تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,800,509 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,313 |
همبستگی و تجزیه علیت عملکرد دانه و صفات وابسته در برخی ژنوتیپهای لوبیا | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوفصلنامه ی علوم به زراعی گیاهی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 6، شماره 1، شهریور 1395، صفحه 33-44 اصل مقاله (164.13 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظوربررسیرابطه عملکرددانهبااجزای عملکرددرژنوتیپهایلوبیاو تعیینسهمآندستهازصفاتکهبیشتریناثررابرعملکرددارند،این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر صفات مورد بررسی دارای اختلاف معنیدار بودند. نتایج همبستگی ساده صفات نشان داد که از میان صفات اندازهگیری شده، تنها صفات تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه همبستگی مثبت و معنیدار با عملکرد دانه داشتند. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که حداکثر تغییرات عملکرد دانه را میتوان به تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه و تعداد دانه در غلاف نسبت داد. سپس صفات وارد شده به مدل رگرسیونی توسط تجزیه علیت بررسی شدند و مشخص شد که صفات تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه بیشترین ارتباط مستقیم و مثبت را با عملکرد دانه لوبیا داشتند. بنابراین میتوان از این صفات در برنامههای اصلاحی افزایش عملکرد برای انتخاب ارقام مناسب استفاده نمود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
لوبیا؛ همبستگی؛ رگرسیون گام به گام؛ تجزیه علیت؛ عملکرد دانه | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
همبستگیوتجزیهعلیتعملکرد دانهو صفات وابسته دربرخی ژنوتیپهایلوبیا منیره مارصفری 1*، سجاد کردی2 و زهرا طهماسبی1 1- استادیار دانشگاه ایلام، گروه اصلاح نباتات، ایلام، ایران. 2- دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه ایلام، گروه زراعت، ایلام، ایران. * مسئول مکاتبات؛ پست الکترونیک: mmarsafari@yahoo.com
چکیده بهمنظوربررسیرابطه عملکرددانهبااجزای عملکرددرژنوتیپهایلوبیاو تعیینسهمآندستهازصفاتکهبیشتریناثررابرعملکرددارند،این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر صفات مورد بررسی دارای اختلاف معنیدار بودند. نتایج همبستگی ساده صفات نشان داد که از میان صفات اندازهگیری شده، تنها صفات تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه همبستگی مثبت و معنیدار با عملکرد دانه داشتند. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که حداکثر تغییرات عملکرد دانه را میتوان به تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه و تعداد دانه در غلاف نسبت داد. سپس صفات وارد شده به مدل رگرسیونی توسط تجزیه علیت بررسی شدند و مشخص شد که صفات تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه بیشترین ارتباط مستقیم و مثبت را با عملکرد دانه لوبیا داشتند. بنابراین میتوان از این صفات در برنامههای اصلاحی افزایش عملکرد برای انتخاب ارقام مناسب استفاده نمود.
واژههای کلیدی: لوبیا،همبستگی،رگرسیونگامبهگام،تجزیهعلیت، عملکرد دانه.
