تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,004 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,547,740 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,626,144 |
تاثیر مکمل تغذیهای ریشه زنجبیل بر ظرفیت آنتیاکسیدانی خون در گوسفند | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 9، 4 (36) زمستان، بهمن 1394، صفحه 327-334 اصل مقاله (781.69 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مجید فرتاش وند* ؛ یعقوب حاجی صادقی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عضو انجمن علمی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زنجبیل به عنوان یک ادویه و گیاه دارویی ترکیبات متعددی دارد که فعالیت آنتیاکسیدانی شدیدی از خود بروز میدهند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر پودر ریشه زنجبیل بر وضعیت آنتیاکسیدانی خون در گوسفندان سالم بود. در این مطالعه به جیره غذایی 10 رأس گوسفند نر یکساله نژاد قزل (گروه تیمار) روزانه پودر ریشه زنجبیل خشک شده به میزان یک گرم به ازاء هر رأس و به مدت 2 ماه اضافه شد. در گروه دوم بهعنوان کنترل مثبت (تعداد 10 رأس) داروی ویتامین E+سلنیوم، یک نوبت بهصورت عضلانی تزریق شد. گروه شاهد (تعداد 10 رأس) هیچ دارو یا افزودنی خاصی دریافت نکرد. در فواصل منظم و هر دو هفته یکبار از دامها خونگیری انجام شد و میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و آنتیاکسیدان تام سرم مورد سنجش قرار گرفت. در گروه تیمار، زنجبیل باعث بهبود و افزایش معنیدار (05/0p<) ظرفیت تام آنتیاکسیدانی سرم و نیز سطح سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز خون گوسفندان نسبت به گروه شاهد شد. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز خون در گروه تیمار با زنجبیل به طور معنیداری کمتر ولی ظرفیت آنتیاکسیدانی تام سرم به طور معنیداری بیشتر از گروه کنترل مثبت بود (05/0p<). در خصوص سطح کاتالاز خون تفاوت معنیداری بین دو گروه تیمار و کنترل مثبت مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن پودر ریشه زنجبیل به جیره غذایی گوسفندان میتواند سبب افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی خون در گوسفندان سالم گردد. بنابراین، زنجبیل را میتوان به عنوان یک جیره مکمل و جایگزین برای تقویت سیستم آنتیاکسیدانی گوسفندان پیشنهاد نمود. با این وجود باید مطالعات بیشتری با دزهای مختلف انجام گیرد تا بهترین دز و میزان استفاده از این ماده در جیره غذایی حیوان به دست آید. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آنتیاکسیدان؛ زنجبیل؛ خون؛ گوسفند | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه زنجبیل (Ginger) به طور گسترده در سراسر جهان به عنوان ادویه غذایی مصرف میشود و در طب گیاهی یونانی، چینی، هندی و ... از اهمیت ویژهای برخوردار است (Ali et al., 2008). ترکیبات زنجبیل متعدد بوده و بر اساس منشأ مکانی و تازه یا خشک بودن ریشه آن متفاوت است. در زنجبیل تازه 63 ترکیب مختلف شناسایی شده است که شامل جنجیرولها، شاگولها، جنجیردیولها، 3-دیهیدروشاگولها، پارادولها، دیهیدروپارادولها، مشتقات استیله جنجیرول، مشتقات مونو و دی استیله جنجیرولها، 1-دهیدروجنجیرولها، دیآریلهپتانوئیدها و مشتقات متیل اتر برخی از این ترکیبات میباشند (Jolad et al., 2004). زنجبیل در مطالعات متعددی هم در انسان و هم در حیوانات استفاده شده است. بر این اساس، اثرات کاهنده آن بر فشار خون و ضربان قلب (Afzal et al., 2001; Ghayur et al., 2005)، چربی خون، وزن بدن، هیپرگلایسمی و هیپرانسولینمی (Ali et al., 2008) نشان داده شده است. همچنین