تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,529 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,346 |
بررسی تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک در بیماری ورم پستان تحتبالینی گاو، بر کیفیت شیرخام دامداریهای استان خوزستان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 9، 4 (36) زمستان، بهمن 1394، صفحه 335-346 اصل مقاله (1.11 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد حسینی نژاد1؛ زهره مشاک* 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ابتلا به ورم پستان در گاوهای شیری سبب کاهش 15 درصدی تولید شیر و تغییر در ترکیبات شیمیایی آن شده و به این ترتیب باعث وارد آمدن خسارت به صنعت تولید شیر گردیده و تهدیدی جدی برای سلامت مصرفکنندگان محسوب میشود. در این مطالعه تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک که متأثر از بیماری ورم پستان میباشد، بر کیفیت شیرخام در گاوهای مبتلا به ورم پستان تحتبالینی مورد بررسی قرار گرفت. بدینمنظور، با مراجعه به دامداریهای استان خوزستان، تعداد 240 نمونه شیرخام از گاوهای مبتلا به ورم پستان تحتبالینی از دامداریهای صنعتی و سنتی این استان طی ماههای مختلف سال 93 (اوائل و اواسط هر ماه) جمعآوری شد و به ترتیب آزمایشات مربوط به شمارش سلولهای سوماتیک، پروتئین، چربی و اسیدیته در مورد آنها انجام گردید. در نمونههای اخذ شده، تعداد سلولهای سوماتیک SCC/ml105×37/1±105×20/3 و مقادیر پروتئین 06/0±12/3 درصد و چربی 14/0±23/3 درصد و اسیدیته D°62/0±50/14 محاسبه شد. ضریب همبستگی بین دادهها نشانگررابطه مستقیم بین درصد پروتئین و درصد چربی بود. همچنینرابطه معکوسی بین تعداد سلولهای سوماتیک با درصد چربی و پروتئین نمونههای شیر مشاهده گردید (01/0>p). میزان چربی و پروتئین در فصل زمستان و تعداد سلولهای سوماتیک در فصول تابستان و پاییز بیشتر از بقیه فصول بود، در حالیکه بیشترین میزان اسیدیته مربوط به فصول بهار و زمستان بود. مقایسه فاکتورهای نامبرده نیز در بین دو نوع دامداری صنعتی و سنتی نشاندهنده بالاتر بودن میزان پروتئین و پایینتر بودن تعداد سلولهای سوماتیک در نمونههای شیرخام دامداریهای صنعتی نسبت به دامداریهای سنتی بود (05/0>p). لذا به نظر میرسد، تعداد سلولهای سوماتیک که عمدتاً متأثر از بیماری ورم پستان در گاو میباشد، بر اسیدیته، چربی و پروتئین شیرخام که خود تحت تأثیر فصل و نوع سیستم پرورش نیز هستند، موثر میباشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ورم پستان تحتبالینی؛ سلولهای سوماتیک؛ کیفیت شیرخام؛ دامداریهای سنتی و صنعتی؛ استان خوزستان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه شیر یکی از مهمترین، کاملترین و ضروریترین غذاهای طبیعی بشر بوده که به صورت انواع فرآوردههای لبنی برای سنین مختلف قابل استفاده میباشد. از عوارض مهم عدم مصرف شیر و فرآوردههای آن میتوان به پوکی استخوان، دردهای استخوانی و در نهایت شکستگی استخوانی اشاره نمود (کریم، 1385). با توجه به خصوصیات شیر، کنترل این فرآورده باارزش و اندازهگیری ترکیبات موجود در آن برای تولیدکنندگان شیر و صنایع تولیدی فرآوردههای لبنی کاملا ضروری است. این امر از آن جهت حائز اهمیت میباشد که در کشور ما نیز کیفیت شیر تأثیر مستقیمی بر فرآوری شیر و کیفیت محصولات تولیدی دارد. کیفیت شیر میتواند تحت تأثیر عوامل محیطی و مدیریتی و خصوصیات دام قرار بگیرد، لذا حفظ کیفیت شیر خام به منظور حفظ جایگاه رقابتی در بازار فروش امری مهم به شمار میرود و هر گونه تغییر در ترکیب شیمیایی آن تهدیدی جدی برای تولیدکنندگان شیر (کاهش قیمت شیرخام)، کارخانجات لبنی (کاهش کیفیت و تولید فرآوردههای لبنی) و مصرفکنندگان (مخاطره سلامتی) محسوب میشود. تعداد سلولهای سوماتیک، یکی از شاخصهای مهم ارزیابی کیفیت و سلامت شیر است و به منظور قیمتگذاری شیرخام از آن استفاده میشود. تمامی شیرهای