تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,416,307 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,444,857 |
تاثیر سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 9، 3 (35) پاییز، آذر 1394، صفحه 243-252 اصل مقاله (996.68 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
حسین زاده آدم نژاد1؛ جمشید قیاسیقلعه کندی* 2؛ یحیی ابراهیم نژاد3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشیار گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3کارشناس ارشد گروه علوم دامی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
استفاده توام ویتامین ای و سلنیوم اثر مثبتی بر رشد پرندگان دارد، اما اثرات آنها در بلدرچین ژاپنی بهخوبی مشخص نشده است. همچنین، اثرات متناقضی در ارتباط با تاثیر ویتامین ای و سلنیوم بر عملکرد پرندگان وجود دارد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مکمل آلی سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی با سه سطح مکمل سلنیوم (صفر، 2/0 و 4/0 میلیگرم در کیلوگرم) و سه سطح مکمل ویتامین ای (صفر، 150 و300 میلیگرم در کیلوگرم) در جیره بلدرچین ژاپنی انجام شد. از روز اول دوره پرورش، تمامی تیمارها با یک جیره یکسان تغذیه و از روز هفدهم درصدهای تعیین شده ویتامین ای و سلنیوم به جیره هر تیمار اضافه شد. در پایان آزمایش، پس از محرومیت از غذا به مدت شش ساعت یک قطعه جوجه بلدرچین نر و یک قطعه جوجه بلدرچین ماده انتخاب و نمونههای خونی برای بررسیهای بیوشیمیایی اخذ و مقایر گلوکز، آلبومین، پروتئین تام، کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL سرم اندازهگیری شد. مقادیر، کلسترول، گلوکز و تریگلیسرید کاهش معنیدار و آلبومین و پروتئین تام در 35 روزگی افزایشی معنیدار داشتند (05/0p<). اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای بر غلظت LDLسرم خون معنیدار نبود، ولی افزودن ویتامین ای به جیره باعث افزایش معنیدار غلظت HDLسرم شد (05/0p<). نتیجهگیری میشود که احتمالاً اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای تاثیر مثبتی بر فراسنجههای بیوشیمیایی خونی در بلدرچین ژاپنی دارد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سلنیوم؛ ویتامین ای؛ فراسنجههای خونی؛ بلدرچین ژاپنی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه پرورش بلدرچین امروزه جایگاه خاصی در صنعت پرورش طیور پیدا کرده است که با توجه به تقاضای مردم به مصرف گوشت و تخم بلدرچین، اقتصادی بودن پرورش آن نیز موجب توسعه بیشتر این صنعت شده است (موذنی و موذنی، 1391). بلدرچین ژاپنی به دلیل دارا بودن ویژگیهایی نظیر رشد و بلوغ جنسی سریع، میزان تولید تخم بالا، فاصله نسل و دوره جوجهکشی کوتاه، مقاومت نسبی به بیماریها و عدم نیاز به واکسیناسیون مورد توجه پرورشدهندگان قرار گرفته است. بهعلاوه گوشت بلدرچین ارزش غذایی زیادی دارد (موذنی و موذنی، 1391). وجود عناصر معدنی کمیاب در جیره غذایی همه حیوانات برای حفظ سلامتی و عملکرد مناسب بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آنها ضروری است. سلنیوم یکی از مواد معدنی کمنیاز برای طیور میباشد. این عنصر در سال 1817 توسط جاکوب برزلیوس کشف شد و سالها گمان میشد که سلنیوم برای حیوانات سمی میباشد. در سال 1957 مشخص شد سلنیوم از عارضه نکروز کبدی در موشهای صحرایی پیشگیری میکند و به عنوان یک ماده مغذی ضروری شناخته شد (Arner, 2012). محققین نشان دادند که مکمل سلنیوم و ویتامین ای در تغذیه بلدرچین ژاپنی موجب بهبود رشد و عملکرد دوره رشد میشود (Fitri et al., 2012). ویتامین ای بهعنوان آنتیاکسیدان در جیره طیور استفاده میشود. این ویتامین از اکسیداسیون اسیدهای چرب زنجیره بلند در غشای سلولی جلوگیری و بهعنوان یک ماده مغذی برای رشد و سلامتی حیوانات شناخته شده است (Chitra et al., 2013). ویتامین ای و سلنیوم ارتباط تغذیهای شناخته شدهای دارند. این ترکیبات با اثرات آنتیاکسیدانی، سبب بهبود پاسخهای ایمنی میشوند. نشان داده شده است که ویتامین ای و سلنیوم از بیوآنتیاکسیدانهای مهم در سلول هستند و از آسیب رادیکالهای آزاد به اسیدهای