شاهد (جیره پایه بدون مولتی آنزیم) تیمار2: جیرة پایه + 5/0 کیلوگرم مولتی آنزیم در تن جیره تیمار3: جیرة پایه + 1 کیلوگرم مولتی آنزیم در تن جیره تیمار4: جیرة پایه + 5/1 کیلوگرم مولتی آنزیم در تن جیره جیره پایه برای تمامی گروهها یکسان در نظر گرفته شد و ماهیان از جیره تجاری شرکت بهسان تغذیه آریان (گروه بتا) با سایز 2 GFT ، بر اساس پیشنهاد شرکت سازنده برای چهار دوره آزمایشی استفاده گردید (جدول1).
جدول 1- مشخصات مولتی آنزیم کمین + فیتاز:
به منظور مخلوط کردن جیره با مکمل آنزیمی، ابتدا مکمل با روغن آفتاب گردان مخلوط شده (30 سیسی روغن آفتابگردان به ازای هر کیلوگرم جیره) و سپس بر روی خوراک اسپری شد. لازم به ذکر است که به تیمار شاهد نیز 30 سی سی روغن آفتابگردان به ازای هر کیلوگرم جیره بدون مکمل آنزیمی اضافه شد. جیرههای آزمایشی به مدت 40 روز به 2000 قطعه ماهی قزلآلای رنگین کمان پرواری خورانده شد. در طول بیومتری، وزن کشی ماهیان با استفاده از ترازوی دیجیتالی اندازهگیری گردید. این عمل برای هر واحد آزمایشی سه بار تکرار و میانگین سه بار به عنوان وزن ماهیها ثبت گردید. تغییرات طولی گروههای مختلف آزمایشی با استفاده از کولیس با دقت 01/0 میلیمتر اندازهگیری گردید، که در این آزمایش طول کل اندازهگیری شد. فراسنجههایی که در این تحقیق در طی دوره آزمایش ثبت گردید، شامل مصرف خوراک، افزایش وزن (رشد مطلق)، ضریب تبدیل غذایی، افزایش طول کل و نرخ بقای ماهی بود. رشد مطلق توسط فرمول زیر محاسبه میشود: TWG = Wb-Wa Wb= وزن ماهی در روز b Wa= وزن ماهی در روز a یافتهها نتایج تجزیه واریانس در مورد صفت خوراک مصرفی نشان داد که اثر تیمار (جیره آزمایشی) بین سطوح مختلف مکمل مولتی آنزیم روی صفت خوراک معنیدار نبود (05/0p>). نتایج حاصل از تجزیه واریانس افزایش وزن ماهیان قزلآلای رنگین کمان در دوره آزمایشی مشخص گردید که بین میزان مصرف مولتی آنزیم و میزان افزایش وزن و طول ماهیان و همچنین میزان درصد بقاء ماهیان رابطه معنیداری مشاهده نشد. (05/0p>) (نمودار1، 2 و3). در طی این بررسی مقدار ضریب تبدیل غذایی در شاهد 08/2 و در تیمار 1، 2 و 3 به ترتیب 68/1، 73/1 و 09/2 تعیین گردید. که در سطح 05/0=α تفاوت معنیدار بین گروهها، مشاهده نگردید. میزان بقاء در گروه شاهد 96% و در تیمار 1، 2 و 3 به ترتیب، 98%، 100% و 98% بود که بر اساس آزمون آماری خی دو (Chi square) در سطح 05/0=α تفاوت بین گروههای تحت مطالعه، معنیدار نبود. نتایج مربوط به مقدار غذای مصرفی در مقاطع مختلف طول دوره آزمایش در گروههای تحت مطالعه در نمودار (1) نشان داده شده است. با عنایت بر اینکه مقدار غذای مصرفی در مقاطع مختلف طول دوره پرورش برای هر کدام از گروههای تحت مطالعه بهصورت یک عدد مشخص و بدون واریانس بوده لذا امکان آنالیز آماری مقدور نبوده و نتایج فقط بهصورت توصیفی در مقایسه با هم آورده شده است. بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه(One way Analyse of Variance) در سطح 05/0=α تفاوت بین میانگین وزن ماهیان در گروههای تحت مطالعه در هیچکدام از مقاطع زمانی اندازهگیری شده معنیدار نبود.
