تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,509 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,314 |
تأثیر آلومینیوم و فسفر بر فعالیت آنزیم پراکسیداز، محتوای لیگنین و برخی از پارامترهای فیزیولوژیک گیاه Eustoma grandiflora L. | ||
زیست شناسی تکوینی | ||
مقاله 2، دوره 8، شماره 1 - شماره پیاپی 29، اسفند 1394، صفحه 11-22 اصل مقاله (856.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
چکیده | ||
سمیت آلومینیوم یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان در خاکهای اسیدی است. بین سمیتآلومینیوموکمبودفسفردرخاکهایاسیدیارتباطمستقیمیوجوددارد وبه نظر میرسد که درگیاهانتیمارشدهبافسفرکافی،مقاومتبهآلومینیومافزایشمییابد. در تحقیق حاضر تأثیر آلومینیوم و فسفر بر فعالیت آنزیم پراکسیداز و لیگنیفیکاسیون در گیاهچههای جوان لیسیانتوس (Eustoma grandiflora L. ) مورد بررسی قرار گرفت. گیاهچههای جوان به مدت 10 روز در کشت هیدروپونیک با محلول غذایی هوگلند4/1 قرار گرفته و در چهار گروه کنترل(بدون آلومینیوم و فسفر اضافی)، 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P تیمار شدند. به دنبال این مراحل مقدار جذب آلومینیوم و فسفر، فعالیت آنزیم پراکسیداز ( محلول، یونی و کووالانی) در ریشه و چوبی شدن و برخی دیگر از پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه بررسی شد. تیمار گیاهچهها با آلومینیوم کاهش معنی دار فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول، یونی و کووالانی در ریشه و تیمار با فسفر، افزایش معنی دار فعالیت پراکسیدازهای محلول و کووالانی و تیمار توأم این دو، کاهش معنیدار پراکسیدازهای محلول و یونی را نسبت به گروه شاهد به همراه داشت. در هر سه گروه از گیاهان تیمار شده، تغییر معنی داری در پراکسیداسیون لیپید غشا مشاهده نشد. در گیاهان تحت تیمار آلومینیوم، کاهش لیگنیفیکاسیون رخ دادکه نشان دهنده اثر تحریک کننده آلومینیوم در رشد و اثر مثبت آن در تعدیل سمیت فسفر زیاد می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آلومینیوم؛ پراکسیداز؛ فسفر؛ لیسیانتوس؛ لیگنین | ||
اصل مقاله | ||
آلومینیوم بعد از اکسیژن و سیلیکون، سومین عنصر فراوان موجود در پوسته زمین میباشد.3+ Alیون پیچیدهای است که فرم شیمیایی و عملکرد زیستی پیچیدهای دارد و در خاکهای خنثی یا با اسیدیته ضعیف به شکل اکسید یا آلومینیوسیلیکات غیر قابل حل وجود دارد. با کاهش pHخاک (کمتر از 5)، انحلال پذیری فرمهای سمی آلومینیوم (Al3+)افزایش یافته و باعث ایجاد سمیت در گیاه میشود.غلظت آلومینیوم در محلول خاکهای معدنی در pHبالاتر از 5 کمتر از یک میلی گرم بر لیتر است ولی با کاهش pH این غلظت به شدت افزایش مییابد[1]. علاوه برpHمحیط، غلظت آلومینیوم، دما و غلظت سایر کاتیونها و آنیونها در محیط، از عوامل موثر در سمیت آلومینیوم میباشند [2]. سمیت آلومینیوم به عنوان عامل محدود کننده پتانسیل رشد برای گیاهان رشد یافته در خاکهای اسیدی در بخشهای مختلف جهان به شمار میرود [6،7،8]. از آنجا که میزان آلومینیوم در هر گرم بافت خشک گیاه (5-10 - 9-10) گرم میباشد، مقادیرزیاد آن در خاک، سبب ایجاد سمیت و اختلال در بسیاری از فرآیندهای بیوشیمیایی گیاه میشود.