تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,154 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,815 |
گیای باکتریایی کیسه ملتحمه گوسفندان نژاد ماکویی و قزل سالم در شهرستان ارومیه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 4، 2 (14) تابستان، شهریور 1389، صفحه 855-860 اصل مقاله (2.19 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده تفسیر نتایج حاصل از مطالعات باکتری شناسی چشمهای بیمار مشکل است مگر آنکه با مطالعات مشابه انجام شده بر روی چشمهای سالم مقایسه گردد. هدف از این تحقیق شناخت باکتریهای هوازی فلور طبیعی ملتحمه گوسفندان سالم در شهرستان ارومیه بود. مطالعه در تابستان 1388 و در محل کشتارگاه ارومیه روی هر دو چشم 50 رأس گوسفند سالم از دو جنس، دو نژاد (ماکویی و قزل) و در سه گروه سنی (یکسال و زیر یکسال، 2 تا 3 سال و 4 سال و بالاتر) انجام گرفت. از کیسه ملتحمه پلک پائین با سواب نمونه برداری انجام شده و در محیطهای بلاد آگار و ائوزین متیلن بلو آگار کشت داده شد. از 100 درصد چشمها در مجموع تعداد 156 باکتری (از 46 چشم یک نوع باکتری، از 52 چشم دو نوع باکتری و از 2 چشم سه نوع باکتری) جدا گردید. جدایهها به ترتیب فراوانی شامل باسیلوس سرئوس، انتروباکتر ائروژنز، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، اشریشیا کلی، درماتوفیلوس کنگولنسیس، گونههایکلبسیلا، استافیلوکوکوس اورئوس و گونههایاسترپتوکوکوسبودند. باسیلوس سرئوس فراوانترین جرم جدا شده در هر دو جنس، هر دو نژاد و تمام گروهای سنی بود و انتروباکتر ایروژنز دومین جرم فراوان در هر دو جنس، تمام گروهای سنی و نژاد ماکویی بود، اما در نژاد قزلکلبسیلاها دومین جرم فراوان بود. با افزایش سن تنوع باکتریهای جدا شده از هر یک از چشمها افزایش یافته، ولی همبستگی معنیدار بین این دو وجود نداشت. اختلاف تعداد جدایهها مابین جنسها، نژادها و گروههای سنی معنیدار نبود (05/0p>). فراوانی تعداد هر یک از جدایهها در هیچ یک از جنسها، نژادها و گروهای سنی تفاوت معنیدار نداشت.در این مطالعه باکتریهای گرم مثبت (43/72 %) با غالبیت باسیلوس سرئوس (74/47 %) شایعترین اجرام جدا شده از ملتحمه گوسفندان سالم میباشد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گیای باکتریایی؛ ملتحمه؛ گوسفند؛ ارومیه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
گیای میکروبی طبیعی چشم حیوانات شامل اجرام مقیم و موقت از باکتریها (8، 27 و 35)، قارچها (20، 23، 24 و 32)، مایکوپلاسماها (8، 10، 11 و 29) و کلامیدیاها (13) است که در یک تعادل پویا و هم ایستا قرار دارند و بهعنوان یکی از مکانیسمهای دفاعی سطح چشم در مقابل اجرام پاتوژن عمل میکنند (15). جداسازی یک جرم خاص از ملتحمه حیوان مبتلا به بیماری خارجی چشم، لزوماً حاکی از وجود یک ارتباط علت و معلولی نیست، بنابراین اطلاع از گیای طبیعی سطح چشم، نقش محوری در تفسیر نتایج کشت میکروبی و فهم دینامیک بیماریهای سطح چشم خواهد داشت (30). از طرف دیگر تحت شرایط خاص مثل وارد آمدن تروما به قرنیه و یا استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها و آنتی بیوتیکهای موضعی، گیای باکتریایی طبیعی ملتحمه که پاتوژن نیستند فرصت طلب شده و بافت قرنیه را مورد تهاجم قرار میدهند (16). از این رو شناسایی باکتریهای طبیعی ملتحمه، ما را قادر خواهد ساخت در صورت وقوع عفونتهای چشمی و تا آماده شدن نتایج آنتی بیوگرام، درمان صحیح و سریع را آغاز کنیم (19). گیای میکروبی طبیعی ملتحمه در تعداد زیادی از حیوانات از جمله گاو، گوسفند، اسب، سگ، گربه، خرگوش، لاما، پرندهها (22)، بز (4)، خوک (13)، بیسون (12)، گاومیش رودخانهای (2 و 5)، قاطر (1)، الاغ (24)، گوزن (14)، سگ آبی (9)، اپسوم و راکون (26) بررسی شده است. بر اساس این مطالعات جمعیت میکروبی سطح چشم در بین گونههای مختلف حیوانی متفاوت است (32)، اما در اکثر مطالعات باکتریهای گرم مثبت شایعترین اجرام جدا شده از چشمهای سالم میباشند که بیشتر متعلق به جنسهای باسیلوس، استافیلوکوکوس، استرپتوکوکوس و کورینه باکتریوم هستند. علاوه بر باکتریهای گرم مثبت، باکتریهای گرم منفی نیز با فراوانی کمتر جدا میشوند که بیشتر شامل جنسهای موراکسلا، نیسریا، کلبسیلا، برانهملا و اشریشیا کلی هستند (1، 2، 3، 4، 8، 12 و 35). تغییرات در گیای میکروبی ملتحمه، به تغییرات فصل (3 و 17)، محیط نگهداری (22)، موقعیت جغرافیایی (7)، نژاد (18) و وضعیت ایمنی موضعی و سیستمیک میزبان بستگی دارد (16، 25 و 30). با توجه به فقدان اطلاعات منتشر شده در خصوص گیای باکتریایی طبیعی چشم گوسفندان ایران، هدف از این مطالعه، بررسی باکتریهای هوازی ملتحمه گوسفندان سالم بر حسب جنس، سن و نژاد در شرایط جغرافیایی آذربایجان غربی بود. مواد و روشها تحقیق حاضر در فصل تابستان 1388 با مراجعه به کشتارگاه ارومیه روی 50 رأس گوسفند سالم شامل 39 رأس نر (78%) و 11 رأس ماده (22%) انجام گرفت. گوسفندان تحت مطالعه از دو نژاد مختلف شامل 32 رأس ماکویی (64%) و 18 رأس قزل (36%) تشکیل شده بودند. جهت بررسی اثر سن بر تغییرات گیای باکتریایی چشم، گوسفندان به 3 گروه سنی تقسیم شدند که شامل 6 رأس یکسال و زیر یکسال (12%)، 33 رأس 2-3 سال (66%) و 11 رأس 4 سال و بالاتر (22%) بودند. نمونهها توسط سوابهای استریل و مرطوب شده با محیط انتقالی آب پپتونه (Merck, Germany) از کیسه ملتحمه پائینی چشمها اخذ شده و درون لولههای حاوی محیط انتقالی آب پپتونه در مجاورت یخ به آزمایشگاه انتقال داده شده و 48 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد نگهداری برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها از نرم افزار spss ویرایش 16 استفاده شد. از آزمون مربع کای (Chi square) برای آنالیز تفاوت تعداد جدایهها ما بین سنین، جنسها و نژادهای مختلف، از آزمون تی (t-Test) برای آنالیز تفاوت فراوانی هر یک از جدایهها در هر دو جنس و در هر دو نژاد، از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) برای آنالیز تفاوت فراوانی هر یک از جدایهها در سنین مختلف و از آزمون همبستگی پیرسون برای ارزیابی ارتباط افزایش سن و افزایش تنوع جدایهها از چشمها استفاده شد. در آزمونهای انجام گرفته ارزش p کمتر از 05/0 معنیدار در نظر گرفته شد. یافتهها در بررسی حاضر که روی هر دو چشم 50 رأس گوسفند سالم انجام شد، 100 درصد چشمها آلوده به باکتریهای هوازی بودند. در مجموع تعداد 156 باکتری (از 46 چشم یک باکتری، از 52 چشم دو باکتری و از 2 چشم سه باکتری) جدا گردید که از این تعداد 113 (44/72%) باکتری گرم مثبت و 43 (56/27%) باکتری گرم منفی بود. از گرم مثبتها باسیلوس سرئوس به تعداد 74 (74/47%) و از گرم منفیها انتروباکتر ایروژنز به تعداد 20 (9/12%) بیشترین باکتری جدا شده بودند (جدول 1). باسیلوس سرئوس فراوانترین جرم جدا شده در هر دو جنس، هر دو نژاد و تمام گروهای سنی بود و انتروباکتر ایروژنز دومین جرم فراوان در هر دو جنس، تمام گروهای سنی و نژاد ماکویی بود، اما در نژاد قزل کلبسیلاها دومین جرم فراوان بود. با افزایش سن تنوع باکتریهای جدا شده از چشمها افزایش یافته، ولی همبستگی بین این دو معنیدار نبود. تفاوت معنیداری در تعداد جدایهها ما بین جنسها، نژادها و گروههای سنی مختلف نیز وجود نداشت. فراوانی تعداد هر یک از جدایهها در هیچ یک از جنسها، نژادها و گروهای سنی تفاوت معنیداری نداشت.
