تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,985 |
تعداد مقالات | 83,469 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,604,807 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,716,726 |
بررسی میزان سرمی اسید اوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر در مرغان تخمگذار مبتلا به سندرم نقرس | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 4، 4 (16) زمستان، اسفند 1389، صفحه 987-995 اصل مقاله (341.76 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهرام عمواوغلی تبریزی* 1؛ حسین نیک پیران1؛ شایان حلبی2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سندرم نقرس یکی از علل شایع تلفات در مرغداریها محسوب میشود. نقرس بهوسیله رسوب اورات در کلیهها، روی سطوح سروزی قلب، کبد، مزانتر، کیسههای هوایی و صفاق تشخیص داده میشود. در برخی موارد ممکن است این رسوبات بر روی سطوح عضلات و غلافهای تاندونی و مفاصل نیز دیده شوند. این رسوبات به صورت پرده سفید و گچی میباشد. نقرس به دو فرم احشایی و مفصلی دیده میشود و یک بیماری با علل متعدد میباشد. عوامل ایجاد کننده نقرس در سه دسته طبقهبندی میشوند که شامل: عوامل تغذیهای و مدیریتی، عوامل عفونی، عوامل توکسیک میباشند. برای ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی در بیماری نقرس در طی بهار و تابستان 1386 تعداد 3 فارم طیور تخمگذار نژاد HY-Line که مبتلا به سندرم نقرس بودند، شناسایی و مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از مرغداریهای مذکور تعداد 20 قطعه طیور مبتلا و 20 قطعه طیور سالم (در کل 120 قطعه) انتخاب شده و از آنها، خون از ورید بال اخذ گردید. بعد از خونگیری، کالبدگشایی انجام و با توجه به علایم کالبدگشایی تشخیص نقرس تأیید شد. بعد از انعقاد خون، سرم توسط دستگاه سانتریفیوژ جدا شده و مقادیر اسیداوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر توسط کیتهای تشخیصی اندازهگیری شد. مقایسه میانگین پارامترهای ارزیابی شده در طیور مبتلا به نقرس نسبت به طیور سالم افزایش آماری معنیداری نشان داد (05/0p<). اندازهگیری مقادیر سرمی اسیداوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر در طیور میتواند در تشخیص بیماری نقرس حتی قبل از ظاهر شدن علائم بالینی مؤثر باشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نقرس؛ طیور؛ اسید اوریک؛ کلسیم؛ فسفر؛ آلبومین؛ پروتئین تام | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیه یکی از ارگانهای حیاتی پرندگان با کارکردهای فراوان است که تحت تأثیر تعدادی از بیماریها و اختلالات قرار میگیرد. یکی از مهمترین اختلالات کلیوی، نقرس کلیوی است. نقرس به حالتی گفته میشود که کارکرد کلیه به اندازهای کاهش مییابد که اسید اوریک، در خون و مایعات بدن جمع میشود. نقرس پرندگان یک شرایط متابولیک است که رسوب سفید و گچی اسید اوریک و یا اوراتها بر روی بافتهای نرم بدن دیده میشود. به عبارت دیگر تجمع غیر طبیعی اوراتها در بدن به عنوان نقرس شناخته میشود (2، 3 و 9). در