تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,534 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,355 |
مطالعه باقیمانده کلرامفنیکل در گوشت طیور به روش الایزا در اصفهان | ||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||
مقاله 4، دوره 2، 3 (7) پاییز، آذر 1387، صفحه 203-207 اصل مقاله (236.1 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
ابراهیم رحیمی* 1؛ محسن جعفریان2 | ||
1گروه بهداشت موادغذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||
2گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||
چکیده | ||
کلرامفنیکل از گروه داروهای وسیع الطیف دامپزشکی محسوب میشود که در درمان عفونتهای ریوی در صنعت طیور استفاده میگردد. حتی سطوح پایین باقیمانده کلرامفنیکل ممکن است به یک نوع کمکاری و تحلیل مغز استخوان منجر و نهایتاً به کم خونی آناپلاستیک تبدیل گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین باقیمانده کلرامفنیکل در گوشت مرغ انجام شد. غلظت کلرامفنیکل در این مقاله با استفاده از روش الایزا در 140 نمونه گوشت مرغ (عضله ران) عرضه شده به بازار مصرف شهرستان اصفهان اندازهگیری شد. در 25 نمونه از 140 نمونه (9/17 درصد) بررسی شده، حضور باقیمانده کلرامفنیکل در غلظتی مابین 14 تا 311 نانوگرم در کیلوگرم با میانگین 9/97 نانوگرم در کیلوگرم و انحراف معیار 7/17 نانوگرم در کیلوگرم مشاهده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد که علیرغم پایین بودن غلظت باقیمانده کلرامفنیکل در نمونهها، لکن این دارو در حال حاضر در صنعت پرورش طیور استفاده میشود و این میتواند به عنوان خطری برای سلامت جامعه محسوب شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی بیوتیک؛ کلرامفنیکل؛ گوشت؛ طیور؛ الایزا | ||
اصل مقاله | ||
مقدمه
گوشت طیور به عنوان یکی از مهمترین منابع تأمینکننده نیازهای پروتئین حیوانی در تغذیه جوامع انسانی بهشمار میرود و در این میان گوشت مرغ ارزانترین نوع گوشت در اکثر کشورهاست و بدون شک مهمترین دلیل موفقیت این صنعت در سرتاسر جهان است (5). این برتری در رقابت، اساساً به دلیل بهبود ممتد بازده تولید و پذیرش ایدهها و ابداعات نو توسط تولیدکنندگان است. در این میان به علت کارایی بالایی که آنتیبیوتیکها در درمان و پیشگیری از بیماریها دارند، متأسفانه انواع مختلفی از آنها بدون در نظر گرفتن عوارض جانبی و دوره دفع دارویی علاوه بر دامپزشکان توسط تکنسینهای دامپزشکی و حتی خود دامداران، به عنوان درمان، پیشگیری، محرک رشد و گاهی نگهدارنده مواد غذایی در صنعت پرورش طیور مورد استفاده قرار میگیرند و از نگرانیهای عمده که در این رابطه وجود دارد، حضور بقایای آنتیبیوتیکی در گوشت و تخم این موجودات است. باقیمانده این داروها در مواد غذایی مورد مصرف انسان اثرات سوء و زیانبخشی برای مصرف کننده به همراه دارد، عوارضی چون حساسیت، اختلالات متابولیکی، واکنشهای سمّی و مهمتر از همه پیدایش سویههای باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیکها میباشد (3، 8 و13). یکی از این آنتیبیوتیکهای وسیع الطیفی که استفاده از آن در دامپزشکی ممنوع اعلام و حداکثر محدوده باقیمانده آن در مواد غذایی مصرفی انسان