دوشیده شده دارای تعدادی سلول سوماتیک هستند. این سلولها از نوتروفیلها، لنفوسیتها و ماکروفاژها تشکیل شدهاند. عفونت باکتریایی در گاو، صدمهدیدگی بافتها یا سایر عواملی که منجر به التهاب و تورم در پستان میگردد، سبب افزایش انتقال گلبولهای سفید خون به غدد پستانی و در نتیجه بالا رفتن تعداد سلولهای سوماتیک در شیر میشوند. با افزایش تعداد این سلولها در شیر، کیفیت فرآوری و راندمان تولید بعضی از محصولات لبنی، به دلیل افزایش تغییرات در ترکیبات شیر، کاهش مییابد، بهطوریکه کاهش لاکتوز، چربی و کازئین موجود در شیر، و در نتیجه پروتئولیز و لیپولیز حاصل از آنزیمهای سلولهای سوماتیک سبب کاهش راندمان و سایر ویژگیهای مورد نظر در تولید بعضی از فرآورده های شیری نظیر پنیر گردیده است (نجف نجفی، 1388). همچنین تغییرات میزان اسیدیته شیر نیز، تحت تأثیر سلولهای سوماتیک، در مطالعات متعددی گزارش شده است (Bianchi et al., 2004; Yarabbi et al., 2014). اثرات متفاوت این سلولها بر ترکیبات مختلف شیر در کشورهای مختلف جهان به دلیل تفاوت در نژاد، منطقه، آب و هوا، تغذیه دام و سایر عوامل محیطی گزارش شده است (Koc, 2008). این مطالعه، به منظور بررسی تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک در بیماری ورم پستان تحتبالینی گاوبر کیفیت شیرخام در گاوداریهای صنعتی و سنتی استان خوزستان انجام گرفت.
مواد و روشها این مطالعه در سال 1393 در دامداریهای استان خوزستان (5 صنعتی و 5 سنتی) انجام شد. در این بررسی، تقسیمبندی دو دامداری صنعتی و سنتی با در نظر گرفتن خصوصیاتی نظیر تفاوتهای نژادی و تعداد گاوها، نحوه شیردوشی و وجود یا عدم وجود شیردوش مرکزی، شیر سردکن و پلیت کولر، تانکرهای بهداشتی ذخیره شیر روزانه، سیستم تهویه در سالن شیردوشی، نحوه تمیز کردن بستر و محل استراحت دام و نحوه مدیریت و همچنین پیشگیری و درمان بیماریهای دامها توسط دامپزشک صورت گرفت. گاوهای مبتلا به ورم پستان تحتبالینی پس از انجام معاینات بالینی، به کمک تست کالیفرنیایی تشخیص داده شدند. تست کالیفرنیایی یک آزمایش غربالگری سریع و ارزانی جهت تشخیص بیماری ورم پستان بوده و از حساسیت و ویژگی مناسبی برخوردار میباشد (قراگوزلو و همکاران، 1382). مقدار 500 میلیلیتر نمونه شیرخام از دامهای مبتلا به ورم پستان تحتبالینی در روزهای اول و پانزدهم هر ماه و در مجموع 240 نمونه، در بطریهای استریل جمعآوری و در کنار بستههای حاوی یخ در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونههای شیر از لحاظ میزان اسیدیته با استفاده از روش تیتراسیون (استاندارد ملی ایران 2089)، پروتئین با استفاده از روش پیوند با آمیدوبلاک (استاندارد ملی ایران 3768)، چربی با استفاده از روش ژربر (استاندارد ملی ایران 366) و تعداد سلولهای سوماتیک با استفاده از روش رنگآمیزی و شمارش با میکروسکوپ (استانداردملی ایران 1-5028) مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل آماری دادهها در این مطالعه نوع دامداری و زمان نمونهبرداری (ماه و فصل) و اسیدیته، پروتئین، چربی و تعداد سلولهای سوماتیک به عنوان متغیرهای مطالعه در نظر گرفته شد. دادهها بهصورت میانگین±انحراف معیار ارائه شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه 23 انجام گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به تعداد سلولهای سوماتیک و میزان چربی، پروتئین و اسیدیته از آزمون همبستگی پیرسون با فرض 05/0>p و 01/0>p استفاده شد. جهت مقایسه میانگین و انحراف معیار به دست آمده در بین دادهها در دو دامداری صنعتی و سنتی از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA) استفاده گردید. تحلیل روند تغییرات اسیدیته، چربی، پروتئین و تعداد سلولهای سوماتیک نیز در طی ماههای مختلف سال با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و بررسی اختلافات شاخص میان فصول و ماههای مختلف با استفاده از آزمون توکی (Tukey) انجام شد.
