تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,148 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,811 |
بررسی تاثیر پاستوریزاسیون آغوز بر انتقال ایمنی غیرفعال در گوساله های نوزاد | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 1، دوره 10، 1 (37) بهار، خرداد 1395، صفحه 1-9 اصل مقاله (658.48 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مسعود میلاندرزاده1؛ سعید عظیم پور* 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشآموخته دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده ازآنجاییکهایمنوگلوبولینهادرمقادیربسیاراندکازطریقجفتاز مادربهگوسالههامنتقلمیشوند،انتقالایمنوگلبولینهاازطریقآغوزبهگوسالهازاهمیتبسیارزیادیبرخورداراست.نقصدرانتقالایمنیغیرفعالیکیازعواملاصلیمستعدکنندهبیماریهایمختلفبهخصوصاسهالدرگوسالههاینوزادمحسوبمیشود. بااینوجودبهعلتحضوربرخیعواملبیماریزادرآغوزبهخصوصباکتریها، برخی ازمحققیناستفادهازآغوزحرارتدیدهراتوصیهمینمایند. کاهشباکتریهایبیماریزایموجوددرآغوزتحتتاثیرحرارتممکناستسببافزایشجذبایمنوگلبولینهاشود. برخیشواهدگویایکاهشجذبایمنوگلبولینهابهدنبالحرارتدادنآغوزمیباشند. هدف از این مطالعه، بررسیمیزانآلبومین،گلوبولینوپروتئینتامخوندرگوسالههاپسازحرارتدادنآغوزدردمای63درجهسلسیوس بهمدت30دقیقهمیباشد.بدینمنظور، دریکدامداری صنعتیتعداد28رأسگوسالهنوزادبهدوگروهشاهدوتیمارتقسیمشدند.بهگوسالههایگروهشاهد آغوزمعمولیوبهگروهتیمارآغوزحرارتدیدهخوراندهشد.ازتمامیگوسالههایشاهدوتیماربلافاصلهپساززایشو48ساعتپسازآنخونگیریبه عملآمد.غلظتپروتئینتاموگلوبولیندرگروهشاهددرمقایسهباگروهتیماربیشتربود (05/0p<).تفاوتمعنیداریدرغلظتآلبومیندردوگروهمشاهدهنگردید. کاهشغلظتگلبولینسرمدرگروهتیماررامیتواندناتورهشدنگلوبولینهادر اثرحرارتدانست. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گوساله نوزاد؛ آغوز؛ پاستوریزاسیون؛ ایمنی غیرفعال | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه جفت در گاو از نوع غیرتخریبی و اپیتلیوکوریال است که در این نوع جفت به دلیل وجود شش لایه جفتی، عبور آنتیبادیها از خون مادر به جنین صورت نمیگیرد و یا اینکه به مقدار خیلی ناچیز و در حدود ده درصد منتقل میشود. بنابراین، آنتیبادیها باید از طریق آغوز مادر به گوساله منتقل شوند. در گاو تنها مقدار بسیار کمی ایمنوگلوبولین از بدن مادر در زمان آبستنی به نوزاد منتقل میشود. لذا، در هنگام تولد مقاومت گوساله در مقابل بیماریها هیچ یا اندک است و گوساله تا سن 6 تا 8 هفتگی قادر به ایجاد مصونیت نمیباشد و مصونیت اولیه گوساله از راه تغذیه با آغوز که دارای مقدار بالایی IgG است کسب میشود (Waelchi et al., 1994; Quigley, 1998; Weaver et al., 2000). آغوز اولین دوشش پس از زایمان از پستان گاو میباشد که دارای ترکیبات ایمنوگلوبولینها، لکوسیتهای مادری، هورمون رشد، سیتوکینها، ترکیبات آنتیباکتریال غیراختصاصی و مواد مغذی است. ایمنوگلوبولین یکی از پروتئینهای سرم خون است که از اواخر دوره آبستنی و اوایل دوره خشکی تا هنگام زایمان به پستان وارد میشود (Klaus et al., 1969; Kruse, 1970; Nocek and Braund, 1984; Morin et al., 2001; Reber et al., 2008). بیشترین میزان جذب ایمنوگلوبولین در گوساله بلافاصله پس