در اتحادیه اروپا صفر در نظرگرفته شده است، کلرامفنیکل[1] میباشد (11). ولی بهنظر میرسد بهطور بیرویه و وسیع در صنعت پرورش طیور گوشتی استفاده میگردد. دپرسیون مغز استخوان[2] که میتواند در تعداد کمی از بیماران کشنده باشد و سندرم خاکستری[3] در نوزادان تازه متولد شده به دلیل کمبود اسید گلوکورونیک[4] از عوارض عمده تجویز کلرامفنیکل برای انسان است. از طرفی توسعه کم خونی آپلاستیک[5]، خطری جدی در رابطه با تجویز کلرامفنیکل به هر روشی در انسان میباشد (3، 11 و 13). با توجه به مطالعات فراوانی که در خصوص باقیمانده آنتیبیوتیکها در مواد غذایی از جمله گوشت طیور در ایران انجام شده است، اما اکثر آنها کیفی بوده و کمتر میزان و نوع آنتیبیوتیک باقیمانده مورد بررسی قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت حضور و میزان باقیمانده آنتیبیوتیک کلرامفنیکل در گوشت طیور استفاده شده در بازار مصرف اصفهان، طراحی و انجام شده است. مواد و روش کار در این مطالعه طی مدت 6 ماه، از پائیز 1386 الی فروردین 1387، در مجموع 140 نمونه عضله ران مرغ از مطابق دستورالعمل شرکت سازنده کیت حدود 100 گرم از هر نمونه گوشت مرغ به صورت همگن درآورده شد. سه گرم از نمونه همگن و با دقت 001/0 گرم وزن و با 3 میلیلیتر آب مقطر و سپس 6 میلیلیتر اتیل استات مخلوط گردید. نمونههای مذکور به مدت 10 دقیقه در دمای اتاق و دور 3500 دور در دقیقه سانتریفیوژ شده و مایع رویی برداشته شد. در ادامه، مایع مذکور در دمای اتاق قرار گرفت تا خشک شود. سپس 1 میلیلیتر، n-هگزان و به دنبال آن 5/0 میلیلیتر بافر به لولههای مذکور اضافه شد و پس از مخلوط شدن روی شِیکر در حرارت 25-20 درجه سانتیگراد به مدت 10 دقیقه و دور 3500 دور در دقیقه سانتریفیوژ شدند. فاز آبی (فاز پائینی) به عنوان نمونه آمادهسازی شده جهت ادامه مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. پنجاه میکرولیتر از محلولهای استاندارد و نمونههای آمادهسازی شده به حفرههای میکروپلیت منتقل شد و به دنبال آن 50 میکرولیتر از آنزیم کونژوگه رقیق شده به حفره اضافه گردید. بعد از قرار دادن میکروپلیت در حرارت 25-20 درجه سانتیگراد در تاریکی به مدت یک ساعت، مایع موجود در میکروپلیت خارج شد و با قرار دادن آن به شکل وارونه بر روی کاغذهای جاذب رطوبت و ضربه زدن ملایم به آن مایع موجود در حفرهها به طور کامل تخلیه شد. سپس حفرهها با 250 میکرولیتر بافر مخصوص شسته شدند (عمل شستشو دوبار تکرار گردید) و هر بار بعد از تخلیه مایع شستشو، میکروپلیت به طور وارونه بر روی چند لایه دستمال کاغذی قرار گرفت تا کاملاً باقیمانده مایع شستشو خارج شود. در مرحله بعد، 100 میکرولیتر سوبسترا به هر حفره اضافه گردید و میکروپلیت به مدت 15 دقیقه در حرارت 25-20 درجه سانتیگراد در تاریکی گرمخانهگذاری شد. در نهایت برای توقف واکنش، محلول قطع واکنش به مقدار 100 میکرولیتر به حفرهها اضافه شد. میزان جذب (OD) با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر (StatFax-2100, UK) در طول موج 450 نانومتر قرائت شد و با تقسیم میزان جذب نمونهها و استانداردها بر میزان جذب استاندارد صفر، ضرب در 100، درصد جذب بهدست آمد. براساس درصد جذب نمونههای استاندارد، منحنی کالیبراسیون بر روی