تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,362 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,972 |
بررسی کیفیت بهداشتی آبهای معدنی طبیعی به فروش رسیده در سطح شهر تبریز در سال 1387 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 3، 2 (10) تابستان، شهریور 1388، صفحه 485-491 اصل مقاله (465.48 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
جلیل خندقی* 1؛ محمدرضا صحت خواه2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب، سراب، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2آزمایشگاه مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی، تبریز، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
با افزایش رو به رشد تولید و مصرف آبهای معدنی بطری شده در کشورمان در دهه اخیر توجه به کیفیت میکروبی این محصولات بسیار حائز اهمیت میباشد. هدف از مطالعه حاضر آزمایش تعدادی از آبهای معدنی طبیعی بطری شده که در سطح شهر تبریز به فروش میرسند، میباشد. در این بررسی تعداد 150 نمونه از این محصولات از نظر تعداد کل میکروارگانیسمهای هوازی، کلیفرمها، کلیفرمهایمدفوعی، اشرشیاکولای، استرپتوکوکهایمدفوعی، کلستریدیوم پرفرینجنس و سودوموناس آئروجینوزا مورد ارزیابی قرارگرفتند. تعداد کل میکروبهای هوازی، سودوموناسوکلستریدیوم با روش فیلتراسیون غشایی و کلیفرمهاواسترپتوکوکهایمدفوعی با روش بیشترین تعداد احتمالی (MPN) مورد آزمایش قرار گرفتند.نتایج حاکی از این بود که در 3/25 درصد از نمونهها هیچگونه رشدی در پلیت حاوی محیط پلیت کانت آگار وجود نداشت و در 2 درصد از نمونهها تعداد کل میکروارگانیسمهای هوازی در سطح بالایی (بیشتر از 20 باکتری در هر میلیلیتر) قرار داشت. همچنین از مجموع 6/72 درصد از نمونههایی که از نظر تعداد کل میکروبهای هوازی قابل قبول بودهاند، به ترتیب 75/2، 83/1، 75/2 و 91/0 درصد با کلیفرمها، استرپتوکوکهای مدفوعی، سودوموناس وکلستریدیوم آلوده بودند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آب معدنی طبیعی؛ تعداد کل میکروارگانیسمهای هوازی؛ کلیفرم؛ فیلتراسیون غشایی؛ بیشترین تعداد احتمالی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
طبق تعریف سازمان غذا و دارو (FDA)، آبهای بطری شده (Bottled water) آبهایی هستند که بهوسیله کارخانه در بطری یا هر ظرف دیگر مناسب برای مواد غذایی (Food grade) پر میشود و به مصرف انسان میرسد (12). منبع این آب میتواند از چشمههای طبیعی (Spring water) یا آبهای زیرزمینی (Ground water) باشد. مصرف آبهای بطری شده در طی دهه گذشته در کشور ایران به سرعت رو به افزایش است و بنابراین توجه به کیفیت بهداشتی این آبها برای حفظ و ارتقاء بهداشت و سلامت جامعه بیش از پیش ضروری مینماید و این در حالی است که در مقایسه با سایر فرآوردههای غذایی، کمتر به کیفیت بهداشتی آبهای معدنی بطری شده پرداخته شده است. آبهای معدنی نیز مانند بسیاری از محصولات غذایی، استریل نبوده و میتوانند دارای تعداد قابل قبول و مجاز از میکروارگانیسمهای مختلف