فسفر بعد از نیتروژن، مهمترین عنصرغذایی ضروری و پرمصرف گیاه بوده و به دو شکل آلی (اسیدهای نوکلئیک، فسفولیپید، اینوزیتول فسفات و قندهای فسفری) و معدنی (عمدتاً فسفاتکلسیم، منیزیم،آهن وآلومینیوم) در خاک یافت شده و تقریبا 5 درصد از وزن خشک گیاه را تشکیل میدهد. فسفر به شکلهای HPO4-و H2PO4- از خاک جذب میشود. از آنجا که فسفر جزئی از ساختار نوکلئیک اسید است، در تنظیم سنتز پروتئین نیز نقش دارد. همچنین اهمیت این عنصر در فتوسنتز، تقسیم سلولی، تکوین بافت جدید، انتقال نشاسته و قند، در ساختار غشای سلول و کمپلکسهای انرژی مانند ATP شناخته شده است [21]. درآزمایشیکهبررویدانهیسویاانجامگرفتمشخصشدکهبینسمیتآلومینیوموکمبودفسفردرخاکهایاسیدیارتباطمستقیمیوجوددارد.همچنیننتایجحاصلازاینآزمایشبیانکنندهیآنبودکهارقامتیمارشدهبافسفرکافی،احتمالاًافزایشمقاومتبهآلومینیومرانهتنهاازطریقبرهمکنشمستقیم (Al-P)،بلکهازطریقتعاملغیرمستقیمدرارتباطباتحریکترشحاسیدهایآلیهمبندباآلومینیومبهمنظورکاهشاثرسمیتآندرریشه،نشانمیدهند[16]. در آزمایش دیگری که بر رویگیاهبرنجانجامشدابتداتعدادیازگیاهچههایبرنجدرمحیطکشتحاویفسفر(P+)وتعدادیدیگردرمحیطبدونفسفر(P-) کشت شدند.سپسگیاهچههابهمحیطدارایآلومینیوموفاقدآنمنتقلشدند. نتایجنشاندادکهگیاهچههای(P-) نسبتبهسمیتآلومینیوم،مقاومتنشاندادهوتجمعآلومینیومدراینارقامکمتربود[18]. گیاه لیسیانتوس گیاهی زینتی و متعلق به خانوادهی Gentianaceaeاست که به دلیل داشتن ساقههای طویل، گلهای درشت، تنوع در رنگ گلبرگها و عمر طولانی پس از برداشت از اهمیت ویژهای در بازارهای جهانی برخوردار است[17]. همچنین این گیاهقادر به تحمل آلومینیوم میباشد[2]. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش فسفر در افزایش مقاومت گیاه لیسیانتوس در مقابل سمیت آلومینیوم و تاثیر بر هم کنش آنها بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی این گیاه لیسیانتوس میباشد.
مواد و روشها گیاهچههای جوان لیسیانتوس از بازار گل و گیاه (عناصر پر مصرفبرحسبمیلیمول): Ca (NO3)2.4H2O, 2/5; KNO3, 2/5; MgSO4.7H2O, 1; KH2PO4, 0/5
)عناصر کم مصرفبرحسب(ppm: Fe-EDTA, 3; H3BO3, 0/5; Mn (MnCl2.), 0/5; Zn (ZnCl2), 0/05; Cu (CuCl2.2H2O), 0/02; Mo (Na2MoO4), 0/02
گیاهچهها به مدت 14 روز در این محیط قرار داشته و هر 3-5 روز یکبار محیط تعویض میشد تا ضمن سازگاری گیاهان با شرایط هیدروپونیک مواد جذب شدهی قبلی از خاک، از گیاه خارج شود.رشد گیاهان در اتاق رشد با 3 ̊C±27ودوره نوری 16 ساعت نور و 8 ساعت تاریکی، دانسیتهی نوریفتوسنتزیµM S-1 m2 151 انجام شد. گیاهچههای 5 ماههی لیسیانتوس تحت تیمار آلومینیوم (به شکل AlCl3) در غلظت 300 میکرومولار یا NaH2PO4 در غلظت 3 میلیمولار و تیمار توام هر دو یون در بازهی زمانی 14روز قرار گرفتند. پس از گذشت مدت زمان تیمار، نمونههای شاهد و تیمار شده (هر یک سه تکرار) برداشت شدند. پس از شستشو با آب مقطر، ساقه و ریشهی گیاهچهها از محل یقه جدا شده و پس از انجماد با نیتروژن مایع، تا زمان انجام آنالیزهای بیوشیمیایی در فریزر با دمای 80 ̊C- نگهداری شدند. آنالیزهای بعدی بر روی نمونهها نیز در سه تکرار مستقل صورت گرفت.
