تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,167 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,829 |
تاثیر پودر سه نوع ادویه غذایی روی مرگومیر و تولید نتاج حشراتکامل سوسک کشیش (Col., Bostrichidae) Rhyzopertha dominica (F.) | ||
فصلنامه تخصصی تحقیقات حشره شناسی | ||
مقاله 4، دوره 2، شماره 1 - شماره پیاپی 5، خرداد 1389، صفحه 31-38 اصل مقاله (217.49 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
شبنم عاشوری* 1؛ نورالدین شایسته2 | ||
1حشرهشناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد | ||
چکیده | ||
در این تحقیق اثر کشندگی پودر سه فرآورده گیاهی که به عنوان ادویه غذایی برای انسان محسوب می گردند، شامل دارچین (Cinnamomum aromaticum Ness.)، زردچوبه (.Curcuma longa L) و فلفل قرمز (.Capsicum annuum L) روی حشرات بالغ سوسک کشیش ارزیابی شد. آزمایشات در نسبت های 0، 5/0، 85/0، 5/1، 3 و 5 درصد وزنی در 4 تکرار، تحت دمای 1±28 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±70 درصد صورت گرفت. در هر تیمار 20 عدد حشره کامل (1-4 روزه) قرار داده شد. مرگ ومیر در فواصل زمانی 1، 3، 5، 7 و 14روز پس از شروع آزمایش ثبت گردید. پس از 14 روز همه حشرات زنده از تکرارها حذف و نمونه ها در شرایط مشابه برای برآورد نتاج به مدت 36 روز دیگر نگهداری شدند. نتایج نشان داد که هر سه ماده در مقایسه با شاهد اثرات کشندگی مطلوبی روی حشرات بالغ داشته اند. سمیت این مواد با افزایش غلظت و زمان قرار گرفتن در معرض ترکیبات گیاهی، افزایش یافت. بیشترین میزان مرگ ومیر به ترتیب در بیشترین غلظت و بیشترین مدت زمان قرارگیری در معرض زردچوبه، فلفل قرمز و دارچین ثبت گردید. مقادیر LD50 پس از 14 روز از شروع آزمایش به ترتیب برای زردچوبه 49/1، فلفل قرمز 10/2 و دارچین 3 درصد وزنی محاسبه شد. هر سه ماده در بیشترین غلظت سبب کاهش قابل توجهی در تولید نتاج نسل اول (F1) شدند، به طوری که پودر دارچین در غلظت 5 درصد وزنی به طور کامل (100%) از تولید نتاج ممانعت کرده است. این تحقیق بیانگر این است که هر سه ماده می توانند در حفاظت غلات انباری از حمله سوسک کشیش موثر باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
دارچین؛ زردچوبه؛ فلفل قرمز؛ سوسک کشیش؛ پودر | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 497 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 96 |