تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,560 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,801,363 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,843,972 |
اثر رابطهی منبع و مقصد بر عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای گندم بهاره در اهواز | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوفصلنامه ی علوم به زراعی گیاهی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 6، شماره 1، شهریور 1395، صفحه 45-56 اصل مقاله (139.12 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
به منظور مطالعهی تجزیهی علیت رابطهی عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای گندم بهاره در اثرتغییر در رابطهی منبع و مقصد، آزمایش به صورتکرتهایخردشدهبرپایهی طرحبلوکهایکاملتصادفیدرسهتکراردرسالزراعی90-1389در مزرعهی پژوهشیمرکز تحقیقات کشاورزیو منابع طبیعی خوزستاناجراگردید. شش ژنوتیپگندم بهارهبه عنوان کرت اصلی وتیمارهای حذف برگ پرچم، حذف برگ پرچم+ پوشاندن سنبله، پوشاندن سنبله و شاهد به عنوانکرتفرعی درنظرگرفتهشدند. تفاوت ژنوتیپها و تیمارها برای عملکرد دانه، تعداد سنبله در مترمربع و تعداد سنبلچه در سنبله در سطح احتمال خطای یک درصد معنی دار بود، امّا دیگر صفات اختلاف معنی دار نداشتند. همچنین برهمکنش ژنوتیپ و تیمار بر صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هزار دانه،تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در مترمربع، تعداد سنبله در مترمربع و تعداد سنبلچه درسنبله در سطح احتمال خطای یک درصد معنی دار بود. نتایج تحقیق نشان داد که تنوع ژنتیکی بالایی بین ژنوتیپهای گندم مورد مطالعه در مورد صفات مورد بررسی وجود داشته و تعداد دانه در مترمربع به عنوان مؤثرترین و مهم ترین صفت بر عملکرد دانه معرفی شد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گندم؛ تجزیه علیت؛ عملکرد دانه؛ رابطهی منبع و مقصد | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اثر رابطهی منبع و مقصد بر عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای گندم بهاره در اهواز احمد نادری1، هادی کاظمی2 * و ایرج لک زاده3 1- استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران. 2- دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، گروه زراعت، اهواز، ایران. 3- مربی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران. * مسئول مکاتبات؛ پست الکترونیکی: hadikazemi63@gmail.com
چکیده به منظور مطالعهی تجزیهی علیت رابطهی عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای گندم بهاره در اثرتغییر در رابطهی منبع و مقصد، آزمایش به صورتکرتهایخردشدهبرپایهی طرحبلوکهایکاملتصادفیدرسهتکراردرسالزراعی90-1389در مزرعهی پژوهشیمرکز تحقیقات کشاورزیو منابع طبیعی خوزستاناجراگردید. شش ژنوتیپگندم بهارهبه عنوان کرت اصلی وتیمارهای حذف برگ پرچم، حذف برگ پرچم+ پوشاندن سنبله، پوشاندن سنبله و شاهد به عنوانکرتفرعی درنظرگرفتهشدند. تفاوت ژنوتیپها و تیمارها برای عملکرد دانه، تعداد سنبله در مترمربع و تعداد سنبلچه در سنبله در سطح احتمال خطای یک درصد معنی دار بود، امّا دیگر صفات اختلاف معنی دار نداشتند. همچنین برهمکنش ژنوتیپ و تیمار بر صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هزار دانه،تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در مترمربع، تعداد سنبله در مترمربع و تعداد سنبلچه درسنبله در سطح احتمال خطای یک درصد معنی دار بود. نتایج تحقیق نشان داد که تنوع ژنتیکی بالایی بین ژنوتیپهای گندم مورد مطالعه در مورد صفات مورد بررسی وجود داشته و تعداد دانه در مترمربع به عنوان مؤثرترین و مهم ترین صفت بر عملکرد دانه معرفی شد.