یافتهها مقادیر میانگین± انحرافمعیار برای اسیدیته برابر 62/0±50/14 درجه دورنیک، میزان پروتئین برابر 06/0±12/3 درصد و چربی برابر 14/0±23/3 درصد و تعداد سلولهای سوماتیک 105×37/1±105×20/3 عدد در میلیلیتر محاسبه شد (جدول 1).
جدول 1- میانگین و انحرافمعیار (کمینه و بیشینه) مقدار اسیدیته، پروتئین، چربی و تعداد سلولهای سوماتیک نمونههای شیرخام جمعآوریشده از دامداریهای استان خوزستان
ضریب همبستگی میان اسیدیته و سلولهای سوماتیک نمونههای شیرخام (275/0- r=) نشانگر رابطه معکوس میان اسیدیته با تعداد سلولهای سوماتیک میباشد (01/0>p). همچنین ضریب همبستگی بین درصد پروتئین و درصد چربی نمونههای شیر (811/0+ r=) دال بر همبستگی مستقیم بین آنها است (01/0>p). در حالیکه، همبستگی معکوس میان تعداد سلولهای سوماتیک با درصد چربی (535/0- r=) و درصد پروتئین ( 754/0- r=) برقرار میباشد (01/0>p). مقادیر میانگین± انحرافمعیار برای اسیدیته، درصد پروتئین، درصد چربی وتعداد سلولهای سوماتیک به تفکیک فصل در جدول 2 ارئه شده است. میزان میانگین± انحرافمعیار اسیدیته در فصل بهار و همچنین زمستان بیشتر از بقیه فصول بود و در تابستان و پاییز به طور معنیداری کاهش یافت (01/0>p). میزان میانگین± انحرافمعیار پروتئین و چربی نمونههای شیر در فصل تابستان کاهش یافته و در زمستان و سپس پاییز به طور معنیداری افزایش یافت (05/0>p). البته تغییرات پروتئین در طی همه فصول سال کمتر از میزان تعیین شده در استاندارد ایران قرار داشت و فقط تغییرات چربی در فصل زمستان بیشتر از میزان تعیین شده در استاندارد ایران بود. میانگین± انحرافمعیار سلولهای سوماتیک نیز در فصل تابستان به طور معنیداری افزایش و در فصل زمستان مجدداً کاهش یافت (01/0>p).
جدول 2- میانگین± انحرافمعیار (کمینه و بیشینه) اسیدیته، پروتئین، چربی و تعداد سلولهای سوماتیک نمونههای شیرخام جمعآوری شده از دامداریهای استان خوزستان به تفکیک فصل نمونهبرداری
بر اساس واکاوی آماری با آزمون تحلیل واریانس یکطرفه، مقادیر پروتئین در نمونههای شیرخام دامداریهای صنعتی بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای شیرخام دامداریهای سنتی میباشد (05/0p<). در حالیکه، مقادیر شمارش سلولهای سوماتیک در نمونههای شیرخام دامداریهای سنتی بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای شیرخام دامداریهای صنعتی میباشد (01/0p<) (جدول 3) (نمودارهای 1 الی 4).
