تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,235 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,893 |
تولید تخم مرغ ایمن سازی شده علیه E. coli K99 و Salmonella enteritidis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 4، 1 (13) بهار، خرداد 1389، صفحه 759-764 اصل مقاله (393.31 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد ملکان* 1؛ فرهاد موسی خانی2؛ هادی پورتقی2؛ علی رضا باهنر3؛ مهیار ملکان4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دوره دکتری و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
باکتریهای E.coli K99 و Salmonella enteritidis از عوامل اصلی اسهال گوسالهها میباشند. جهت پیشگیری از وقوع بیماریهای ناشی از این عوامل از روشهای زیادی از جمله واکسیناسیون و انتقال ایمنی غیر فعال ( passive ) میتوان استفاده نمود. بههمین منظور در سالهای اخیر بحث استفاده از تخم مرغ ایمن سازی شده در جیره غذایی گوسالههای حساس مطرح شده است. بهمنظور تهیه آنتی ژن، باکتریهای E.coli K99 وSalmonella enteritidis پس از کشت 24 ساعته در محیط کشت نوترینت براث شرکت مرک، با اضافه کردن محلول فرمالین 1% غیر فعال شدند. آنتی ژن بهدست آمده پس از سه بار شستشو توسط PBS، تصفیه شده و آماده استفاده گردیدند. میزان آنتی ژن در هر دز براساس μg/ml 200 پروتئین و CFU/ml 109×1تنظیم شدند. مرغها 4 تزریق به فاصله 2 هفته یکبار همراه با ادجوانت کامل فروند شرکت سیگما (تزریق اول) و ادجوانت ناقص فروند شرکت سیگما (3 تزریق بعدی) بهصورت زیر جلدی دریافت کردند. نمونهگیریهای مختلف هم بهفاصله دو هفته یک بار صورت گرفت. سپس تیتر آنتی بادی در نمونههای سرم و تخممرغ با روش آگلوتیناسیون اندازهگیری شدند. نتایج بهدست آمده از لحاظ آنالیز آماری مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج بررسی حاضر نشان داد که شده تخم مرغهای ایمن سازی شده، هایپرایمیون بوده و میتواند برای تحریک سیستم ایمنی گوسالههای یک روزه قابل استفاده باشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تخم مرغ ایمنسازی شده؛ سالمونلا انتریتیدیس؛ اشریشیا کولای K99 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
در سالهای اخیر استفاده از تخم مرغهای ایمن سازی شده رواج چشمگیری پیدا کرده است. تاکنون تخم مرغهای ایمن سازی شده بر علیه E.coli عامل اسهال در خوکها، روتا ویروس ایجاد کننده اسهال در نوزاد انسان ، هلیکوباکتر پایلوری در انسان ، پاستورلا مولتی سیدا و ... تولید شده است (8، 13، 15، 17، 18 و 19). از جمله عوامل اصلی اسهال و مرگ و میر گوسالهها در با توجه به اهمیت بیماریهای ایجاد شده توسط باکتریهای E.coli K99 و Salmonella enteritidis، در این تحقیق سعی بر آن شده که با تحریک سیستم ایمنی مرغها، تخم مواد و روشها تهیه آنتی ژن: باکتری سالمونلا انتریتیدیس مورد استفاده در این تحقیق از بخش بیوتکنولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه تربیت مدرس تهیه گردید. باکتری E.coli K99 استفاده شده نیز توسط کیت Capture ELISA شرکت Biox مورد شناسایی قرار گرفته و سپس کشت و جداسازی شد. هویت باکتریها مجدداً توسط تستهای بیوشیمیایی و رنگ آمیزی مورد تأیید قرار گرفت. برای تهیه آنتی ژن، باکتریهای E.coli K99و Salmonella enteritidisدر محیط کشت نوترینت براث شرکت مرک برای مدت 24 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد پاساژ داده شدند. سپس به آنها فرمالین 1% اضافه شد و برای مدت 24 ساعت در دمای آزمایشگاه قرار گرفتند (6). آنتی ژنهای تهیه شده هم بهمنظور ایمن سازی مرغها و هم تست اندازهگیری میزان آنتی بادیها بهکار گرفته شدند. به منظور تأیید مرگ باکتریها، بهصورت تصادفی نمونههایی روی محیط مکانکی آگار شرکت مرک کشت داده شدند که پس از 24 ساعت هیچ باکتری در آن رشد نکرد. قبل از کشتن باکتریها برای نمونههایی از آنها بهطور تصادفی surface plate count صورت گرفت تا میزان تقریبی باکتریها در مخازن بهدست آیند. این میزان در 5 میلیلیتر محیط کشت، برای باکتری E.coli K99، CFU (colony forming unit) 108×2 و برای باکتری سالمونلا انتریتیدیس CFU 109×8 بود. بهمنظور شستشو و تهیه آنتی ژنهای خالص از PBS (Phosphate buffer saline) استریل استفاده شد. پس از 3 بار شستشو، آنتی ژنها در PBS هم حجم محیط کشت اولیه حل شده و آماده دزاج نمودن شدند. با استفاده روش پروتئین سنجی لوری در کنار شمارشهای صورت گرفته، میزان آنتی ژن بر پایه μg/ml 200 پروتئین و 109×1 CFU/ml تعیین دوز گردیدند (12، 16 و 18). آنتی ژنهای دزاج شده در میکرو تیوبهای استریل تا زمان تزریق در فریزر 