تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,337 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,951 |
تأثیر تزریق وریدی گرلین بر میانگین غلظت پلاسمایی انسولین در شترهای نابالغ تغذیه شده با سطوح مختلف انرژی | |||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||
مقاله 7، دوره 3، 3 (11) پاییز، آذر 1388، صفحه 591-599 اصل مقاله (307.67 K) | |||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||
چکیده | |||||||||||||
چکیده گرلین یک هورمون پپتیدی مترشحه از معده به گردش خون میباشد که توسط بافتهای دیگر بدن مثل مغز وپانکراس نیز ساخته میشود. این پپتید به دلیل ترشح از بافتهای مختلف دارای اثرات مختلف پاراکرینی و آندوکرینی میباشد که برخی از این اثرات شامل: تحریک ترشح هورمونهایACTH وGH ، افزایش اشتها ومتابولیسم کربوهیدراتها میباشد. همچنین گرلین یک لیگاند طبیعی برای رسپتور محرک هورمون رشد (GHS-R) میباشد. گرلین وmRNA آن مانند رسپتور هورمون محرک رشد در پانکراس وسلولهای جزایر بیان شده و متابولیسم گلوکز و ترشح انسولین را تنظیم میکند. از آنجا که تاکنون آزمایشات مبنی بر اثر گرلین بر ترشح انسولین در حیوانات شبه نشخوارکننده در مرحله قبل از بلوغ انجام نشده است، بنابراین هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر گرلین بر ترشح انسولین درشترهای نابالغ بود. در این تحقیق 12 شتر بهطور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. حیوانات در گروه 1 به مدت دو هفته با رژیم غذایی 100% انرژی و حیوانات گروه 2 به مدت دو هفته در رژیم غذایی 50% انرژی تغذیه شدند. بعد از دو هفته، شترهای هر گروه g/BWµ 8 گرلین به مدت چهار روز از طریق ورید وداج دریافت کردند. نمونههای خونی از تمام حیوانات قبل، همزمان (30 دقیقه بعد از تزریق گرلین) و بعد از مداخله طی چهار روز متوالی در هر مرحله از ورید وداج جمع آوری گردید و پلاسماهای خون، جهت تعیین غلظت انسولین به وسیله روش رادیو ایمنو اسی (RIA) مورد سنجش قرار گرفتند. دادهها وسط آزمون آنالیز واریانس یکطرفه با مقادیر تکراری و آزمون تعقیبی تی وابسته تجزیه و تحلیل شدند. مقادیر 05/0>p معنیدار تلقی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که گرلین اثر کاهشی معنیداری بر میانگین غلظت پلاسمایی انسولین در شترهای نابالغ در رژیمهای غذایی حاوی 100% و50% انرژی دارد و این اثر کاهشی در بین دو رژیم غذایی، اختلاف معنیداری باهم ندارد. | |||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||
گرلین؛ هورمون انسولین؛ شتر نابالغ | |||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||
مقدمه