باشند. بهطور کلی دو دسته از باکتریها در NMW دیده میشوند: 1 ـ باکتریهای فلور طبیعی آب (Autochthonous) که در خود منبع آب موجود هستند و معمولاً سایکروتروف و گرم منفی بوده و چون با شرایط محیطی خود به خوبی سازگار 2 ـ باکتریهای خارجی (Allochthonous) که در هنگام بطری کردن آب در کارخانه، از منابع مختلفی مانند تجهیزات و سطوح و پرسنل به آب راه می یابند و به دلیل کمبود مواد مغذی معمولاً قادر به بقاء در این محیط نمیباشند. با این وجود مواردی از جداسازی باکتریها و ویروسهای پاتوژن، حتی چندین هفته پس از تولید آبهای معدنی، گزارش شده است مثلاً Kerr و همکارانش در سال 1999 به ارزیابی بقاء E.coli O157: H7 در آبهای بطری شده پرداخته و نتیجه گرفتند، این پاتوژن در آبهای معدنی طبیعی (NMW) مدت زمان بیشتری نسبت به سایر آبهای بطری شده زنده میماند (7). طبق استاندارد ملی ایران به شماره 2591 حد مجاز آلودگی میکروبی آبهای معدنی طبیعی در مراکز فروش به شرح جدول 1 میباشد (2). جدول 1- حد مجاز آلودگی آبهای معدنی طبیعی
هدف از این مطالعه، بررسی میزان آلودگی آبهای معدنی طبیعی بطری شده، به میکروارگانیسمهای شاخص آلودگی بوده و بدین منظور تعداد 150 نمونه از آبهای بطری شده عرضه شده در سطح فروشگاههای شهر تبریز مورد آزمایش قرار گرفت. مواد و روشکار برای انجام این آزمایش تعداد پنج بطری 5/1 لیتری آب معدنی طبیعی، از سه سری ساخت، متعلق به ده کارخانه تولیدکننده آب معدنی طبیعی بطری شده، از فروشگاههای سطح شهر تبریز انتخاب شده ( مجموعاً 150 نمونه ) و از نظر حضور و تعداد کل میکروبهای هوازی،کلیفرمها، برای ارزیابی آلودگی با سودوموناس و کلستریدیوم پرفرینجنس و مشخص کردن تعداد کل میکروبهای هوازی از روش فیلتراسیون غشایی و در مورد کلیفرمها و استرپتوکوکهایمدفوعی از روش بیشترین تعداد احتمالی یا MPN (Most Probable Number ) استفاده شد (5). در روش اول پس از فیلتر کردن حجم 100 میلیلیتر از آب بطری با استفاده از فیلترهای میکروبیولوژی (با قطر منافذ 45/0 میکرون)، فیلترهای مذکور روی محیط جامد PCA ( Plate Count Agar) برای نمایش تعداد کل میکروبهای هوازی و محیط انتخابی Pseudomonas Selective Agar یا همان CET Agar (Cetrimide agar) برای شناسائی سودوموناس آئروجینوزا و بالاخره محیط SPS Agar (Sulfite Polymyxin Sulfadiazine Agar)، برای شناسائی کلستریدیوم پرفرینجنس قرار داده شد و سپس پلیتهای حاوی PCA، 24 ساعت در 36 درجه سانتیگراد و پلیتهای حاوی SPS Agar، 48 ساعت در 36 درجه سانتیگراد و در جار برای جداسازی کلیفرمها، محیط LST ( Lauryl Sulfat Triptose broth) استفاده و لولههای آزمایش 24 ساعت در 36 درجه سانتیگراد گرمخانهگذاری شدند (که ایجاد کدورت و تجمع گاز در زیر لوله دورهام نشانه مثبت بودن تست میباشد) و تعداد کلیفرمها در هر میلیلیتر از نمونه با استفاده از جدول MPN محاسبه شد. برای ارزیابی حضور کلیفرمهای مدفوعی چند قطره از محتویات لولههای آزمایش مثبت در لولههای آزمایش حاوی محیط BGBB (Brilliant Green Bile Broth) و لوله دورهام تلقیح شده و در 42 درجه