از تولد است و با مرور زمان میزان جذب کاهش مییابد به طوری که در 24 ساعت پس از تولد تقریباً متوقف میشود. ایمنوگلوبولینهای موجود در آغوز توسط روده جذب و وارد گردش خون گوساله نوزاد میگردد و سبب ایمنی گوساله میگردد (Sheldrake and Husband, 1985). در آغوز ممکن است علاوه بر ایمنوگلوبولینها، مواد غذایی و عوامل بیماریزا از جمله باکتریها، قارچها، ویروسها و انگلها نیز وجود داشته باشند. که این عوامل آلودهکننده میتوانند به صورت اولیه و ثانویه سبب آلودگی آغوز و بیماری گوسالهها شده و سبب کاهش جذب ایمنوگلوبولینها میگردند (James and Polan, 1981; Fecteau and Baillargeon, 2002; Rebilin, 2010). هدف از حرارت دادن آغوز کاهش عوامل بیماریزا بهطور کلی و عوامل بیماریزای خاص مانند مایکوباکتریوم پاراتوبرکلوزیس و به طبع آن افزایش میزان جذب ایمنوگلوبولین موجود در آغوز و در نتیجه افزایش مقدار ایمنوگلوبولین سرم خون و در نهایت داشتن گوسالههایی با سیستم ایمنی کارآمدتر میباشد (Godden et al., 2006; Jonson and Godden, 2007). این مطالعه به منظور بررسی غلظت ایمنوگلوبولین در گوسالههای تغذیه شده با آغوز حرارت دیده میباشد.
مواد و روشها 28 رأس گوساله نژاد هلشتاین سالم در یکی از گاودارهای صنعتی انتخاب شده و به دو گروه 14 رأسی (شاهد و تیمار) تقسیم شدند. معیار انتخاب گوسالهها: گوسالهها از گاوهای شکم سه و چهار و بدون هیچگونه سختزایی بهدنیا آمده بودند. همه گوساله تک قلو بودند. 14 رأس از گوسالهها نر و 14 رأس ماده بودند که بهصورت مساوی در دو گروه تقسیم شدند. به گوسالههای گروه شاهد آغوز به مقدار 2 لیتر در ساعت اول پس از تولد و 6 ساعت پس از آن و بهوسیله آغوز خوران، خورانده شد. به گروه تیمار همان مقدار آغوز در دو نوبت و به همان روش اما پس از حرارت دادن در دمای 63 درجه سلسیوس و به مدت 30 دقیقه خورانده شد. نمونه خون بلافاصله پس از تولد و 48 ساعت پس از آن از طریق ورید وداج با استفاده از ونوجکت بدون ماده ضد انعقاد اخذ شد. سرم جدا شده و بلافاصله به آزمایشگاه فرستاده شد و پارامترهای زیر اندازهگیری شد. غلظت پروتئین تام با استفاده از روش بیوره، آلبومین با استفاده از روش بروموکروزول گرین و گلبولین سرم از تفاضل ایندو تعیین شد. تحلیلآماری دادهها اطلاعات لازم به شیوه اندازهگیری قبل و پس از خوراندن آغوز جمعآوری شد. از آزمون کولموگروف – اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن توزیع دادهها استفاده شد که با توجه به نرمال بودن توزیع دادهها از آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) به منظور بررسی تاثیر مصرف آغوز پاستوریزه برغلظت پروتئین تام، آلبومین و گلبولین استفاده شد. در تجزیه و تحلیل دادههای جمعآوری شده، از نرمافزار آماری SPSS ویرایش 0/20 استفاده شده است.
یافتهها آمارههای توصیفی میزان آلبومین به تفکیک دو گروه در دو مرحله بعد از تولد و پس از مصرف آغوز در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1- آمارههای توصیفی میزان آلبومین به تفکیک دو گروه در دو مرحله بعد از تولد و پس از مصرف آغوز (گرم بر دسیلیتر)
همانطور که در جدول 1 مشخص است، میزان آلبومین در هر دو گروه بعد از مصرف آغوز کاهش داشته است. در ادامه نتایج مربوط به آزمون تحلیل کواریانس در جدول 2 آورده شده است.