کاغذهای شطرنجی رسم و به دنبال آن بر اساس درصد جذب نوری هر نمونه و انطباق با منحنی کالیبراسیون، میزان کلرامفنیکل برحسب نانوگرم در کیلوگرم به دست آمد. دادههای به دست آمده به کمک نرم افراز آماری SPSS ویرایش 15 در سطح آمار توصیفی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج با روش الایزا، از 140 نمونه گوشت مرغ (عضله ران) مورد مطالعه، 25 نمونه (89/17 درصد) آلوده به کلرامفنیکل تشخیص داده شدند و مابقی شامل 115 نمونه (1/82 درصد) از این نظر منفی بودند. میانگین و انحراف معیار باقیمانده کلرامفنیکل در نمونههای آلوده به ترتیب 2/97 و 7/17 نانوگرم در کیلوگرم بهدست آمد. حداقل و حداکثر این میزان به ترتیب 13 و 311 نانوگرم در کیلوگرم بود. بررسی محدوده باقیمانده کلرامفنیکل در نمونههای مورد مطالعه نشان داد که میزان باقیمانده کلرامفنیکل در 5 نمونه (20 درصد) بین 30-13 نانوگرم در کیلوگرم، 7 نمونه (28 درصد) بین 60-31 نانوگرم در کیلوگرم، 5 نمونه (20 درصد) بین 90-61 نانوگرم در کیلوگرم، 1 نمونه (4 درصد) بین 120-91 نانوگرم در کیلوگرم و 7 نمونه (28 درصد) حاوی بیش از 121 نانوگرم در کیلوگرم بوده است. بحث و نتیجهگیری از مهمترین آلایندههای شیمیایی مواد غذایی که از اهمیت بسیار بالایی در سلامت انسان برخوردارند، باقیماندههای آنتیبیوتیکی در مواد غذایی هستند، که متأسفانه استفاده از این ترکیبات به طور روزافزونی در صنعت دامپروری و پرورش طیور رونق یافته است و از همه مهمتر اینکه در بسیاری از موارد دامداران یا مرغداران بدون توجه به سمیّت، خطرات و چگونگی قابلیت مصرف دارو، خودسرانه و بدون مشورت با دامپزشک بهطرز بیرویه و حتی چندین برابر دز معمول از آنتیبیوتیکها جهت پیشگیری و درمان دامها، خصوصاً طیور صنعتی استفاده مینمایند. از جمله آنتیبیوتیکهایی که امروزه استفاده از آن در صنعت دامپروری، دامپزشکی و حتی پزشکی ممنوع شده است، کلرامفنیکل میباشد (11). اما متأسفانه نتایج مطالعه حاضر نشان داد که درصدی از نمونههای بررسی شده آلوده به کلرامفنیکل، با میزانهای متفاوت بوده است. در این مطالعه از 140 نمونه عضله ران مرغهای مصرفی اصفهان 25 نمونه (9/17 درصد) آلوده به کلرامفنیکل بودهاند. با توجه به اینکه بقایای آنتیبیوتیکی بیشتر در اندامهای دفعی از جمله کبد و کلیه تجمع یافته (11) و در بافتهای عضلانی بسیار کم یافت میشوند، انتظار میرود میزان باقیمانده دارو در بافتهای کبد و کلیه بیشتر باشد. طی مطالعهای توسط مطلبی در سال 1383 درخصوص بررسی کیفی باقیمانده داروهای آنتیبیوتیکی در میگوی پرورشی ایران، نشان داده شده استکه باقیمانده کلرامفنیکل در تمام نمونههای مورد بررسی (42 نمونه) زیر 2 میکروگرم در کیلوگرم بوده است. در این مطالعه مشخص گردید که استفاده از کلرامفنیکل و میزان باقیمانده آن در گوشت میگو طی سالهای 2000 میلادی به بعد بهطور چشمگیری کاهش یافته است (7). ترکان و همکاران در سال 1380 طی مطالعهای در اصفهان جهت بررسی باقیماندههای دارویی در گوشت، کبد و کلیه مرغهای کشتار شده به روش چهار پلیت، نشان دادند که 237 لاشه از 250 نمونه مورد مطالعه (8/94 درصد) حاوی باقیماندههای آنتیبیوتیکی بودهاند (2). پرونده در سال 1375 با استفاده از روش چهار پلیت، 250 نمونه از لاشههای