واژههای کلیدی: گندم، تجزیه علیت، عملکرد دانه، رابطهی منبع و مقصد
مقدمه گندم یکی از غلات و منابع غذایی مهم در ایران و بسیاری از کشورها است. لذا افزایش عملکرد این گیاه نقش مؤثری در تأمین غذای بشر خواهد داشت. گزارش شده است که تجزیهی علیت عملکرد دانه از نظر اجزای آن و برخی صفات مورفولوژیک در گندم پاییزه معلوم کرده که عملکرد دانه با تعداد دانه در سنبله اصلی، قطر دانه، طول سنبله اصلی، مساحت برگ پرچم و شاخص برداشت همبستگی ژنوتیپی مثبت و معنی دار دارد (6). در گندم نان عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک و تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله همبستگی مثبتی دارد. همچنین تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله آثار مستقیم و مثبتی روی عملکرد دانه دارند (24). در گندم دوروم، وزن دانه در سنبله اثر مستقیم و مثبتی روی عملکرد دانه داشته و اثر غیر مستقیم آن از طریق سایر صفات روی عملکرد است (31). نورمند مؤید و همـکاران (10) در مطالعهی ارقام گندم نان به این نتیجه رسیدند که عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و تعداد دانه در سنبله بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه داشته و لذا به عنوان بهترین شاخصهای انتخاب در زمینهی بهبود ژنتیکی این صفت قابل معرفی می باشند. فگم و همکاران (19) به تأثیر مستقیم و مثبت تعداد دانه بر سنبله و وزن هزار دانه بر عملکرد دانه اشاره کردند. شارما و رانداوا (27) اثر مستقیم وزن هزار دانه بر عملکرد دانه را منفی و اثر غیرمستقیم آن را مثبت گزارش کردند. ژیاو و پی (30) در آزمایشی روی 39 رقم گندم زمستانه، 10 صفت کمی را مطالعه و با استفاده از تجزیه به عامل ها توانستند تنوع دادهها را به پنج عامل اصلی کاهش دهند. آنها عامل اول را ارتفاع بوته و عامل دوم را تعداد دانه در سنبله اصلی نامیدند. صفایی حکیمی (3) در آزمایشی روی 80 لاین کلکسیون گندمهای دوروم بومی ایران نشان داد که صفات طول سنبله، تـعداد سنـبلچه در سنـبله، تعداد گلچهی عقیم در سنبله و تعداد دانه در سنبله، بیشترین اثر را بر روی عملکرد دانه داشتند. فرشاد فر (4) با تجزیهی علیت اثرات مستقیم و غیر مستقیم متغیرهای علت بر روی متغیرهای معلول را مورد مطالعه قرار داد. در این روش ضریب همبستگی بین دو صفت به اجزایی که اثر مستقیم و غیر مستقیم را اندازه گیری میکنند، تفکیک شد. بات (14) با تجزیهی علیت روی 40 ژنوتیــپ گندم، اثر مستقیم و غیر مستقیم صفات زمان ظهور سنبله، ارتفاع بوته، تعداد سنبله و وزن هزار دانه بر عملکرد را بررسی کرد و نشان داد که تعداد سنبله و وزن هزار دانه (اجزای اولیه عملکرد) اثر مستقیم بزرگی بر عملکرد دارند. هم چنین وی اعلام کرد که زمان ظهور سنبله اثر مستقیمی بر عملکرد دانه نداشته و از طریق وزن دانه و تعداد سنبله به طور غیر مستقیم بر آن تأثیر دارد. تجزیهی علیت عملکرد دانه در گندم نان نشان داده است که تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و شاخص برداشت از اثر مستقیم و مثبت بالایی بر عملکرد دانه برخوردارند (6). منصور فر (7) گزارش داد که ارتباط بین عملکرد دانه و مؤلفههای آن پیچیده بوده و بدیهی است که برخی از صفات تغییرات عملکرد دانه را بهتر از بقیه توجیه میکنند. کامکار و همکاران (23) در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که جدول تجزیه واریانس و ضرایب همبستگی ساده به تنهایی نمی توانند مبنای صحیحی از تأثیر اجزای مختلف تعیین کنندهی عملکرد بر عملکرد دانه در سنبله باشند و ضرایب تجزیهی علیت میتوانند تجزیه و تحلیل قوی تری را در این زمینه ارایه دهند. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی روابط صفات با عملکرد دانه ژنوتیپهای گندم بهاره در اثر تغییر در روابط منبع و مقصد در اهواز و شناسایی عوامل مؤثر در بهبود عملکرد دانه می باشد.