سنجش محتوای کلروفیل بافت برگ 200میلیگرمازنمونههابا3 میلیلیتراستون80درصدبهطورکاملساییدهشد.عصارهحاصلباقیفحاویکاغذصافیدربالنژوژه 25 میلیلیتریصافشد.بهمنظورجمعآوریکاملکلروفیلنمونه،کاغذصافیبااستون80درصدچندینبارشستشودادهشدوسپسمحتوایبالنبااستونبهحجم25میلیلیتررساندهشد.عصارهکلروفیلدرطولموجهای663و645نانومترخواندهشد[11]. مقدارکلروفیلa,b نمونههامطابقمعادلههایزیرمحاسبهگردید: 12/7(D663) - 2/69(D645)] V/1000W}= میلی گرم کلروفیلa در هر گرم وزن تر نمونه {22/9(D645) - 4/68(D663)} V/1000W= میلی گرم کلروفیلb در هر گرم وزن تر نمونه
در معادلات فوق D نمایانگر جذب عصارهی کلروفیل در طول موج ویژهی مذکور، V حجم نهایی عصارهی کلروفیل و W وزن تر بافت برگ بر حسب گرم میباشد.
اندازهگیری قند محلول کل 100 میلیگرم از نمونهها در آب مقطر ساییده شده و پس از صاف کردن، محلول حاصل جهت سنجش قند کل استفاده شد. به لولههای آزمایش محتوی 5/0 میلی لیتر محلول قندی، 5/0 میلی لیتر فنل 5 درصد و 5/2 میلیلیتر اسید سولفوریک غلیظ افزوده شد. لولهها به مدت دهدقیقه در دمای اتاق قرار گرفتند و پس از خنک شدن لولهها، جذب نمونهها در طول موج 490 نانومتر خوانده شد[5].
سنجش شدت پراکسیداسیون لیپیدهای غشا 200 میلیگرمازریشهنمونههایگیاهیدر3میلیلیترمحلول10درصد(حجم/ وزن)تریکلرواستیکاسیدساییدهشد.سپسنمونههادر10000دوربهمدت15دقیقهسانتریفیوژشدند.به 1میلیلیترازبخشبرروشناورحاصل،1میلیلیتر تیوباربیتوریکاسید 5/0 درصد افزودهشد.مخلوطحاصلدردمای70درجهسانتیگرادبهمدت 30 دقیقهقرارگرفتوبلافاصلهدریخسردشد. جذب نمونههادرطولموج532نانومترو 600 نانومترتعیینشد[4].
سنجش محتوای پراکسید هیدروژن به منظور سنجش مقدار H2O2 100 میلیگرم از هریک از نمونههای ریشه و برگ گیاه لیسیانتوس در 3 میلی لیتر بافر TCA 1/0 درصد (وزن/حجم) سابیده شد. سپس نمونهها سانتریفیوژ شدند (rpm 12000 به مدت 15 دقیقه ) سپس به 1 میلیلیتر از مایع بر روشناور حاصل 1 میلیلیتر بافر پتاسیم فسفات و 2 میلی لیتر پتاسیم یدید ( (KI1 مولار اضافه شد و جذب نمونهها در طول موج 390 نانومتر تعیین شد[14].
