تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,509 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,314 |
تاثیر محلولپاشی نانوکلات آهن بر ویژگیهای رشد و فیزیولوژیک ریحان (Ocimum basilicum L.) تحت تنش شوری | ||
اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر | ||
مقاله 1، دوره 8، شماره 2، تیر 1395، صفحه 117-133 اصل مقاله (571.1 K) | ||
نوع مقاله: مقاله تحقیقاتی | ||
چکیده | ||
گیاه ریحان یکی از مهمترین گیاهان متعلق به خانواده نعناع است که به دلیل خواص دارویی و وجود ترکیبات معطر، در طب سنتی ایران مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر استفاده از نانوکلات آهن در سطوح مختلف شوری بر روی صفات مورفولوژی و فیزیولوژی گیاه ریحان میباشد. در این آزمایش اثر نانوکلات آهن و تنش شوری بر پارامترهای رشدی، رنگیزههای فتوسنتزی برگ، مالوندی آلدهید، پرولین و فعالیت برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدان در برگ بررسی شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج سطح شوری (0، 25، 50، 75 و 100 میلیمولار NaCl) و چهار سطح نانوکلات آهن ( 0، 2، 5 و 10 گرم در لیتر) با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی موسسه سنا ساری در بهار 1394 به اجرا در آمد.نتایج نشان داد پارامترهای رشدی و رنگیزه های فتوسنتزی تحت تنش شوری نسبت به گیاه شاهد با کاهش معنیداری همراه بودند که کاربرد نانوکلات آهن در سطوح مختلف شوری باعث بهبود و افزایش عملکرد گیاه ریحان نسبت به شاهد و تنش شوری بدون کود آهن شده بود. همچنین بررسی صفات فیزیولوژیکی نشان داد شوری باعث افزایش میزان مالوندی آلدهید، پرولین و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز شده بود که کاربرد نانوکلات آهن باعث کاهش میزان مالوندی آلدهید و افزایش پرولین و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز نسبت به تیمار شاهد و تیمار شوری بدون کود آهن شد. نتایج کلی بدست آمده نشان داد استفاده از کود آهن با فناوری نانو باعث بهبود و افزایش رشد گیاه ریحان تحت تنش شوری میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
ریحان؛ نانوکلات آهن؛ تنش شوری؛ رنگیزههای فتوسنتزی؛ آنزیمهای آنتی اکسیدان | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 332 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 787 |