چرب غیراشباع با پیوند دوگانه، جلوگیری میکنند (Chitra et al., 2013). سلنیوم عمل بیولوژیکی مرتبط با ویتامین ای دارد و یک جزء اسـاسی در گلوتاتیون پراکسیداز است که در سمزدایــی پراکسیـدهیدروژن و هیدروپراکسیــدهای لیپیدی نقش بازی میکنــد. علاوه بر آن سلنیـوم در سیستم ایمنی و عصبی حیوانات نقش مهمی ایفا مـیکند (Koyancu and Yerlikaya, 2007). بهطور عمده سلنیوم و ویتامین ای متقابلاً با یکدیگر قابل تعویض بوده و هر یک به عنوان مکانیسم ذخیرهای برای دیگری عمل میکند. ویتامین ای و سلنیوم از طروق مختلف به حفظ و ابقاء یکدیگر در سلول کمک میکنند. ویتامین ای بیشتر در محافظت علیه پراکسیداسیون لیپید و سلنیوم بیشتر علیه رادیکالهای آزاد عمل میکند بهطوریکه، ویتامین ای اسیدهای چرب و سلنیوم گروه تیول غشاء گلبولهای قرمز را محافظت میکنند (Chitra et al., 2013). مشخص شده است که استفاده توام ویتامین ای و سلنیوم اثر مثبتی بر رشد پرندگان دارد اما، گزارشات متناقضی در ارتباط با اثر ویتامین ای و سلنیوم بر عملکرد پرندگان وجود دارد. بهعلاوه اثر توام این دو ماده در بلدرچین ژاپنی بهخوبی مشخص نشده است. با توجه به مطالعات، تاکنون اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر فراسنجههای خونی بلدرچین ژاپنی بطور کامل بررسی نشده و اثرات ضد و نقیضی در مورد تاثیر سلنیوم و ویتامین ای در بلدرچین ژاپنی گزارش شده است (Ghazi et al., 2012). لذا، این مطالعه به منظور بررسی اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر مقادیر گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، تریگلیسیرید، HDL و LDL بلدرچین ژاپنی انجام شد.
مواد و روشها این مطالعه در سالن مرغداری تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر در سال 1393 انجام گرفت. نگهداری بلدرچینهای ژاپنی بالغ و جوجهها در سیستم قفس صورت گرفت (ناظر عدل، 1378). تعداد 405 قطعه بلدرچین ژاپنی یکروزه، بدون تفکیک جنسیت خریداری و به محل نگهداری منتقل شد. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (3×3) شامل سه سطح مکمل سلنیوم (صفر، 2/0 و 4/0 میلیگرم در کیلوگرم) و سه سطح مکمل ویتامین ای (صفر، 150و 300 میلیگرم در کیلوگرم) در جیره و در مجموع با نه تیمار و هر تیمار در سه تکرار و هر تکرار حاوی 15 قطعه جوجه بلدرچین انجام شد. در طی دوره پرورش، جوجهها به صورت آزاد به آب و غذا دسترسی داشتند. از روز اول دوره پرورش، تمامی تیمارها با جیرهای یکسان مطابق با احتیاجات غذایی توصیه شده انجمن تحقیقات ملی (1994) تغذیه شدند. از روز هفدهم درصدهای تعیین شده ویتامین ای و سلنیوم به جیره هر تیمار اضافه شد. جیره مورد استفاده در جدول 1 آورده شده است. تیمارهای آزمایشی گروه اول (شاهد) جیره پایه گروه دوم جیره پایه حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم. گروه سوم جیره پایه حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم. گروه چهارم جیره پایه حاوی 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای. گروه پنجم جیره پایه حاوی 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای. گروه ششم جیره پایه حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای. گروه هفتم جیره پایه حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای. گروه هشتم جیره پایه حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای. گروه نهم جیره پایه حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای. اندازهگیری فراسنجههای خونی در روز پایانی دوره آزمایشی، پس از محرومیت از غذا به مدت شش ساعت یک قطعه جوجه بلدرچین نر و یک قطعه جوجه بلدرچین ماده که وزن بدن آنها نزدیک به وزن بدن هر تکرار بود، انتخاب و نمونههای خونی از ورید زیر بال برای بررسیهای بیوشیمیایی اخذ شد. سپس نمونههای خونی سانتریفیوژ و سرم جداسازی شده داخل میکروتیوپها ریخته و جهت آزمایش فراسنجههای بیوشیمیایی (گلوکز، آلبومین، پروتئین تام، کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL) به آزمایشگاه انتقال داده شد. فراسنجههای بیوشیمیایی با دستگاه اتوآنالایزر (آلسیون 300) با استفاده از کیتهای تجاری پارس آزمون اندازهگیری شد.