استخراج و اندازهگیری فعالیت فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) بهمنظور استخراج PAL، 200 میلیگرم از
سنجش محتوای ترکیبات فنلی کل، آنتوسیانین و فلاونوئید 100 میلیگرمازساقهوریشهنمونههایگیاهیشاهدوتیماربا3میلیلیترمحلول متانولاسیدی) بهنسبت 99/1متانول در HCl) همگن شده و به مدت یک شب در مکانی تاریک قرار گرفتند. سپس نمونهها، سانتریفیوژ (rpm 15000به مدت 30 دقیقه ) شدند. محتوایکل ترکیباتفنلیبا اندازهگیری مقدار جذب در طول موج 280 نانومتر و به کمک استاندارد گالیک اسید، تعیین شد. به منظور سنجش آنتوسیانین به مایع بر رو شناور حاصل از مرحله قبل 100 میلیگرم PVP (Polyvinylpyrrolidone) اضافه شده و پس از یک دقیقه، مقدار جذب در طول موج 535 نانومتر تعیین شد. 200میلیگرمازنمونههایمنجمدشدهبا3میلیلیترمحلولاتانلاسیدی) بهنسبت 1/99 اتانل در استیک اسید) همگن شد. سپسنمونههادر5000دوربهمدت10 دقیقهسانتریفیوژشدند.پسازاینمراحلدرحمامآبگرمبادمای80درجهسانتیگرادبهمدتدهدقیقهقرارگرفتهوجذبآندرطولموجهای 270، 300 و 330 نانومتر اندازهگیری شد[15].
سنجش فعالیت آنزیم پراکسیداز پس از استخراج آنزیم، فعالیت آن در سه حالت محلول، یونی و کووالانی متصل به دیواره مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای منجمد شده (400 میلیگرم وزن تر) در 3 میلیلیتر بافر (Tris–maleat) 50
پراکسیداز محلول (SPO) 3میلیلیترمخلوطواکنششاملبافرفسفات پتاسیم 60 میلیمول (1/6(pH ، 28 میلیمولگایاکولو5میلیمولپراکسیدهیدروژن (H2O2)تهیهشدوجذبنوریآندر470نانومتراندازهگیری شد.
پراکسیداز یونی (IPO) و کووالانی (CPO) 3 میلیلیترمخلوطواکنشحاوی:بافرسدیمفسفات60میلیمولاربا(6(pH ، 6/41 نانو مول سیرینگالدازین و 16 میلیمول پراکسید هیدروژن وعصارهآنزیمیتهیهشدو جذب آن در 530 نانومتر خوانده شد[10]. محتوای پروتئین با متد برادفورد تعیین شد که در آن از BSA[1]با غلظتهای 50 تا 100 میکروگرم در میکرولیتر به عنوان استاندارد استفاده شد.
تعیین محتوای لیگنین برای تعیین محتوای لیگنین ابتدا دیوارهی سلولی، استخراج شد، به این منظور، ریشهوبرگنمونههایمنجمدشده (یک گرم) درآبمقطرساییدهوسپسبادور× g 1000 بهمدت ده دقیقه سانتریفیوژ شد.رسوبحاصل2باربااتانولمطلقوهرباربهمدت30دقیقهشستشودادهشدوپسازهربارشستشوبااستفادهازخلاء،رویقیفبوخنر،کاغذصافیونایلونمشصافشد.رسوبحاصلیکشبدر10حجمکلروفرم – متانول) 2:1 ( قرارگرفتوپسازصافکردن،رسوببا10حجماستونشستهوخشکشد.مادهخشکدیوارهحاصلساییدهوازالک 150میکرومتریرد شد.پودرحاصلبهمنظورتعیینمحتوایلیگنینباروشاستیلبرومایدهمراهباسیلیکاژل در دسیکاتورنگهداریشد[13]. به 6میلیگرمپودرساییدهشدهیدیوارهسلولی، 5/2 میلیلیترمخلوطاستیلبروماید25درصددراستیکاسیدو 1/0 میلیلیتراسیدپرکلریک70درصدافزودهشدوسپسبهمدت30دقیقهدرحمامآبگرمبادمای70درجهسانتیگرادقرارگرفتودرفواصل 10 دقیقهایتکاندادهشد.مخلوطلولههاپسازسردشدندریخبهبالنژوژههای25میلیلیترحاوی5میلیلیترهیدروکسیدسدیم(NaOH) 2 نرمالو6میلیلیتراستیکاسیداضافه شده و با استیک اسید به حجم 25 میلی لیتر رسانده شد.محتوای لیگنین با اندازهگیری جذب در 280 نانومتر و ضریب جذب مخصوص معادل g L-1cm-1 20 تعیین شد.