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. ایمن سازی مرغها: در این تحقیق از 28 مرغ لگهورن سفید که از سن 90 روزگی به محل تحقیق انتقال پیدا کرده بودند، استفاده شد. این پولتها پس از به تخم آمدن در سن 150 روزگی برای آزمایش استفاده شدند. شرایط نگهداری از جمله تغذیه، شرایط محیطی و ... برای هر دو گروه آزمایش و شاهد یکسان و در حد مطلوب در نظر گرفته شد. به مرغهای هر دو گروه شاهد و آزمایش اندازهگیری تیتر آنتی بادیها: نمونههای خون و تخم مرغ اخذ شده به ترتیب شامل روز صفر، هفته دوم، هفته چهارم، هفته ششم، هفته هشتم و هفته دهم میباشند. به منظور اندازهگیری تیتر آنتی بادی در سرم و تخم مرغ از روش آگلوتیناسیون استفاده شد (4). در روز صفر علاوه بر اندازهگیری تیتر آنتی بادی بر علیه باکتریهای E.coli K99 و Salmonella enteritidis در تخم مرغها و سرم، از تخم مرغها نیز بر روی محیط مکانکی آگار شرکت مرک کشت تهیه شد که پس از 24 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد هیچ باکتریی روی محیط ظاهر نگردید. برای جداسازی و آماده سازی زرده تخم مرغها برای آزمایش آگلوتیناسیون از روش رقیق کردن با PBS استفاده شد (10). در این روش از فاز مایع سطحی که حاوی ایمونوگلوبولینهای محلول بود برای آزمایش آگلوتیناسیون استفاده شد. برای هر یک از مرغهای گروه آزمایش و شاهد یک نمونه سرم و یک نمونه تخم مرغ در روزهای یاد شده اخذ شدند. برای سنجش میزان آنتی بادی تولید شده بر علیه باکتریهای E.coli K99 و سالمونلا انتریتیدیس در سرم و زرده تخم مرغها از روش آگلوتیناسیون استفاده شد. برای این منظور از دو سری لوله 10 تایی برای هر نمونه سرم و دو سری لوله 10 تایی دیگر برای هر نمونه تخم مرغ استفاده شد. و در کنار هر نمونه 3 لوله شاهد نیز در نظر گرفته شد تا از خطاهای احتمالی جلوگیری شود. برای انجام آزمایش آگلوتیناسیون ابتدا از سرم و یا فاز مایع ایجاد شده در زرده تخم مرغها رقتهای متوالی تهیه شد. به منظور تهیه رقتهای متوالی ابتدا 9/0 میلیلیتر PBS در لوله ابتدایی ریخته و به آن 1/0 میلیلیتر سرم یا فاز مایع ایجاد شده در زرده تخم مرغها اضافه شدند. پس از هموژن سازی میزان 5/0 میلیلیتر از لوله اول به لوله دوم که حاوی 5/0 میلیلیتر PBS بود اضافه گردید و این کار تا لوله دهم ادامه پیدا کرد و در انتها 5/0 میلیلیتر از مایع هموژن لوله دهم دور ریخته شد. سپس به تمامی رقتها مقدار 5/0 میلیلیتر آنتی ژن هموژن شده، اضافه شده و برای مدت 24 ساعت در دمای آزمایشگاه قرار داده شد (4). بعد از سپری شدن مدت مذکور، تمامی لولهها از نظر ایجاد آگلوتیناسیون مورد بررسی قرار گرفتند و بهمنظور تأیید تشخیص لولههای مشکوک، ازآنها لام تهیه و در زیر میکروسکوپ نوری بررسی شدند. نتایج حاصل از این بررسی توسط نرم افزار spss مورد آنالیز قرار گرفت. یافتهها تغییرات مربوط به آنتی بادی در سرم و تخم مرغ برای باکتریهای E.coli K99 و Salmonella enteritidis در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1- میانگینهای حسابی (ح) و هندسی (ﻫ) لولههای مورد آزمایش برای باکتریهای مختلف در سرم و تخم مرغ در طول مطالعه
میانگین مقادیر تیتر آنتی بادی در سرم و تخم مرغ علیه باکتری E.coli K99براساس شماره لولههای ثبت شده در هفتههای تحت بررسی، بهطور جداگانه با آزمون آماری من ویتنی در دو گروه آزمایش و شاهد مورد مقایسه قرار گرفت و بهجز روز صفر که میانگین فاقد اختلاف معنیدار بود (سرم 61% و تخم مرغ 94%) در بقیه هفتهها، تیتر گروه آزمایش به طور معنیداری بیش از گروه شاهد بود. (005/0=p). میانگین مقادیر تیتر آنتی بادی در سرم و تخم مرغ علیه باکتری سالمونلا اینتریتیدیس براساس شماره لوله های ثبت شده در هفته های تحت بررسی بهطور جداگانه با آزمون من ویتنی در دو گروه آزمایش و شاهد مورد مقایسه قرار گرفت و بهجز روز صفر که میانگین فاقد اختلاف معنیدار بود، در بقیه هفتهها، تیتر گروه آزمایش بهطور معنیداری بیش از گروه شاهد بود
بحث و نتیجهگیری
استفاده از تخم مرغ به عنوان حامل فاکتورهای بیولوژیک مختلف در چند دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته و از آنجائیکه تخم مرغ در سبد غذایی انسانی بهصورت معمول مصرف | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5. Chalghoumi, R., Théwis, A., Portetelle, D. and Beckers, Y. 2008. Production of hen egg yolk immunoglobulins simultaneously directed against Salmonella enteritidis and Salmonella typhimurium in the same egg yolk. Poultry Science. 87(1):32-40.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,416 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 444 |