تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,515 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,315 |
اثر تنش شوری بر برخی صفات مورفولوژیک گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) در شرایط درون شیشهای | ||
اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر | ||
مقاله 7، دوره 8، شماره 1 - شماره پیاپی 116، اردیبهشت 1395، صفحه 65-76 اصل مقاله (591.42 K) | ||
نوع مقاله: مقاله تحقیقاتی | ||
چکیده | ||
استویا با نام علمی Stevia rebaudiana Bertoni گیاهی دارویی، چندساله و علفی از خانواده Asteraceae دارای گلیکوزیدهای شیرین در برگهایش میباشد. شوری یکی از تنشهای مهم محدودکننده تولیدات کشاورزی میباشد. شوری با تاثیر گذاشتن بر روی بیشتر فعالیتهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی، رشد و نمو گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد. به منظور مطالعه اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیکی گیاه استویا آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه کشت بافت پارک علم و فناوری ساری به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح شوری (0، 50، 75 و 100 میلیمولار NaCl) بودند. صفات مورفولوژیکی اندازهگیری شده شامل ارتفاع گیاه، طول ریشه، قطر ساقه، تعداد برگ، سطح برگ، کلروفیل (SPAD value)، وزن تر و وزن خشک گیاه است. نتایج نشان داد که شوری بر تمام صفات مورفولوژیکی اثر معنیداری داشت. بطوریکه با افزایش شوری تمام صفات در سطح احتمال یک درصد کاهش معنیداری یافت و بیشترین و کمترین میزان صفات اندازهگیری شده به ترتیب در تیمار شاهد و شوری 100 میلیمولار مشاهده شد. بطور کلی نتایج نشان داد که گیاه استویا به شوری حساس است و بهترین نتایج را نمونههای شاهد و 50 میلیمولار NaCl از خود نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
استویا؛ تنش شوری؛ کشت درون شیشهای | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 392 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 586 |