سنجش محتوای آلومینیوم و فسفر 200 میلیگرمازساقهوریشهنمونههایگیاهیشاهدوتیمارشدهدرکروزههایچینی وزن شد ودرداخلکوره ابتدا 2 ساعت دردمای 350 و سپس بهمدت2ساعت در550 درجهسانتیگرادخاکستر شدند.پسازسردشدنبهنمونهها،یک میلیلیترازمخلوطآبمقطر-HCl غلیظ )1:1)اضافهشد.سپسنمونههادرحمامشندردمای110درجهقرارگرفتهوپسازخشکشدن،5میلی لیتر HCl یک نرمال بهآنهاافزودهشد.سنجشمحتوای آلومینیوم نمونهها با دستگاه جذب اتمی (V8, Shimadzu, JapanAA-670/G) و با استفاده ازاستانداردآلومینیوم(AlCl3)درغلظتهای (500-50 ) میکرومولار انجام شد [9]. برای سنجش فسفر به محلول اسیدی حاصل از هضم خاکستر از هریک از محلولهای 1و2و3 به مقدار 5/2 میلیلیتر اضافه شد. محلول 1 شامل HNO3 و H2O با نسبت 2:1 و محلول2 شامل NH4NO3 و HNO3 و محلول 3 شامل آمونیوم مولیبدات بود. با افزودن آب دیونیزه به نمونهها، حجم نهایی به 25 میلیلیتر رسید. پس از مدت 5 دقیقه، محتوای فسفر نمونهها با اندازهگیری جذب نوری در 450 نانومتر، تعیین شد.
نتایج محتوای کلروفیل بافت برگ در گیاهان تیمار شده با فسفر و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر نسبت به گروه شاهد، مقدار کلروفیل a برگ افزایش معنی داری داشت. محتوای کلروفیل b برگ در تیمارهای توأم و مجزای آلومینیوم و فسفر در مقایسه با گیاهان شاهد، از نظر آماری معنیدار نبود (شکل2و1).
شکل 1. تاثیرتیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای کلروفیل a در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 است.
شکل 2. تاثیرتیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای کلروفیل b در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 است.
محتوای قند محلول کل محتوای قند کل ریشه در تیمار آلومینیوم و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر و محتوای قند کل برگ در تیمار فسفر نسبت به گیاهان شاهد افزایش داشت.اما تغییرات آن درتیمار توأم آلومینیوم و فسفر و تیمار مجزای آنها از نظر آماری تفاوت معنی داری با گروه شاهد نداشت(شکل 4 و3).
شکل 3. تاثیر تیمار300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر محتوای قند کل محلول اندام هوایی در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
شکل 4. تاثیر تیمار300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر محتوای قند کل محلول ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و محتوای پراکسید هیدروژن در ریشه گیاهان لیسیانتوس تیمار شده با آلومینیوم، فسفر و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر غلظت مالون دآلدهید در مقایسه با گیاهان شاهد تغییر معنی داری نشان نداد (شکل 5).
شکل 5. تاثیر تیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر میزان پراکسیداسیون لیپیدی در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
مقدار هیدروژن پراکسید ریشه در تیمار آلومینیوم و تیمار توام آلومینیوم و فسفر در مقایسه با گروه شاهد به افزایش داشت و در تیمار فسفر از نظر آماری معنی دار نبود. محتوای H2O2در برگ گیاه لیسیانتوس در مقایسه با گیاهان شاهد تحت تیمار آلومینیوم، فسفر و تیمار توأم این دو، کاهش داشت (شکل 7 و6).
شکل 6. تاثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای هیدروژن پراکسید ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
شکل 7. تاثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای هیدروژن پراکسید اندام هوایی در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
فعالیت فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در تیمار گیاهان لیسیانتوس با آلومینیوم و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر نسبت به گروه شاهد افزایش داشت ، در حالیکه فعالیت این آنزیم تحت تیمار فسفر تغییر معنی داری نداشت (شکل 8).
