تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,551,791 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,722,975 |
بررسی اثرات دگرآسیبی علف هرز مهاجم بروموس (.Bromus japonicus. L) بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه چهار رقم گندم متداول در منطقه سیستان | ||
بوم شناسی علفهای هرز | ||
مقاله 7، دوره 3، شماره 1 - شماره پیاپی 5، شهریور 1394، صفحه 49-62 اصل مقاله (627.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
محبوبه بصیری* 1؛ محسن موسوی2؛ آسیه سیاه مرگویی3 | ||
1دانشجوی دکترای زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان، ایران | ||
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان، ایران | ||
3استادیار گروه شناسایی و مبارزه با علفهای هرز، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، سمنان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر دگرآسیبی عصاره آبی اندامهای هوایی علف هرز مهاجم بروموس بر جوانهزنی چهار رقم گندم متداول در منطقه سیستان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه زابل در سال 1393 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل غلظتهای مختلف عصاره آبی اندامهای هوایی (مجموع خوشه، ساقه و برگ) علف هرز بروموس در 4 سطح 25، 50، 75 و 100 درصد حجمی عصاره به همراه تیمار شاهد (آب مقطر) و چهار رقم گندم (هامون، بولانی، سیستان و کلک افغانی) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره آبی اندامهای هوایی بروموس، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن تر ریشهچه، وزن تر ساقهچه، نسبت وزن تر ریشهچه به ساقهچه، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه، طول گیاهچه، وزن خشک ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و شاخص بنیه گیاهچه در ارقام مختلف گندم بهطور معنیداری کاهش یافت. برازش مدل لجستیک سه پارامتره، رابطه بین سطوح مختلف عصاره آبی و درصد جوانهزنی را بهخوبی توجیه نمود. با افزایش غلظت عصاره بروموس، روند جوانهزنی در کلیه ارقام کاهش پیدا کرد، اما رقم هامون نسبت به ارقام دیگر، غلظتهای مختلف عصاره علف هرز بروموس را بهتر تحمل کرد. بهطوری که این رقم، در غلظت 12/148 برابر عصاره با کاهش 50 درصدی جوانهزنی مواجه شد در حالیکه در رقم بولانی، غلظت 93/61 درصد حجمی عصاره بروموس، باعث کاهش جوانهزنی گردید. بهطور کلی میتوان گفت، رقم بولانی نسبت به سایر ارقام مورد بررسی از حساسیت بیشتری به غلظتهای مختلف عصاره بروموس برخوردار است. | ||
کلیدواژهها | ||
آللوپاتی؛ درصد جوانهزنی؛ سرعت جوانهزنی؛ عصاره آبی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 496 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 735 |