پرندگان اسید اوریک محصول نهایی کاتابولیسم پروتئینها، نیتروژن غیر پروتئینی و بازهای پورینی است. در پستانداران این ماده به کمک آنزیم اوریکاز به یک ماده کم ضررتر تبدیل میشود. اما در پرندگان این آنزیم غایب است و اسید اوریک آخرین فرآورده دفعی میباشد (2). اسید اوریک بیشتر در کبد تولید شده و توسط کلیه دفع میگردد. میزان بالای اسید اوریک خون باعث رسوب آن بر روی بافتها میگردد. اسید اوریک سمی نیست اما کریستالهای رسوبی میتوانند باعث آسیب مکانیکی به بافت شوند. هنگامی که کلیه آسیب میبیند دفع اسیداوریک تحت تأثیر قرار گرفته و اسید اوریک شروع به جمع شدن در خون و سپس بافتها میکند. نقرس به صورت احشایی یا مفصلی بروز میکند (2 و 15). در هر دو فرم بیماری، رسوبات به شکل کریستالهای سوزنی شکل است که tophi نامیده میشود. نقرس احشایی فرم حاد بیماری است که مرگ و میر بالایی دارد و به صورت رسوب اورات بر روی سطوح سروزی بهخصوص بر روی کبد، کلیه، قلب، کیسههای هوایی و مزانتر دیده میشود. نقرس مفصلی فرم مزمن بیماری است که نادر بوده و به صورت رسوب اورات بر روی مفاصل، لیگامنتها و تاندونها مشخص میشود (9). نقرس احشایی یکی از معمولترین یافتهها به هنگام کالبدگشایی طیور است که به نام رسوب احشایی اورات نیز از آن یاد میشود. نقرس احشایی بهوسیله رسوب اورات در کلیهها و بر روی سطح سروزی قلب، کبد، مزانتر، کیسههای هوایی و صفاق دیده شوند و یا درون کبد، طحال و سایر ارگانها میتواند حضور داشته باشند (6 و 15). در موارد شدید باعث چسبیدن کبد به جدار داخلی قفسه سینه میگردد و به هنگام کالبدگشایی و جدا کردن سینه از محوطه شکمی به علت همین چسبندگی، کبد پاره و متلاشی میگردد. رسوبات موجود بر روی سطوح سروزی، این تحقیق به منظور ارزیابی تغییرات سطح سرمی برخی از فاکتورهای سرمی در سندرم نقرس در تعدادی از فارمهای تخمگذار شهرستان تبریز انجام گرفت تا عوامل مستعد کننده آن را شناسایی کرده و با بکارگیری روشهای صحیح مدیریت پرورش، از بروز خسارات بیشتر جلوگیری نماییم.
مواد و روشها در این تحقیق بعد از مراجعه مرغداران به کلینیک طیور دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و تشخیص بالینی و کالبدگشایی طیور مبتلا به نقرس، به مرغداریهای فوق (تعداد 3 فارم) مراجعه و از هر فارم 20 قطعه مرغ که واجد علائم بالینی نقرس بوده و 20 قطعه که ظاهراً سالم بودند (جمعاً 120 قطعه مرغ که 60 قطعه واجد علائم بالینی نقرس و 60 قطعه که ظاهرأ سالم بودند)، انتخاب و از ورید بال بعد از ضدعفونی نمودن محل، خون گیری به میزان 5 میلیلیتر به عمل آمد. سپس از طیور سالنهای بیمار جهت تأیید تشخیص به طور تصادفی 10 قطعه نیز انتخاب و کالبدگشایی شدند و از نظر علایم مورد بررسی قرار گرفتند. نمونههای خونی پس از لخته شدن خون، با دور 3000 به مدت 15 دقیقه سانتریفیوژ شده و سرم جدا گردید. سرمها در دمای c °19- فریز شدند. مقادیر سرمی اسید اوریک، کلسیم، فسفر، آلبومین و پروتئین تام به روش رنگ سنجی و با استفاده از کیتهای تجارتی زیست شیمی و دستگاه اسپکتروفتومتر Biowave، مدل S2100 ساخت کشور انگلیس