شکل 8. تاثیر تیمار300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر فعالیت آنزیم PAL در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارور هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد. محتوای آنتوسیانین ، ترکیبات فنلی کل و فلاونوئید محتوای آنتوسیانین ریشه در گیاهان لیسیانتوس تیمارشده آلومینیوم و تیمار توآم آلومینیوم و فسفر کاهش و در تیمار فسفر، افزایش معنیدار داشت. همچنین مقدارآنتوسیانین اندام هوایی نسبت به گیاهان شاهد در تیمار آلومینیوم و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر افزایش داشت و در تیمار فسفر از نظر آماری معنیدار نبود (شکل 10و9).
شکل 9. تاثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای آنتوسیانین ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 است.
شکل 10. تاثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای آنتوسیانین اندام هوایی در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 است.
محتوای ترکیباتفنلیمحلول ریشه نسبت به گروه شاهد در تیمار با آلومینیوم افزایش و در تیمار فسفر و تیمار توأم این دو، کاهش معنی دار داشت. محتوای ترکیبات فنلی برگ در تیمار فسفر افزایش معنی دار و در تیمار آلومینیوم و تیمار توأم این دو کاهش معنیدار داشت (شکل 12و11).
شکل 11. تاثیرتیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر محتوای فنل ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
شکل 12. تاثیرتیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر محتوای فنل ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
نتایج حاصل از سنجش محتوای فلاونوئیدهای ریشه در سه طول موج 270و300و330 نانومتر، نشان داد که محتوای فلاونوئید در طول موج 270 نانومتر درگیاهان تحت تیمار آلومینیوم در مقایسه با گیاهان شاهد و در طول موج 300 نانومتر در ریشه گیاهان تیمار شده با آلومینیوم و فسفر نسبت به گیاهان شاهد افزایش داشت. همچنین محتوای فلاونوئید در طول موج 330 نانومتر در ریشه گیاهان تیمارشده با آلومینیوم نسبت به گیاهان شاهد افزایش داشت، اما تغییرات آن در تیمار فسفر و توأم آلومینیوم و فسفر از نظر آماری معنی دار نبود (شکل 13).
شکل 13. تاثیر تیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای فلاونوئید در مقایسه با گروه شاهد.
فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوای لیگنین فعالیت پراکسیداز محلول (SPO) و یونی IPO)) در ریشه گیاهان لیسیانتوس تیمار شده با آلومینیوم و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر در مقایسه با گیاهان شاهد کاهش یافت. در تیمار با فسفر فعالیت SPO در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش معنی دار و IPO تغییر معنیداری نداشت(شکل 15و14). نتایج حاصل از سنجش فعالیت پراکسیداز کووالانی(CPO) کاهش فعالیت این آنزیم را در تیمار با آلومینیوم و افزایش را در تیمار فسفر نسبت به گیاهان شاهد نشان داد. تغییرات فعالیت CPO در تیمار توام آلومینیوم و فسفر معنی دار نبود (شکل 16). محتوای لیگنین در ریشهی گیاهان لیسیانتوس تیمار شده با آلومینیوم و تیمار توأم آلومینیوم و فسفر کاهش و در تیمار فسفر افزایش معنی داری را نسبت به گیاهان شاهد نشان داد (شکل 17).
شکل 14. تأثیر تیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر فعالیت آنزیمSPO در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهندهتفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 میباشد.
شکل 15. تأثیر تیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر فعالیت آنزیمIPO در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهندهتفاوت معنیدار در سطح
شکل 16. تأثیر تیمار 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر فعالیت آنزیمCPO در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهندهتفاوت معنیدار در سطح
شکل 17. تاثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر چوبی شدن دیواره (محتوای لیگنین) در مقایسه با گروه شاهد. مقدار جذب آلومینیوم و فسفر مقدار جذب آلومینیوم در ریشه و اندام هواییگیاهان تیمار شده با آلومینیوم افزایش و در تیمار توأم آلومینیوم و فسفر نسبت به گیاهان شاهد کاهش معنیدار داشت. همچنین محتوای آلومینیوم در اندام هوایی گیاهان تیمار شده با آلومینیوم و فسفرنسبت به شاهد کاهش داشت. محتوای آلومینیوم در ریشه و اندام هواییگیاهان لیسیانتوس تیمار شده با فسفر معنیدار نبود (شکل 19و18).
شکل 18. تاثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای آلومینیوم ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنی دار در سطح p ≤ 0.05 است.