سانتیگراد گرمخانهگذاری شد (که ایجاد کدورت و تولید گاز نشانگر مثبت بودن حضور TTC است). در روش MPN نیز از روش پنج لولهای استفاده شد و همچنین بهمنظور جستجوی اشرشیا کولای از نمونههای مثبت مرحله اخیر تست (IMViC) انجام گرفت (1 و 3). برای جدا سازی استرپتوکوکهایمدفوعی نیز از محیط Glucose Azide broth استفاده شد که لولههای آزمایش حاوی محیط کشت، پس از تلقیح شدن ابتدا چند ساعت در 36 درجه و سپس تا 48 ساعت در 45 درجه سانتیگراد گرمخانه گذاری گردید ( که تولید اسید در محیط نشانگر مثبت بودن تست میباشد). برای تأیید بیشتر انتروکوکها، چند قطره از محتویات لولههای آزمایش مثبت در محیط Aesculin Bile Agar تلقیح شد تا قدرت هیدرولیز اسکولین در محیط و تولید رنگ قهوهای مایل به سیاه بررسی شود. برای تأیید کلستریدیوم پرفرینجنس احتمالی نیز، تعداد پنج پرگنه سیاهرنگ از محیط SPS Agar انتخاب و پس از کشت در محیط کشت BHI Agar (برای در دست داشتن مقدار کافی از نمونه خالص میکروبی) مورد آزمایشات زیر قرار گرفت: رنگآمیزی گرم، احیای نیترات، تحرک، تجزیه قند لاکتوز و ذوب ژلاتین (4، 5 و 9) برای ارزیابی خواص احیای نیترات و متحرک بودن به محیط نیترات براث، مقدار 3 گرم در لیتر آگار اضافه شده و در برای سنجش قدرت تجزیه قند لاکتوز و ذوب ژلاتین نیز به محیط BHI broth مقدار 10 گرم در لیتر، قند لاکتوز و 05/0 گرم در لیتر، معرف فنل رد و نیز 120 گرم در لیتر، ژلاتین اضافه شده و سپس به همان روش قبلی از نمونههای مشکوک در این محیط تلقیح انجام گرفت. بالاخره بهمنظور تأیید سودوموناس آئروجینوزا هم، تعداد پنج پرگنه مایل به رنگ سبز که در زیر نور UV با طول موج 360 نانومتر، نور فلورسنت سبز تولید میکرد، انتخاب و پس از کشت در محیط BHI broth (برای در دست داشتن مقدار کافی از نمونه خالص میکروبی) مورد آزمایشات زیر قرار گرفت: رنگآمیزی گرم، اکسیداز، کاتالاز و کشت در محیط OF (4 و 9). نتایج بر اساس نتایج آزمونهای میکروبی، آبهای معدنی آزمایش شده، به 3 دسته تقسیم شدند که عبارتند از: گروه اول: نمونههایی که جمعیت میکروبهای هوازی آنها صفر بوده است. که تعداد 38 نمونه از 150 نمونه آزمایش شده (3/25 %)، اینگونه بودهاند لذا مورد آزمایشات بعدی نیز قرار نگرفتند. گروه دوم: نمونههایی که جمعیت میکروبهای هوازی در آنها پائینتر از حد مجاز آلودگی تعیین شده توسط استاندارد ملی ایران یعنی 20 باکتری در هر میلیلیتر بوده است. که تعداد 109 نمونه از کل نمونههای مورد آزمایش (6/72 %) از این دسته بودهاند و نتایج مراحل بعدی آزمایش این گروه در جدول 2 ذکر شده است.
جدول 2 - تعداد نمونههای آلوده به میکرواگانیسمهای شاخص که ACC در آنها کمتر از حد مجاز میباشد
گروه سوم: نمونههایی که جمعیت میکروبهای هوازی آنها بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بوده است، که تعداد 3
جدول 3- تعداد نمونههای آلوده به میکروارگانیسمهای شاخص که ACC در آنها بالاتر از حد مجاز میباشد
درضمن در جدول 4، تعداد موارد آلوده به میکروارگانیسمهای شاخص از بین نمونههای گروه دوم نشان داده شده است.