در سال 1999 گروه جدیدی از نوروپپتیدها با نام گرلین برای اولین بار از معده موش صحرایی جدا شد (20). گرلین یک پپتید اورکسیژنیک (اشتهاآور) 28 آمینواسیدی است که عمدتاً از سلولهای آندوکرینی X-A like cells معده ترشح میشود (13 و 21). گرلین یک لیگاند درونی برای رسپتور هورمون محرک رشد بوده (2 و 3) و دارای اثرات مختلفی پاراکرینی و آندوکرینی میباشد. تحریک ترشح هورمونهای GHو ACTH ، افزایش اشتها، اثر روی بالانس انرژی و متابولیسم کربوهیدراتها برخی از این اثرات مهم گرلین در بدن میباشد (4 و 22). میزان گرلین در پلاسمای خونی قبل از خوردن غذا افزایش یافته و به هنگام گرسنگی ترشح آن تحریک و تقویت میشود. در فرآیند جذب غذا سیستمی از سیگنالهای فیزیولوژیکی شامل مکانیسمهای فیدبکی مثبت و منفی اثر میگذارد، که این فرآیندها بهوسیله سیستمهای نورواندوکرینی شامل سیگنالهای محیطی از جمله گرلین و لپتین که اثر متقابل پایداری با سیگنالهای سیستم عصبی مرکزی (CNS) دارند، تنظیم میشود (8). در این سیستم نورواندوکرینی همچنین نوروپپتیدY ،AgRP (Agouti Related Peptide) پرواپیوملانوکورتین گرلین در کنترل تعادل انرژی نقش دارد، چرا که تزریق گرلین به هیپوتالاموس، غذا خوردن را تحریک کرده و باعث کاهش مصرف انرژی میشود. مطالعات اخیر نشان میدهد که مواد و روش کار برای انجام این مطالعه از دوازده شتر نابالغ چهار ماهه نژاد ترکمن که بهطور تصادفی انتخاب شده بودند، استفاده شد. با توجه به اینکه در این تحقیق بررسی اثرات گرلین بر ترشح انسولین در رژیمهای غذایی مختلف در حیوانات شبه نشخوارکننده مدّنظر بود، جهت تسهیل در اعمال رژیمهای غذایی و همچنین تسهیل در کار تزریق و خونگیری از شترهای نابالغ چهار ماهه در حال رشد که فقط از شیر مادر تغذیه کرده و دارای وزن و جثه کمتری نسبت به شترهای بالغ بودند، استفاده گردید. حیوانات قبل از انجام تحقیقات از نظر هرگونه بیماری معاینه شده و در دو گروه در رژیمهای غذایی 50% و100% انرژی قرار داده شدند. در مدت آزمایش شترها در داخل گارچ (محل نگهداری شتر) در مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی بافق نگهداری شدند و کلیه شرایط نگهداری، تغذیه و بهداشت برای همه شترها بهصورت یکسان اعمال شد. همچنین برای این تحقیق از گرلین (sigma, USA) و کیت مخصوص سنجش هورمون انسولین (شرکت تابشیارنور، همدان) استفاده شد که اجزا کیت استفاده شده عبارتند از: 1- لولههای آزمایش کد شده با آنتیبادیهای انسولین 2- انسولین نشاندار شده با I125 (tracer) 3- محلول رقیقکننده تریسر: یک ویال که جهت رقیقسازی معرف تریسر به کار میرود. 4- استانداردهای انسولین که شامل شش ویال آماده مصرف میباشد. در این تحقیق یک تیمار در نظر گرفته شد. حیوانات در گروه یک با رژیم غذایی 50% (به مدت 12 ساعت در روز تحت شرایط گرسنگی بهصورت یک روز در میان) و حیوانات گروه دو با رژیم غذایی 100% (به مدت 24 ساعت در روز تحت شرایط گرسنگی بهصورت یک روز در میان) به مدت دو هفته تغذیه شدند. بعد از دو هفته با ادامه دادن مراحل رژیم غذایی در این آزمایش علاوه بر مقایسه رژیمهای غذایی مختلف (50 درصد و 100 درصد)، سه دوره آزمایشی قبل از تزریق (روزهای 1تا 4 آزمایش)، حین تزریق (روزهای5 تا 8 آزمایش) و بعد از تزریق (روزهای 9 تا 12آزمایش) با یکدیگر مقایسه شدند. کلیه دادهها برای مقایسه میانگین غلظت پلاسمایی هورمون انسولین در مراحل قبل، حین و بعد از تزریق گرلین با کمک نرم افزارآماری Spss (نسخه 14) و با استفاده از آزمون آماری repeated measures –ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای مقایسه میانگین دادهها از آزمون تی وابسته استفاده گردید. رسم نمودارها با نرم افزار 2003 Excel انجام شد. دادهها بهصورت SEM mean ± بیان شدند و مقادیر 05/0>p معنیدار تلقی گردید. نتایج نتایج حاصله از آنالیز دادهها نشان داد که میانگین غلظت هورمون انسولین در پلاسمای خونی شترها در دوره حین تزریق (روزهای 5 تا 8 آزمایش) نسبت به دوره قبل از تزریق (روزهای 1 تا 4 آزمایش) کاهش پیدا کرده و در دوره بعد از تزریق (روزهای 9 تا 12 آزمایش) با برداشته شدن اثر گرلین مقدار هورمون تقریباً به مقدار اولیه بر میگردد. کاهش مشاهده شده در غلظت انسولین در رژیمهای غذایی 50% و100% به ترتیب 78/25% و 23/28% میباشد که این میزان کاهش نتایج مربوط به تزریق وریدی g/ kg BWµ 8 گرلین بر میانگین غلظت پلاسمایی هورمون انسولین در جدول ١ نشان داده شده است. با توجه به جدول مذکور اختلاف معنیداری بین دو گروه با رژیمهای مختلف (0 5% و100%) از لحاظ کاهش غلظت انسولین وجود ندارد ولی کاهش در مقدار انسولین در مرحله حین تزریق گرلین (روزهای 5 تا 8 آزمایش) با مراحل قبل و بعد دارای اختلاف معنیدار میباشد (05/0>p). همانطور که در نمودارهای 1 و 2 مشاهده میشود، تزریق داخل وریدی گرلین در مرحله تزریق گرلین منجر به کاهش معنیدار در غلظت هورمون انسولین در دو رژیم غذایی 50% و 100% جدول١-میانگین غلظت هورمون انسولین در پلاسمای خون شتر با دو رژیم غذایی 50% و 100% انرژی در مراحل مختلف آزمایش. مقادیر به صورت mean ± SEM بیان شدهاند
با توجه به دادههای جدول مشاهده میشود اختلاف معنیداری بین دو گروه با رژیمهای غذایی مختلف ( 50% و 100 % ) از لحاظ کاهش غلظت انسولین وجود ندارد ولی کاهش در مقدار انسولین در مرحله حین تزریق گرلین (روزهای 5 تا 8 آزمایش) با مراحل قبل و بعد دارای اختلاف معنیدار میباشد (05/0>p). نمودار1- اثر تزریق درون وریدی (g/kg BWµ 8 ) گرلین بر میانگین غلظت پلاسمایی هورمون انسولین در سه دوره زمانی مختلف، دوره زمانی قبل از تزریق (روزهای 1 تا 4 آزمایش)، دوره حین تزریق (روزهای 5 تا 8 آزمایش)، دوره زمانی بعد از تزریق (روزهای 9 تا 12 آزمایش) در شترهای نابالغی که تحت رژیم 100 درصد انرژی تغذیه شدهاند. مقادیر بهصورت SEM± mean بیان شدهاند (05/0>*p).
نمودار2- اثر تزریق درون وریدی (g/kg BWµ 8) گرلین بر میانگین غلظت پلاسمایی انسولین در سه دوره زمانی مختلف، دوره زمانی قبل از تزریق (روزهای 1 تا 4 آزمایش)، دوره حین تزریق (روزهای 5 تا8 آزمایش)، دوره زمانی بعد از تزریق (روزهای 9 تا 12 آزمایش) در شترهای نابالغی که تحت رژیم 50 درصد انرژی تغذیه شدهاند. مقادیر بهصورت SEM± mean بیان شدهاند (05/0>p *).
نمودار 3- اثر تزریق درون وریدی g/kg BW)µ 8) گرلین بر میانگین غلظت پلاسمایی انسولین در سه دوره زمانی مختلف، دوره زمانی قبل از تزریق (روزهای 1 تا 4 آزمایش)، دوره حین تزریق (روزهای 5 تا 8 آزمایش)، دوره زمانی بعد از تزریق (روزهای 9 تا 12 آزمایش) در حیواناتی که تحت رژیم 50 درصد و 100 درصد انرژی بودند. مقادیر بهصورت SEM± mean بیان شدهاند.