اندازهگیری شدند (17). میانگین مقادیر سرمی پارامترهای اندازهگیری شده به روش آماری توسط نرمافزار spss ویرایش 13 تحت ویندوز xp روش آماری تی مستقل مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها نتایج این بررسی در جداول 1 تا 5 ذکر شده است. جدول 1، میانگین سرمی اسیداوریک را بر حسب میلیگرم در دسیلیتر در طیور سالم و مبتلا به نقرس در سه مرغداری مورد مطالعه نشان میدهد. مقایسه آماری بین مقادیر سرمی اسیداوریک در بین طیور سالم و مبتلا به نقرس اختلاف آماری معنیداری را بین آنها نشان داد (05/0p<). جدول 2، میانگین مقادیر سرمی پروتئین تام برحسب گرم در دسیلیتر را در طیور سالم و مبتلا به نقرس در سه مرغداری مورد مطالعه نشان میدهد. مقایسه آماری پروتئین سرمی بین طیور سالم و مبتلا به نقرس، اختلاف آماری معنیداری بین آنها نشان داد (05/0p<). جدول 3، میانگین سرمی آلبومین برحسب گرم در دسی لیتر را در طیور سالم و تیمار مبتلا به نقرس در سه مرغداری مورد مطالعه نشان میدهد. مقایسه آماری میانگین آلبومین سرمی بین طیور سالم و تیمار در هر مرغداری و همچنین مقایسه میانگین آلبومین سرمی بین طیور سالم و تیمار تمام مرغداریها اختلاف آماری معنیداری را نشان داد (05/0p<). جدول 4، میانگین سرمی کلسیم بر حسب میلیگرم در دسیلیتر را در طیور سالم و تیمار مبتلا به نقرس در سه مرغداری مورد مطالعه نشان میدهد. مقایسه میانگین سرمی کلسیم بین طیور سالم و تیمار مبتلا به نقرس در هر مرغداری و همچنین مقایسه آن در بین طیور مبتلا به نقرس و سالم در کل مرغداریهای مورد مطالعه اختلاف آماری معنیداری نشان داد (05/0p<). جدول 5، میانگین سرمی فسفر برحسب میلیگرم در دسیلیتر را در طیور سالم و مبتلا به نقرس را در سه مرغداری مورد مطالعه نشان میدهد. مقایسه آماری بین میانگین فسفر در طیور سالم و مبتلا به نقرس در هر مرغداری و همچنین مقایسه آن بین طیور سالم و مبتلا درکل مرغداریهای مورد مطالعه، اختلاف آماری معنیداری نشان میدهد (05/0p<).
جدول 1- مقایسه میانگین سرمی اسید اوریک بر حسب میلیگرم در دسیلیتر در طیور شاهد و تیمار در مرغداریهای شماره 1 ،2، 3 و کل مرغداریهای مورد مطالعه
*نشان دهنده وجود اختلاف آماری معنیدار (05/0p<).
جدول 2- مقایسه میانگین سرمی پروتئین تام بر حسب گرم در دسیلیتر در طیور شاهد و تیمار در مرغداریهای شماره 1 ،2، 3 و کل مرغداریهای مورد مطالعه
*نشان دهنده وجود اختلاف آماری معنیدار (05/0p<).
جدول 3- مقایسه میانگین سرمی آلبومین بر حسب گرم در دسی لیتر در طیور شاهد و تیمار در مرغداریهای شماره 1 ،2، 3 و کل مرغداریهای مورد مطالعه
*نشان دهنده وجود اختلاف آماری معنیدار (05/0p<).
جدول 4- مقایسه میانگین سرمی کلسیم بر حسب میلیگرم در دسیلیتر در طیور شاهد و تیمار در مرغداریهای شماره 1 ،2، 3 و کل مرغداریهای مورد مطالعه
*نشان دهنده وجود اختلاف آماری معنیدار (05/0p<).
جدول 5- مقایسه میانگین سرمی فسفر بر حسب میلیگرم در دسی لیتر در طیور شاهد و تیمار در مرغداریهای شماره 1 ،2، 3 و کل مرغداریهای مورد مطالعه
*نشان دهنده وجود اختلاف آماری معنیدار (05/0p<).