مقدمه کمبود غذا و سوء تغذیـه به عنوان یکی از مهمترین و نگران کنندهترین معضلات جامعه بشری مطرح است. دانهی حبوبات با برخورداری از ١٨ تا ٣٢ درصد پروتئین یکی از منابع پروتئینی جهان محسوب شده و به عنوان مکمل کمی و کیفی دانهی غلات که پروتئین آنها اغلب کمتر از ١٤ درصد است در تغذیه بشر نقش غیر قابل انکاری بازی میکنند (11، 19، 25). با توجه به این موضوع و افزایش نیاز بشر به این گیاه لازم است تا نسبت به اصلاح و تولید ارقام مرغوب و پر محصول اقدام شود. برای این منظور شناسایی و ارزیابی تنوع صفات مهم و همچنین اثر آنان بر عملکرد دانه ضروری است و با کمک آنها در آینده میتوان مدیریت بهبود و اصلاح گیاه لوبیا را دقیقتر برنامهریزی نمود (3). در برنامههای اصلاح نباتات، انتخاب بر اساس تعداد زیادی صفت زراعی صورت میگیرد که ممکن است بین آنها همبستگی مثبت و منفی وجود داشته باشد. لذا روشهای تجزیه و تحلیلی که بدون از بین بردن مقدار زیادی از اطلاعات مفید، تعداد صفات مؤثر در عملکرد را کاهش دهند، برای پژوهشگران با ارزش هستند. در این خصوص استفاده از همبستگی میان صفات متداول است (13، 15). اگرچه این همبستگیها در تعیین مؤلفههای اصلی که بر عملکرد تأثیر میگذارند کمک مؤثری مینمایند، ولی اهمیت نسبی آثار مستقیم و غیرمستقیم را نشان نمیدهند. تجریه علیت روشی است که روابط بین صفات و آثار مستقیم و غیرمستقیم آنها را بر عملکرد روشن میسازد. استفاده از این روش به شناخت روابط علت و معلولی بین صفات نیاز دارد (9، 18). رهنماییتک و همکاران (7) در بررسی 250 نمونه از کلکسیون لوبیا قرمز بانک ژن گیاهی ملی ایران مهمترین صفات موثر در عملکرد دانه لوبیا را به ترتیب صفات وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته و تعداد بذر در غلاف نام بردند. دورسون (17) به منظور تعیین آثار اجزاء عملکرد بر روی عملکرد 21 ژنوتیپ لوبیا از تجزیه علیت استفاده نمود و مشاهده کرد همبستگی بین صفات تعداد غلاف در بوته، وزن غلاف و تعداد دانه در غلاف با عملکرد دانه مثبت و بسیار معنیدار است. مروری بر کارهای پژوهشگران دیگر نشان میدهد که تعیین روابط میان عملکرد و اجزای آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. به رغم اینکه نتایج همه آزمایشها همخوانی نداشته است، ولی در بیشتر آزمایشها تعدادی از اجزای عملکرد مانند وزن صد دانه، تعداد دانه و تعداد غلاف در بوته اهمیت شایانی در تعیین عملکرد دانه داشتهاند. با بهرهگیری از این روابط میتوان شاخصهایی را برای تشخیص ارقام برتر تعیین کرد. در این زمینه، کاربرد روشهای آماری، به ویژه تجزیه علیت، میتواند در درک روابط اساسی میان متغیرها کار ساز باشد (6). هدف از پژوهش حاضر بررسی روابط میان عملکرد دانه لوبیا و اجزای آن، تجزیه ضرایب همبستگی ساده میان صفات و تعیین صفاتی است که اثر بیشتری بر عملکرد دانه دارند.
مواد و روشها این آزمایش در سال زراعی 1387 در مزرعه ی تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، واقع در کرج با ارتفاع 1321 متر از سطح دریا اجرا گردید. عملیات تهیه زمین شامل شخم پاییزه، دیسک بهاره و تسطیح زمین بود. کاشت بذور در تاریخ 1 خرداد صورت گرفت. پس از کاشت، تاریخ اولین آبیاری که مقارن با 7 خرداد بود، به عنوان شروع دوره زیستی گیاه در نظر گرفته شد. هم چنین برای جلوگیری از خسارت علفهای هرز، سه بار در طول دوره رشد گیاه عملیات وجین دستی صورت گرفت. فهرست ژنوتیپهای تحت بررسی، همراه با کدهای مربوطه در جدول 1 آمده است. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 40 ژنوتیپ لوبیا و 3 تکرار اجرا گردید. در هر تکرار، بذور هر ژنوتیپ بر روی یک ردیف با طول 2 متر و با فاصله 10 سانتی متر از یکدیگر روی ردیف کاشته شدند. فاصله بین ردیفها 50 سانتی متر بود. صفات تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صددانه، تعداد روز تا شروع گلدهی، تعداد روز تا ظهور اولین غلاف، تعداد روز تا رسیدگی و ارتفاع گیاه با اندازهگیری 10 بوته تصادفی از هرواحد آزمایشی اندازهگیری و ثبت شد. سپس میانگین مشاهدات برای هر صفت جهت تجزیه آماری مورد استفاده قرارگرفت. به منظور تعیین روابط بین صفات و شناسایی عوامل موثر در عملکرد دانه تجزیههای آماری شامل تعیین ضرایب همبستگی ساده بین صفات و تجزیه رگرسیون گام به گام به منظور بررسی تأثیر هر یک از صفات مورد نظر روی متغیر تابع یا وابسته (عملکرد) و همچنین کاهش تعداد متغیرهای مستقل انجام گردید (9) و در نهایت آثار مستقیم و غیر مستقیم صفات بر عملکرد دانه از طریق مدل تجزیه علیت با استفاده از نرمافزار Path 2 به روش دوی و لو (15) با استفاده از ترکیبات مختلفی از همبستگیهای بین صفات مختلف انجام گردید. میانگینها با استفاده از روش چند دامنهای دانکن مقایسه شدند.