جدول 1- باکتریهای جدا شده از چشم گوسفندان و فراوانی آنها بر حسب جنس، نژاد و گروههای سنی
بحث و نتیجهگیری گیای باکتریایی طبیعی ملتحمه حیوانات اهلی به فراوانی در مورد اسبها مطالعه شده است و در مورد دیگر تک سمیها (1)، نشخوارکنندگان (2، 4، 8، 12 و 35) و بهویژه گوسفندان (31) بررسیهای اندکی صورت پذیرفته است. گیای طبیعی چشم اسبان بهطور غالب از باکتریهای گرم مثبت غیرپاتوژن تشکیل میگردد. باکتریهای گرم مثبتی که بهطور معمول از چشم سالم اسبها جدا میگردند شامل گونههای استافیلوکوکوس، استرپتوکوکوس، کورینه باکتریوم و باسیلوس بوده و باکتریهایی گرم منفی شامل اشریشیا کلی، پزودوموناس، مورکسلا، اسینتوباکتر و نیسریا میباشند (7، 21، 33 و 34). در گاوهای سالم نیز فلور باکتریایی غالب ملتحمه شامل باکتریهای گرم مثبت با غالبیت گونههای باسیلوس و استافیلوکوکوس میباشند (30). در مطالعهای به ترتیب فراوانی، باکتریهای کورینه باکتریوم، کوکسیهای گرم مثبت، گونههای مورکسلا، استرپتوکوکوس فکالیس، باسیلهای گرم منفی، نیسریا کاتارالیس ارگانیسمهای جدا شده از ملتحمه گاوهای سالم بودند (35). در تحقیق انجام گرفته روی گاومیشهای امریکای شمالی، 17 گونه باکتریایی جدا گردید که در این میان باسیلوسها (6/74%) فراوانترین باکتری جدا شده از ملتحمه بیسونهای سالم بود (12). در مطالعه انجام شده روی گاومیشهای رودخانهای ایران نیز گرم مثبتها با فراوانی 59% باکتریهای غالب گیای ملتحمه بودند که شایعترین آنها گونههای استافیلوکوکوس(2/29%) و باسیلوس(22%) گزارش گردید. از گرم منفیها اشریشیا کلی باکتری غالب بود (2). در مطالعهای که در سال 1388 توسط فتح الهی بر روی بزهای منطقه ارومیه انجام گرفته است نیز باکتریهای گرم مثبت با فراوانی بسیار بالای 85/84% ارگانیسمهای غالب گیای طبیعی ملتحمه تعیین شدهاند. در این مطالعه گونههای باسیلوس (44/45%)، فراوانترین باکتری گرم مثبت و اشریشیا کلی (12/12%)، فراوانترین باکتری گرم منفی بودند. در مطالعات انجام یافته در گوسفندان، ارگانیسمهای استافیلوکوکوس، استرپتوکوکوس، اشریشیا کلی، پزودوموناس، آرکانوباکتریومپیوژنز، آکروموباکتر و باسیلوس اوویس از کشت میکروبی ملتحمه سالم جدا شده است (30) که حکایت از غالبیت گرم مثبتها در گیای باکتریهای هوازی ملتحمه گوسفندان سالم دارد. در تحقیق حاضر نیز گرم مثبتها (43/72%) با غالبیت باسیلوس سرئوس (74/47%)، فراوانترین باکتریهای جدا شده از ملتحمه سالم گوسفندان منطقه ارومیه میباشند که با موارد گزارش شده در دیگر نشخوارکنندگان یعنی گاو و گاومیش و بز در مطابقت دارد (2، 4، 30 و 35).[Dm1] [Dm2] از گرم منفیها نیز انتروباکتر ایروژنز و اشریشیا کلی باکتریهای غالب میباشند که با مطالعات انجام گرفته در منطقه ارومیه بر روی دیگر نشخوارکنندگان مطابقت دارد (2 و 4). [Dm3] نتایج بهدست آمده و مقایسه آن با مطالعات قبلی به وضوح تأثیر موقعیت جغرافیایی در مشابهت گیای طبیعی چشم را در گونههای متفاوت مشخص میسازد. عوامل دیگر چون فصل نمونهگیری، روشهای نمونهگیری و کشت، شرایط آب و هوایی و غیره نیز در جمعیت میکروبی سطح چشم مؤثر میباشند (30). از این رو تفاوتهای جزعی موجود در ترتیب فراوانی و یا فقدان برخی از باکتریهای مورد انتظار را میتوان به موارد مذکور نسبت داد. در مطالعات سایر محققین تأثیر عواملی چون نژاد در ایجاد تفاوتهای گیای طبیعی چشم به اثبات رسیده است (18)، ولی در تحقیق حاضر تفاوت معنیداری نه در تعداد جدایهها ما بین گروهها و نه در فراوانی تکتک باکتریها در سنین، جنسها و بهویژه نژادهای مختلف مشاهده نشد. اکثر باکتریهای جدا شده در مطالعه حاضر با وجود اینکه به عنوان پاتوژنهای بالقوه مطرح نمیباشند، ولی در گزارشات موجود همراه با باکتریهای دیگر از عفونتهای چشمی حیوانات جدا شدهاند (30 و 35). بنابراین میتوان فرض کرد که این باکتریها به عنوان ارگانیسمهای مقیم فرصت طلب، در صورت تضعیف مکانیسمهای دفاعی سطح چشم توان آغاز عفونتهای قرنیه را خواهند داشت و این نیز اهمیت شناسایی گیای طبیعی چشم را بیش از پیش خاطر نشان میسازد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,128 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,337 |