زنجبیل خاصیت ضد انعقادی (Nurtjahja-Tjendraputra et al., 2003; Dedov et al., 2002)، ضد التهابی (Thomson et al., 2002; Grzanna et al., 2005; Phan et al., 2005)، ضد آپوپتوزی (Kim et al., 2007)، ضد میکروبی (Jagetia et al., 2003; Yin and Cheng, 1998; Ali et al., 2008)، محافظت بافتی در برابر سموم (Yemitan and Izegbu, 2006; Amin and Hamza, 2006) و امواج رادیواکتیو (Jagetia et al., 2003; Jagetia et al., 2003; Haksar et al., 2006) دارد. همچنین، نشان داده شده است که زنجبیل در شرایط درونتنی (in vivo) و برونتنی (in vitro) خصوصیات آنتیاکسیدانی قوی دارد (Ali et al., 2008). آنتیاکسیدانهای اصلی زنجبیل شامل جنجیرول، شوگرالها و تعدادی مشتقات کتونی فنولی میباشد (تقیزاده افشاری و همکاران، 1384). از آنجایی که ابتلاء گوسفندان به بیماریهای مختلف، سبب تحمیل خسارات و تلفات چمشگیری به صنعت دامداری کشور میشود، لذا تقویت سیستم ایمنی و دفاعی دامها به شیوهای طبیعی و راحت، ممکن است در پیشگیری از این موضوع مفید باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر افزودن پودر ریشه خشک شده گیاه زنجبیل بر سطح آنتیاکسیدانهای خونی به عنوان یکی از مکانیسمهای دفاعی بدن در گوسفند بود.
مواد و روشها در این مطالعه تعداد 30 رأس گوسفند نر یکساله نژاد قزل با وزن (kg 2±45) و خصوصیات ظاهری مشابه انتخاب و به مدت یک ماه جهت اطمینان از سلامت دامها و عدم ابتلاء آنها به بیماری زمینهای دیگر و نیز اجرای درمان ضدانگل بدون هیچ مداخله دیگری نگهداری شدند. در طی این مدت و همچنین در طی دوره آزمایش تمامی گروهها از جیره معمول (پایه) شامل 600 گرم جو، نیم کیلو کاه و یونجه به صورت آزاد تغذیه میشدند. دامها به صورت تصادفی به سه گروه مساوی و در باکسهای گروهی تقسیم بندی شدند. گروه اول به عنوان گروه شاهد فقط جیره پایه را دریافت کرد. به گروه دوم به عنوان کنترل مثبت، 3 میلیلیتر داروی ویتامین E+سلنیوم به صورت عضلانی در یک نوبت تزریق شد. در جیره روزانه دامهای گروه سوم بهعنوان گروه تیمار پودر ریشه زنجبیل خشک شده روزانه به میزان یک گرم به ازاء هر رأس (Iqbal et al., 2006) اضافه شد. دامها به مدت دو ماه با این شرایط تغذیه شدند. در فواصل هر دو هفته یکبار با استفاده از دو نوع لوله ونوجکت ساده و فاقد ضدانعقاد به جهت تهیه سرم و لوله ونوجکت حاوی ماده ضد انعقاد EDTA از دامها خونگیری بهعمل آمد. نمونهها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شده و نمونههای خون اخذ شده در لولههای فاقد ضد انعقاد پس از تشکیل لخته، با استفاده از سانتریفیوژ رومیزی به مدت 10 دقیقه با 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شده و سرم آنها جدا و در میکروتیوبهای دربدار منجمد شدند. در نمونههای خونی حاوی EDTA، میزان هموگلوبین اندازهگیری شد. همچنین مقداری از نمونه خون حاوی ضدانعقاد به میکروتیوب دربدار منتقل و منجمد شد. نمونههای ماخوذه به آزمایشگاه تخصصی مرکز تحقیقات دارویی شمالغرب کشور منتقل شده و در نمونههای خون تام اخذ شده میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و در نمونههای سرمی میزان آنتیاکسیدان تام سرم با استفاده از کیتهای بیوشیمیایی مختص خود (®Randox) و دستگاه اتوآنالایزر (AlcyonTM 300, Abbott lab., Illinois, USA) اندازهگیری شد. در نهایت، به منظور تحلیل آماری دادهها و بررسی وجود اختلاف بین گروههای تحت مطالعه، از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و نیز جهت تعیین وجود ارتباط بین پارامترهای مختلف از آزمون همبستگی پیرسون و نرمافزار SPSS ویرایش 19 استفاده شد. سطح معنیداری در این مطالعه 05/0p< در نظر گرفته شد.