جدول 2- خلاصه نتایج آزمون تحلیل کواریانس بررسی اثر مصرف آغوز پاستوریزه بر میزان جذب آلبومین
با توجه به نتایج آزمون تحلیل کواریانس در جدول 2، سطح معنیداری آزمون برای متغیر پیش آزمون برابر با 194/0 و بزرگتر از مقدار 05/0 است. بنابراین، در سطح اطمینان 95 درصد نتیجه میشود که مقادیر آلبومین در دو گروه تیمار و شاهد پس از تولد تفاوت معنیداری نداشته و یکسان بودهاند. همچنین سطح معنیداری آزمون برای متغیر آغوز برابر با 404/0 و بزرگتر از مقدار 05/0 است. بنابراین در سطح اطمینان 95 درصد نتیجه میشود که در غلظت آلبومین سرم در دو گروه تیمار و شاهد پس از مصرف آغوز تفاوت معنیداری وجود ندارد. آمارههای توصیفی میزان پروتئین تام به تفکیک دو گروه در دو مرحله پس از تولد و پس از مصرف آغوز در جدول 3 آورده شده است.
جدول 3- آمارههای توصیفی میزان پروتئین تام به تفکیک دو گروه در دو مرحله بعد از تولد و پس از مصرف آغوز (گرم بر دسیلیتر)
همانطور که در جدول 3 مشخص است، میزان پروتئین تام در هر دو گروه پس از مصرف آغوز افزایش داشته است.
جدول 4- خلاصه نتایج آزمون تحلیل کواریانس بررسی اثر مصرف آغوز پاستوریزه بر میزان جذب پروتئین تام
با توجه به نتایج آزمون تحلیل کواریانس در جدول 4، سطح معنیداری آزمون برای متغیر پیش آزمون برابر با 184/0 و بزرگتر از مقدار05/0 است. بنابراین، در سطح اطمینان 95 درصد نتیجه میشود که مقادیر پروتئین تام در دو گروه درمان و شاهد پس از تولد تفاوت معنیداری نداشته و یکسان بودهاند. همچنین سطح معنیداری آزمون برای متغیر آغوز برابر با 001/0 و کوچکتر از مقدار 05/0 است. بنابراین در سطح اطمینان 95 درصد نتیجه میشود که میزان جذب پروتئین تام در دو گروه تیمار و شاهد پس از مصرف آغوز متفاوت است (05/0p<). با مقایسه میانگین غلظت جذب پروتئین تام در دو گروه تیمار و شاهد مشاهده میشود که در گروه تیمار میزان جذب پروتئین تام کمتر از گروه شاهد بوده است. جدول آمارههای توصیفی میزان گلبولینبه تفکیک دو گروه در دو مرحله پس از تولد و پس از مصرف آغوز در جدول 5 آورده شده است.
جدول 5- آمارههای توصیفی میزان گلبولین به تفکیک دو گروه در دو مرحله بعد از تولد و بعد از مصرف آغوز (گرم بر دسیلیتر)
همانطور که در جدول 5 مشخص است، میزان گلبولیندر هر دو گروه پس از مصرف آغوز افزایش داشته است.
جدول 6- خلاصه نتایج آزمون تحلیل کواریانس بررسی اثر مصرف آغوز پاستوریزه بر میزان جذب گلوبولین
با توجه به نتایج آزمون تحلیل کواریانس در جدول 6، سطح معنیداری آزمون برای متغیر پیش آزمون برابر با 223/0 و بزرگتر از مقدار 05/0 است. بنابراین در سطح اطمینان 95 درصد نتیجه میشود که مقادیر گلبولیندر دو گروه تیمار و شاهد پس از تولد تفاوت معنیداری نداشته و یکسان بودهاند. همچنین سطح معنیداری آزمون برای متغیر آغوز برابر با 001/0 و کوچکتر از مقدار 05/0 است. بنابراین در سطح اطمینان 95 درصد نتیجه میشود که غلظت گلبولیندر دو گروه تیمار و شاهد پس از مصرف آغوز متفاوت بوده و در گروه شاهد بیشتر از گروه تیمار میباشد (05/0p<).
