تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,623 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,416,320 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,444,865 |
اثرتیمارسالیسیلیک اسید برریز غده زایی سیب زمینی درشرایط کشت بافت | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زیست شناسی تکوینی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 7، شماره 3 - شماره پیاپی 27، شهریور 1394، صفحه 49-60 اصل مقاله (968.06 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهترینروشکنترلومبارزهباویروسها،تولیدبوتههایسالمدرشرایطدرونشیشهایاست.تولیدبذرسیبزمینیعاریازآلودگیباتعدادواندازهمناسبکهبهراحتیقابلانتقالوسازگاریبهمحیطخارجازشیشهباشندازاهدافاینپژوهشمیباشد.دراینپژوهش،باهدفتولیدریزغده،هورمونجاسمونیکاسیدوسالیسیلیکاسیدبرریزغدهزاییرقمسانتهموردبررسیقرارگرفت.ریزنمونههایتکگرهرقمسانتهدرمحیطکشتموراشیگیواسکوک(MS)حاویتیمارسالیسیلیکاسیددرغلظتهای0،5/2،5،10و20میکرومولاروجاسمونیکاسیددرغلظتهای0،4،16و32میکرومولارکشتشدند.اینآزمایشبهصورتفاکتوریلدرقالبطرحکاملاًتصادفیانجامشد.دراینآزمایشصفاتتعدادبرگ،طولساقه،تعدادریزغدهووزنریزغدههایتولیدیارزیابیشدند.نتایجنشاندادندکهکاربردجاسمونیکاسیدنسبتبهتیمارشاهدباعثافزایشتولیدریزغدهگردید.امابروزنریزغدههایتولیدیمؤثرنبود.همچنینغلظتهایبالایجاسمونیکاسیدسببکاهشتعدادریزغدههاگردیدواثربازدارندهداشت.غلظتهای5/2،5و10میکرومولارسالیسیلیکاسیدنسبتبهتیمار20میکرومولاروشاهدباعثافزایشتولیدریزغدهگردید.اماتأثیرسالیسیلیکاسیدبروزنریزغدههامعنیدارنبود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سالیسیلیک اسید؛ رقم سانته؛ ریزغده زایی؛ محیط کشتMS | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سیبزمینیپسازگندم،جووچغندرقندچهارمینمحصولتولیدیکشوراست.اینگیاهدارایکربوهیدراتزیادیاستوازآنجاکهعملکردآندرهکتاربالاستازدیدگاهاقتصادیارزشمندبودهو هموارهدرخوراکانسانودامویاتهیهنشاستهکاربرددارد[7,21].برآوردشدهاستکه100گرمسیبزمینیدرجیرهغذاییروزانهمیتواند5/2گرمازپروتئینموردنیاز،4/0گرمآهن،9میلیگرمویتامینc،6/1گرمویتامینهایگروهbوحدود88کیلو کالریانرژیموردنیازیکنفرراتامینکند.[31].گیاهسیبزمینیازخانوادهسولاناسه[1]،جنسسولانوماستکهبهعلتتکثیرازطریقغدهتواناییچندسالهبودنرادارد[5,6].سیبزمینیباداشتنسطحزیرکشت155هزارهکتاروتولیدبیشاز4.6میلیونتندرسالکشاورزیایرانبهعنوانیکیازمهمترینمحصولاتمحسوبمیشود[17].گونهسولانومتوبروسوم[2]مهمترینگونهسیبزمینیبودهودرسراسرجهانکشتوداشتمیشوداینگونهاتوتتراپلوئیدبودهوتعدادکروموزومهایآنبرابر2n=4x=48است[1].غدهبخشتوسعهیافتهومتورمازساقهزیرزمینیکهاستولون[3]نامیدهمیشوداست[2].ریزغدههابهصورتیکساختارهواییرویساقهتشکیلمیشوندکهدربرخیمواقعتعدادآنهاکماست.