تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,518 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,318 |
مطالعه هیستوپاتولوژیکی ضایعات قلبی و پیاز آئورتی ماهی قزلآلای رنگینکمان در سیستمهای پرورشی مختلف | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 3، 3 (11) پاییز، آذر 1388، صفحه 565-578 اصل مقاله (14.84 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پیام عرب زاده* 1؛ بهیار جلالی2؛ داریوش مهاجری3؛ ایرج سهرابی حقدوست4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشآموخته دکترای تخصصی بیماریهای آبزیان، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه بیماریهای آبزیان، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4گروه پاتولوژی، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده ضایعات قلبی و عروقی یکی از مهمترین عوامل بروز تلفات در سیستمهای مختلف پرورشی ماهیان قزلآلای رنگینکمان به شمار میرود. هدف از این مطالعه، مقایسه میزان و شدت بروز ضایعات پاتولوژیک قلب و پیاز آئورتی ماهیان قزلآلای رنگینکمان در سیستمهای پرورشی گسترده، نیمه متراکم و متراکم بود. بدین منظور تعداد 10 نمونه ماهی قزلآلای رنگین کمان از 7 گروه وزنی (کمتر از 90 گرم، 90 تا 300 گرم، 300 تا 500 گرم، 500 تا 1000 گرم، 1 تا 3 کیلوگرم، 3 تا 5 کیلوگرم و بالاتر از 5 کیلوگرم) و در کل 210 نمونه از سه مزرعه واقع در منطقه هراز و اسپیران در اطراف شهر تبریز بهصورت تصادفی صید و نسبت به تهیه نمونه از قلب و پیاز آئورتی آنها اقدام شد. در تحقیقات میدانی سن، جنس، میزان تلفات، تراکم ذخیرهسازی، نوع غذا و فاکتورهای فیزیکی-شیمیایی آب نیز مورد توجه قرار گرفت. از نمونههای اخذ شده مقاطع آسیبشناسی با رنگآمیزی معمول هماتوکسیلین- ائوزین تهیه گردید. از لحاظ آسیبشناسی بافتی 47 ماهی نر و 73 ماهی ماده دچار ضایعات قلبی عروقی بودند که 29 مورد متعلق به سیستم پرورشی گسترده، 41 مورد متعلق به سیستم پرورشی نیمه متراکم و 50 مورد متعلق به سیستم پرورشی متراکم بود. ادم و پرخونی در لایه اسفنجی عضلات دهلیز و بطن، تغییرات ملایم تا شدید دژنراتیو تارهای عضلانی، تغییرات آماسی ملایم تا شدید، آسیب جزئی تا شدید دیواره عروق، تشکیل ترومبوز، نکروز و فیبروز عمدهترین تغییرات پاتولوژیکِ قابل مشاهده بودند. در هر سه سیستم پرورشی گسترده، نیمه متراکم و متراکم با افزایش سن ماهیان بر میزان شدت ضایعات نیز افزوده میشد. میزان بروز ضایعات و شدت آنها از وزن 500 گرم به بعد (دوران بلوغ) کاملاً معنیدار بود (05/0>p). بروز این تغییرات در سیستم پرورشی مدار بسته در مقایسه با دو سیستم دیگر در حد بالایی معنیدار بود (05/0>p). بین جنس نر و ماده نیز از لحاظ تغییرات فوق اختلاف معنیدار وجود داشت (05/0>p). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ضایعات قلبی و پیاز آئورتی؛ قزلآلای رنگینکمان؛ هیستوپاتولوژی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