نتایج و بحث تجزیه واریانس نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین تیمــارها از نظر کلیه صفات اخـتلاف معنیداری در سطح احتمال خطا یک درصد وجود دارد که بیانگر این نکته است که بین ژنوتیپهای مورد بررسی تنوع ژنتیکی وجود دارد (جدول 2). با توجه به معنیدار بودن اختلاف بین ژنوتیپها به منظور گروهبندی ژنوتیپها از لحاظ صفات مورد بررسی مقایسه میانگین به روش دانکن انجام شد (جدول 3). نتایج مقایسه میانگین اثر ژنوتیپ نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در ژنوتیپ قرمز رقم شاهد، تعداد غلاف در بوته در ژنوتیپ 1090 چیتی، بیشترین وزن صد دانه در ژنوتیپ Ks 31166، ارتفاع بوته در ژنوتیپ Ks 51103، بیشترین تعداد دانه در غلاف در ژنوتیپ Ks 41101، بیشترین زمان رسیدگی در ژنوتیپ 288 قرمز، بیشترین تعداد روز تا ظهور اولین غلاف در ژنوتیپ Ks 41238 و بیشترین تعداد روز تا شروع گلدهی در ژنوتیپ Ks 41102 مشاهده شد. همچنین کمترین مقدار عملکرد دانه و وزن صد دانه در ژنوتیپ 288 قرمز، کمترین تعداد غلاف در بوته در ژنوتیپ 1186 سیاه، کمترین تعداد دانه در غلاف در ژنوتیپ 1170 سیاه، کمترین ارتفاع بوته در ژنوتیپ Ks 41237، کمترین تعداد روز تا شروع گلدهی در ژنوتیپ 273 چیتی، کمترین تعداد روز تا ظهور اولین غلاف در ژنوتیپ Ks 41101 و کمترین تعداد روز تا رسیدگی در ژنوتیپ Ks 41233 مشاهده شد.
همبستگی ساده صفات ضرائب همبستگی میان صفات مورد بررسی در لوبیا (جدول 5) نشان داد که بین تعداد روز تا شروع گلدهی با تعــداد روز تا ظــهور اولیــن غلاف (**604/0r =)، زمان رسیدگی (*316/0r = )، تعداد غلاف در بوته همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن صد دانه با عملکرد دانه وجود دارد که با نتایج برخی محققان مطابق است (1، 4، 8). البته درمورد وزن صد دانه نتایج متفاوتی توسط محققان بدست آمده که نشان دهنده پایداری اندک این صفت در شـرایط مخـتلف میباشد به عنوان مثال قنبری و همکاران (10) و مولایی و همکاران (12) رابطه عملکرد بذر و وزن صد دانه را منفی گزارش کردند. با توجه به نتایج حاصل از همبستگی در این پژوهش و نتایج برخی از محققان چنین میتوان گفت که با افزایش تعداد ژنوتیپهای مورد بررسی عملکرد دانه نیز افزایش مییابد. به طور مشابه با نتایج این تحقیق گزارش شده است که در بین اجزای عملکرد تنها تعداد غلاف در بوته همبستگی معنیداری با عملکرد بوته دارد و سایر اجزا هیچ گونه همبستگی معنیداری را نشان نمیدهد (14). مانوا و مانارا (21) در بررسی سه ساله خود همبستگی مثبت و معنیداری را بین عملکرد دانه لوبیا با تعداد غلافها و تعداد روز تا گلدهی مشاهده نمودند. در بین اجزای عملکرد، تعداد غلاف در بوته مهمترین صفت در تعیین عملکرد لوبیا بوده و بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه دارا میباشد (2، 5).