نمودار 1- مقدار غذای مصرفی در گروههای تحت مطالعه در طول دوره پرورش بر حسب گرم
نمودار 2- مقدار افزایش وزن در گروههای تحت مطالعه در طول دوره پرورش بر حسب گرم
نمودار 3- مقدار افزایش طول در گروههای تحت مطالعه در طول دوره پرورش بر حسب سانتیمتر
بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه(One way Analyse of Variance) در سطح 05/0= α تفاوت بین میانگین طول ماهیان در گروههای تحت مطالعه در هیچکدام از مقاطع زمانی اندازهگیری شده معنیدار نبود. بحث و نتیجهگیری در طی این بررسی میزان ضریب تبدیل غذایی در گروه شاهد 08/2 و در تیمار 1، 2 و 3 به ترتیب 68/1، 73/1 و 09/2 تعیین گردید. در بررسی که توسط لین و همکارانش (2007) برای بررسی میزان تأثیر مولتی آنزیم بر روی عملکرد رشد در ماهیان هیبرید تیلاپیا در مرحله قبل بلوغ انجام گرفت، مشاهده گردید که میزان ضریب تبدیل غذایی ماهی و میزان رشد در صورت استفاده از مولتی آنزیم در مقادیر 05/0% و 03/0% بهبود مییابد که کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در جیره حاوی 05/0% گزارش گردید (13). در تحقیقی که توسط یلدریم و توران (2010) در گربه ماهیان آفریقایی انجام گردید، بهترین میزان ضریب تبدیل غذایی و عملکرد رشد را در 075/0% مولتی آنزیم مشاهده نمود (25). سیمبایا (1996) و شیم (2004) نشان دادند که مکمل فیتاز و کربوهیدراز و مکمل فیتاز به تنهایی میتواند میزان ضریب تبدیل غذایی را در جوجههای گوشتی بهبود دهد (22 و 23) در حالی که نتایج تحقیقات کوچر (2001) و بورسه (1996) نشان داده بود که مکمل آنزیمی تأثیر چندانی روی ضریب تبدیل غذایی میزان رشد مطلق در گروه شاهد 5/58 گرم و در تیمار 1، 2 و 3 به ترتیب 71، 69 و 55 تعیین گردید. ریتز و همکارانش (1995) اصلاح در میزان بازده وزنی بدن و مصرف غذا در بوقلمونهای ماده تغذیه شده با مکمل زیلاناز را مشاهده نمود (18). برنز و همکارانش (1993) بهبود عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با مکمل آنزیمی را در سن (0- 42 روزگی) مشاهده نمودند (3). که با یافتههای موجود همخوانی ندارد. درصد بقاء در شاهد 96% و در تیمار 1، 2 و 3 به ترتیب، 98%، 100% و 98% بود. اودتالاه و همکارانش (2002) گزارش کرده اند که وجود آنزیم زیلاناز در بوقلمونها سبب کاهش مرگ و میر میشود. آنها توضیح دادهاند که میزان مرگ و میر در گروه کنترل بهطور اولیه در اثر عفونت رودهای بوده، در حالی که میزان مرگ و میر در گروههای تیمار حاوی آنزیم در اثر اختلالات قلبی ریوی بوده که اغلب مرتبط با رشد بسیار سریع پرندگان می باشد (15). لذا در طی این تحقیق مشخص گردید که استفاده از مولتی آنزیم تأثیری روی میزان ضریب تبدیل غذایی، رشد مطلق و میزان بقاء ماهی قزلآلای رنگینکمان ندارد که این نتایج با برخی مطالعات قبلی که بر روی گربه ماهی کانال (10)، ماهی پنگوس (6)، قزلآلای رنگینکمان (7) انجام یافته همخوانی ندارد. تحقیقات جدید بر روی طیور و آبزیان نشان میدهد که نه تنها نوع آنزیم مصرفی مهم میباشد بلکه غلظت مکملها نیز در میزان و نوع پاسخ مثبت و منفی حیوان نقش دارد (1 و 13) لذا با توجه به نتایج فوق میتوان عنوان نمود که نوع و یا غلظت مولتی آنزیم کمین مورد استفاده در ماهیان قزلآلای رنگین کمان مناسب نمیباشد.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,447 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 478 |