با توجه به افزایش روزافزون جمعیت جهان، مشکل کمبود غذایی و بهخصوص پروتئین، بسیاری از متخصصین و دست اندرکاران را در جهت یافتن تکنیکهای مفید و جامع که از آن طریق بتوان بشر را به استراتژی تأمین غذا سوق داد، به تکاپو واداشته است. در این میان، تولید و پرورش ماهی بهعنوان یک منبع تأمین پروتئین مورد نیاز بشر سهم عمدهای را در رسیدن به این اهداف دارا میباشد. در بین پروتئینهای حیوانی، ماهی و سایر آبزیان دارای ویژگیهای خاصی میباشند که آنان را از سایر منابع پروتئینی ممتاز میسازد. هضم و جذب گوشت ماهی سهلتر از انواع دیگر گوشتها بوده و سرشار از انواع ویتامینهای محلول در چربی میباشد. همچنین چربی ماهی قابلیت هضم و جذب بالایی دارد. امروزه آزاد ماهیان بهویژه گونههای پرورشی آن، بخش مهمی از منابع اقتصادی و پروتئین حیوانی را در تعداد قابل توجهی از کشورها به خود اختصاص داده و در ایران نیز پرورش قزلآلای رنگین کمان به سرعت در حال توسعه است. با توجه به این مسایل و اهمیت نقش ماهی از نظر تأمین بخشی از نیازمندیهای غذایی، اهمیت سرمایه گذاری و توسعه شیلات مشخص میگردد و از سوی دیگر با توسعه بخش شیلات توجه کافی به مخاطراتی که میتواند صنعت آبزیپروری را تحت تأثیر قرار دهد، مورد توجه قرار گرفته است. در سالهای اخیر، همراه با رشد سریع صنعت آبزی پروری، ذخیرهسازی بچه ماهیان، با تراکم بالا مورد توجه قرار گرفته و به موازات توسعه فنآوری پرورش آبزیان و توسعة روشهای متراکم پرورشی، مشکلات ناشی از بیماریهایی که تحت تأثیر استرس بروز پیدا میکنند، افزایش پیدا کرده است (15). استرس در طی دوره پرورشی رشد و سلامت ماهیان را تحت تأثیر قرار داده و زمینهساز بروز بیماری بوده و در نهایت تلفات ماهیان را به دنبال خواهد داشت. مولدین نیز بهعنوان سرمایههای مزارع پرورش ماهی از این امر مستثنی نیستند. انتخاب مولدین سالم جهت تولید لاروهای مناسب امری ضروری است، چرا که همآوری مولدین سالم نوید بخش تلفات کمتری در طول دوره پرورشی خواهد بود. نگهداری مولدین از لحاظ تغذیه و سایر فاکتورهای زیست محیطی (دما، نور و ...) تابع اصول پرورشی خاصی میباشد. درصد تلفات مولدین قزلآلا پس از تکثیر مصنوعی (حد نرمال 5% ) اجتناب ناپذیر است (30). ولی وقوع تلفات 30% نیازمند تحقیق و بررسی است (2 و 4). Farrel و همکاران در سال 1986، بیماریهای قلبی- عروقی را عامل مرگ و میر ماهیان آزاد اطلس مولد ذکر کرده بود (16). Ferguson در سال 1995 سندرم میوپاتی قلبی را بهعنوان بیماری ماهیان بزرگ بیش از 5/1 سال مطرح نمود (19). Muller در تحقیقات خود نقش هورمونهای کنترل کننده رشد و هورمونهای جنسی ماهیان مولد را در بروز آترواسکلروزیس مورد بررسی قرار داد و متوجه شد که تراکم ذخیرهسازی ماهیان بهعنوان یکی از مؤلفههای استرسزای محیطی سبب پرکاری تیروئید میشود و بهتبع آن میزان تیروکسین که یک هورمون رشد میباشد افزایش مییابد. Muller در تحقیقات خود تراکم را بهعنوان عامل مهمی در بروز ضایعات قلبی مطرح نمود (24). تراکم بهعنوان عمدهترین عامل استرسزا در محیطهای پرورش ماهی سبب افزایش گلوگز خون، افزایش ترشح هورمون کورتیزول (کورتیزول مانع از فعالیت هورمون رشد میشود) کاهش سطح کلراید خون، افزایش ترمبوسیتها، کاهش واکنشهای التهابی و افزایش سطح 17 هیدروکورتیکوستروئیدهای پلاسما میشود و همچنین استرس تحمیل شده به ماهی