جدول 3- مقایسه میانگین± انحراف معیار (کمینه و بیشینه) اسیدیته، پروتئین، چربی و شمارش سلولهای سوماتیک بین شیرخام دامداریهای سنتی و صنعتی استان خوزستان
با بررسی روند تغییرات طی ماههای مختلف، مشاهده شد که تعداد سلولهای سوماتیک در نمونههای شیر در ماههای تیر الی آبان بیشتر از سایر ماهها بود و در مقایسه با ابتدای سال اختلاف معنیداری داشت (05/0>p). اسیدیته در طی ماههای خرداد الی آبان به طور معنیداری نسبت به ابتدای سال کاهش نشان داد (05/0>p). همچنین درصد چربی در ماههای تیر الی شهریور کاهش یافته و در طی ماههای آذر الی اسفند نسبت به ابتدای سال افزایش معنیداری داشت (05/0>p). درصد پروتئین نیز در ماههای سرد یعنی آذر الی اسفند افزایش معنیداری نسبت به ابتدای سال نشان داد (05/0> p) (نمودارهای 1 الی 4).
نمودار 1- روند تغییرات اسیدیته (درجه درنیک) طی ماههای مختلف در نمونههای شیرخام دامداریهای استان خوزستان در سال 1393
نمودار 2- روند تغییرات چربی (درصد) در طی ماههای مختلف در نمونههای شیرخام دامداریهای استان خوزستان در سال 1393
نمودار 3- روند تغییرات پروتئین (درصد) در نمونههای شیرخام دامداریهای استان خوزستان در سال 1393
نمودار 4- روند تغییرات سلولهای سوماتیک (SSC/ml) در نمونههای شیر خام دامداریهای استان خوزستان در سال 1393
بحث و نتیجهگیری با افزایش روزافزون جمعیت، تهیه مواد غذایی سالم و کافی و حاوی پروتئین یکی از مسایل مهم جهان به شمار میرود. نیمی از پروتئین مصرفی روزانه یک فرد باید از پروتئین حیوانی تهیه شود. از بین پروتئینهای حیوانی شیر بهدلیل ارزان بودن و خواص تغذیهای بیشمار از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. در اغلب کشورها از شاخص تعداد سلولهای سوماتیک جهت ارزیابی بهداشتی شیر و به منظور قیمتگذاری آن استفاده میگردد. بسیاری از مطالعات انجامشده نشانگر کاهش تولید شیر و افت کیفیت فرآوردههای آن همگام با افزایش تعداد سلولهای سوماتیک میباشد. افزایش تمامی انواع سلولهای سوماتیک در اثر استرسهایی مانند تغییر در جیره غذایی دام، تأثیر مرحله خاصی از شیردوشی، تغییرات فصلی، دفعات شیردوشی و یا ترکیبی از موارد ذکرشده میباشد. مهمترین عامل این افزایش عفونتهای پستانی در فرم بالینی و تحت بالینی میباشد. در مطالعات مختلف به تأثیرات فصلی روی تعداد سلولهای سوماتیک اشاره شده است (Koc, 2008). در مطالعه حاصر بیشترین تعداد سلولهای سوماتیک در طی ماههای تیر تا آبان مشاهده شد و میانگین تعداد سلولهای سوماتیک شمارششده در فصل تابستان بیشتر از بقیه فصول بود. نتایج مطالعه یرابی و همکاران در سال 2014 نشان داد که تعداد سلولهای سوماتیک اندازهگیری شده در فصلهای تابستان و بهار بیشتر از بقیه فصول سال بود و بیشترین تعداد را در ماههای خرداد، اردیبهشت و تیر گزارش نمودند (Yarabbi et al., 2014). گرین و همکاران در سال 2006، اسکرزیپک در سال 2002 و نورمن و همکاران در سال 2000، نتایج مشابه این بررسی را در خصوص افزایش تعداد سلولهای سوماتیک در فصل تابستان گزارش کردند و افزایش تعداد سلولهای سوماتیک در فصل تابستان را به شیوع عفونتهای داخلی پستان و بروز انواع استرسها مرتبط دانستند (Green et al., 