مواد و روشها این آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی جدول 1- شجره ژنوتیپهای مورد مطالعه
برای تشخیص صفات مؤثر بر عملکرد از تجزیه رگرسیون گام به گام با در نظر گرفتن صفت عملکرد دانه (کیلوگرم بر متر مربع) به عنوان متغیر وابسته و بقیه صفات به عنوان متغیرهای مستقل انجام گردید. همچنین جهت انجام تجزیه علیت از نرم افزارSAS استفاده شد.
نتایج و بحث ژنوتیپ و دستکاری اندامهای فتوسنتزکننده فقط برعملکرد دانه، تعداد سنبله در مترمربع و تعداد سنبلچه در سنبله مؤثر بودند (جدول 2)، در حالی که برهمکنش این دو بر تمامی صفات تأثیر معنی داری داشتند. بیشترین و کمترین عملکرد دانه، به ترتیب به ژنوتیپ شماره چهار و ژنوتیپ شماره یک اختصاص داشت (جدول 3). علت تفاوت عملکرد دانه در ژنوتیپهای مورد مطالعه را میتوان به تفاوت ژنتیکی ژنوتیپها نسبت داد. تیمار شاهد بیشترین و تیمار حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله کمترین عملکرد دانه را داشتند (جدول 3). این نتایج حاکی از این است که به طور کلی حدود 22 درصد عملکرد دانه ناشی از فتوسنتز جاری است. از این مقدار 19 درصد ناشی از فتوسنتز خود سنبله و دو درصد ناشی از فتوسنتز برگ پرچم و یک درصد بقیه احتمالاً ناشی از سایر قسمتهای سبز گیاه است. این مطلب نشان دهندهی اهمیت فتوسنتز سنبلهی گندم به عنوان نزدیک ترین منبع دانهها میباشد و خاطر نشان می سازد که حفظ دوام این منبع ضامن حفظ قدرت تولید گندم در مناطق دارای تنشهای آخـر فــصل ماننـد خوزســتان می باشد. این نتیجه با نتایج نادری (8) مطابقت داشت. بیشترین و کمترین عملکرد بیولوژیک مربوط به ژنوتیپ شماره پنج و رقم چمران بود (جدول 3). در تیمارهای محــدودیت منـابع فتوسنتزی، تیمار شاهد بیشترین و تیمار حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله کمترین عملکرد بیولوژیک را داشتند (جدول 3). در این خصوص گزارش شده است که از کربن انتقال مجدد یافته از ذخایر پیش از گلدهی 24 تا 34 درصد در عملکرد بیولوژیک اندامهای رویشی مشاهده شد (22). بیشترین و کمترین شاخص برداشت مربوط به رقم چمران و ژنوتیپهای شماره یک و شماره چهار بود، تعادل و هماهنگی مواد فتوسنتزی جاری، مخزن و منبع در این رقم دلیل اصلی بالا بودن شاخص برداشت میباشد، که با نتایج تحقیق نادری (8) مبنی بر بالا بودن شاخص برداشت در رقم چمران مطابقت داشت. در تیمارهای دستکاری منابع فتوسنتزی تیمار شاهد بیشترین و تیمارهای حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله و تیمار پوشاندن سنبله کمترین شاخص برداشت را داشتند (جدول 3). سکارلی (15) گزارش کرد که افزایش عملکرد دانه در غلات دانه ریز به طور عمده به علت افزایش شاخص برداشت می باشد. بیشترین و کمترین وزن هزاردانه به ترتیب به ژنوتیپ شماره چهار و ژنوتیپ شماره یک اختصاص داشت (جدول 3). در تیمارهای دستکاری منابع فتوسنتزکننده، تیمار شاهد بیشترین و تیمارهای حذف برگ پرچم و نیز تیمار حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله کمترین وزن هزار دانه را داشتند (جدول 3). بالا رفتن وزن هزار دانه، افزایش عملکرد دانه در ژنوتیپ شماره چهار را در پی داشت که با نتایج پاپاکوستا و گیاناس (26) مطابقت