سیستم سمپاتیک ماهی را تحت تأثیر قرار داده و سبب ترشح آدرنالین و نورآدرنالین از فوق کلیه میشود که این هورمون باعث افزایش ضربان قلب شده و استمرار این حالت زمینه بروز ضایعات قلبی را فراهم میکند (4 ). نقش بیماریهای قلبی در بروز تلفات 30% مولدین قزلآلا پس از تکثیر مصنوعی اساس این مطالعه قرار گرفت و روند پیدایش ضایعات قلبی و شدت بروز آنها با توجه به متغیرهای تراکم ذخیرهسازی، سن و جنس مورد بررسی قرار گرفت. تلفات مولدین قزلآلا پس از تکثیر مصنوعی در اغلب مزارع ایران 25% بیش از حد نرمال میباشد (4) و بیماریهای قلبی بهعنوان عامل عمده این تلفات مطرح میباشند. جهت فهم این مهم، بررسی ضایعات قلبی و پیاز آئورتی قزل آلای رنگین کمان و روند پیدایش این ضایعات و شدت بروز آنها حائض اهمیت میباشد. مواد و روشکار الف- مزارع و سیستمهای پرورشی مورد مطالعه: مزرعة پرورشی با سیستم پرورشی گسترده مزرعه پرورشی با سیستم پرورشی نیمه متراکم مزرعة پرورشی متراکم ب- انواع و تعداد نمونهها: از هر گروه وزنی 10 قطعه و از هر مزرعه 70 نمونه و در کل تعداد 210 نمونه جمع آوری گردید. نمونه برداری به صورت تصادفی از هر کدام از مزارع در سنین مختلف بعد از تقسیم بندی ماهیان براساس وزن بهصورت زیر انجام گرفت: 1- بچه ماهیان کمتر از 90 گرم 2- بچه ماهیان 90 تا 300 گرم 3- ماهیان 300 تا 500 گرم 4- ماهیان 500 تا 1000 گرم 5- مولدین 1 تا 3 کیلو گرم 6- مولدین 3 تا 5 کیلو گرم 7- مولدین بالاتر از 5 کیلوگرم ج- روش اجرا: با مراجعه به سه مزرعه واقع در منطقه هراز و اسپیران در اطراف شهر تبریز، ابتدا گزارشات فصلی مزارع در خصوص میزان تلفات و تراکم ذخیرهسازی به دقت بررسی شد. نمونههای مورد نظر در وزنهای مشخص بهصورت تصادفی صید گردید و سپس وزن ماهی با استفاده از ترازوی دیجیتالی اندازهگیری شد و طول کل ماهیان توسط کولیس با دقت 02/0 میلیمتر سنجش و جنسیت ماهی نیز تعیین گردید. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی نظیر میزان دما، اکسیژن، دی اکسید کربن، pH آب و نوع تغذیه در زمان نمونهبرداری بهعنوان ریسک فاکتور در بروز بیماریهای قلبی ثبت شد. جهت انجام بررسیهای آسیبشناسی، پس از کالبدگشایی قلب جدا و درون ظروف پلاستیکی حاوی 40 میلیلیتر فرمالین 10% قرار داده شد و به آزمایشگاه پاتولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز منتقل گردید. پس از پایدار شدن کامل نمونههای بافتی مبادرت به تهیه برشهایی با ضخامت 5 میکرون از ناحیه بطنی و پیاز آئورتی گردید. برای تهیه مقاطع بافتی از روش رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین استفاده شد. پس از تهیه مقاطع میکروسکوپی، هر یک از مقاطع به ترتیب با بزرگنمایی پایین (10×) و با بزرگنمایی بالا (40×) مورد مطالعه قرار گرفت. از ضایعات بافت قلب و پیاز آئورتی با استفاده از میکروسکوپ مدل Nikon و دوربین دیجیتالی با وضوح تصویر 1/5 مگاپیکسل در بزرگنماییهای مذکور عکسبرداری به عمل آمد. نمونههای پاتولوژیک مشخص و بر اساس شدت آسیب بافتی طبق جدول 1 رتبهبندی شدند. نتایج بهدست آمده با استفاده از آزمونهای ناپارامتری مربع کای و کروسکال والیس مورد ارزیابی قرار گرفتند.