2006; Norman et al., 2000; Skrzypek, 2002). دیهاس و همکاران در سال 2002 نیز علت افزایش سلولهای سوماتیک در ماههای تابستان را بهدلیل رقابت شدید بین گونههای بیماریزای موجد بیماری تورم و التهاب پستان در این فصل ذکر نمودند که خود منجر به کاهش مدت زمان نگهداری شیر و کاهش راندمان تولید محصولات لبنی میگردد (De Haas et al., 2002). از دیگر عوامل موثر بر کیفیت شیرخام، اسیدیته میباشد. اسیدیته شیر به محض دوشش کمتر از 14 درجه دورنیک میباشد. دما و نحوه نگهداری شیر، عمر شیر و افزودن مواد بازدارنده رشد میکروب یا خنثیکننده اسیدیته، تعداد سلولهای سوماتیک و وجود کلستروم در شیر از عوامل موثر بر میزان اسیدیته میباشند (نوابپور و شهبازلو، 1379). در مطالعه کنونی، میانگین اسیدیته در فصل بهار و همچنین زمستان بیشتر از بقیه فصول بود و در تابستان و پاییز به طور معنیداری کاهش یافت. میزان چربی شیر تحت تأثیر عوامل متعددی نظیر دما و فصل، تغذیه دام، استرس حرارتی، بیماریها از جمله ورم پستان درمانگاهی، نوع روش شیردوشی، میزان شیر تولیدی، دفعات شیردوشی، وضعیت بدنی حیوان، سن دام و اصلاحات ژنتیکی میباشد. همچنین، تقلباتی نظیر برداشت چربی شیر و یا افزودن آب بر میزان درصد چربی شیر تاثیر میگذارد. مشابه مطالعه یرابی و همکاران، در این بررسی بیشترین و کمترین میزان چربی ، به ترتیب در فصل زمستان (1/0±44/3 درصد) و فصل تابستان (05/0±11/3 درصد) مشاهده گردید (Yarabbi et al., 2014). چون میزان چربی شیر تا حدود زیادی تحت تأثیر تغییرات درجه حرارت محیط میباشد، لذا بهنظر میرسد در مطالعه کنونی، کاهش میزان چربی شیر علاوه بر بیماری تحت درمانگاهی ورم پستان، بهعلت وضعیت جغرافیایی و تغییرات درجه حرارت و آب و هوایی در استان خوزستان میباشد، لذا در ماههای تیر و شهریور کمترین میزان چربی و در طی ماههای فصل پاییز و زمستان سیر صعودی داشت، بهطوری که در اسفندماه بیشترین میزان چربی مشاهده شد. میزان پروتئین نیز تحت تأثیر عواملی نظیر ژنتیک و نژاد دام، دما و فصل، استرس حرارتی، تغذیه وضعیت میکروارگانیسمهای شکمبه و بالانس انرژی میباشد. در بررسی کنونی اختلاف معنیداری بین میزان پروتئین در فصل های زمستان (03/0±19/3 درصد) و پاییز (04/0±11/3 درصد) وجود نداشت، ولی مقدار پروتئین اندازهگیری شده در این دو فصل بیشتراز فصول تابستان (04/0±07/3 درصد) و بهار (04/0±09/3 درصد) بود. مشابه مطالعه حاضر، در مطالعه یرابی و همکاران در سال 2014 نیز در فصول گرم سال درصد پروتئین روند کاهشی داشت، بهطوریکه در ماههای تیر و مرداد معمولاً به کمترین حد خود و در ماههای سرد زمستان به بیشترین میزان رسیده بود و علت این کاهش در بررسی فوق به تغییرات درجه حرارت محیط نسبت داده شده است (Yarabbi et al., 2014). در مورد تأثیر تعداد سلولهای سوماتیک بر دیگر اجزا ترکیبات شیر، مطالعات متعددی انجام شده است، بهطوریکه در مطالعه استرزالکووسکی و همکاران در سال 2014 و نجفی و همکاران در سال 1388 افزایش تعداد سلولهای سوماتیک در شیر گاو با افزایش پروتئین همراه بوده است (Strzałkowska et al., 2014؛ نجف نجفی، 1388). نتایج تحقیقات پاسکوئینی و همکاران در سال 1993 نیز نشان داد که رابطه