بحث و نتیجهگیری
امروزه یکی از معضلات در پرورش طیور و بهخصوص طیور تخمگذار نقرس است که در نتیجه رسوب اورات در کلیهها، سطوح سروزی، مفاصل و... مشخص میشود. نقرس به عنوان یک بیماری است که در ایجاد آن چندین فاکتور دخیل میباشد و شناسایی علل دخیل در ایجاد آن نیز کاری بس مشکل است. یکی از علل مشکلات تشخیصی نقرس، آسیب کلیههای طیور در طول دوره پرورش است که علامتهای آشکاری ممکن است نشان ندهد و بعد از اینکه طیور شروع به تخمگذاری میکنند، به دلیل نارسایی کلیوی ایجاد شده، نقرس ظاهر خواهد شد. اسید اوریک محصول اصلی و نهایی کاتابولیسم پروتئینها، نیتروژن غیرپروتئینی و بازهای پورینی است که در پرندگان از طریق ترشح توبولی دفع میشود (2، 8 و10). میزان ترشح اسید اوریک وابسته به غلظت اسیداوریک پلاسما و گردش خون کلیوی است. در نتیجه نارسایی کلیوی ایجاد شده، اسیداوریک دفع نمیشود و میتواند در بافتها و ارگانهای مختلف رسوب کند. از طرفی ممکن است کلیهها سالم اما در میزان پروتئین یا آب رسیده به بدن اختلالی ایجاد شده باشد که در نتیجه آن نیز میزان الکترولیتها و متابولیتهای دفعی دچار اشکال شده و زمینهساز نقرس میشوند (2 و 8). مقادیر سرمی اسیداوریک در طیور مبتلا به نقرس در این بررسی، افزایش آماری معنیداری نسبت به گروه سالم نشان میدهد (05/0p<). عوامل مختلفی در این تحقیق میتوانند عاملی برای افزایش اسیداوریک باشند. کلسیم اضافی در جیره غذایی و همچنین سختی بالای آب که میزان املاح در آن زیاد است از عوامل آسیب رسان به کلیهها محسوب شده و باعث نفروکلسینوز میشود که عاملی برای افزایش اسیداوریک است. این یافته با مطالعه مجابی و همکاران (1384) همخوانی کامل دارد (2). از طرفی نارسایی کلیوی ایجاد شده در اثر دهیدراتاسیون و یا بیماریهای ویروسی مختلفی، که آسیب رسان به کلیهها میباشند، از جمله برونشیت میتواند باعث هیپرتروفی کلیه شده و نارسایی ایجاد شده اسیداوریک را افزایش دهد. در این مطالعه نیز هیپرتروفی کلیه و همچنین تحلیل رفتن یک کلیه در طیور مبتلا به نقرس مشاهده شده است. جیره غذایی غنی از پروتئین و یا حاوی اوره زیاد نیز عاملی برای افزایش بیوسنتز اسیداوریک میتواند باشد. نتایج این بررسی با یافتههای سایر محققین که افزایش اسیداوریک را در نقرس گزارش کردند همخوانی دارد (2، 5، 6، 10، 13 و 14). در مطالعهای که توسط Melissa و همکارانش در سال 2001 انجام شده عامل نقرس را کاهش دفع ادرار، نارسایی کلیوی و همچنین میزان بالای پروتئین جیره عنوان کردند که در مطالعه اخیر نیز در موارد ابتلا به نقرس نارسایی کلیوی مشاهده شده که به صورت هیپرتروفی بوده است (12). در مطالعهای که توسط Bodo و همکارانش (1998) انجام شده است عامل بروز نقرس میزان بالای سدیم جیره و سختی آب مصرفی و همچنین میزان پروتئین زیاد جیره عنوان کردند که با مطالعه حاضر همخوانی دارد (8). در این بررسی میانگین مقادیر سرمی آلبومین و پروتئین تام در گروه مبتلا به نقرس افزایش آماری معنیداری نسبت به گروه سالم نشان میدهد (05/0p<). افزایش پروتئین سرمی در نتیجه افزایش ورود مواد پروتئینی به بدن، سنتز کبدی، افزایش پروتئینها فاز حاد و دهیدراتاسیون ایجاد میشود. کاهش پروتئین نیز در بدن در نتیجه