غدهدهیدرپاسخبهکوتاهشدنطولروزودمایپائینشبآغازمیگرددعواملکندکنندهرشدگیاهمیتوانندشکلگیریغدهراتسریعبخشندونیزتولیدیافعالیتاسیدجیبرلیکرامتوقفکنند[19].عواملیازقبیلتنظیمکنندههایرشد،غلظتساکاروز،دما،نور،شدتروشناییورقمرویغدهزاییالقاییاثرداردمیگردد[16].بالابودنضریبتکثیر،امکانپذیربودنآندرتمامطولسالوکمبودنفضایموردنیازازجملهمزایایکشتبافتمحسوبمیشود[3,4].اسیدجاسمونیک[4]ترکیبیمشتقشدهازاسیدچربلینولئیکاسیداست.ایناسیدازاسیدلینولئیکبهروشoctadecanoidمشتقمیشود[29]جاسمونیکاسیدبازدارندهجوانهزنیدانهاستورشدریشه،گلدهی،تشکیلپیازپاسخدفاعیدربرگها،تکوینگلوغدهزاییدرسیبزمینیراکنترلمیکند[13]سالیسیلیکاسیدیاارتوهیدروکسیبنزوئیکیکترکیبفنلیاستکهدرطبیعتوجودداشتهودربرخیبافتهایگیاهیهمبهفراوانییافتمیشود.یکیازآنالوگهایاینترکیباستیلسالیسیلیکاسید(آسپرین)استکهپسازجذببهسرعتبهسالیسیلیکاسیدتبدیلمیشود[10]مشخصشدهاستکهاستعمالخارجیاسیدسالیسیلیک[5]درهردوحالتکشتدرونشیشهومزرعه،غدهزاییراتحریککرد.اینحالتبیشترزمانیبروزمیکندکهجاسمونیکاسیدوجودندارد.ولیبههرحالثابتشدهکهاینهورمونمسئولغدهزاییدرشرایططبیعینیست[20]درآزمایشانجامشدهتوسطژیمژووهمکاران[34]درسال1998بهکارگیریکومارینواسیدبنزوئیکغدهزاییرابهمیزانچشمگیریافزایشداد.غلظتبالایجاسمونیکاسیدسببافزایشرشدشاخه،ریشه،استولونوغدهمیگردد.درطیتکاملورشدگیاهسیبزمینیJAوجیبرلینهامهمترینهورمونهاهستندبراساستغییراتدرونیJAوGAsدرهنگامتکاملورشدگیاهوبرگهاافزایشغلظتجاسمونیکاسیددیدهشدهاست.دراستولونمهمترینعاملدرسطحتکاملی،رشدگیاهوغدهزاییافزایشمیزانJAمیباشد.بهنظرمیرسدجاسموناتهاسببتوقفکشیدگیاستولونمیشودوبرایتشکیلریزغدهبایدمیزانGAsکاهشپیداکردهتاشرایطمناسببرایریزغدهزایی[6]فراهمشود.JAاغلبدررشدسیبزمینیدرشرایطآزمایشگاهینقشداشتهوسببافزایشفعالیتسیتوکینینکهمنجربهافزایشرشدطولیوتشکیلریشههاینابجامیگردد[9]بررسیهابعداز8هفتهازناحیهانتهاییاستولونهاوغدههایگیاهانپیرنشانازوجودجاسمونیکاسیدومتیلجاسموناتهادارد. میزانJAو12-OH-JAناحیهانتهاییاستولونکاهشپیدامیکندامادراستولوندرطیریزغدهزاییباقیمیماند.نابراینناحیهانتهاییمحلیبراینگهداریJAیامتابولیسمبودهوممکناست.استولونهاJAرادراینناحیهذخیرهکنند. محتوای12-OH-JAبههمراهJAبیشتراز
موادوروشها کشتوآمادهسازیگیاهچههایاستریلدرآزمایشگاه اینپژوهشدرمرکزتحقیقاتکشاورزیومنابعطبیعیاستانهمدان،بخشتحقیقاتاصلاحوتهیهنهالوبذروآزمایشگاهکشتبافتسیبزمینی،انجامشد.دراینآزمایشگیاهچههایرقمسانتهباسنحدود4هفتهکهدرآزمایشگاهودرشرایطدرونشیشهایتولیدشدهبودندبهعنوانمادهاولیهگیاهیمورداستفادهقرارگرفتند.تکگرههایگیاهچههایاستریلدرمحیطکشتپایهMS[7]حاوی3درصدساکارزو7/0درصدآگاربا7/5PHتحتشرایطدمای1±23درجهسانتیگرادودورهنوری16ساعتروشنایی(باشدت3000لوکس)و8ساعتتاریکیتکثیرشدند.آندستهازگیاهچههای4الی5هفتهایدارایتکگرههایمناسبانتخابشدهوبرایجداسازیوتهیهقطعاتجداکشتبرگمورداستفادهقرارگرفتند.