شکل 19. تأثیر تیمارهای 300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+P بر محتوای آلومینیوم اندام هوایی در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنی دار در سطح p ≤ 0.05 است.
جذب فسفر ریشه در تیمار مجزای آلومینیوم و فسفر و تیمار توأم این دو در مقایسه با گیاهان شاهد، افزایش داشت. همچنین محتوای فسفر در اندام هوایی گیاهان تحت تیمار مجزای آلومینیوم و فسفر در مقایسه با گیاهان شاهد کاهش داشت. محتوای فسفر اندام هوایی در تیمار توام آلومینیوم و فسفر نسبت به گروه شاهد تفاوتمعنی داری نداشت (شکل 21و20).
شکل 20. تأثیر تیمارهای300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر محتوای فسفر ریشه در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 است.
شکل 21. تأثیر تیمارهای300 µM)) Al، P (3 mM) و Al+Pبر محتوای فسفر اندام هوایی در مقایسه با گروه شاهد. دادههامیانگینسهتکرارودر هرگروه، حروف غیریکسان نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح p ≤ 0.05 است.
بحث ترکیبات فنلی از آنتی اکسیدانهای دفاعی در مقابل تنش اکسیداتیو هستند. گروههای هیدروکسیل آزاد متصل به حلقهی آروماتیک فنل از طریق حذف رادیکالها و دیگر مکانیسمهای دفاعی از آسیبهای اکسیداتیو به ساختار سلول میکاهد. این ترکیبات با قابلیت آنتی اکسیدانی و سمیتزدایی رادیکالهای اکسیژن، باعث افزایش مقاومت گیاه میشوند.فلاونوئید یکی از بزرگترین گروههای ترکیبات فنلی با نقش دفاعی در مقابل تنش است. آنتوسیانین از رنگدانههای محلول در آب و مسئول رنگ قرمز، بنفش و آبی در بسیاری از گلها، میوهها و دیگر بافتهای گیاه است. آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز ((PAL، آنزیم تنظیم کننده کلیدی در بیوسنتز ترکیبات فنلی (مانند فلاونوئید و آنتوسیانین) میباشد[3]. این آنزیم، در تنظیم ژنهای رمز کننده آنزیمهای درگیر در بیوسنتز فنیل پروپانوئیدها نقش داشته و سوبسترای لازم برای آنزیم پراکسیداز را نیز فراهم میکند[19]. پراکسیدازها از آنزیمهای مهم در بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاهان هستند. آنزیم پراکسیداز محلول ((SPOدر پاسخ به تنشو پراکسیدازهای کووالانی((CPO و یونی (IPO)آنزیمهای مهم دخیل در فرآیند سخت شدن دیواره سلول هستند که در تشکیل اتصالات کووالان بین کربوهیدرات و پلیمرهای فنلی و پلیمریزاسیون مونومرهای فنلی و تشکیل لیگنین دخالت دارند.در تحقیق حاضر آلومینیوم جذب شده درگیاهان لیسیانتوس باعث کاهش درصد چوبی شدن دیواره و در نتیجه افزایش انعطاف پذیری آن میشود. در حالیکه فسفر در افزایش درصد چوبی شدن دیواره و در نتیجه افزایش سختی ریشهی گیاهان لیسیانتوس تیمار شده با فسفر، نقش دارد.آسیب به اسیدهای چرب غشا میتواند منجر به تولید قطعات کوچک هیدروکربن از جمله مالون دی آلدهید(MDA) | ||
مراجع | ||
[1] شکوهی خدیجه، قناتی فائزه، (1386). تاثیر آلومینیوم بر کاهش رشد و تغییر در ترکیبات دیواره سلولهای توتون، نشریه علوم (دانشگاه خوارزمی) 864-855. [2] قناتی، ف.، نعمتی، ف. 1389 .تاثیرمثبتآلومینیمدرفعالکردنسیستمآنتیاکسیدانریشههایگیاهلیسیانتوس(Eustoma grandiflora L.).زیستشناسیگیاهیایران،سالدوم،شمارهدوم،41-53. [3] Chen, J. Y., Wen, P. F., Kong, W. F., Pan, Q. H., Zhan, J. C., Li, J. M., ... & Huang, W. D. (2006). Effect of salicylic acid on phenylpropanoids and phenylalanine ammonia-lyase in harvested grape berries. Postharvest Biology and Technology, 40(1), 64-72. [4] De Vos C.H.R., Schat H., De Waal M.A.D., Vooijs R., Ernst W.H.O. (1991). Increased resistance to copper-induced damage of root plasma membranein copper tolerant Cilene cucubalus. Plant Physiology, 82, 523-528. [5] Dubois M., Gilles K.A., Hamilton