تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,286 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,919 |
پایداری عملکرد ارقام آبی گندم نان در اقلیم سردسیر و معتدل ایران | ||
اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
مقاله 2، دوره 5، 2(18) تابستان، شهریور 1390، صفحه 11-20 اصل مقاله (174.47 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مسعود بخشایشی قشلاق* 1؛ فرشاد حبیبی2؛ هاجر بخشایشی3؛ مرتضی شکارچی زاده4؛ مهناز مسلمی4؛ ندا هجران کش4؛ پویا وفادار افشار4 | ||
1فرهیخته ی کارشناس ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و عضو باشگاه پژوهشگران جوان | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب | ||
3دانشجوی کارشناسی ارشد علوم خاک دانشگاه ارومیه | ||
4فرهیخته ی کارشناس ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز | ||
چکیده | ||
این مطالعه به منظور بررسی پایداری عملکرد دانه ارقام آبی گندم الوند، الموت، زرین، نوید، آذر 2، سبلان، امید و بزوستیا، در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی و به مدت 3 سال زراعی (89-1386) در 6 شهرستان اجرا شد. در هر سال و در هر منطقه پس از برداشت، تجزیه واریانس ساده برای عملکرد دانه انجام و در پایان سال سوم تجزیه واریانس مرکب (3 ساله) در هر منطقه و در کل مناطق (3 سال و 6 منطقه) انجام شد. برای تعیین پایداری ارقام از روش های لین و بینز، ضریب تغییرات محیطی (C.V%) و روش غیر پارامتری رتبه (Rank) استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه مرکب (3 سال و 6 منطقه) نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ × منطقه × سال بر عملکرد دانه از نظر آماری معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در میان ارقام آزمایشی به رقم الوند با 3.74 تن در هر هکتار تعلق داشت. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش لین و بینز نشان داد که کمترین واریانس درون مکانی در میان ارقام آزمایشی به رقم زرین و کمترین کمترین ضریب تغییرات محیطی به ارقام زرین و سبلان تعلق داشتند. نتایج حاصل از روش رتبه بندی (Rank) نشان داد که ارقام الوند و سبلان کمترین رتبه و ارقام سبلان و بزوستیا حداقل انحراف معیار رتبه را در بین ژنوتیپ های آزمایشی به خود اختصاص دادند. جمع بندی نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ارقام زرین و سبلان از پایداری بالاتری نسبت به سایر ارقام مورد تحقیق برخوردار بوده و می توان به کشت آن در مناطق مورد مطالعه اقدام نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
سازگاری؛ عملکرد دانه؛ گندم نان؛ ضریب تغییرات محیطی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,000 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,018 |