روشتولیدریزغده روشانجامتیمارهایآزمایشی:قطعاتجداکشتبهقطعاتیکسانتیمتریکهحاوییکبرگبودندتقسیمگردیدندودردمای1±23درجهسانتیگرادودورهنوری16ساعتروشناییو8ساعتتاریکیتحتتیمارهایزیرقرارگرفتند محیطA:کشتریزنمونههایتکگرهرقمسانتهبهمحیطکشتحاویسالیسیلیکاسیدکهباغلظتهای(5/2،5،10و20میکرومولار)واکشتشدهوبهاتاقرشدباشرایطذکرشدهدربالامنتقلشدند.محیطB:کشتریزنمونههایتکگرهرقمسانتهبهمحیطکشتحاویجاسمونیکاسیدکهباغلظتهای(4،8،16و32میکرومولار)واکشتشدهوبهاتاقرشدباشرایطذکرشدهدربالامنتقلشدند.ارلنهایموردنظربهوسیلهورقآلومینیمپوشیدهودرداخلیکیازاتاقهایرشد25درجهسانتیگرادوشدتنور5000لوکستنظیمگردید.بعدازدوهفتهگیاهچههایرشدیافتهراازاتاقرشدخارجکردهوباکاغدمیلیمتریطولگیاهچه،تعدادگیاهچه،تعدادبرگوتعدادریزغدهاندازهگیریشدند.اندازهگیریراهردوهفتهیکباروبهمدت6هفتهادامهیافت.سهماهپسازکشت،گیاهچههابههمراهریزغدههایموجودازظروفکشتخارجوپسازبرداشتریزغدهها،تعداد،وزنوقطرآنهابهصورتجداگانهبرایهرواحدآزمایشی(ارلنمحتوی5گیاهچه)اندازهگیریگردیدوسپسمیانگینصفاتاندازهگیریشدهبرایانجامعملیاتآماریبرایهرتیماردرهرتکرارمحاسبهگردید.آزمایشبهصورتفاکتوریلدرقالبطرحکاملاًتصادفیبا3تکراراجراشد.مقایسهدادههابابرنامهSASوتجزیهوتحلیلدادههابااستفادهازآزمونچنددامنهایدانکنانجامشد.
نتایجوبحث ریزنمونههایکشتشدهگیاهیسهروزپسازکشتشروعبهرشدوتولیدساقهنمودندوبهترینوضعیترشدیآنهادر4هفتهپسازکشتمشاهدهگردید.تشکیلریزغدهرویقسمتهایهواییگیاهچههاحدود6هفتهپسازاستقرارریزنمونههابررویمحیطکشتشروعشدوباگذشتزمان،تعدادواندازهآنهاافزایشیافت.دربرخیازگیاهچههاریزغدههارویریشهوداخلمحیطکشتودربعضیدیگررویاندامهواییویاسطحبسترکشتتشکیلگردید
جدول1- تجزیه واریانس برای غلظتهای مختلف جاسمونیک اسید و سالیسیلیک اسید و بررسی صفات تعدار برگ، طول ساقه، تعداد ریز غده و وزن ریز غده در رقم سانته
*: معنی دار در سطح 5% , **: معنی دار در سطح 1%, ns غیر معنیدار جدول 2- مقایسه میانگینهای اثر غلظتهای مختلف جاسمونیک اسید و سالیسیلیک اسید و بررسی صفات تعداد برگ، طول ساقه، تعداد ریزغده و وزن ریزغده در رقم سانته
†حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم اختلاف معنیدار با استفاده از آزمون دانکن در سطح 5% است.