داشت. با اعمال تیمارهای محدودیت منابع جاری به دلیل کاهش فعالیت اندامهای فتوسنتز کننده در ژنوتیپهای گندم، کاهش وزن هزاردانه مشاهده گردید که با نتایج گیبینگ و همکاران (22) و پاپاکوستا و گیاناس (26) هماهنگی و مطابقت داشت. این مطلب نشان می دهد که کاهش مقادیر وزن هزار دانه، یکی از دلایل مهم کاهش معنیدار عملکرد دانه در تیمارها می باشد. وزن هزار دانه آخرین جزء از اجزاء عملکرد است که تعیین میشود و تنها جزء از اجزاء عملکرد است که به شرایط محیطی دوره پس از گلدهی بستگی دارد (26). سرمدنیا و کوچکی (2) گزارش دادند که وزن متوسط دانهی گندم به اندازه تعداد سنبله در واحد سطح در عملکرد کل سهیم است. فراهانی و ارزانی (20) در بررسی 42 ژنوتیپ گندم دوروم، همبستگی منفی و معنی دار را بین وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله مشاهده نمودند. بیشترین و کمترین تعداد دانه در سنبله مربوط به ژنوتیپ شماره دو و ژنوتیپ شماره چهار بود (جدول 3). کاهش تعداد دانه در سنبله در ژنوتیپ شماره چهار باعث شد تا مواد غذایی بیشتری به دانههای باقی مانده به سنبله انتفال یابد و این ژنوتیپ با مکانیزم خود تنظیمی و ایجاد تعادل بین اجزا عملکرد، وزن دانهی بیشتری داشته و همین امر باعث شده تا این نوع ژنوتیپهای گندم با وزن دانهی بیشتر، عملکرد دانهی بالاتری نیز تولید کنند. تیمار شاهد بیشترین و تیمار حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله کمترین تعداد دانه در سنبله را داشتند (جدول 3). اسلافر و ساوین (29) بیان نمودند که تعداد دانه در هر سنبله بستگی به طول سنبله دارد که تحت تأثیر فاکتورهای ژنتیکی و محیطی در طول دورهی رشد است، که با تحقیق حاضر مطابقت نداشت. اهدایی و همکاران (1) گزارش دادند که تعداد دانه در سنبله از اجزای مهّم عملکرد بوده و وابسته به شرایط رشدی ارقام است، همچنین برای دستیابی به تعداد زیاد دانه در سنبله باید به خصوصیت ژنتیکی ارقام از لحاظ انعطاف پذیری و وضعیت رسیدگی توجه نمود. معنی دار نبودن اثر دستکاری اندامهای فتوسنتزکننده بر تعداد دانه درمتر مربع به دلیل آغازش و تثبیت گلچهها به هنگام رشد رویشی بود. گزارش شده که افزایش تعداد دانه در واحد سطح به دلیل کاهش رقابت بین سنبله و ساقهی در حال رشد در چند هفته قبل از ظهور بساک میباشد که باعث افزایش اختصاص مواد فتوسنتزی به ساختار سنبله میشود (29) و افزایش تعداد دانه به ازای واحد وزن سنبله در مرحله ظهور بساک را به دنبال دارد (21). ارقام پاکوتاه گندم تعداد دانه بیشتری در واحد سطح دارند زیرا وزن سنبله در این ارقام بیشتر است، تعداد دانه بیشتر در این ارقام و عدم تغییر وزن دانه در سنبله و یا کاهش مختصر آن، باعث افزایش عملکرد این ارقام شده است (11، 18، 21). بیشترین و کمترین تعداد سنبله در متر مربع مربوط به ژنوتیپ شماره یک و ژنوتیپ شماره سه بود (جدول 3). در تیمارهای دستکاری منابع فتوسنتز کننده، تیمار شاهد بیشترین و تیمار حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله کمترین تعداد سنبله در متر مربع را داشتند (جدول 3). پتانسیل تولید تعداد سنبله در متر مربع در ژنوتیپهای گندم مورد بررسی، متفاوت بود که با یافته اهدایی (1) مطابقت داشت.