جدول 1- ترکیب مواد خوراکی و مواد مغذی در دوره پرورشی 1 تا 35 روزگی (جیره پایه)
تحلیل آماری دادهها این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (3×3) با نه تیمار و هر تیمار در سه تکرار انجام شد. مدل آماری طرح به صورت زیر بود: Yijk = μ + Ai + Bj + (AB)ij + Eijk
که در آن Yijk مقدار هر مشاهده، μ میانگین جامعه، Ai اثر افزودن سلنیوم، Bj اثر افزودن ویتامین ای، (AB)ij اثر متقابل سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای و Eijk اثر خطای آزمایشی بود. نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از برنامه نرمافزار آماری (SAS, 2001) مورد واکاوی آماری قرار گرفت. یافتهها اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر مقادیر گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، تری گلیسیرید، HDL و LDL بلدرچین ژاپنی در جدول 2 آمده است. غلظت گلوکز سرم خون در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر سلنیوم جیره قرار گرفت (05/0p<). نتایج نشان دادند که با افزودن 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم به جیره، غلظت گلوکز سرم خون به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم کمترین مقدار گلوکز سرم خون را در مقایسه با سایر گروهها داشتند که به ترتیب بیشتـرین مقدار 72/307 و کمتـرین مقدار 72/279 میلیگرم در دسیلیتر بود. بر اساس جدول 2، غلظت کلسترول سرم خون در 35 روزگی تحت تاثیر سلنیوم و ویتامین ای جیره قرار گرفت بهطوریکه، با افزودن 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای به جیره، غلظت کلسترول سرم خون به طور معنیداری نسبت به تیمار حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای کاهش یافت (05/0p<). جوجههای تغدیه شده با جیرههای حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای کمترین مقدار کلسترول سرم خون را در مقایسه با سایر گروهها داشتند. غلظت آلبومین سرم خون در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0p<). نتایج مربوط به اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای نشان دادند که با افزودن 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای به جیره، غلظت آلبومین سرم نسبت به گروه شاهد به طور معنیداری تحت تاثیر قرار گرفت (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی صفر میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای، بیشترین مقدار آلبومین سرم را در مقایسه با سایر گروهها داشتند که به ترتیب بیشترین مقدار 11/1 و کمترین مقدار 78/0 گرم در دسیلیتر بود. پروتئین تام سرم در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0p<)، بهطوریکه تحت اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای، تیمارهای مورد آزمایش غلظت پروتیین کل سرم بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای، بیشترین مقدار پروتئین تام سرم (28/3 گرم بر دسیلیتر) را در مقایسه با سایر گروهها داشتند. غلظت تریگلیسرید سرم خون در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی جیره قرار گرفت (05/0p<). نتایج مربوط به اثر متقابل سلنیوم و ویتامین ای نشان داد غلظت تریگلیسرید سرم در جوجههای دریافت کننده سلنیوم و ویتامین ای به طور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی صفر میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای، کمترین مقدار تریگلیسرید سرم خون (33/77 میلیگرم بر دسیلیتر) را در مقایسه با سایر گروهها (33/135 میلیگرم بر دسیلیتر) داشتند. اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای روی غلظت LDL سرم خون معنیدار نبود، ولی افزودن 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای به جیره نسبت به تیمار شاهد و تیمار حاوی فقط 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای غلظت سرم خون را در 35 روزگی به طور معنیداری تحت تاثیر قرار داد (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای بیشترین مقدار غلظت HDL سرم خون (38/41 میلیگرم بر دسیلیتر) را در مقایسه با سایر گروهها داشتند.