الف: بررسی شاخه زایی همان طور که در جدول 1 مشاهده میگردد اثر غلظت JA و رقم بر تعداد برگ، طول ساقه و صفت تعداد ریزغده معنیدار شد. طبق این جدول اثر متقابل رقم در غلظت JA معنیدار گردید (جدول 1). تجزیه واریانس دادههای مربوط به غلظتهای مختلف SA و JA نشان داد که اثر تیمار هورمونی بر تعداد برگ، طول ساقه و تعداد ریزغده در سطح 1% معنیدار است (جدول 1). بیشترین تعداد برگ در (غلظتهای 5 و 5/2 میکرومولار سالیسیلیک اسید با میانگین 60/7،
تعداد غدهها دررابطهبا تاثیرغلظتهایمختلفاسیدجاسمونیک و سالیسیلیک اسیدبرتعداد کلریزغدههاجدولمقایسهمیانگینها (جدول 2) نشان داد که از لحاظ تعداد ریزغده غلظتهای 4 و 8 میکرومولار JA با میانگین 75/5 و 88/5 و غلظتهای 5 و 10 بامیانگین 5/6 میکرومولار سالیسیلیک اسید تعداد ریزغده بیشتری مشاهده شد. کمترین تعداد ریزغده در غلظتهای خیلی بالای JA و SA به ترتیب (32 و 20 میکرومولار با میانگین 5/2 و 75/3)مشاهده گردید(جدول2)،(شکل3و4).
نصویر1: (الف)رشد گیاهچه ها، افزایش طول ساقه و تعداد برگ پس از 15 روز از کشت در رقم سانته تحت تیمار سالیسیلیک اسید (ب): افزایش رشد گیاهچهها، تعداد برگ و شروع شاخهزایی در رقم سانته با تیمار سالیسیلیک اسید پس از 30 روز از کشت (ج)افزایش تعداد برگ و شاخهزایی تحت تیمار سالیسیلیک اسید در رقم سانته در مقایسه با2 مرحله قبل، پس از 45 روز از کشت.
تصویر2: (الف):رشد گیاهچههای رقم سانته تحت شرایط تیمار هورمونی 16 میکرومولار جاسمونیک اسید پس از 30 روز ازکشت که روند رو به کاهشی داشته،.(ب): در تیمار هورمونی 32 میکرومولار جاسمونیک اسید رشد گیاهچههای رقم سانته پساز 30 روز از کشت روند رو به کاهشی داشته است.
تصویر 3- باافزایش غلظت (5/2، 5 و 10 میکرومولار) سالیسیلیک اسید از چپ به راست افزایش تعداد ریز غده و در غلظت (20 میکرومولار) کاهش تعداد ریز غده در رقم سانته مشاهده میشود.
تصویر 4- غلظتهای4 (الف)و 8(ب) میکرومولارجاسمونیک اسید) روند افزایش تعداد ریز غده مشاهده میشود و در غلظت های بالایهورمون(16 (ج)و 32 (د)میکرومولار) روند کاهش تعداد ریز غده مشاهده میشود.