J.K., Rebers P.A., Smith F. (1956). Colorimetric method for determination of sugars and related substances, Annual Chemistry, 28,350-356. [6] Fleming, A. L. (1983). Ammonium uptake by wheat varieties differing in Al tolerance. Agronomy Journal, 75(5), 726-730. [7] Foy, C. D. (1983). Physiological effects of hydrogen, aluminum, and manganese toxicities in acid soil. Soil acidity and liming, (soilacidityandl), 57-97. [8] Foy, C. D., Carter Jr, T. E., Duke, J. A., & Devine, T. E. (1993). Correlation of shoot and root growth and its role in selecting for aluminum tolerance in soybean. Journal of Plant Nutrition, 16(2), 305-325. [9] Ghanati, F., Morita, A., & Yokota, H. (2005). Effects of aluminum on the growth of tea plant and activation of antioxidant system. Plant and soil, 276(1-2), 133-141. [10] Ghanati, F., Morita, A., & Yokota, H. (2002). Induction of suberin and increase of lignin content by excess boron in tobacco cells. Soil Sci. Plant Nur48(3): 357-364. [11] Helrich, K. (1990) Official Method of Analysis of the AOAC. 15th Edition, Association of Official Analytical Chemists, Rockville. [12] Horst, W. J., Asher, C. J., Cakmak, I., Szulkiewicz, P., & Wissemeier, A. H. (1992). Short-term responses of soybean roots to aluminum. Journal of Plant Physiology,140(2), 174-178. [13] Iiyama K. and Wallis A.F.A. (1990). Determination of lignin in herbaceous plants by an improved acetyl bromide procedure, Journal of the science of food and agriculture,51,145- 161. [14] Jana, S., & Choudhuri, M. A. (1982). Glycolate metabolism of three submersed aquatic angiosperms during ageing. Aquatic Botany, 12, 345-354. [15] Krizek, D. T., Britz, S. J., Mirecki, R. M. (1998). Inhibitory effects of ambient levels of solar UV-A and UV-B radiation on growth of cv. New Red Fire lettuce, PhysiologiaPlantarum,103,1-7. [16] Liao, H., Wan, H., Shaff, J., Wang, X., Yan, X., & Kochian, L. V. (2006). Phosphorus and aluminum interactions in soybean in relation to aluminum tolerance. Exudation of specific48(3): 357-364. [17] Liao I.J., Lin Y.H., Huang K.L., Chen W.S. (2001). Vase life of Eustoma grandiflora as affected by aluminum. [18] Maejima,E., Watanabe, T., Osaki, M., Wagastuma, T. (2014). Phosphorus deficiency enhances Al tolerance of rice (oryza sativa) by changing the physiochemical characteristics of root plasma membranes and cell walls. Plant Physiology,171, 9-15. [19] MacDonald, M. J., & D'Cunha, G. B. (2007). A modern view of phenylalanine ammonia lyase. Biochemistry and Cell Biology, 85(3), 273-282. [20] Ochoa-Alejo, N., & Gómez-Peralta, J. E. (1993). Activity of enzymes involved in capsaicin biosynthesis in callus tissue and fruits of chili pepper (Capsicum annuum L.). Journal of Plant Physiology, 141(2), 147-152. [21] Shenoy, V. V., & Kalagudi, G. M. (2005). Enhancing plant phosphorus use efficiency for sustainable cropping. Biotechnology advances, 23(7), 501-513. [22] Wang, B., Wang, J., Zhao, H., & Zhao, H. (2006). Stress induced plant resistance and enzyme activity varying in cucumber. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 48(2), 138-142.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 792 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 393 |