تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,624 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,435,508 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,456,143 |
تغییرات شیمیایی عناصر و املاح معدنی جلبک قهوه ای Padina boergesenii در ساحل قشم | ||
پژوهش های علوم و فنون دریایی | ||
مقاله 7، دوره 6، شماره 3، آذر 1390، صفحه 83-93 اصل مقاله (387.22 K) | ||
نوع مقاله: تحقیقی | ||
نویسندگان | ||
شیلا صفاییان1؛ محمد هادی گیویان راد2؛ شیوا فرزادمنش* 1 | ||
1گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریائی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال | ||
2گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
چکیده | ||
در این تحقیق خاکستر، پروتئین، فیبر، چربی، کربوهیدرات و عناصر معدنی(Na ,Ca ,K ,Fe ,Mn ,Mg ,Zn ,Cu ,Co ,Se فسفر، ید) در گونه Padinaboergeseniiساحل جزیره قشم در خلیج فارسدر طی فصلهای زمستان 1389 و بهار 1390 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارزش غذایی جلبک قهوهای Padina boergesenii در فصل بهار 37/114 کیلوکالری و در زمستان 208/154 کیلوکالری بودهاست. نتایج آنالیز شیمیایی نمونههای جلبک مزبور بیانگر این مطلب است که در بهار مقادیر پروتئین 015/0 ± 26/12 درصد، خاکستر 01/0± 28/13درصد، کربوهیدرات 634/5 ± 97/25درصد، چربی 036/0± 14/0درصد و فیبر 709/0 ± 67/4 درصد وزن خشک بوده، این مقادیر در زمستان برای پروتئین 042/0 ± 63/12درصد، برای خاکستر 01/0 ± 14/11درصد، برای کربوهیدرات 649/0 ± 24/15درصد، برای چربی032/0 ± 32/0درصد و برای فیبر 112/0 ± 8/3 درصد وزن خشک بود. اختلاف بین میانگین درصد پروتئین، چربی، خاکستر و کربوهیدرات این گونه در فصول بهار و زمستان معنیدار است(05/0≥P) و اختلاف بین میانگینهای فیبر آن درفصول ذکر شده معنیدار نمیباشد (05/0≤P). آنالیز ترکیبهای معدنی جلبک مزبور بیانگر این مطلب است که در بهار مقادیر آهن 85/19 ± 333/1160، کلسیم 799/29 ± 7554، سدیم 958/1646 ± 74/10874، پتاسیم 679/692 ± 6/10594، منیزیم 015/11 ± 33/5569، سلنیوم 9 ± 572 میلیگرم در کیلو گرم و این مقادیر در زمستان به ترتیب 59/224± 667/2265، 87/60 ± 93/7820، 426/1032 ± 8728، 992/602 ± 97/4612، 212/154 ± 33/6805، 047/14 ± 526 میلی گرم در کیلو گرم میباشد، بنابراین میتوان گفت پتاسیم، سدیم و سلنیوم، در فصل بهار مقادیر بالاتری نسبت به زمستان دارند، اختلاف بین میانگینهای پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم و سلنیوم در جلبک مزبور در دو فصل زمستان و بهار معنیدار است (05/0≥P) و اختلاف بین میانگینهای سدیم در دو فصل زمستان و بهار معنی دار نیست (05/0≤ P). لذا طبق نتایج بدست آمده مقادیر ترکیبهای شیمیایی و معدنی به ویژه درصد پروتئین و میزان سلنیوم، کلسیم و پتاسیم احتمالأ بتوان از جلبک قهوهای Padina boergeseniiبه عنوان کاندیدای مکمل غذایی استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی؛ ترکیبهای شیمیایی؛ مواد معدنی؛ جلبک قهوهای؛ Padinaboergesenii | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 313 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 660 |