بحث و نتیجه گیری نتایجحاصلازیافتههایتحقیقات یاسونوری و همکاران در سال 1992مویدایننکتهاستکهافزایش غلطت بیش از5- 10 مولار سالیسیلیک اسید سبب افزایش رشد شاخه و برگ شد و سالیسیلیک اسید ازبرگهاوریشههامیتواندبهمنطقهراسیدراستولنمنتقلوتشکیلغدهراتحریکنماید [35]. تاثیر ASA بر رشد جداکشت و ریز غدهزایی سیب زمینی رقم رزت بوربانک در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت ASA با غلظت 4-10 5/7 -5-10 مول بر لیتر، ریز غده زایی و شاخهزایی را افزایش داد [22]. نتایجپژوهشهانشان دادکهاستفادهازاسیدسالیسیلیک باعث افزایش رشد و شاخه زایی و فتوسنتز در گیاهان میگردد [28]. تحقیقاتنشان دادکهبیشترینغلظتاسیدجاسمونیکدرابتدایرشددربرگهاودرمرحلهغدهدهیبیشترینمقدار آندرریشههادیدهشد،همچنیندراستولنهاودرمرحلهرشدغدههاافزایشچشمگیریازجاسمونیکاسیدگزارشگردید[9]. نتایجحاصلازیافتههایتحقیقاتیمویدایننکتهاستکهجاسمونیکاسیدازبرگهاوریشههامیتواندبهمنطقهراسیدراستولنمنتقلوتشکیلغدهراتحریکنماید [13,14]. شواهدیوجودداردکهافزایشبیشازحدمطلوباسیدجاسمونیکرشدگیاهچههاوهمچنینفعالیتآنزیمپراکسیدازراکاهشمیدهد [36]. یافتههایتحقیقاتی راوینکار [30]در سال 1992نشاندادهکهاسیدجاسمونیکباعثتحریکیشهزاییمیگرددو ممکناسترشدرویشیرانیزتحریکنماید،نتایجپژوهش هانشان دادکهاستفادهبیشاز 5میکرومولاسیدجاسمونیکسببکوتاهیساقه،ریشهوکاهشرشدرویشیودرنتیجهکاهشوزنمادهخشکریشهمیگردد. کاهش طولساقهبراثرافزایشبیشاز10میکرومولاسیدجاسمونیکدرکشتدرونشیشهایگزارششدهاست وبه نظرمیرسداسیدجاسمونیکیککاهشدهندهارتفاعبودهوارتفاع باتعدادگرهوبرگهمبستگیداردودرنتیجهباکاهش ارتفاع،تعدادبرگنیزکاهشمییابد.اینموضوعبایافتههایراونیکاروهمکاران(1992)مطابقتدارد. رشد جداکشت سیبزمینی با افزایش غلظت (20 تا 50 میلیگرم در لیتر)بازداشته میشود.محتوای کلروفیلدر برگهای ریزنمونه با افزایش غلظت جاسمونیک اسید کاهش پیدا میکند. در غلظت (2/0 میلیگرم در لیتر)جاسمونیک اسیدفعالیت پراکسیداز افزایش و در غلظت (2 میلیگرم در لیتر) فعالیت پراکسیداز کاهش پیدا میکند [36]. باتوجهبه نتایجبدستآمدهوپژوهشهایانجامشده،اکثرپژوهشگرانمعتقدندکهاسیدجاسمونیکیکهورمونبازدارندهرشدوالقاءکنندهفعالدرغدهزاییمیباشد [27]. بنابراینچنینبه نظرمیرسدکهاسیدجاسمونیکسببکاهشرشددرمریستمانتهاییساقهگردیدهودرنتیجهرشدطولیگیاهراسرکوبوالقاءغدهزاییراتحریکمینمایدونهایتاسببکاهشارتفاعگیاهمیگردد.براساسنتایجبهدستآمدهدراین پژوهشتوصیهمیشودکهزمانتیماربااسیدجاسمونیکپسازرشدکافی گیاهچهها وفراهمشدنسطحبرگمناسب انجامگیردتاحداکثرعملکردفتوسنتزیبرایتولیدغدهممکنگردد. چنینبه نظرمیرسدکهباافزایشبیشتراسیدجاسمونیک،فعالیتآنزیمپراکسیدازکاهشیافتهوباکاهشاینآنزیمسلولهاوبافتهاخسارتمیبینند،همچنینرشدگیاهچههاومیزانکلروفیلدرغلظتهایبالایاسیدجاسمونیکتقلیلیافتهوموجباختلالموادازمبداءبهمقصدگردیدهودرنتیجهکاهشتعدادغده هارابه همراهداردکهاینموضوعتوسطژانگوهمکاران[36] تاکیدشدهاست.