بحث و نتیجهگیری ایمنی در گوسالههای نوزاد از ایمنوگلوبولینهای موجود در آغوز نشأت میگیرد. بیش از 80 درصد ایمنوگلوبولین موجود در آغوز را IgG تشکیل میدهد (Larson, 1980; Muller, 1981; Pritchett et al., 1991; Kehoe and Jayarao, 2007). این ایمنوگلوبولینها توسط سلولهای اپیتلیال روده بهخصوص ژژنوم جذب میشوند (Klaus et al., 1969). آغوز در بیشتر موارد دارای شمار زیادی از عوامل پاتوژن میباشد که سبب بیماری شده (Streeter et al., 1995; Steele, 1997) و روند جذب ایمنوگلوبولینها را مختل میکنند. جیمز و پولن در سال 1982 نشان دادند، باکتریهای بیماریزا در روده گوساله نوزاد سبب کاهش جذب ایمنوگلوبولینهای آغوز میشوند. این کاهش جذب ایمنوگلوبولینها سبب کاهش سطح ایمنی گوساله، مستعد شدن گوسالهها به اسهال و سایر بیماریهای عفونی و افزایش خطر مرگ و میر و کاهش رشد میگردد (Jonson & Godden, 2007). به این منظور، پاستوریزاسیون آغوز بهعنوان روشی برای کاهش شمار باکتریایی پیشنهاد شده است. پاستوریزاسیون آغوز سبب کاهش اسهال ناشی از کلیفرمهای مدفوعی میگردد (Jamaluddin et al., 1996). ربیلین در سال 2010 نشان داد که پاستوریزاسیون آغوز در از بین بردن پاتوژنهای آن موثر است (Rebilin, 2010). استبل و همکاران در سال 2004 تاثیر پاستوریزاسیون آغوز در کاهش رخداد بیماری یون در گوسالههای شیری نوزاد را نشان دادند (Stabel et al., 2004). گودن و همکاران در سال 2006 نشان دادند که پاستوریزاسیون آغوز در کاهش میزان ارگانیزم زنده موثر میباشد (Godden et al., 2006). تاکنون دماهای مختلفی برای حرارت دادن آغوز بررسی شده است. دماهای رایج برای پاستوریزاسیون شامل دمای 60 درجه سلسیوس به مدت 60 دقیقه و دمای 63 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه میباشند (Green et al., 2002). جیمز و همکاران در سال 1981 نشان دادند که پاستوریزاسیون آغوز در گلههای تجاری در دمای 60 درجه سلسیوس برای از بین بردن عوامل پاتوژن همچون سالمونلا، ای کولای، لیستریا مونوسایتوژنز و مایکوباکتریوم بویس کافی است (James, 1981). با وجود این برخی از عوامل بیماریزا همچون استافیلوکوکهای کواگولاز منفی، برخی خانوادههای استرپتوکوک و کورینه باکتریوم و برخی باکتریهای میلهای شکل گرم منفی در این دما از بین نمیروند و تنها افزایش دما این عوامل را از بین میبرد به همین دلیل دمای 63 درجه سلسیوس توسط برخی از محققین توصیه شد (Green et al., 2002). مسیمنی و همکاران در سال 2006 اندازهگیری غلظت پروتئین تام را بهعنوان یک روش اقتصادی و عملی برای بررسی وضعیت انتقال ایمنی غیرفعال پیشنهاد کردند (Massimini et al., 2006). هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر حرارت دادن آغوز تا دمای 63 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه بر غلظت پروتئین تام و گلوبولین سرم گوسالههای نوزاد بود. دادههای حاصل از این بررسی نشان داد که میزان آلبومین در هر دو گروه شاهد و تیمار بهدنبال مصرف آغوز کاهش نشان میدهد، اما این کاهش معنیدار نبود. مقایسه بین دو گروه از نظر غلظت آلبومین اختلاف معنیداری در بین دو گروه شاهد و تیمار پس از مصرف آغوز نشان نداد. آلبومین سرم خون در کبد تولید میشود و غلظت آن در شیر 1 تا 4 گرم در لیتر است و در آغوز غلظت آن به 1/2 گرم در لیتر میرسد (Kehoe and Jayarao, 2007). این پروتئین در دماهای بیش از 70 درجه سلسیوس دناتوره میشود که بیشتر از دمای استفاده شده در این تحقیق به منظور پاستوریزاسیون آغوز بود به همین علت تفاوتی در غلظت آلبومین در دو گروه پس از مصرف آغوز مشاهده نشد. آلبومیناوری در دو روز ابتدایی زندگی در گوسالههای نوزاد در غیاب هر گونه بیماری بهصورت طبیعی رخ میدهد و این یافته تنها در گوسالههایی مشاهده میشود که با آغوز و نه با شیر تغذیه میشوند (Pierce, 1961). علت آلبومیناوری در ابتدای زندگی شناخته نشده است و تنها میتوان گفت که میزان آلبومین در آغوز بسیار بیشتر از شیر است. میزان گلبولین سرم در هر دو گروه پس از مصرف آغوز افزایش معنیداری نشان میدهد (05/0p<). اطلاعات بهدست آمده نشان داد که میانگین غلظت گلبولین در گروه تیمار کمتر از شاهد است (05/0p<). میزان پرتئین تام پس از مصرف افزایش نشان میدهد این افزایش در هر دو گروه معنیدار بود (05/0p<). در گروه تیمار غلظت پروتئین تام کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). تفاوت در غلظت پروتئین تام در دو گروه را میتوان به غلظت بیشتر گلبولین در گروه شاهد نسبت داد. نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر با یافتههای بسیاری از مطالعات همخوانی دارد. راموس و همکاران در سال 1994 نیز کاهش غلظت پروتئین تام و گلوبولین را بهدنبال پاستوریزه کردن آغوز مشاهده کرده بودند (Ramos et al., 1994). گودن و همکاران در سال 2006 نشان دادند که دماهای کمتر از 63 درجه سلسیوس احتمالاً تاثیری بر غلظت آنتیبادی سرم ندارند. اما حرارت دادن در دمای 63 درجه سلسیوس سبب کاهش غلظت ایمنوگلوبولین آغوز میگردد (Godden et al., 2003). نتایج مطالعه تیلور و همکاران در سال 2000 نیز مشابه بود (Tyler et al., 2000). مکمارتین و همکاران در سال 2006 نشان دادند که حرارت دادن آغوز به مدت 120 دقیقه و در درجه حرارت 60 درجه سلسیوس تاثیری بر میزان ایمنوگلوبولینها ندارد (McMartin et al., 2006)، اما الیزوندو-سلازر و همکاران در سال 2010 نشان دادند که ایمنوگلوبولینهای موجود در آغوز در دمای 60 درجه سلسیوس بیشتر دناتوره میشوند (Elizondo-Salazar et al., 2009). آرگوئلو و همکاران در سال 2003 کاهش غلظت ایمنوگلوبولین G را در دماهای کمتر از 60 درجه نیز گزارش کردند (Arguello et al., 2003). مکمارتین و همکاران در سال 2006 علت کمتر بودن غلظت گلبولین سرم در گوسالههای تغذیهشده با آغوز پاستوریزه را به دناتوره شدن گلوبولینها نسبت دادند. آنها کاهش 34 درصدی در غلظت ایمنوگلوبولینها را در گروه تیمار مشاهده کردند (McMartin et al., 2006). لاسته و همکاران در سال 2008 بیان کردند که هر چند حرارت دادن آغوز سبب کاهش غلظت ایمنوگلوبولین میگردد، اما این کاهش بر عملکرد و یا سلامتی دامها تاثیری ندارد (Loste et al., 2008). بنابراین، پاستوریزاسیون آغوز سبب کاهش جذب ایمنوگلوبینهای موجود در آن میشود، اما با توجه به نقش آن در کاهش شمارش باکتریایی موجود در آغوز احتمالاً در برخی گلهها روش کارآمدی در کاهش ابتلا به برخی بیماریها و مرگومیر گوسالههای نوزاد میباشد، که به مطالعات جامعتری در این ارتباط نیاز است. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,903 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 678 |