تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,163 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,827 |
بررسی رشد و برخی صفات فیزیولوژیکی مرزه (Satureja hortensis L.) تحت تنش شوری | ||
اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی | ||
مقاله 7، دوره 11، 1(41) بهار، خرداد 1396، صفحه 99-110 اصل مقاله (180.83 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
لمیا وجودی مهربانی* 1؛ محمدباقر حسنپور اقدم2؛ رعنا ولیزاده کامران3 | ||
1استادیار گروه زراعت واصلاح نباتات دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران | ||
2استادیار گروه باغبانی دانشگاه مراغه، مراغه، ایران | ||
3استادیار گروه بیوتکنولوژی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر برخی صفات فیزیولوژیک (محتوای کلروفیل، پرولین، قندهای محلول، نشت یونی، عناصر سدیم و پتاسیم) و صفات رشدی مرزه آزمایشی بهصورت طرح فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار سطح شوری (شاهد، 50، 100 و 150 میلیمولار نمک کلرید سدیم) و دو کلون بومی مرزه ( تبریز و همدان) در سه تکرار انجام شد. نتایج نشاندهنده وجود اثرات متقابل معنیدار کلون و شوری بر محتوای کلروفیلa بود. بیشترین میزان کلروفیل a در هر دو کلون در تیمار شاهد مشاهده شد. وزن خشک ریشه، محتوای یون پتاسیم و سدیم، نسبت یون پتاسیم به سدیم، محتوای قند محلول و نشت یونی نمونهها تحت تاثیر سطوح شوری قرار گرفتند. بیشترین میزان وزن خشک ساقه و برگ، محتوای اسانس، پرولین و کلروفیلb تحت تاثیر هر دوی رقم و سطوح شوری قرار گرفتند. بیشترین میزان وزن خشک برگ، کلروفیلa + b در کلون همدان و بالاترین میزان وزن خشک ساقه، محتوای اسانس و پرولین در کلون تبریز مشاهده شد. بالاترین میزان وزن خشک ریشه، ساقه، برگ، محتوای یون پتاسیم و نسبت K+/Na+ در تیمار شاهد ثبت گردید. بیشترین تجمع یون سدیم در سطح شوری 150 میلیمولار کلرید سدیم مشاهده شد. با افزایش سطح شوری بر میزان پرولین نمونهها افزوده شد. بالاترین میزان نشت یونی، قند محلول و پرولین نمونهها در تیمارهای 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم مشاهده شد. با توجه به تغییرات صفات مورد مطالعه به نظر میرسدکه سطوح شوری در هر دو کلون مورد مطالعه شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی گیاه را متاثر نمود. لذا، چنین بهنظر میرسد برای حصول به عملکرد و شاخصهای فیزیولوژیکی پسندیده در این گیاه باید از کاشت این گیاه در محیطهای شور اجتناب نموده و یا از کلونهای متحمل به شوری استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ شوری؛ مرزه؛ وزن خشک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 521 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 983 |