پژوهشگرانمعتقدندکهاسیدجاسمونیکالقاءکنندهایفعالدرغده زاییبودهوبهاحتمالقویقادراستگسترشوانبساطسلولهایسیب زمینیودرنتیجهمتوسطوزنغدهدربوتهرانیزتحتتاثیرقراردهد[27]. آزمایشی روی تک ریزنمونههای دو رقم فورایت[8]و هلانوهوا[9]با میزان صفر تا 50 میلیگرم در لیتر جاسمونیک اسید توسط ژانگ و همکاران انجام گرفت نتایج نشان دهنده افزایش تراکم شاخههای جوان، طول ریشه، تعداد ریشه و تعداد ریزغده در دو رقم سیبزمینی فوق با افزایش غلظت (2/0 تا 2 میلی گرم در لیتر)جاسمونیک اسید در محیط کشت در ارتباط است و رشد جداکشت و ریزغدهزایی با افزایش غلظت (20 تا 50 میلیگرم در لیتر( باز داشته میشود [36]. غلظت JA اندازهگیری شده در استولون 7- 10 مولار بود در ریزغدهزایی در شرایط درون شیشهای نقش دارد. بیشترینمقدار JA در زمان تشکیل ریز غده است و سبب توسعه سلول و بافت مغزی در غده میگردد[13]. نتایجحاصلازیافتههایتحقیقاتیبراینموضوعتاکیدداردکهاسید جاسمونیکوجیبرلیکاسید (GA) پیامهایهدایتیدرتشکیلوکنترلالقاغدهزاییدرسیب زمینیمحسوبمیشوند[9].در آزمایشی که توسط پلاچو و همکاران [26].در سال 1991 بر ریزغدهزایی سیب زمینی انجام شد غلظت به کار رفته جاسمونیک اسید، (5 میکرومولار) که در مقایسه با غلظت کینین (6/11 میکرومولار)، نشان دهنده اثر القایی بیشتر جاسمونیک اسید نسبت به کینتین در ریزغدهزایی است. بررسیها توسط استفان و همکاران [32]. در سال 1994 روی ریزنمونههای سیب زمینی نشان دهنده نقش بازدارنده جاسمونیک اسید با افزایش غلظت 100 میکرو مولار در ریزغدهزایی و رشد ریز نمونهها شددر آزمایشی که توسط پلاچو و همکاران [26] در سال 1991 بر ریزغدهزایی سیب زمینی انجام شد غلظت به کار رفته جاسمونیک اسید، (5 میکرومولار) که در مقایسه با غلظت کینین (6/11 میکرومولار)، نشان دهنده اثر القایی بیشتر جاسمونیک اسید نسبت به کینتین در ریزغدهزایی است. بررسیها توسط استفان و همکاران [12] در سال 1994 روی ریزنمونههای سیب زمینی نشان دهنده نقش بازدارنده جاسمونیک اسید با افزایش غلظت 100 میکرو مولار در ریزغدهزایی و رشد ریز نمونهها شد. ایننتایجدرمجموعاثرمثبت غلطتهایپایین تیماراسیدجاسمونیک اسید درالقاءوتوسعهریزغدههاو اثر بازدارنده این هورمون در مقادیر بالا دارد که با نتایج به دست آمده از آزمایش انجام شده مطابقت دارد.در رابطه با بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید بر ریزغدهزایی نتایج به دست آمده نشان داد که اضافه کردن کومارین به محیط کشت MS حاوی 5 میلیگرم بر لیترBA و سوکروز 8% سبب تحریک ریزغدهزایی در سیب زمینی گردید. نتایج نشان داد که میزان 100 میلیگرم بر لیتر کومارین بر ریزغدهزایی تاثیر مثبت داشت [32]. در آزمایشی تشکیل و توسعه ریزغدهها در محیط کشت درون شیشهای باSA و غلظتهای مختلف سوکروز مورد بررسی قرار گرفت نتایج نشان داد زمانی که سوکروز 10-12% و مقدار 5/0 مول بر لیترSA در محیط کشت .وجود دارد تعداد ریز غده هر دسته 40-30 و وزن متوسط هر ریز غده به بیش از 100 میلیگرم رسید [23]. نتایج به دست آمده از تاثیر SA و متیل جاسمونات در ریز غدهزایی دو رقم میرا و N552 نشان داد که. بهترین غلظت برایSA میزان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[1] اسعدی، س. امیری، م. و داووی، د. (1385). ریزغدهزایی سیبزمینی با استفاده از مواد جایگزین ارزان قیمت بهروش درون شیشهای، پژوهش و سازندگی، 19(2 (پیآیند 71) در زراعت و باغبانی):94- 101. [2] پرویزی، خ. 1385. مقایسه تاثیر سن فیزیولوژیکی غده بذری سیب زمینی و استعمال تنظیم کننده رشد جیبرلیک اسید بر عملکرد و خصوصیات کمی محصول سیبزمینی. مجله علمی کشاورزی. 15-1 [3] رستمی، ر.