جدول 4- تعداد موارد آلوده به میکروارگانیسمهای شاخص از بین
بحث و نتیجهگیری همانطور که در نتایج مشاهده میشود در مجموع نزدیک به 98 درصد از نمونههای مورد آزمایش از نظر جمعیت کل میکروبهای هوازی، قابلیت مصرف دارند ولی مجموعاً تعداد 7
نمونه (42/6%) از آبهایی که آلودگی آنها از نظر جمعیت میکروبهای هوازی در حد قابل قبول میباشد از نظر حضور کلیفرمها، استرپتوکوکهای مدفوعی، سودوموناس آئروجینوزا و کلستریدیوم پرفرینجنس غیر قابل مصرف میباشند، لذا تنها سنجش جمعیت میکروبهای هوازی برای ارزیابی کیفیت بهداشتی NMW نمیتواند کافی باشد و میزان سایر باکتریهای شاخص آلودگی آب یعنی کلیفرمها، کلیفرمهای مدفوعی، استرپتوکوکهای مدفوعی، کلستریدیوم پرفرینجنس، سودوموناس آئروجینوزا در هر 250 میلیلیتر از نمونه باید صفر باشد (6 و 8). در گروه دوم از نمونههای مورد آزمایش در این تحقیق، مشاهده میشود که 75/2% از نمونهها، از نظرحضور کلیفرم و 86/1% از نظر استرپتوکوکهای مدفوعی و 75/2% هم از نظر سودوموناس آئروجینوزا و نیز 91/0% از نظر حضور کلستریدیوم پرفرینجنس در هر 100 میلیلیتر از نمونه مثبت میباشند. چنانچه مشاهده میشود، یک مورد از 109 نمونه آزمایش شده در گروه دوم حاوی کلستریدیوم پرفرینجنس میباشد. اصولاً تعداد این میکروارگانیسم در مقایسه باکلیفرمهای مدفوعیو اشرشیاکولای در مدفوع خیلی کم است (منشاء هر دو میکروارگانیسم از مدفوع میباشد) ولی از آنجا که کلستریدیوم قادر به تولید اسپور است و اسپورها میتوانند مدت طولانی در آب زنده بمانند، لذا میتوانند سبب ایجاد آلودگی در نمونههایی شوند که حتی از نظر کلیفرمها منفی است (5). بهعلاوه آلودگی نسبتاً بالائی (83/2 %) از نمونههای گروه دوم به سودوموناس آئروجنینوزا دیده میشود. این باکتری از دسته اجرام گرم منفی سرماگراست که بهخوبی با شرایط محیطی خود سازگار شده و میتواند با پائین آوردن فعالیت متابولیکی خود مدت طولانی در آب زنده بماند (10). محققین مختلفی جداسازی سودوموناس را از آبهای معدنی گزارش کردهاند که در برخی از آنها درصد بالایی از آلودگی گزارش شده مانند آلودگی 83 درصدی آبهای معدنی در مطالعه Manaia و همکارانش در سال 1990 درحالیکه برخی از گزارشات مانند تجربه Bischofberger و همکارانش در همان سال میزان آلودگی کمتری را نشان میدهد. Vess و همکارانش نیز علت بقای این باکتری را چسبیدن به جدار پلاستیکی ظروف نکته قابل توجهی که در جدول شماره 4 نیز مشاهده میشود، این است که در نمونههای گروه دوم، دو مورد از آلودگیها تنها بهسودوموناسو یک مورد نیز به استرپتوکوکها و کلستریدیوم مربوط میشود و این موضوع به خوبی نشان میدهد که علاوه بر اینکه آلودگی آبهای معدنی به سودوموناس، میتواند مستقل از آلودگی کلیفرمی در آبهای معدنی باشد، حتی برای ریشهیابی مشکل آبهایی که آلودگی در آنها مشاهده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,511 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 553 |