جدول 1- درجهبندی شدت آسیب بر اساس ضایعات پاتولوژیک مشاهده شده (13)
نتایج
میزان تراکم ذخیرهسازی ماهیان در زمان نمونهبرداری، در جدول 2 و نمودار 1 آورده شده است
جدول 2- تراکم ذخیرهسازی بر حسب کیلوگرم در مترمکعب
میزان دما، اکسیژن، دی اکسید کربن، pH آب و نوع تغذیه در زمان نمونهبرداری، در جدول 3 آورده شده است.
جدول 3- میزان دمای آّب، اکسیژن، دی اکسید کربن وpH آب و نوع غذا در سیستمهای پرورشی (گسترده، نیمه متراکم و متراکم) در زمان نمونهبرداری
نمودار 1- فراوانی تراکم ذخیره سازی ماهیان
تعداد ماهیان سالم و دچار ضایعه در سیستم های پرورشی مختلف در جدول 4 ارائه شده است.
جدول 4- تعداد ضایعات در سیستمهای پرورشی مختلف
در سیستم پرورشی گسترده 57/58% ماهیان سالم و 42/41% دچار ضایعات پاتولوژیک بودند. از این تعداد 56/28% دچار ضایعات خفیف (85/12% نر و 7/15% ماده)، 99/9% دچار
جدول 5- تعداد و درصد فراوانی ضایعات در سیستم پرورشی گسترده
نمودار 2- مقایسه میانگین درصد ضایعات مشاهده شده در ماهیان قزلآلای سیستم گسترده بر اساس شدت ضایعات در جنس نر و ماده.
در سیستم پرورشی نیمه متراکم، 42/41% ماهیان سالم و 57/58% دچار ضایعه بودند. در این بین 71/25% ماهیان دچار ضایعات خفیف (99/9% نر و 71/15% ماده)، 99/19% ماهیان دچار ضایعات متوسط (13/7% نر و 85/12% ماده) و 85/12% ماهیان دچار ضایعات شدید (71/5% نر و 13/7% ماده) بودند. در مقایسه ضایعات بین جنس نر و ماده، میزان ضایعات در جنس ماده در مقایسه با جنس نر اختلاف معنیدار (05/0p<) داشت (جدول 6 و نمودار 3 ).
جدول 6 - تعداد و درصد فراوانی ضایعات در سیستم پرورشی نیمه متراکم
نمودار 3- میانگین درصد ضایعات مشاهده شده در ماهیان قزلآلای سیستم نیمه متراکم بر اساس شدت ضایعات در جنس نر و ماده.
در سیستم پرورشی متراکم 57/28% ماهیان سالم و 42/71% دچار ضایعه بودند. در این بین 99/19% ماهیان دچار ضایعات خفیف (13/7% نر و 85/12% ماده)، 99/29% ماهیان دچار ضایعات متوسط (42/11% نر و 56/18% ماده) و 42/21% ماهیان دچار ضایعات شدید (13/7% نر و 28/14% ماده) بودند. میزان ضایعات جنس ماده در مقایسه با جنس نر اختلاف معنی دار (05/0p<) داشت (جدول 7 و نمودار 4).
جدول 7- تعداد و درصد فراوانی ضایعات در سیستم پرورشی متراکم (مدار بسته)
نمودار 4- میانگین درصد ضایعات مشاهده شده در ماهیان قزلآلای سیستم مدار بسته بر اساس شدت ضایعات در جنس نر و ماده.
همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش تراکم پرورشی ماهیان، از شدت ضایعات خفیف کاسته شده و بر میزان ضایعات متوسط و شدید افزوده میشود (نمودار 5).
نمودار 5- میانگین درصد ضایعات مشاهده شده در ماهیان قزل آلا بر اساس شدت ضایعات در سیستم های پرورشی مختلف.
نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش سن (وزن) ماهیان بر میزان شدت ضایعات نیز افزوده میشود. افزایش شدت ضایعات در هر سه سیستم پرورشی گسترده، نیمه متراکم و مدار بسته قابل مشاهده است. ضایعات ایجاد شده از وزن 500
نمودار 6- میانگین شدت ضایعات مشاهده شده در ماهیان قزلآلا در وزن (سن) و سیستمهای پرورشی مختلف. *: 05/0p< در مقایسه با سایر گروهها در وزن یکسان میباشد. #: 05/0p< در مقایسه با سایر وزنها در هر سیستم پرورشی میباشد.
