تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,203 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,861 |
بررسی تأثیر زمان برداشت بر ویژگیهای کمّی و کیفی علوفه ی ذرت | ||
اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
مقاله 4، دوره 4، 3(15) پاییز، آذر 1389، صفحه 41-54 اصل مقاله (185.16 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
احمد قنبری1؛ احمد احمدیان* 2؛ بهروز میر3؛ الیاس رزمجو3 | ||
1دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل | ||
2عضو هیئت علمی گروه تولیدات دانشکده فنی و مهندسی تربت حیدریه | ||
3کارشناس ارشد زراعت | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر زمان های مختلف برداشت بر کیفیت و کمیت علوفه ی ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704، تحقیقی در سال زراعی 85-1384 در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه زابل انجام گردید. آزمایش بهصورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه زمان مختلف برداشت شامل ظهور اندام های نر (1H)، شیری شدن دانه (2H) و خمیری شدن دانه (3H) در چهار تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه های آماری نشان داد اثر زمان برداشت بر ارتفاع گیاه، درصد وزنی برگ، درصد وزنی ساقه، درصد وزنی بلال، درصد ماده ی خشک و عملکرد ماده ی خشک در هکتـار معنی دار بود و بالاترین ارتفاع گیاه، درصد وزنی بلال، درصد وزنی ماده ی خشک و عملکرد ماده ی خشک در هکتار در مرحله ی 3 H(خمیری شدن دانه) بهدست آمد. بیشترین مقادیر درصد وزنی برگ، تعداد برگ و درصد وزنی ساقه نیز از مرحله ی 1 H(ظهور اندامهای نر) حاصل شد. تأخیر در برداشت باعث تغییرات کیفی علوفه گردید، بهطوریکه باعث افزایش ماده ی خشک، درصد چربی، دیواره ی سلولی، دیواره ی سلولی بدون همی سلولز و لیگنین شد. همچنین، میزان کربوهیدارت محلول در آب در مرحله ی شیری شدن دانه نسبت به سایر مراحل در حداکثر بود و بعد از آن کاهش شدیدی یافت. غلظت عناصر معدنی موجود در علوفه با تأخیر در برداشت در مراحل مختلف رشد زایشی ثابت بود و تغییرات معنی داری در آنها مشاهده نگردید. میزان خاکستر و درصد پروتئین خام علوفه بعد از مرحله ی ظهور اندام های نر در ذرت ثابت بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش میتوان بهترین زمان برداشت علوفه جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی بهینه ی علوفه را مرحله ی شیری شدن دانه اعلام نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
زمان برداشت؛ علوفه ی ذرت؛ عناصر؛ کمیت؛ کیفیت | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,333 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 992 |