تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,147 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,811 |
اثر کشندگی اسانس زیره سیاه، اسطوخودوس، رزماری، زیره سیاه، بومادران و زینیان روی شته معمولی گندم | ||
بوم شناسی گیاهان زراعی | ||
مقاله 8، دوره 12، شماره 3 - شماره پیاپی 45، آبان 1395، صفحه 78-71 اصل مقاله (620.82 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/aej.2016.527164 | ||
نویسندگان | ||
حمیده زمانی1؛ سلیمان جمشیدی* 2؛ حبیب اله خدابنده3 | ||
1دانشجوی سابق ارشدحشرهشناسی کشاورزی واحد میانه دانشگاه آزاد اسلامی میانه، ایران | ||
2باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد میانه دانشگاه آزاد اسلامی میانه، ایران | ||
3عضو هیأت علمی گروه گیاهپزشکی واحد میانه دانشگاه آزاد اسلامی میانه، ایران | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، خاصیت شته کشی اسانس گیاهان دارویی زیره سیاه، اسطوخودوس، رزماری، بومادران و زنیان روی شته معمولی گندم مطالعه شد. استخراج اسانس گیاهان ذکر شده با استفاده از روش تقطیر با آب انجام و رقت های 2 ،4 ،6 ،8 ،10 و 12 در هزار از آنها تهیه شد. شته های جمع آوری شده از مزارع گندم و سورگوم جارویی از منطقه میانه به گندمهای کاشته شده در گلخانه انتقال داده شد. رقتهای تهیه شده از اسانس ها در هر تکرار روی 10 شته کامل بیبال ریخته شد. میزان مرگ و میر 2، 4، 6، 8، 10، 12 و 24 ساعت بعد از اعمال تیمارها ثبت شد و طی یک طرح آزمایش کاملاً تصادفی دادهها تجزیه و تحلیل گردید. تمامی اسانسهای گیاهی اثر کشنده بر شته معمولی گندم داشتند. در غلظت 12 در هزار زنیان و بومادران کشندگی نهایی بیشتری نشان دادند در حالی که رزماری در غلظت 2 در هزار پس از گذشت 24 ساعت از بقیه کشندهتر بود. مقایسه غلظت کشنده 50% اسانس های گیاهی پس از 24 ساعت نشان داد که اسانس زنیان در مقایسه با چهار گیاه دیگر اثر بیشتری در مهار شته معمولی گندم داشت و اسانس بومادران، زیره سیاه، اسطوخودوس تقریباً به یک انداره و در نهایت رزماری در ردههای بعدی قرار گرفتند. اسانسهای گیاهی مورد بررسی میتوانند به عنوان آفتکش طبیعی جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی مدنظر قرار گیرند. | ||
کلیدواژهها | ||
آفت کشهای طبیعی؛ حداقل غلظت کشندگی؛ زیست سنجی؛ مهار زیستی؛ کنترل طبیعی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,318 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 596 |