جدول 2- نتایج تجزیه واریانس میانگین مربعات عملکرد دانه و اجزای عملکرد دانه ارقام گندم
ns، * و **: به ترتیب غیرمعنیدار و معنیدار در سطوح احتمال خطای آماری پنج و یک درصد
جدول 3- مقایسه میانگین اثر اصلی ژنوتیپها و تیمارهای محدودیت منابع فتوسنتز ارقام گندم بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دانه ژنوتیپهای گندم*
*: حروف مشترک در هر ستون نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنیدار در سطح احتمال خطای پنج درصد بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن میباشد. **: شماره ژنوتیپها بر اساس جدول یک میباشد.
جدول 4- همبستگی سادهیصفات مورد مطالعه در آزمایش
ارقام جدید در مقایسه با ارقام قدیمی به دلیل تعداد سنبلهی بیشتر و تعداد دانهی بیشتر در هر سنبله دانهی بیشــتری تولیــد می کنند (14). طبق یک مطالعه روی450 ژنوتیپ گندم دوروم، همبستگی مثبت و معنیداری بین عملکرد دانه با تعداد سنبله در متر مربع به دست آمد (13) که با نتایج نبوی کلات و شریف الحسینی (9) مطابقت داشت. بیشترین و کمترین تعداد سنبلچه در سنبله به ترتیب، به ژنوتیپ شماره چهار به همراه رقم چمران و ژنوتیپ شماره یک تعلق داشت (جدول 3). ژنوتیپ شماره چهار و رقم چمران با طول سنبلهی بیشتر، تعداد سنبلچه در سنبله بیشتری داشتند که با گزارش دنکیک (16) مبنی بر اینکه سنبلهی طویل، باعث بیشتر شدن تعداد سنبلچه در سنبله و در نهایت، افزایش در ظرفیت مخزن میشود مطابقت داشت. همچنین در تیمارهای دستکاری منابع فتوسنتزی، تیمار شاهد بیشترین و تیمار حذف برگ پرچم + پوشاندن سنبله کمترین تعداد سنبلچه در سنبله را داشتند (جدول3). بر اساس نتـــایج حاصل از رگرســـیون چند متغیرهی خطی به روش گام به گام که در جدول 5، آورده شده است، Y= عملـکرد دانه تابعی از 1 X= تعــداد دانه در متر مربع، 2 X= تعداد دانه در سنبله، 3X= وزن هــزار دانه و در مجموع چهار صفت وارد مدل شده که روی هم رفته 92 درصد تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. نتایج حاصل از این قسمت با نتایج نورمند مؤید و همکاران (10) و فراهانی و ارزانی (20) مطابقت داشت. مدل ریاضی رگرسیونی به شرح ذیل میباشد: 92% = R2 4x67/0 + 3x74/0 + 2x86/0 + 1x89/0 + 885 =Y
تجزیه علیت به منظور تفسیر بهتر نتایج به دست آمده از رگرسیون گام به گام، تجزیهی علیت برای عملکرد دانه انجام گردید. براساس نتایج به دست آمده تعداد دانه در مترمربع دارای بیشترین اثر مستقیم بر روی عملکرد دانه بود و پس از آن تعداد دانه در سنبله بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد داشت، همچنین وزن هزار دانه و تعداد سنبلچه در سنبله به ترتیب کمترین تأثیر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند (جدول 6). این موضوع بیانگر اهمیت نسبی تأثیر تعداد دانه در متر مربع و تعداد دانه در سنبله نسبت به دو صفت دیگر است. تعداد دانه در متر مربع دارای بیشترین تأثیر غیر مستقیم به طور منفی از طریق وزن هزار دانه بر عملکرد دانه بود و پس از آن به ترتیب از طریق تعداد دانه در سنبله به طور