یافتهها دامهای مورد مطالعه در تمام دوره آزمایش از لحاظ ظاهری سالم بودند و به هیچ بیماری مبتلا نشدند. گوسفندان تمام گروهها با اشتها غذا میخوردند، اما در گروهی که به پودر ریشه زنجبیل در جیره غذایی آنها جو خیس خورده اضافه شده بود، مدت زمان خوردن جو توسط دامها کمی طولانیتر بود که این امر احتمالاً به دلیل طعم تند زنجبیل و تحریک ناحیه دهان گوسفندان بود. به هر حال، گوسفندان تمام جو آغشته شده به پودر زنجبیل را میخوردند و چیزی در آخور باقی نمیماند. مقادیر حاصل از اندازهگیری ظرفیت آنتیاکسیدانهای مختلف خون و سرم در گوسفندان تحت مطالعه در جدول 1 خلاصه شده است.
جدول 1- میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در گوسفندان تحت مطالعه (mean±SD)
a ، b، c و ...: حروف ناهمسان در هر ستون نشاندهنده وجود تفاوت آماری معنیدار در زمانهای مختلف است (05/0p<). # ، ¥ و §: علایم ناهمسان در هر ستون نشاندهنده وجود تفاوت آماری معنیدار بین گروههای سهگانه است (05/0p<).
نتایج حاصل از آنالیز دادهها نشاندهنده تغییرات وابسته به زمان در میزان آنتیاکسیدانهای خون و سرم در گوسفندان تحت مطالعه بود. بین پارامتر زمان و میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز، (426/0=r، 038/0=p)، کاتالاز (852/0=r، 029/0=p) و سوپراکسید دیسموتاز سرم (720/0=r ، 004/0=p) همبستگی معنیدار وجود داشت.
بحث و نتیجهگیری تغذیه خوب یکی از ضروریات اساسی برای تمام دامهای اهلی محسوب میشود. استراتژیهای خاص تغذیهای تاثیر قابل توجهی بر متابولیسم اکسیداتیو دام دارند. افزایش وضعیت آنتیاکسیدانی دام نیز سبب بهبود عملکرد رشد، تولید و تولید مثل آنها میشود (El-Far et al., 2014). نتایج حاصل از این مطالعه نشانگر این است که پودر زنجبیل سبب افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی خون در گوسفندان سالم میشود. زنجبیل یکی از شناخته شدهترین گونههای گیاهی است که در اکثر نقاط دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. خصوصیات آنتیاکسیدانی زنجبیل ناشی از فعالیت حذف رادیکالهای آزاد تولید شده میباشد (Sultana et al., 2010; Haleagrahara et al., 2010). با این وجود پلیفنولهای آزاد این گیاه تاثیر بهتری دارند چرا که آنها آزادانه در دسترس هستند و به آسانی جذب میشوند و فعالیت مفید خود را در مراحل ابتدایی هضم بروز میدهند (El-Far et al., 2014). مطالعات متعددی در خصوص تاثیر زنجبیل بر استرس اکسیداتیو و سطح آنتیاکسیدانهای بافتی و پلاسما در گونههای مختلف حیوانی و بالاخص موش صحرایی انجام شده است. در مطالعه مشابهی که ال-فار و همکاران در سال 2014 انجام دادند مشخص شد افزودن 3 گرم پودر خشک زنجبیل در جیره غذایی روزانه میشها سبب کاهش معنیدار مالوندیآلدئید (MDA) و افزایش معنیدار آنتیاکسیدان تام، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز میشود که با نتایج حاصل از این مطالعه همخوانی دارد. آزمایشات انگلشناسی روی مدفوع میشهای مذکور نشان داد که تعداد تخم انگل در روز 70 به طور قابل توجه و معنیداری کاهش یافته بود (El-Far et al., 2014). همچنین اثرات محافظتی عصاره زنجبیل بر کاهش استرس اکسیداتیو در موشهای صحرایی دچار کارسینوم سلولهای کبدی تایید شده است (Ahmad et al., 2006). مطالعه خادم انصاری و همکاران حاکی از اثرات کاهنده زنجبیل بر استرس اکسیداتیو در روده باریک موشهای صحرایی دیابتی بود (Khadem Ansari et al., 2008). همچنین نشان داده شده است که عصاره اتانولی زنجیل قادر به بهبود ظرفیت آنتیاکسیدانی و کاهش آسیب اکسیداتیو بافت کلیه در موشهای صحرایی تیمار شده با الکل (Ramudu et al., 2011) و موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین (تقیزاده افشاری و همکاران، 1384) میباشد. در طیور تخمگذار نیز اثرات مفید پودر زنجبیل مبنی بر افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی پلاسما و بهبود وضعیت ایمنی و عملکرد آنها نشان داده شده است (اکبریان و همکاران، 1389). همگی این مطالعات حاکی از تقویت سیستم آنتیاکسیدانی آنزیمی و کاهش MDA میباشد که با نتایج مطالعه ما نیز همراستا هستند. تاثیر پودر زنجبیل بر میزان تخمیر، اسیدهای چرب فرار و pH شکمبه گوسفند بررسی شده است (Zhang, et al. 2011). همچنین نشان داده شده است که در محیط آزمایشگاهی (in vitro) عصاره زنجبیل توانایی از بین بردن پروتواسکولکسهای کیست هیداتیک گوسفند را دارد (Moazeni, 2011). اخیراً ممقانی و همکاران در سال 2013 به بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر حرکات شکمبه- نگاری گوسفند پرداختهاند (Mamaghani et al., 2013). میدانیم که افزایش اکسیداسیون LDL سبب القاء استرس اکسیداتیو و آسیب ناشی از آن میشود. نشان داده شده است که زنجبیل به طور مستقیم سبب کاهش اکسیداسیون لیپیدی و استرس اکسیداتیو میشود (Fuhrman et al., 1994). افزایش فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) سبب غیر فعال شدن واکنش پراکسیداسیون لیپیدی و کاهش تولید MDA به عنوان یکی از شاخصهای سهل الوصول ارزیابی استرس اکسیداتیو میشود (Levy et al., 1999). نتایج مطالعه حاضر نیز نشاندهنده افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی خون متعاقب مصرف پودر زنجبیل بود. به نظر میرسد که افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی خون سبب کاهش رادیکالهای آزاد میشود. مطالعاتی که همراه با مصرف عصاره گیاهان حاوی آنتیاکسیدان بود نیز این نتایج را تایید میکنند (Wolff et al., 1991; Sozmen et al., 2001). آنتیاکسیدانهای اصلی زنجبیل شامل جنجیرولها، شوگوالها و تعدادی مشتقات کتونی فنولی میباشند (Ali et al., 2008). جنجیرول حاصله از زنجبیل در غلظتهای بالا سبب مهار کمپلکس آسکوربات- فروس میشود که این کمپلکس پراکسیداسیون لیپیدی را القاء میکند (Reddy and Lokesh, 1992). به عنوان نتیجهگیری نهایی، افزودن پودر ریشه زنجبیل به جیره غذایی گوسفندان میتواند سبب افزایش سیستم دفاعی و پاسخ ایمنی غیراختصاصی بدن آنها گردد. با این وجود باید مطالعات بیشتری با دزهای مختلف در خصوص پاسخ ایمنی دام انجام گیرد تا بهترین دز و میزان استفاده از این ماده در جیره غذایی حیوان به دست آید. به طور کلی این مطالعه نشان داد که زنجبیل را میتوان به عنوان یک جیره مکمل و جایگزین برای تقویت سیستم ایمنی گوسفندان پیشنهاد نمود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,334 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,144 |