بحث و نتیجهگیری با توجه به دانش ما تاکنون بررسی جامعی بر اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر مقادیر گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، تری گلیسیرید، HDL و LDL بلدرچین ژاپنی انجام نشده است. تا به امروز تحقیقات متعددی در زمینه اثرات جداگانه سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی به انجام رسیده است، هرچند نتایج متناقضی در این بین وجود دارد. محققین بیان کردهاند که افزودن سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای به جیره غذایی تاثیر معنیداری بر گلوکز، اسید اوریک و آلبومین نداشـت، اما باعث افزایش کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین کل و HDL خون بلدرچینهای ژاپنی تخمگذار شد (Mobaraki et al., 2013). درحالیکه، قاضی و همکاران در سال 2012 بیان کردند که افزودن سلنیوم و ویتامین ای در جیره جوجههای گوشتی تاثیر معنیداری بر روی آلبومین نداشت ولی باعث افزایش گلوکز، اسید اوریک، غلظت سرم آهن و روی شد (Ghazi et al., 2012). همچنی ملاه و همکاران در سال 2011 گزارش کردند که افزودن سطوح مختلف ویتامین ای و سلنیوم در جیره، باعث افزایش کلسترول و پروتئین تام شد، اما تاثیر معنیداری بر گلوکز، تریگلیسرید، اسید اوریک و آلبومین خونی مرغهای تخمگذار نداشت (Mallah et al., 2011). نتایج آزمایش نشاندهنده این بود که افزودن سلنیوم و ویتامین ای در جیره موجب کاهش معنیدار در کلسترول، گلوکز، تریگلیسرید و افزایش معنیدار در آلبومین و پروتئین میشود. همانطورکه ملاحظه میشود، نتایج این تحقیق با برخی از گزارشات پیشین همسو و با برخی مغایرت دارد. به نظر میرسد اختلاف مشاهده شده به تفاوتهای حیوانی، جیره بکار رفته، سطح سلنیوم و ویتامین ای در جیره و یا سایر عوامل مربوط باشد. بیان شده است که مکمل ویتامین ای و سلنیوم نقش مهمی در کنترل دیابت و قند خون ناشتا دارد بهطوریکه، ویتامین ای از تشکیل بنیان آزاد پراکسیداسیون جلوگیری کرده و با کاهش استرس اکسیداتیو، با تاثیر بر انسولین ناشتا موجب کاهش قند خون میشود. از طرفی مشخص شده است که مصرف ویتامین ای و سلنیوم و بهخصوص مصرف هم زمان هر دو، سیستم دفاع آنتیاکسیدانی کبد را تقویت و به میزان زیادی ضایعات ناشی از بالا رفتن قند خون را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 جبران میکند (قاسمی و همکاران، 2014). وجود عناصر معدنی کمیاب در جیره غذایی همه حیوانات برای حفظ سلامتی و عملکرد مناسب بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آنها ضروری است. سلنیوم یکی از مواد معدنی کمنیاز برای طیور میباشد (Suri, 2002; Arner, 2012). تحقیقــات اخیر انجام شده روی عملکـرد رشد بلدرچیـن ژاپنی نشان داده است که، افزودن سلنیوم در جیره باعــث افزایش ضریب تبدیل غذایـی شده ولی تاثیـری بر وزن بدن و مصرف خوراک نـدارد (Abdulwahab et al., 2012). ویتامین ای اصلیترین آنتیاکسیدان محلول در غشای سلولی است که فرآیند اکسیداسیون سلولی را کاهش