بحث و نتیجهگیری گرلین به دلیل اثرات متعددی که بر ترشح انسولین و یا اثر مستقیمی که در سطح پانکراس میگذارد، به عنوان یکی از عوامل تنظیمکننده ترشح انسولین و گلوکاگون بهویژه در جوندگان شناخته شده است. نتیجه بررسی حاضر نیز مؤثر بودن گرلین را در تنظیم ترشح هورمون انسولین تأیید میکند. اما در این مطالعه برای اولین بار تأثیر تزریق درون رگی گرلین در حیوانات نشخوارکننده کاذب (شترهای نابالغ) که با سطوح مختلف انرژی تغذیه شده بودند، بررسی شد. با بررسیهای متعدد مشخص شده است که اثر گرلین بر متابولیسم گلوکز و ترشح انسولین اثری کاهنده است. نتایج حاصل از این تحقیق نیز نشان داد که تزریق وریدی گرلین منجر به کاهش غلظت پلاسمایی انسولین در هر دو رژیم غذایی 50% و100% انرژی میشود. Edigoو همکارانش در سال 2002 با تزریق گرلین در موشهای صحرای که جزایر پانکراسی آنها در شرایط in vitro ایزوله شده بود، نشان دادند که گرلین اثر کاهشی بر ترشح هورمون انسولین و سوماتواستاتین پانکراسی دارد، مطابقت دارد (14). نتایج بررسی حاضر نیز با نتایج مطالعه ایشان همخوانی دارد. همچنین با نتایج Dezaki و همکارانش که در سال 2004 با تزریق درون وریدی گرلین در خرگوشها گزارش دادند که تزریق درون رگی گرلین منجر به کاهش ترشح انسولین میشود، نیز مطابقت دارد (11). اما با نتایج آزمایشی که در سال 2002 توسط Dateو همکارانش برای بررسی اثرات تزریق درون بطنی گرلین در موشهای صحرایی بالغ با شرایط تغذیهای نرمال انجام شد، مطابقت ندارد چرا که این تحقیق نشان داد که تزریق درون بطنی گرلین پاسخ و ترشح انسولین را نسبت به گلوکز افزایش میدهد (10). به نظر میرسد علت تضادّ نتایج این تحقیق با نتایج Date و همکارانش روش تزریق گرلین و شرایط تغذیهای اعمال شده باشد. اما اینکه گرلین اساساً از طریق چه مکانیسمهایی منجر به کاهش ترشح انسولین میشود هنوز به درستی مشخص نشده و نیاز به بررسیهای بیشتری دارد. نتایج آزمایشات Qader و همکارانش در سال 2005 در این زمینه در موشهای صحرای نابالغی که جزایر پانکراس آنها در شرایط in vitro ایزوله شده بود، نشان داد که تزریق گرلین در دوز 1 میکرومول از طریق فعال کردن آنزیم نیتریک اکسید سنتتاز و افزایش تولید NO منجر به کاهش ترشح انسولین و افزایش گلوکاگون در جزایر پانکراسی موشهای صحرای نابالغ میشود (27). اما با توجه به یافتههای تحقیق انجام شده روی شترهای نابالغ تحت شرایط گرسنگی، چند احتمال مطرح میشود که از طریق آن گرلین میتواند در شرایط گرسنگی و کمبود گلوکز منجر به کاهش غلظت انسولین شود: به خوبی روشن شده است که نوروپپتید Y و پلیپپتید پانکراسی پپتیدهایی هستند که نقش مهمی در تنظیم ترشحات پانکراسی دارند، مطالعات ایمنورادیواکتیو نشان داده که mRNA رسپتورY1 نوروپپتیدY در سلولهای اندوتلیال و سلولهای بتا پانکراس تولیدکننده انسولین بیان میشود (1). Moltz و همکارانش در سال 1985 گزارش دادند که نوروپپتید Yاز طریق رسپتورY1 اثر مهاری بر ترشح انسولین و ترشحات اگزوکرینی پانکراس در شرایط گرسنگی دارد (26). از طرفی مطالعات اخیر با استفاده از میکروسکوپ الکترونی و روشهای ایمنوهیستوشیمی برهمکنش نورونهای بیان کننده گرلین و نورونهای NPYرا در هسته کمانی هیپوتالاموس ثابت کرده و فراوانی نورونهای گرلین را در این ناحیه گزارش دادند (18). همچنین مطالعات ایمنو رادیواکتیو در این ناحیه از هیپوتالاموس نشان داده است که نورونهای تولید کننده گرلین بهصورت پیش سیناپسی باعث آزاد شدن نوروپپتید Y و افزایش ترشح آن میشوند (30 و 31). در زمینه اثرات گرلین بر ترشح انسولین محققان با بکار بردن آنتاگونیست گیرنده NPY نقش این نوروپپتید را در مسیر تأثیر گرلین بر ترشح انسولین نشان دادند. با