ns، * و **: به ترتیب غیرمعنیدار و معنیدار در سطوح احتمال خطای آماری پنج و یک درصد
رگرسیون عملکرد دانه به عنوان متغیر وابسته در برابر دیگر صفات به عنوان متغیرهای مستقل، مورد تجزیه قرار گرفت (جدول 6). در مدل رگرسیونی حاصل، وزن صد دانه نخستین متغیری بود که وارد مدل شد و به تنهایی 9/29 درصد از تغییرات عملکرد بین ژنوتیپها را توجیه نمود. پس از آن تعداد غلاف در بوته به مدل اضافه شد و همراه با وزن صد دانه 6/40 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه نمود. چنگیزی و همکاران (4) با مطالعه گیاه لوبیا بیان کردند که در تجزیه رگرسیون گام به گام مهم ترین صفات وارد شده به مدل به ترتیب شامل: تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه، تعداد دانه در غلاف، شاخص عملکرد و در نهایت رسیدگی فیزیولوژیک بودند. سبکدست و خیالپرست (8) بیان داشتند که تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که حداکثر اختلاف عملکرد دانه را میتوان به تعداد غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و طول غلاف نسبت داد. بیضائی (2) بیان داشت که در انواع لوبیا 97 درصد از تغییرات عملکرد توسط صفات وزن صد دانه، تعداد کل غلاف در بوته و تعداد بذر در غلاف بیان میشود.
تجزیه علیت برای حصول برآورد دقیقتری از اهمیت نسبی و تأثیر مستقیم و غیر مستقیم هریک از اجزای عملکرد بر عملکرد، تجزیه علیت با استفاده از ترکیبات مختلفی از همبستگیهای بین صفات مختلف انجام گردید. علیرغم آنکه تأکید منابع مختلف بر استفاده از گروهی از صفات است که بیشترین توجیه واریانس تغییرات دادهها را پس از انجام یک رگرسیون گام به گام دارند، توجه به مقدار باقیماندهای از آثار نامشخص که تجزیه علیت قادر به تشخیص آنها نبوده است نیز میتواند به عنوان معیاری برای شناسایی بهترین گروه همبستگیها بکار گرفته شود. بر این اساس با ترکیبات متفاوتی از همبستگیهای منطقی صفات، تجزیه علیت انجام گرفت و نتیجه در جدول 7 نشان داده شد. نتایج گویای آن است که وزن صد دانه، تعداد روز تا ظهور اولین غلاف، تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف در بوته (به ترتیب 286/1، 721/0، 663/0 و 538/0) آثار مسـتقیم بزرگـی بر عمـلکرد دانه دارند و موجـب افزایـش عمـلکرد می شوند. در صورتی که همبستگی صفات تعداد روز تا ظهور اولین غلاف و تعداد دانه در غلاف با عمـلکرد دانه معنیدار نشد. وزن صد دانه با وجود اعمال اثر مستقیم قابل توجه اما به واسطه اعمال آثار غیر مستقیم منفی از طریق تعداد روز تا ظهور اولین غلاف (148/0-)، تعداد روز تا رسیدگی (397/0-)، تعداد دانه در غلاف (170/0-)، ارتفاع بوته (004/0-) و تعداد غلاف در بوته (215/0-) سبب کاهش عملکرد دانه میگردد. تعداد روز تا ظهور اولین غلاف آثار غیر مستقیم منفی از طریق تعداد روز تا گلدهی (060/0-)، تعداد روز تا رسیدگی (590/0-) و وزن صد دانه (263/0-) وارد مینماید. همچنین تعداد دانه در غلاف با وجود اثر مستقیم قابل توجه، آثار غیر مستقیم منفی از طریق تعداد روز تا شروع گلدهی (031/0-)، تعداد روز تا رسیدگی (449/0-) و وزن صد دانه (330/0-) بر عملکرد دانه اعمال مینماید. تعداد غلاف در بوته نیز با وجود اثر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه اما از طریق اعمال آثار منفی از طریق تعداد روز تا گلدهی (034/0-)، تعداد روز تا زمان رسیدگی (038/0-) و خصوصاً وزن صد دانه (513/0-) منجر به کاهش عملکرد میشود.