ابریشم چی، پ,. لاهوتی،م. 1389. القای کالوس و باززایی گیاه از کشت مریستم سیبزمینی. نشریه علوم (دانشگاه خوارزمی). 1032- 1011 [4] شاه پیری، آ. امیدی،م. احمدیان تهرانی، پ.داوودی، د. 1383بررسی کشت بافت و تنوع سوماکلون در سیب زمینی. مجله علوم کشاورزی ایران. 335-323 [5] عبادی، م. ایرانبخش،ع. 1385. بررسی روند تکوینی – یاختهای ریزغده زایی گیاه سیبزمینی(Solanum tuberosum L.)، رقم مارفونا. نشریه علوم پایه (دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات) 34-21. [6] مهدی پور، ا. صدرالاشرافی،س.کرباسی، ع. 1384. بررسی بازاریابی محصول سیب زمینی در ایران. مجله علمی کشاورزی. 131-121 [7] نصراصفهانی، م.1382. بررسی ضایعات سیب زمینی در انبارهای فریدن اصفهان. مجله نهال و بذر. 208-191. [8] Abdala, G., Miersch, O., Kramell, R., Vigliocco, A., Agostini, E,. Forchetti, G. and Alemano, S. 2003 . Jasmonate and octadecanoid occurrence in tomato hairy roots. Endogenous level changes in response to NaCL. Plant Growth Regulation 40(1): 21-27. [9] Abdala, G., G. Castro and O. Miersc. (2000). Changes in jasmonate and gibberllin levels during development of Potato plants Solanum tuberosum. J. Plant. Grow. Regulation. 00:1 - 6. [10]Bari, R and J.D. G. Jones. 2009. Role of planthormones in plant defense responses. PlantMolecular Biology., 69:473–488. [11]Chen, Daqing. Wang, Xieying. And Li, Yanan. 2005. Effects of Salicylic Acid and Methyl Jasmonate on the Formation of Potato Microtuber. Journal of Huazhong Agricultural. [12]Chen Shan-Na. Li Qiong -Hong, Wang Li-Hua, Nie Wei-Min, Wang Jun. 1991. Effect of coumarin and oligosaccharins on in vitro tuberization of potato. Acta Botanica Yunnanica. [13]Cenzano, A.,A, Vigliocco.,O, Mierschand G,Abdala. (2005).Hdroxylated jasmonate levels during stolon to microtuber transition in Solanum microtuberosum. J. Potato. Research. 48:107 - 115. [14]Cenzano, A., Abdala. G. and Hause, B. 2007. Cytochemical immuno-localization of oxide cyclase, a jasmonic acid biosynthetic enzyme, in developing potato stolons Journal of Plant Physiology 164, Issue (11): 1449-1456 [15]Cenzano, A ., Vigliocco, A., Kraus, T. and Abdala, G. 2003. Exogenously applied jasmonic acid induces changes in apical meristem morphology of potato stolons j. Annals of Botany ; 91(7):915-9.
[16]Dobranzki, J., (1998). Effect of light on in vitro microtuberization of potato of pure Solanum microtuberosum origin. J. Acta. Agriculturae. Hungarica. 8:780-785.
[17]FAOSTAT., 2013. Food and agriculture organization of the United Nations. FAO StatisticsDivision.http://faostat.fao.org.
[18]Gao, X., Wang, F., Yang, Q., Matsuura, H. and Yoshihara, T. 2005. Theobroxide triggers jasmonic acid production to induce potato tuberization in vitro. J. Plant. Grow. Regulation. 47 (7): 39-45
[19]Garcia-Torres,Land Gomez Campo, C. (1973).in vitro microtuberization of potato sprouts as affected by ethreland gibberellic acid. J. Potato. Research.73 - 79.