توجه به مطالعات انجام شده، منطقی بهنظر میرسد که نورونهای گرلین در شرایط گرسنگی و هیپوگلیسمی با دریافت سیگنالهای تنظیم کننده نوروپپتید Y در کاهش ترشح انسولین، میتوانند منجر به مهار ترشح انسولین شوند (26 و 30). مکانیسم کاهشی دیگر از طریق نوروترانسمیتر مهاری GABA میباشد که غلظت بالایی در سلولهای بتاجزایر پانکراس دارد (32). GABA موجود در سلولهای بتا از طریق رسپتور GABA-RS منجر به کاهش ترشح انسولین شده و از طرفی نیز اثر مهاری در ترشح گلوکاگون دارد (16). از آنجا که در جزایر پانکراس فیبرهای گرلین با نورونهای تولیدکننده GABA ارتباط نورونی دارند و افزایش ترشح گرلین در شرایط گرسنگی منجر به افزایش ترشح GABA در سلولهای بتا میشود، شاید بتوان بخشی از اثرات کاهشی گرلین در ترشح انسولین را از این طریق توجیه کرد که در شرایط گرسنگی از طریق افزایش بیان گرلین و ارتباطات سیناپسی آن با GABA در جزایر پانکراسی ترشح انسولین مهار شده و کاهش مییابد (9). از طرف دیگر تحقیقات نشان داده است که عملکرد فیزیولوژیک لپتین برعکس گرلین افزایش مصرف انرژی و کاهش جذب غذا بوده و افزایش سطح گرلین پلاسما اثر کاهنده در غلظت لپتین دارد (8). اتصال لپتین به گیرندههای خود (ob-R در سطح نورونهای NPYوAGRP) سبب هایپرپلاریزه شدن این نورونها و مهار GABAشده و با آزاد کردن POMC از حالت مهاری، سنتز و آزاد شدن پپتیدهای مشتق شده از POMC را درArcN تحریک کرده و یک سیگنال ضد اشتهای قوی را با فعال کردن گیرندههای MC3-R و MC4-R در نورونهای هدف ایجاد میکند (7). با انجام مطالعات گسترده مشخص شده است که لپتین با اتصال به گیرندههای خود در سطح نورونهای POMC و با دپلاریزه کردن این نورونها، سبب افزایش فعالیت غده پانکراس و افزایش ترشح انسولین میشود (17). بنابراین مکانیسم دیگری که شاید بتواند بخشی از این اثر مهاری در شرایط گرسنگی را توضیح دهد از طریق اثر متقابل گرلین و لپتین میباشد، چرا که افزایش ترشح گرلین میتواند با کاهش دادن غلظت لپتین و همچنین ممانعت از اثرات تحریکی آن بر فعالیت سلولهای بتا سبب کاهش غلظت انسولین در شرایط هیپوگلیسمی شود (19). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر گرلین بر ترشح هورمون انسولین در شترهای یککوهانه تحت شرایط گرسنگی، به وجود گلوکز در بدن بستگی دارد. در رژیمهای 50% و 100% انرژی که حیوانات تحت شرایط گرسنگی قرار داشتند، چون در زمان تزریق گرلین بدن در شرایط هیپوگلیسمی قرار داشته و میزان گرلین پلاسما بالا بود، پس منطقی بهنظر میرسد که با افزایش میزان گرلین در شرایط گرسنگی و کمبود گلوکز، غلظت انسولین کاهش یابد. با توجه به یافتههای این تحقیق میتوان بهطور کلی نتیجه گرفت که اثر کاهشی گرلین بر ترشح هورمون انسولین در شرایط گرسنگی و هیپوگلیسمی، از طریق ارتباطات نورونی آن با نوروترانسمیترهای اثرگذار بر ترشح انسولین در شرایط کمبود گلوکز میانجیگری میشود. با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر میرسد که گرلین یک شاخص کاهش انسولین بوده و محرک هیپرگلیسمی باشد. ترشح سطوح بالای گرلین در حیوانات مزرعه، با افزایش قند خون، منبع سهلالوصول انرژی را برای حیوان فراهم کرده و از لیپولیز، پروتئولیز و گلونئوژنز که نهایتاً میتواند منجر به کاهش وزن و کیفیت لاشه گردد، جلوگیری میکند. بنابراین گرلین به طور بالقوه میتواند از نظر تولیدات دامی اهمیت داشته و زمینه مطالعات آینده را برای بررسی بیشتر نقش گرلین در متابولیسم انرژی در دامهای بزرگ فراهم کند. | |||||||||||||
مراجع | |||||||||||||
| |||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,782 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 431 |