در مطالعات ریزبینی ضایعات پاتولوژیک خفیف تا متوسط به شکل ادم، پرخونی، تغییرات دژنراتیو تارهای عضلانی، تغییرات آماسی ملایم، آسیب جزئی دیواره عروق و تغییرات پاتولوژیک شدید به شکل ادم، پرخونی، خونریزی در اثر آسیب شدید دیواره عروق، تشکیل ترومبوز، تغییرات دژنراتیو حاد تارهای عضلانی، تغییرات آماسی شدید، نکروز و فیبروز به شرح نگارههای 1 تا 8 میباشد.
نگاره 1- نمای ریزبینی از منطقه لایه اسفنجی دیواره بطن ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی 90 گرمی. دژنراسیون حاد و منتشر میوکارد به شکل واکوئولاسیون شدید تارهای عضلانی (پیکانها) که با تورم حاد تارهای عضلانی همراه است، مشخص میباشد (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی400×).
نگاره 2- نمای ریزبینی از منطقه لایه اسفنجی دیواره بطن ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی 110 گرمی. پرخونی در بین ترابکولهای لایه اسفنجی دیواره بطن (پیکانهای نازک) مشخص میباشد. بروز آتروفی در برخی از تارهای عضلانی (پیکان ضخیم) نیز قابل توجه میباشد (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی400×).
نگاره 3- نمای ریزبینی از قسمتی از آندوکارد و بافت زیرین آن در قلب ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی 800 گرمی. به بافت همبند میکسوئیدی (پیکان) که متعاقب آسیب سلولهای آندوتلیال در سطح زیر آندوکارد تشکیل و توسعه یافته است، توجه فرمائید (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی400×).
نگاره 4- نمای ریزبینی از منطقهای از فضای داخل دهلیز در قلب ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی 1800 گرمی. وجود ترومبوز در فضای داخل دهلیز (پیکان) قابل توجه میباشد. به برآمدگی کوچکی در سطح آندوکارد (نوک پیکان) که میتواند مراحل اولیه تشکیل یک آندوکاردیت رویشی در اثر فعالیتهای فاگوسیتیک سلولهای آندوتلیال دهلیزها باشد، توجه نمایید (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی40×).
نگاره 5- به تغییرات اسکروتیک دیواره رگ در قلب ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی 4800 گرمی که باعث شکنندگی و تخریب آن (پیکان ضخیم) و در نهایت منجر به خونریزی (پیکان باریک) در منطقه اپیکارد شده است، توجه فرمائید (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی40×).
نگاره 6- نمای ریزبینی از اپیکارد قلب ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی 3000 گرمی. اپیکاردیت فیبرینوزی (پیکان ضخیم) و رگدار شدن (پیکانهای باریک) نسج جوانه گوشتی در این تصویر مشخص است (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی40×).
نگاره 7- کاردیومیوپاتی دژنراتیو در قلب ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی 550 گرمی که با نکروز میوفیبرهای لایه متراکم عضله قلب (پیکانها) همراه است (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی400×).
نگاره 8- نمای ریزبینی از اپیکارد و قسمتی از لایه عضلانی خارجی قلب ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی1000 گرمی. اپیکاردیت فیبرینوئیدی (پیکان ضخیم) و رگدار شدن جوانه گوشتی (پیکانهای باریک) در سطح پیاز آئورتی مشخص میباشد (رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، بزرگنمایی100×).