میدهد. بنابراین، به نظر میرسد با توجه به استفاده توام سلنیوم و ویتامین ای، این دو ماده با کاهش اکسیداسیون سلولی موجب افزایش مقادیر پروتئین کل و آلبومین سرم شده باشند (Chitra et al., 2013). هر چند در این مطالعه ما قادر به بررسی اثر سلنیوم و ویتامین ای بر آنزیمهای متعاقب اکسیداسیون سلولی نبودیم، لذا پیشنهاد میشود اندازهگیری توأم این آنزیمها به همراه فراسنجههای خونی متعاقب استفاده همزمان سلنیوم و ویتامین ای در بلدرچین ژاپنی انجام گیرد. در این مطالعه، اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای بر غلظت LDL سرم خون معنیدار نبود ولی افزودن ویتامین ای به جیره باعث افزایش معنیدار غلظت HDL شد. در این خصوص وکیلی و همکاران در سال 1388 نشان دادند که افزودن سطوح مختلف سلنیوم به جیره غذایی جوجههای گوشتی اثر معنیداری بر تریگلیسرید سرم خون نداشت ولی غلظت کلسترول و LDL سرم خون را کاهش و غلظت HDL سرم خون را افزایش داد (وکیلی و همکاران، 1388). تاناکا و همکاران در سال 2001 اعلام کردند که کمبود سلنیوم در جیره غذایی موشها موجب افزایش کلسترول پلاسمای خون شده و استفاده از سطوح مناسب سلنیوم سبب کاهش غلظت کلسترول،LDL و افزایش غلظت HDL سرم خون میشود (Tanaka et al., 2001). هر چند مکانیسم دقیق اثر سلنیوم بر عملکرد پرنده مشخص نشده است، ولی احتمال میرود سلنیوم منجر به افزایش میزان گلوتاتیون پراکسیداز و HDL-C پلاسما شده که موجب کاهش تشکیل اجسام پلاکتی و بهبود اکسیداسیون اسیدهای چرب میشود (Dhingra and Bansal, 2006). کاهش سلنیوم سبب تولید LDL-C اکسید میگردد که به سرعت گلوتاتیون را از بین برده و این عمل تحت تاثیر افزایش گاماگلوتامیل سیستئین سنتتاز که آنزیم سنتزکننده گلوتاتیون را محدود میکند، رخ میدهد. LDL-C اکسید شده منجر به افزایش لیپید هیدروپراکسیدها و تولید آلدئیدها میشود که سبب صدمه به لیپیدها میگردد. LDL-C منجر به افزایش گاماگلوتامیل سیستئین سنتتاز شده و در نتیجه میزان غلظت گلوتاتیون افزایش یافته و سبب فعالسازی فرآیند گلوتاتیون اکسیداز میشود (Shen andSevanian, 2001). مشخص شده است که غلظت سلنیوم و ویتامین ای خون ارتباط مستقیمی با بیان رسپتورهای LDL-C دارد بهطوریکه، تغذیه موشها با جیرههای با سطح سلنیوم پایین موجب کاهش فعالیت رسپتورهای LDL-C و mRNA آن میشود که در نهایت موجب افزایش کلسترول پلاسمای خون و افزایش LDL-C میشود (Dhingra and Bansal, 2006). با توجه به شواهد هنوز بهطور کامل مکانیسم مولکولی و سلولی اثر توأم سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی مشخص نیست. احتمال میرود نتایج به دست آمده به دلیل تفاوت گونه جانوری، سویه و یا مقادیر سلنیوم و ویتامین ای مورد استفاده، باشد. پیشنهاد میشود تحقیقات بیشتری برای روشن شدن اثر توأم سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی پرندگان صورت گیرد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,677 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,399 |