مثبت و تعداد سنبلچه در سنبله به طور منفی کمترین تأثیر غیر مستقیم را بر عملکرد دانه داشته است. این نتیجه با یافتههای نورمند مؤید و همکاران (10) و ارزانی (12) مطابقت داشت. دوفینگ و نایت (17) اثر مستقیم تعداد دانه در متر مربع را بر عملکرد دانهی گندم مثبت و بالا گزارش نمودند. تعداد دانه در سنبله بیشترین اثر غیر مستقیم و منفی خود را از طریق وزن هزار دانه بر عملکرد دانه داشت، همچنین بیشترین و کمترین تأثیر غیر مستقیم را از طریق تعداد دانه در مترمربع و تعداد سنبلچه در سنبله به طور مثبت بر عملکرد دانه داشت، که با گزارش سیمان و همکاران (28) و بات (14) مطابقت داشت. قاسمی و همکاران (5) در بررسی 16 ژنوتیپ پیشرفتهی جو شش ردیفه و دو ردیفه در شرایط دیم نیز نتایج مشابهی گزارش کردند. مقدم و همکاران (24) اثر مستقیم تعداد دانه در سنبله اصلی گزارش کردند و همچنین دوفینگ و نایت (17) اثر مستقیم و متوسط تعداد دانه در سنبله بر عملکرد دانه را تأیید نمودند. وزن هزار دانه به ترتیب از طریق تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در متر مربع و تعداد سنبلچه در سنبله به طور منفی دارای بیشترین تأثیر غیر مستقیم بر عملکرد دانه بود، چنین نتیجه ای با یافتههای شارما و رانداوا (27) و اوکویاما و همکاران (25) مطابقت داشت. تعداد سنبلچه در سنبله دارای بیشترین تأثیر غیر مستقیم و مثبت از طریق تعداد دانه در متر مربع و تعداد دانه در سنبله بر عملکرد دانه بود و از طریق وزن هزار دانه بیشترین اثر را به طور منفی بر عملکرد دانه را دارا بود، نتایج حاصل از این قسمت با نتایج فگم و همکاران (19) مطابقت نداشت. مطابق با جدول 6 سایر متغیرها (صفات مورد مطالعه) دارای تأثیر برابر با 081/0 میباشند. اطلاع از چگونگی ارتباط بین صفات مختلف در پیشرفت برنامههای به نژادی برای افزایش عملکرد دانه اهمیت زیادی دارد زیرا انتخاب یک طرفه برای صفات زراعی بدون در نظر گرفتن صفات دیگر نتایج نامطلوبی را باعث خواهد شد. لذا در برنامههای اصلاحی می بایستی به همبستگی بین صفات توجه شود. نهایتاً تجزیه علیت در تبیین اثر اجزاء عملکرد و سایر صفات مهّم بر عملکرد دانه که به وضوح در تجزیه همبستگی ساده صفات منعکس نمی باشد بسیار کارآمد معرفی میگردد. جدول 6- بررسی اثر برهمکنش مستقیم و غیر مستقیم در تجزیه علیت صفات موجود مدل رگرسیون
نتایج تحقیق نشان داد که تنوع ژنتیکی بالایی بین ژنوتیپهای گندم مورد مطالعه در مورد صفات مورد بررسی وجود داشته و تعداد دانه در مترمربع به عنوان مؤثرترین و مهّم ترین صفت بر عملکرد دانه تشخیص داده شد. در مجموع، صفاتی همچون تعداد دانه در متر مربع و تعداد دانه در سنبله را می توان از معیارهای مهّم برای بهبود عملکرد دانهی گندم معرفی کرد که در انتخاب ارقام پر محصول کاربرد خواهند داشت. همچنین پیشنهاد میشود که این آزمایش با تیمارهای مختلف، ژنوتیپهای دیگر و اعمال تنشهای محیطی در اهواز نیز مورد بررسی قرار گیرد.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 415 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 162 |