طیور کشتار شده در کشتارگاههای طیور در اطراف شیراز که قابل مصرف تشخیص داده شده بودند را مورد بررسی قرار داد. نتایج بررسی ایشان نشان داد که بقایای آنتیبیوتیکی در 2/54 درصد از نمونههای عضلات سینه، 9/9 درصد نمونههای کبد و 6/2 درصد نمونههای کلیه بیش از حد مجاز است (1). کهبا در سال 1376 با استفاده از همین روش 250 لاشه مرغ قابل مصرف کشتار شده در کشتارگاههای طیور اطراف شیراز را بررسی نمود که 4/12 درصد از نمونهها را آلوده به بقایای آنتیبیوتیکی (بیش از حد مجاز) اعلام نمود. در همین بررسی 2/11 درصد از نمونههای عضلات سینه، 8 درصد نمونههای کبد و 8/6 درصد نمونههای کلیه دارای بقایای آنتیبیوتیکی بیش از حد مجاز بودند (4). Kessabi و همکاران (1990) در موراکو، 33 درصد از کبد جوجههای مورد مطالعه را آلوده به بقایای آنتی بیوتیک گزارش نمودند (12). Bellomonte و همکاران (1993) در ایتالیا با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (H.P.L.C) درصد آلودگی نمونههای طیور مورد مطالعه را به بقایای آنتیبیوتیکی از 88 درصد تا 95 درصد گزارش نمودند (9). در مطالعه مشابهی توسط Schwaiger و Hortner (1992) بهروش کروماتوگرافی، 60 تا 70 درصد نمونه گوشتهای طیور مورد مطالعه حاوی مخلوطی از بقایای آنتیبیوتیکی بوده است (14). نتایج و گزارشات متعدد ثبت شده در ایران و برخی از کشورهای دیگر نشان میدهد که آنتی بیوتیکها به طور وسیعی در صنعت طیور استفاده میشوند و متأسفانه عدم رعایت دوره دفع دارویی قبل از کشتار، استفاده غیرمجاز دارو به وسیله دامداران، تجویز بیش از حد دز توصیه شده و فقدان روشهای سریع، دقیق و ارزان قیمت جهت کنترل بقایای آنتیبیوتیکی باعث شده است تا متأسفانه باقیمانده این داروها در مواد غذایی به طور قابل ملاحظهای مشاهده شود (1، 4، 9 و 14). در ارتباط با میزان باقیمانده آنتیبیوتیکها، بهخصوص کلرامفنیکل در لاشههای طیور، نظر F.D.A بر این است که هیچگونه باقیماندهای در لاشهها وجود نداشته باشد و به عبارتی میزان باقیمانده آنتیبیوتیکها از جمله کلرامفنیکل صفر باشد. بنابراین قوانین و مقرراتی درخصوص کنترل آلودگی مواد غذایی به آنتیبیوتیکها و عرضه مواد غذایی سالم در تعداد زیادی از کشورهای جهان وضع گردیده است (6، 10 و 11). برای مثال در آلمان یک درصد لاشههای گاوهای گوشتی و دو درصد لاشههای گوسالههای کشتار شده باید به این منظور آزمایش شوند و یا احشاء خوراکی که به صورت وارداتی وارد انگلستان میشوند قبل از توزیع در بازار میباید توسط آزمایشگاههای وابسته به دولت، آلودگی آنها به آنتیبیوتیکها ارزیابی گردد (15). اما با کمال تأسف در کشور ما هیچگونه کنترل و نظارتی بر توزیع و مصرف آنتیبیوتیکها و یا حتی دیگر داروها در دامها وجود ندارد. با توجه به نتایج بهدست آمده از این تحقیق که نشانگر آلودگی گوشت مرغ مورد آزمایش بوده است، لزوم انجام تحقیق گسترده بر روی مواد غذایی مختلف با منشأ دامی از قبیل گوشت، احشاء خوراکی، فرآوردههای گوشتی، شیر، لبنیات، عسل و غیره احساس میشود و برنامهها باید براساس چهار اصل پیشگیری، پیگیری، نظارت و آزمایشات اکتشافی بنا گردد. | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,146 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 799 |