جدول 5- همبستگی ساده صفات ارزیابی شده مربوط به عملکرد و اجزای عملکرد دانه 40 ژنوتیپ لوبیا
ns، * و **: به ترتیب غیرمعنیدار و معنیدار در سطوح احتمال خطای آماری پنج و یک درصد
صفات زمان رسیدگی (136/1-) و تعداد روز تا گلدهی (098/0-) نیز آثار مستقیم منفی بر عملکرد دانه اعمال مینمایند هرچند که مقدار اثر مستقیم منفی اعمال شده از طریق تعداد روز تا زمان رسیدگی بیشتر از تعداد روز تا شروع گلدهی است، اما در هنگام اصلاح صفات در جهت افزایش عملکرد باید به هر دو آنها توجه نمود. بیشترین اثر غیر مستقیم مثبت را تعداد روز تا زمان رسیدگی از طریق وزن صد دانه (449/0) و بیشترین اثر غیر مستقیم منفی را تعداد روز تا شروع گلدهی از طریق وزن صد دانه (592/0-) اعمال مینمایند (جدول 7). نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن کل صفات اندازهگیری شده مقدار آثار باقیمانده (461/0) است. بنابراین تمام صفات اندازهگیری شده حدود 54 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه میکنند. همچنین نتایج همبستگی، تجزیه رگرسیون و تجزیه علیت نشان دادند که در میان صفات اندازهگیری شده میزان تأثیر مثبت تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه بر عملکرد دانه از همه بیشتر است. بنابراین در برنامههای بهنژادی بایدتوجه بیشتری به آنها نمود. دیمووا و اسوتلوا ( 16) در مطالعه خود بر روی لوبیای فرانسوی آثار مستقیم و غیرمستقیم زیادی را برای صفت تعداد غلاف در بوته بر عملکرد گزارش دادند.
** معنیدار در سطح احتمال خطای آماری یک درصد
در پژوهشی دیگر میشرا و همکاران (20) گزارش کردند که صـفات وزن 100 دانه، تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته دارای اثر مستقیم مثبت برعملکرد می باشند. پکسن و گلامسر (22) با استفاده از ضرایب علیت در مطالعهای که روی ژنوتیپهای لوبیای معمولی انجام داده بودند مشـاهده کردند که صفات تعــداد دانه در بوته، متوسط وزن دانه و تعداد غـلاف در بوته مهم ترین صفـات اجزای عملکرد هستند که به طور مستقیم و مثبت عملکرد دانه را تحت تأثیر قرار میدهند. آنها این صفات را به عنوان صــفات مؤثر جهت برنامههای اصلاحی انتخاب ارقام پر محصول پیشنهاد کردند. در گیاهانی مانند لوبیا اجزای عملکرد دانه را تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن متوسط دانه تشکیل میدهند. سانتوس و همکاران (23) و شانکوت و همکاران (24) اهمیت هر یک از این اجزا را در تعیین عملکرد از آزمایشی به آزمایش دیگر متفاوت گزارش کرد.
نتیجه گیری نتایج به دستآمده از این پژوهش و نیز پژوهشهای سایر محققان نشان داد که پایدارترین و مؤثرترین اجزای عملکرد لوبیا جهت نیل به عملکرد بالا در شرایط آزمایشی متفاوت، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف است. رابطه بین وزن صددانه با عملکرد نیز در برخی پژوهشها مثبت و در برخی دیگر منفی گزارش شده است که این تفاوتها بیشتر به شرایط محیطی حاکم و نوع ژنوتیپهای به کار رفته در آزمایش بستگی دارد. با توجه به اینکه هدف از این گونه آزمایشات شناسایی مهم ترین اجزای عملکرد جهت استفاده در مسیر اصلاح عملکرد دانه و افزایش میزان آن میباشد، بنابراین توصیه میشود که بهنژادگر از طریق سه متغیر عمده و اصلی یاد شده (تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه) جهت افزایش میزان عملکرد دانه اقدام نماید.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 639 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 258 |