بحث و نتیجهگیری مولدین سرمایههای مزارع تکثیر ماهی محسوب میشوند و دستیابی به همآوری بالا مستلزم پرورش مولدین سالم است و حال آن که تلفات مولدین قزلآلای رنگین کمان پس از تکثیر مصنوعی 25% بیش از حد نرمال میباشد (4) و این امر نشان دهنده وضعیت بحرانی مولدین میباشد. بیماریهای قلبی بیماریهای قلبی- عروقی در ماهیان پرورشی و آزاد ماهیان بیشتر از سایر ماهیان مورد توجه قرار گرفته است و علت آن مرگ و میر ماهیان آزاد اطلس مولد بهدلیل بیماریهای قلبی- عروقی بوده است که اولین گزارش آن در سال 1986 بهوسیله Farrel ارایه گردید (16). تحقیقات Farrel و همکاران در سال 1990 نشان داد که ضایعات عمدتاً در عروق کرونری اصلی ایجاد شده و به هنگام تخمریزی بروز میکند. ایشان تورم مفرط پیاز آئورتی را که به عنوان عامل آغازگر بروز ضایعات کرونری دانستند (18). بر اساس تحقیقات صورت گرفته آسیبهای قلبی- عروقی به دو گروه عمده تقسیم میشوند: الف) آترواسکلروزیس که معمولاً علایم بالینی مشخص و بارزی ندارد و در نگاه آسیبشناسی، هایپرپلازی سلولهای عضلانی صاف در دیواره سرخرگهای کرونری بهطور معمول دیده میشود. در حالت پیشرفته با افزایش قطر عروق کرونری، نکروز عضلات دهلیزی و در نهایت کلسیفیکاسیون مشاهده میشود. Muller در تحقیقات خود نقش هورمونهای کنترلکننده رشد و هورمونهای جنسی ماهیان مولد را در بروز آترواسکلروزیس مورد بررسی قرار داد و متوجه شد که تراکم ذخیرهسازی ماهیان بهعنوان یکی از مؤلفههای استرسزای محیطی سبب پرکاری تیروئید میشود و بهتبع آن میزان تیروکسین که یک هورمون رشد میباشد افزایش مییابد و تراکم رابطه مستقیمی با شدت ضایعات دارد و چربی غذا و میزان کلسترول خون در مقایسه با استرس ناشی از تراکم بالا از اهمیت کمتری برخوردار است (24). ب) Ferguson، سندرم میوپاتی قلبی را بهعنوان بیماری ماهیان بزرگ بیش از 5/1 سال مطرح کرد و علایم بالینی بیماری را در سال 1961 در مطالعهای که Robertson و همکارانش در مورد تغییرات دژنراتیو سیستم قلبی- عروقی در آزاد ماهیان بالغ اقیانوس آرام انجام دادند، تغییرات دژنراتیو در عضله قلب، سرخرگهای کرونری و احشایی مشاهده گردید. فیبرهای عضلانی قلب واکوئله شده و فیبریلها از بین رفته بودند. تجمع کلاژن و متاپلازی غضروفها نیز مشاهده میشد. تغییرات ایجاد شده در سرخرگهای کرونری و احشایی شامل هایپرپلازی لایه انتیمای عروق به همراه تجمع موکوپلی ساکاریدها، گسیختگی لایه الاستیکی داخلی و تخریب فیبرهای عضلات لایه مدیا بود. که این یافتهها با یافتههای این تحقیق مطابقت دارد (27). Brono و Poppe در سال 1996 ضمن بررسی بافت عروق کرونری قلب آزاد ماهیان که مشابه قلب سایر مهرهداران شامل یک پارانشیم خارجی، یک لایه میانی با عضلات صاف و دارای عروق و بالاخره بافت همبند قابل ارتجاع میباشد، متوجه گردیدند که در ماهیان مبتلا به آرتریواسکلروزیس سلولهای عضلات صاف در دیواره عروق دچار هایپرپلازی گردیدهاند که یافتههای ایشان با نتایج حاصل از این تحقیق همخوانی دارد (14). بررسی حاضر در پاسخ به این سوال که " آیا بیماریهای قلبی- عروقی در تلفات ماهیان نقش دارند ؟ " طراحی و اجرا گردید. برای پاسخ به این سوال سه مزرعه پرورش ماهی با سیستمهای متفاوت پرورشی مورد بررسی قرار گرفت. در تحقیقات میدانی ابتدا گزارشات فصلی مزارع در خصوص نوع تغذیه، میزان تلفات، تراکم ذخیرهسازی و فاکتورهای فیزیکی شیمیایی به دقت بررسی شد و تراکم ذخیرهسازی ماهیان بهعنوان تنها عامل استرسزا مورد توجه قرار گرفت. لازم به ذکر است که استرس در محیطهای پرورش ماهی سبب افزایش گلوگز خون، کاهش سطح کلراید خون، افزایش ترمبوسیتها، کاهش واکنشهای التهابی و افزایش سطح 17 هیدروکورتیکوستروئیدهای پلاسما میشود و همچنین استرس تحمیل شده به ماهی سیستم سمپاتیک ماهی را تحت تأثیر قرار داده و سبب ترشح آدرنالین و نورآدرنالین از فوق کلیه میشود که این هورمونها باعث افزایش ضربان قلب میشود و استمرار این حالت زمینه بروز ضایعات قلبی را فراهم میکند (4 ). استرس ناشی از تراکم دارای اثرات متنوعی در سلامت ماهیان مولد است که یکی از آنها افزایش فعالیت غده تیروئید میباشد که آثار تخریبی روی تعادل اسمزی و سیستم قلبی- عروقی دارد که در سیستمهای مدار بسته بهصورت مزمن بروز پیدا کرده و سبب ایجاد ضایعات قلبی میشود. بر اساس یافتههای این تحقیق تراکم و استرس ناشی از آن در ایجاد و تشدید ضایعات قلبی ماهیان قزلآلا نقش تعیین با توجه به ماهیت مزمن ضایعات قلبی- عروقی میتوان استنباط کرد که افزایش درصد و شدت این آسیبها رابطه مستقیمی با سن و وزن ماهیان دارد. در تحقیق حاضر این موضوع مورد تأئید قرار گرفته است که با افزایش وزن ماهیان شرایط استرسزایی تراکم، بیشتر حاکم میشود و درصد و شدت ضایعات قلبی- عروقی افزایش مییابد. Reddy و Leatherland (1998) بر این باورند که استرسهای محیطی بر جنس ماده بیشتر از جنس نر تأثیر میگذارند و در تحقیق حاضر نیز ضایعات قلبی- عروقی در جنس ماده بیشتر از جنس نر (76/34 % جنس ماده و 38/22 % جنس نر) گزارش گردیده است (26). یافته های جدید تحقیق: 1- در این تحقیق مشخص گردید که با افزایش تراکم میانگین، شدت ضایعات افزایش مییابد و همچنین این بررسی نشان داد که با افزایش سن نیز شدت ضایعات افزایش یافته و درصد بروز ضایعات در ماهیان جنس ماده بیشتر است. 2 - از نظر آسیبشناسی شدت ضایعات مشاهده شده قبل از بلوغ ماهیان (کمتر از 700 گرم) ملایم تا متوسط بود. 3- ضایعات مشاهده شده بعد از بلوغ ماهیان (بیشتر از 700 گرم) شدید بود. در سیستم مدار بسته ضایعات قلبی در اولین گروه وزنی کمتر از 90 گرم مشاهده و ثبت گردید. ولی در سیستم پرورشی نیمه متراکم و گسترده ضایعات قلبی در دومین گروه وزنی 90 تا 300 گرم مشاهده گردید. 4 - شدت بروز ضایعات در ماهیان ماده بیشتر بوده است. راهکارهای مدیریتی ذیل به منظور پیشگیری توصیه میشود. 1) انتخاب مولدین در مرحله پیش پرواری صورت گرفته و تراکم ذخیرهسازی آنها در مرحله پیش مولدین 6 کیلوگرم در هر مترمکعب و در مرحله مولدین 4 کیلوگرم در نظر گرفته شود. 2) کاهش استرسهای محیطی (فیزیکی و شیمیایی و تغذیهای) همواره مورد توجه باشد (29). 3) در دوره پرورشی مولدین بهویژه زمان قبل و بعد ازتخمگیری از اکسیژن محلول استفاده شود. 4) مولدین با سنین بیش از شش سال و یا بیش از پنج کیلو گرم حذف شوند 5) برنامهریزی رشد ماهیانی که برای تولید مولد پرورش مییابند، از جیرههای مخصوص که حاوی کلسترول کمتری هستند، استفاده شود (30). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,419 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 549 |