مثبتی بین تعداد سلولهای سوماتیک و پروتئولیز در شیر گاو، گوسفند و بز وجود دارد (Pasquini et al., 1993). همچنین آلبنزیو و همکاران در سال 2004 و بیانچی و همکاران در سال 2004 گزارش کردند که شیرگوسفند با سلولهای سوماتیک بالاتر دارای مقدار پروتئین کل بیشتری در مقایسه با شیرهای با تعداد کمتر سلولهای سوماتیک میباشد (Bianchi et al., 2002; Albenzio et al., 2004). در حالیکه در مطالعه لیندمارک و همکاران در سال 2006 و باربانو و همکاران در سال 1991 افزایش سلولهای سوماتیک سبب کاهش لاکتوز، چربی وکازئین در شیر دامها شده بود (Barbano et al., 1991; Lindmark-Månsson et al., 2006). در مطالعه کنونی نیز رابطه معکوسی بین تعداد سلولهای سوماتیک با میزان پروتئین مشاهده گردید. از مهمترین آنزیمهایی که سلولهای سوماتیک مخصوصاً لوکوسیتها در پاسخ به عفونت غده پستان تولید میکنند، آنزیمهای لیپولیتیک میباشند (Pisoni et al., 2004). این آنزیمها، لیپوپروتئین موجود در غشاء گلبولهای چربی شیر را مورد حمله قرار داده و سبب ازدیاد اسیدهای چرب آزاد گشته که در ادامه میتواند منجر به توسعه طعم تندی در شیر گردد (Azzara and Dimick, 1985; Yarabbi et al., 2014). مشابه مطالعه کنونی، در مطالعه یرابی و همکاران در سال 2014 و بیانچی و همکاران در سال 2004 تعداد سلولهای سوماتیک شیر تأثیر منفی معنیداری بر میزان چربی شیر داشت و با افزایش تعداد سلولهای سوماتیک، مقدارچربی کاهش یافته است (Bianchi et al., 2002; Yarabbi et al., 2014). از دیگر ترکیبات موجود در شیر که بر کیفیت شیرخام تأثیرگذار میباشند و میتوانند تحت تأثیر تعداد سلولهای سوماتیک قرار گیرند، میزان اسیدیته میباشد. در مطالعه نودا و همکاران در سال 2001، بیانچی و همکاران در سال 2004، پلگرینی و همکاران در سال 2000 و آلبنزیو و همکاران در سال 2005 مشابه تحقیق کنونی، افزایش تعداد سلولهای سوماتیک اثر معنیداری بر کاهش اسیدیته شیر داشت (Nudda et al., 2001; Bianchi et al., 2002; Pellegrini et al., 1997; Albenzio et al., 2004 ). البته نتایج تحقیقات پاسکوئینی و همکاران در سال 1993 نشان داد که اثر سلولهای سوماتیک شیر بز بر میزان تغییرات اسیدیته تقریباً بیاثر است (Pasquini et al., 1993). شرایط مدیریتی، بهداشت و درمان و نحوه شیردوشی و میزان شیوع بیماری تحت درمانگاهی ورم پستان در دامداریهای صنعتی و سنتی از جمله عواملی میباشند که بر ترکیبات شیر از جمله پروتئین، چربی، اسیدیته و سلولهای سوماتیک مؤثر میباشند، بهطوریکه تعداد سلولهای سوماتیک در دامداریهای سنتی برخلاف میزان پروتئین در مقایسه با دامداریهای صنعتی بیشتر میباشد. به هر حال، به نظر میرسد دامداریهای صنعتی از کیفیت شیر بهتری در مقایسه با دامداریهای سنتی برخوردار باشند. بنابراین، توصیه میشود ضمن توسعه و تبدیل دامداریهای سنتی به صنعتی، زنجیره بهداشتی شیردوشی از فارم تا کارخانه رعایت گردد و سیستمهای بهداشتی نظیر HACCP، GHP و GMP جهت کنترل و پیشگیری از ورم پستان، به منظور بالا بردن کیفیت شیر خام اجرا گردد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,580 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,329 |