[20]Ganet, E.A., S.G.Seabrook and L, David. (1993). Effecteofphotoperiod on in vitro microtuberization of potato., (Solanum microtuberosum L.). J. Plant Cell,Tissue and Organ. Culture. 21: 43 – 51.
[21]Hassanpanah, D., Shahryari, R., Shamei., A and Fathi, L., 2008. Effect of thioura and gibberllic acid on dormancy breaking of potato minitubers( Agria cultivar). Abstract book of 5th Iranian Horticulture.
[22]Humberto Lopez-Delgado, Ian M. Scott. 1997. Induction of in vitro tuberization of potato microplants by acetylsalicylic acid. Journal of Plant Physiology. 74–78
[23]Hande Jun, Chen, Yao. Feng. Wang, Ya. Juan. Zhang, Zhao. Hong. LI, Chun. Lian. And Ren, Hui. Li. 1999. Effect of sucrose concentrations with or without SA on formation and growth of In vitro microtuber in potato, Acta Botanica Oreali- Ocidentalia Cidentalia Identalia Sinica.
[24]ImanparastI, Tobeh A, Gholipouri A, Hassanpanah D, and Imanparast L. 2013. Coumarin and Jasmonic acid interaction and main effect son two potato mini-tubers cultivars yield, and yield components gradation. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 1800-1812.
[25]Kyong-Hee, Nam. Fanjiang, Kong. Hideyuki, Matsuura. Kosaku, Takahashi. Kensuke, Nabeta. And Teruhiko, Yoshihara.2008. Temperature regulates tuber-inducing lipoxygenase-derived metabolites in potato (Solanum tuberosum). Journal of Plant Physiology. 233–238 .
[26]Pelacho, A.M., and A.M,Ming. (1991).Jasmonic acidinduces microtuberization of potato stolons cultured in vitro. J. Plant Physiol. 97 : 1253-1255.
[27]Pruski, K., Astatkie, T., Duplessis, P., Lewis ,T., Nowak, J. and Struik, P. C. 2003. Use of jasmonate for conditioning of potato plantlets and microtubers in greenhouse production of minitubers. American journal of potato research.vol: 80, pp. 183-193.
[28]QaiserHayata, ShamsulHayata,Mohd. Irfana, Aqil Ahmad. 2010. Effect of exogenous salicylic acid under changing environment: A reviewEnvironmental and Experimental Botany. 14–25
[29]Rubio, V., Bustos, R., Luisa, M.L. Irigoyen., X.Cardona-Lopez., Rojas-Triana, M and Paz-Ares, J. 2009. Plant hormones and nutrient signaling.
[30]Ravnikar, M., Vilhar, B. and Gogala, N. 1992. Stimulatory Effects of jasmonic acid on potato stem node and protoplast culture. J. Plant Growth Regulation. 11: 29-33.
[31]Seabrook, J.E.A. 2005. Light effects on the growth and morphogenesis of potato (Solanum tuberosum) In vitro. American J. of Potato Research, 82:353-367.
[32]Stephan,J., D, willmitzer and L, Planta.(1994). Jasmonic acid spraying does not induce microtuberization in short day requiring potato species kept in non-inducing condition. J. plant. Physiol.194: 155 – 59.
[33]Xiao, Xufen. Liu, Mingyue. 2008. Effect of Plant Growth Regulator on Tuberization of Potato Minituber. Chinese Potato Journal. 8(3):153-157.
[34]Xim, X., A.M. Andre,. E.V. Vanlammeren and V, Dick.(1998). The role of Gibberellin, Absisic Acid and Sucrose in the Regulation of Potato Microtuber Formation on in vitro.J. Plant. Physiol. 117, 575 – 58
[35]YasunoriKodaKiyoshi Takahashi, Yoshio Kikuta, .1992 Potato tuber-inducing activities of salicylic acid and related compounds, Journal of Plant Growth Regulation. 215-219
[36]Zhang, Z., W,Zhou., G, Zhang.,K, Subrahmaniyan and J. Q. Yu. (2006). Effect of jasmonic acid on in vitro explant growth and micromicrotuberization in potato. J. Biology Planta. 50 (3 ): 452 - 456.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 486 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 212 |