گرسنگی، کاهش ورود مواد پروتئینی به بدن، بیماریهای کبدی، بیماریهای کلیوی و انگلی و هیدراتاسیون اتفاق میافتد. آلبومین جزء اصلی پروتئینهای سرمی است و تقریباً 50% پروتئینها را شامل میشود. آلبومین پروتئینی درشت است که از سد گلومرولی عبور نمیکند. کاهش آلبومین درموارد کاهش مواد پروتئینی، بیمارهای کبدی، کلیوی، انگلی و هیدراتاسیون و گرسنگی شدید اتفاق میافتد در حالی که مواردی برای افزایش آلبومین گزارش نشده است و فقط افزایش آن در موارد دهیدراتاسیون اتفاق میافتد (2). در این بررسی افزایش میزان آلبومین و پروتئین سرمی میتواند ناشی از دهیدراتاسیون و یا ناشی از ورود پروتئین زیاد از طریق جیره غذایی باشد. در مرغداریهای پرورش طیور تخمگذار به دلیل صرفهجویی مالی و زمانی، پولتها را در سنین کم به قفسها منتقل میکنند. از آنجائیکه در این قفسها آب طیور از طریق آب خوری نیپل تأمین میشود و سن و اندازه پولتها کوچک بوده نمیتوانند از این روش آبخوری استفاده نمایند بنابراین دهیدراتاسیون در این مرغداریها اتفاق میافتد که میتواند دلیلی بر افزایش میزان پروتئین و آلبومین تواماً باشد. در تحقیقی که توسط منصوری نیا و فیضی در سال (1382) انجام گرفته علل شیوع سندرم نقرس در تعدادی از همچنین Julian و همکاران در سال 1987 نیز علت بروز نقرس را محرومیت از آب گزارش کردند که با یافتههای این تحقیق همخوانی دارد (11). در تحقیق دیگری نیز که توسط Sholsberg و همکاران در سال (1997) انجام گرفته است نقش دهیدراتاسیون و کم آبی دلیل بر نقرس در گلههای گوشتی و تخمی گزارش شده است (16). از طرفی گاهاً نیز در نتیجه اشتباهاتی که کارگران مرغداری مرتکب میشوند جیره غذایی مرغهای تخمگذار به پولتها داده میشود که این امر نیز میتواند میزان پروتئین جیره را افزایش دهد. اما آلبومین در رنج طبیعی خود باقی میماند. نتیجه اینکه افزایش پروتئین در این بررسی در درجه اول ناشی از دهیدراتاسیون و در درجه دوم ناشی از افزایش پروتئین جیره است. در حالیکه افزایش آلبومین ناشی از دهیدراتاسیون است. یافتههای این تحقیق با نتایج Beckman و همکاران در سال (2000) و همچنین مجابی و همکاران در سال (1384) همخوانی دارد (2 و 6). بررسی سرمی میانگین کلسیم در گروه مبتلا نقرس نسبت به گروه سالم افزایش آماری معنیداری نشان میدهد (05/0p<). همچنین میانگین سرمی فسفر در گروه مبتلا به نقرس افزایش آماری معنی داری را نسبت به گروه سالم نشان میدهد. کلسیم و فسفر دو عنصر معدنی هستند که تقریباً 5/1-1 درصد از کل مواد معدنی تشکیل دهنده خاکستر یک موجود را شامل میشوند. کلسیم در اعمال مختلفی منجمله انقباضات عضلانی، پیامبر ثانویه، انعقاد خون، شرکت در تشکیل پوسته تخم مرغ، ساختمان استخوان و دندان شرکت دارد فسفر نیز در اعمالی از جمله ساختمان استخوان و دندان، ترکیبات پرانرژی، سیستم بافری بدن، کوآنزیمها و... شرکت میکند (2). افزایش کلسیم سرمی در مواردی نظیر، مسمومیت با D3، افزایش کلسیم جیره، هیپرپاراتیروئیدیسم، استفاده از آبهای سنگین و... اتفاق میافتد. کاهش آن نیز متعاقب کاهش کلسیم جیره، | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,764 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,662 |